efekat leptira

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wihor

Ističe se
Poruka
2.029
Ефекат лептира је термин кориштен у теорији хаоса, који описује како мале варијације могу да утичу на огромне и комплексне системе као што је време.
Едвард Лоренс је први вршио експерименте везане за хаос. Он је 1961. године користио нумерички рачунарски модел да поново обави временску прогнозу. Уместо оригиналних .506127, укуцао је .506 мислећи да ће добити приближан резултат, међутим рачунар је избацио резултат који није био ни близу оригиналном. Установљено је да чак и фактори који су до тада сматрани неважним могу да утичу на време које ће након неколико седмица захватити други крај света. Метафора која се употребљава за те неважне факторе је "махање крила лептира" па је због тога ова појава добила име "ефекат лептира"

linkhttp://sr.wikipedia.org/sr/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82_%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0_(%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0)

kako vi mislite? :zelenko3:

Haossss.jpg

Има одличан филм са тим насловом, и више узастопних враћања кроз прошлост ради мењања личне историје (сваки пут све горе). Једина озбиљија улога Ештона Кучера.
А о Теорији хаоса могу да причам нашироко, има моја тема на Алтернативним...

Ефекат лептира је термин кориштен у теорији хаоса, који описује како мале варијације могу да утичу на огромне и комплексне системе као што је време.
Едвард Лоренс је први вршио експерименте везане за хаос. Он је 1961. године користио нумерички рачунарски модел да поново обави временску прогнозу. Уместо оригиналних .506127, укуцао је .506 мислећи да ће добити приближан резултат, међутим рачунар је избацио резултат који није био ни близу оригиналном. Установљено је да чак и фактори који су до тада сматрани неважним могу да утичу на време које ће након неколико седмица захватити други крај света. Метафора која се употребљава за те неважне факторе је "махање крила лептира" па је због тога ова појава добила име "ефекат лептира"

linkhttp://sr.wikipedia.org/sr/Ефекат_лептира_(физика)

kako vi mislite? :zelenko3:

Haossss.jpg

Mene ovaj dijagram podseća na fenomen čestica blizanaca.

На горњој слици су приказани атрактори, односно схематизовани приказ стварног понашања било ког осцилатора, рецимо клатна. Иако нам клатна изгледају као савршено детерминисана, предвидљива, она то нису. Само треба прецизно мерити. Никад се не понови иста осцилација, а увек сличне. То је штос - јер да се понови сасвим исто, циклус би био описан и даље понашање предвидљиво (док је систем у равнотежи).
Атрактор може да тежи нули, што је типично јер трење све тежи да заустави. Но, ако се додаје енергија може тежити стабилизацији, цикличности или непредљивости. На слици је непредвидљиво.

На горњој слици су приказани атрактори, односно схематизовани приказ стварног понашања било ког осцилатора, рецимо клатна. Иако нам клатна изгледају као савршено детерминисана, предвидљива, она то нису. Само треба прецизно мерити. Никад се не понови иста осцилација, а увек сличне. То је штос - јер да се понови сасвим исто, циклус би био описан и даље понашање предвидљиво (док је систем у равнотежи).
Атрактор може да тежи нули, што је типично јер трење све тежи да заустави. Но, ако се додаје енергија може тежити стабилизацији, цикличности или непредљивости. На слици је непредвидљиво.

Da, nema veze sa blizancima.
Učinilo, mi se.

Ima jedna dobra... "Haos je nerazumevanje reda."

Слажем се.
Мислим да сам о томе већ причао. Оно што зовемо хаос у природним или математичким ентитетима су неправилности које наизглед насумично "искачу", али на крају дају постојани образац. Самослична пресликавања и слично...
Али одакле искачу? Као Манделбротов скуп (најпознатији), већина из домена комплексних бројева. И онда у уџбенику физике прочиташ само - комплексне величине не меримо.
Дакле хаос на једном нивоу је ред на другом нивоу.

Слажем се.
Мислим да сам о томе већ причао. Оно што зовемо хаос у природним или математичким ентитетима су неправилности које наизглед насумично "искачу", али на крају дају постојани образац. Самослична пресликавања и слично...
Али одакле искачу? Као Манделбротов скуп (најпознатији), већина из домена комплексних бројева. И онда у уџбенику физике прочиташ само - комплексне величине не меримо.
Дакле хаос на једном нивоу је ред на другом нивоу.

Ne možemo da ih merimo jer ih direktno ne percipiramo. To znači da nema direktnog fizikalnog dokaza za masu teorijskih postavki, jer nikakva energija nije evidentna iz te kompleksne realnosti.
Za sad.

mislim da prvo treba dati jasnu definiciju svesti, jer zivot koliko je poznato moze da postoji samo u prostorvremenu sa jednom vremenskom i tri prostorne dimenzije, ali ipak zivot je zivot a svest je svest. jer da bi se odrzale tri prostorne i jedna vremenska dimenzija potrebna je svest koja poznaje granice izvan individualnosti. nije tesko pod uslovom da to hocete da shvatite, razumete do koje je mere individualnost zapravo iluzija, pa zato dolazi do tog problema sa energijom. proniknuti u taj skriveni red znaci isprazniti svest do njenog sadrzaja. a to je vise umetnost nego nauka, bezvremena strpljivost nasuprot razumevanja i vezivanja..tako se bar meni cini za sada..znaci svest je vec svojim sadrzajem stvorila sopstvena ogranicenja ako me razumete..

mislim da prvo treba dati jasnu definiciju svesti, jer zivot koliko je poznato moze da postoji samo u prostorvremenu sa jednom vremenskom i tri prostorne dimenzije, ali ipak zivot je zivot a svest je svest. jer da bi se odrzale tri prostorne i jedna vremenska dimenzija potrebna je svest koja poznaje granice izvan individualnosti. nije tesko pod uslovom da to hocete da shvatite, razumete do koje je mere individualnost zapravo iluzija, pa zato dolazi do tog problema sa energijom. proniknuti u taj skriveni red znaci isprazniti svest do njenog sadrzaja. a to je vise umetnost nego nauka, bezvremena strpljivost nasuprot razumevanja i vezivanja..tako se bar meni cini za sada..znaci svest je vec svojim sadrzajem stvorila sopstvena ogranicenja ako me razumete..

Da, tako je.
Ta individualna svest, naša, budna, mora da bude ograničaena u 3D prostoru i linearnom vremenu. To je njena osobina bez koje ona više nije to što je sa njom. Zbog zoga klasična nauka, koja je samo tvorevina takve svesti i pati od ograničanja svih vrsta. jedini napredak je u postupnom i mukotrpnom pomeranju tih granica, pri čemu je svaki sledeći pomeraj teži od prethodnog. To je zato, izmežuostalog, što svaki pomak granice iznova povlaći otvaranje niza pitanja o individualnosti samoj, tj na sebi nosi teret svoje suštine.
I kako bi sad ta svest, osim fiktivnom matematikom percipirala kompleksnu, npr Fajnemanovu realnost?
Tako što fantazira nad rešenjima jednačina.
Odavno je stvoren tj dokazan takav jedan sistem, bez da je iko poludeo, jer taj sistem je samo na papiru. To je došlo od jednog rešenja jednačina i ostalo na papiru, u fizičkoj realnosti ništa slično nije uočeno, ni prvi ni poslednji put, da neki modeli daju opis realnosti i još nečega nerealnog pride. Pri tom nikom ne pada na pamet da malo promeni ugao iz koga posmatra. Recimo, da je to sve, npr ta komplesnost vremenske ose, realno, šta je onda ovo što je naša svakidašnjica?
Odgovor je malo vrtoglav. Ispada da je ovo naše vreme samo jedano od bezbroj mogućih linearnih. Uopšte nije apsurdno, ali na svakom posmatraču je još uvek da se sam odredi prema tome i tu je kraj egzaktne nauke jer tako svaki ciganin sme da hvali samo svog konja.
Zato nauka jako nerado pristaje da odustane od činjenice da je naučnik, njegova skeptična svest i njena 3D +1T pozicija jedini nepomerljivi oslonac čitavog zdanja. a bez oslonca, nema tvrđave, a ona jedina može da brani od okolnog haosa, zime i ludih lovaca.

Nauka ispada tako kao neka Andrićeva gospođica.
doduše, sa mnogo više zasluga.

Људи и даље маштају о ономе што НЕ ОПАЖАЈУ својим очима и ушима.
Колико смо способни за "опажање" говори чињеница да не би било ТВ и филма да нам очи нису овакве.
Шта чујемо? Отприлике једну трећину распона фреквенција.
И сада ми овдје причамо о тамним и свијетлим материјама, црним и бијелим рупама...
Прије 20 година термини "тамна материја" и "бијела рупа" нису се ни помињали.
Чак ни у СФ романима, бар не за озбиљно и у већој мјери.
Наш проблем је што се још од Коперника и Њутна хватамо за ТЕОРИЈЕ, умјесто онога што је ДОКАЗАНО и провјерено.
Терорија еволуције је само највећа у низу глупости.
Лично, ефекат лептира ми је један од омиљених теорија.
Колико се сјећам једног филма, гажење крила лептира ван стазе је довело до другачијег облика енглеског језика.
Плус увођење тоталитарног режима у Америци, чини ми се...
Немам ништа против науке, све док се води ОПИПЉИВИМ доказима.
Фантазија је потребна, али јој је онда мјесто у одговарајућој литератури.

He, tad bi bilo jako jednostavno te ljude optužiti da maštaju bez veze
ali ljudi sanjaju o onome što ne opažaju i to ne od nedavna i to ne samo neka tamo grupica, tako da je stvar malko složenija čini mi se.
Колико смо способни за "опажање" говори чињеница да не би било ТВ и филма да нам очи нису овакве.
Zavisi šta uzmemo kao raspon, ali reč je bila o fizikalnoj percepciji, tj merljivim veličinama, a ne samo o subjektivnom opažanju.

И сада ми овдје причамо о тамним и свијетлим материјама, црним и бијелим рупама...

Zašto ne bismo pričali? Pre 200 godina, termini "električna sijalica" ili "električni provodnik"
"нису се ни помињали.
Чак ни у СФ романима, бар не за озбиљно и у већој мјери."

Наш проблем је што се још од Коперника и Њутна хватамо за ТЕОРИЈЕ, умјесто онога што је ДОКАЗАНО и провјерено.
Misliš da je nakon Njutna dosta bilo napretka, jer kako da DOKAŽEMO nešto što niko nije pre toga postavio kao TEORIJU?
(btw. ne vidim šta fali malim slovima u dokazivanju i teoretisanju)
Ono što je u njihovo vreme bilo dokazano i provereno, bilo je samo ono što je aminovala Sveta inkvizicija, ustvari nešto malo više.

Da bi se ostalo koliko toliko u naučnim okvirima, bilo bi dobro ovo bar malo argumentovati, suvo etiketiranje se ne računa.

Колико се сјећам једног филма, гажење крила лептира ван стазе је довело до другачијег облика енглеског језика.

"Ovo sam i očekivo" što bi reko Lala
"Za krizu su krivi jevreji i komunisti", pardon ameri.

Omiljena teorija zaslužuje ipak malo više od žući obične, svakonevne, rekao bih, sem ako se ne koristi samo za trljanje nosa celom svetu kako nema pojma ni o čemu samo zato, jer je to što jeste.

A ko uopšte ovde tvrdi suprotno?
Ipak, mala slova su jednako opipljiva kao i velika, držim.
Za fantaziju je ovde dosta odgovarajuče mesto, kako vidim.

Имам утисак да је цела ова мини-тирада била због болдованог.
Ипак је теорија еволуције "највећа у низу глупости" иако је то "само" :zroll:

Тамна материја
Тамна енергија
...
:bob:

mislim da problem detektovanja tamne materije i enrgije opet ima veze sa nasom svescu, jer se nalazi u esencijalnim elektronima i pozitronima u nasim celijama, akupuntornom sistemu itd, tako da se opet vracamao na isto, ogranicenom percepcijom svesti sami postajemo deo eksperimenta. ova slika govori vise od hiljadu reci ;

891547_orig.jpg

(zamalo da otvorim novu temu ali nadjoh da vec ima tema efekat leptira :)

Evo u dokolici resih da podelim s vama jedan dogadjaj..
Sigurno ste culi za efekat leptira, tj da leptir koji zamahne krilima u Japanu i izazove malenu turbulenciju vazduha, koja na posletku efektom lancanim izazove uragan u Americi
Mene oduvek fascinira taj uzrocno-posledicni mehanizam koji je jedan od osnovnih cinilaca zivota;
Evo konkretno jedan primer kako sam spasao 2 zivota ; pokusacu da se setim tacno kako je bilo:

Pre par godina, bejah na predavanju na faksu, kad jedno 10min pre kraja casa proviri tetkica kroz vrata, i pita jel treba da se brise tabla, a asistent (iz fizicke elektronike; PSovac, naocare nosi, mlad) kaze neka hvala ne treba (*tako nesto). A tetkica zatvarajuci vrata progundja nesto tipa: "a necu ni da brisem" , ne mogu tacno da se setim. Zatim nastupi par sekundi cutanja ,asistent onako bledo gleda ,verovatno uvredjen, s namerom da krene za njom da joj odbrusi, ali odustane, a vecina studenata krenula da se smeje. A on se iznervira onako i kroz zube kaze: "cas je zavrsen" :D
I izadjosmo ranije sa casa jedno 5 minuta. Ja medjutim nisam odmah otisao na stanicu bus i kuci jer je bio zadnji cas, nego sam ne znam ni sam zasto isao hodnikom kroz fax gledao table od predmeta oglasne, i sidjoh bez razloga onako u suteren (podrum) faxa, gde su ucionice i oglasne table od jednog smera na faksu, i tu neka 2 profana u hodniku se sreli i pricali nesto (ne secam se sta) i ja zastadoh (ne znam zasto) da cujem sta pricaju i kao gledam tablu nesto citam. I konacno posle par minuta zaputim se ka izlazu i stanici autobuskoj, na putu do koje vidim da mi ode 65ca autobus ispred nosa. Sacekam ja drugu, i izadjem na novom beogradu kod kruznog toka tamo, i sta se desi:

Kako sam se zaputio da predjem onaj bulevar kod kruznog toka, na pesacki prelaz, ispred mene sa strane su isle na par metara 2 devojke; iza nas nije nikog bilo da prelazi pesacki; i posto bulevar ima maltene 3 trake za auta u istom smeru, u prve 2 trake stanu kola da prodjemo, a iz trece trake iz daljine juri auto i izgleda ne vidi da prelazimo pesacki; i ja vidim da ide pravo na te dve devojke koje pricaju medjusobno i ne gledaju levo, i viknem instiktivno: STANI, STANI, PAZI ! (tako nesto ak ose secam dobro) i one zastadose a korak ispred njih projuri taj auto. I posle onako u soku usput samo se okrenu i kazu hvala.
Znaci da su napravili jos jedan korak bukvalno na kraju pesackog, i da im ja nisam viknuo, pokosio bi ih taj auto.
ODNOSNO, da ta tetkica nije usla u ucionicu pre kraja casa, ili da ona dva profesora u honidku se nisu srela , ja ne bih uhvatio taj bus koji sam uhvatio, i te dve devojke bi bile pokosene na pesackom, jer kao sto rekoh iza nas nije bio niko, tako da mene ne bi bilo da ih upozorim.

Znaci, sumarum, koliko su dalekosezne i kompleksne te uzrocno posledicne veze koje su svakodnevno prisutne ali na koje ne obracamo paznju, recimo da pretpostavimo ovo:
1 scenarijo: Sin od te tetkice sa faksa, je recimo napravio neku zavrzlamu u skoli, i uciteljica zvala majku (tj tetkicu) da dodje po njega. Zato je onda odlucila da ranije zavrsi sa poslom i da pre kraja casa dodje da obrise tablu. I ostali splet dogadjaja kao sto sam naveo se desio. Znaci, taj mali od tetkice koga nikad nisam upoznao , je napravio tamo u skoli neku zezanciju, i spletom dogadjaja gore doveo do toga da sam spasio zivot tim dvema devojkama
2 scenarijo: Recimo neki student da se zove Marko, je dan ranije jeo pokvarenu brzu hranu, i tada kad se zavrsio moj cas na faksu, je otisao u wc koji je zauzeo. Jedan od ova dva profesora koja su pricala je krenuo u wc medjutim kad je video da je zauzet wc, je odustao i bas u tom momentu naisao na tog drugog u hodniku u tom momentu kad sam se ja nasao tu i zapricali se. U suprotnom oni bi se mimoisli, i ja se ne bih zadrzao tih par minuta u hodniku, otisao bih ranije na stanicu i uhvatio onaj bus sto mi je umakao ispred nosa, a malo kasnije bi one 2 devojke pregazio auto. Znaci taj sto je pravio brzu hranu , sa kojom je student Marko pokvario stomak, je maltene zasluzan sto te 2 devojke nije udario auto na pesackom.

eto malo duzi post, ali se nadam da ce nekom biti zanimljiv
inace skoro odgledah slucajno film, sa slicnom tematikom : Mr Nobody

To je moja teorija.

Odnosno imao sam istu teoriju sam 7 godina i tek posle cuo da nauka ima istu.

Sta me briga,moja je.

- - - - - - - - - -

Efekat leltira nepostoji, naravno da cete sada prepisati teoriji neobicnu pojavu koju izucavate, da ce sledeci monsum se dogoditi kroz od jedne pa do tri cetri godine samo zato sto sam duvno u listic orasa

Naravno da postoji,evo ja 2 dana nisam zapalio cigaru i od raznoraznih izliva besa obavio sve stvari koje sam odlagao 11 godina i odradio fizicki vise stvari nego u zadnjih pola godine.

Znaci cist dokaz,ko je shvatio shvatio ko nije iebiga.

U beskonačnom prostoru, jedna čestica koja se kreće beskonačnom brzinom, tako su svi atomi koji čine
naš univerzum napravljeni od te jedne čestice, U tom slučaju, kada napravimo makar i najmanji pokret
uticali smo na kretanje te čestice i samim tim uticali smo i na ceo univerzum.

(zamalo da otvorim novu temu ali nadjoh da vec ima tema efekat leptira :)

Evo u dokolici resih da podelim s vama jedan dogadjaj..
Sigurno ste culi za efekat leptira, tj da leptir koji zamahne krilima u Japanu i izazove malenu turbulenciju vazduha, koja na posletku efektom lancanim izazove uragan u Americi
Mene oduvek fascinira taj uzrocno-posledicni mehanizam koji je jedan od osnovnih cinilaca zivota;
Evo konkretno jedan primer kako sam spasao 2 zivota ; pokusacu da se setim tacno kako je bilo:

Pre par godina, bejah na predavanju na faksu, kad jedno 10min pre kraja casa proviri tetkica kroz vrata, i pita jel treba da se brise tabla, a asistent (iz fizicke elektronike; PSovac, naocare nosi, mlad) kaze neka hvala ne treba (*tako nesto). A tetkica zatvarajuci vrata progundja nesto tipa: "a necu ni da brisem" , ne mogu tacno da se setim. Zatim nastupi par sekundi cutanja ,asistent onako bledo gleda ,verovatno uvredjen, s namerom da krene za njom da joj odbrusi, ali odustane, a vecina studenata krenula da se smeje. A on se iznervira onako i kroz zube kaze: "cas je zavrsen" :D
I izadjosmo ranije sa casa jedno 5 minuta. Ja medjutim nisam odmah otisao na stanicu bus i kuci jer je bio zadnji cas, nego sam ne znam ni sam zasto isao hodnikom kroz fax gledao table od predmeta oglasne, i sidjoh bez razloga onako u suteren (podrum) faxa, gde su ucionice i oglasne table od jednog smera na faksu, i tu neka 2 profana u hodniku se sreli i pricali nesto (ne secam se sta) i ja zastadoh (ne znam zasto) da cujem sta pricaju i kao gledam tablu nesto citam. I konacno posle par minuta zaputim se ka izlazu i stanici autobuskoj, na putu do koje vidim da mi ode 65ca autobus ispred nosa. Sacekam ja drugu, i izadjem na novom beogradu kod kruznog toka tamo, i sta se desi:

Kako sam se zaputio da predjem onaj bulevar kod kruznog toka, na pesacki prelaz, ispred mene sa strane su isle na par metara 2 devojke; iza nas nije nikog bilo da prelazi pesacki; i posto bulevar ima maltene 3 trake za auta u istom smeru, u prve 2 trake stanu kola da prodjemo, a iz trece trake iz daljine juri auto i izgleda ne vidi da prelazimo pesacki; i ja vidim da ide pravo na te dve devojke koje pricaju medjusobno i ne gledaju levo, i viknem instiktivno: STANI, STANI, PAZI ! (tako nesto ak ose secam dobro) i one zastadose a korak ispred njih projuri taj auto. I posle onako u soku usput samo se okrenu i kazu hvala.
Znaci da su napravili jos jedan korak bukvalno na kraju pesackog, i da im ja nisam viknuo, pokosio bi ih taj auto.
ODNOSNO, da ta tetkica nije usla u ucionicu pre kraja casa, ili da ona dva profesora u honidku se nisu srela , ja ne bih uhvatio taj bus koji sam uhvatio, i te dve devojke bi bile pokosene na pesackom, jer kao sto rekoh iza nas nije bio niko, tako da mene ne bi bilo da ih upozorim.

Znaci, sumarum, koliko su dalekosezne i kompleksne te uzrocno posledicne veze koje su svakodnevno prisutne ali na koje ne obracamo paznju, recimo da pretpostavimo ovo:
1 scenarijo: Sin od te tetkice sa faksa, je recimo napravio neku zavrzlamu u skoli, i uciteljica zvala majku (tj tetkicu) da dodje po njega. Zato je onda odlucila da ranije zavrsi sa poslom i da pre kraja casa dodje da obrise tablu. I ostali splet dogadjaja kao sto sam naveo se desio. Znaci, taj mali od tetkice koga nikad nisam upoznao , je napravio tamo u skoli neku zezanciju, i spletom dogadjaja gore doveo do toga da sam spasio zivot tim dvema devojkama
2 scenarijo: Recimo neki student da se zove Marko, je dan ranije jeo pokvarenu brzu hranu, i tada kad se zavrsio moj cas na faksu, je otisao u wc koji je zauzeo. Jedan od ova dva profesora koja su pricala je krenuo u wc medjutim kad je video da je zauzet wc, je odustao i bas u tom momentu naisao na tog drugog u hodniku u tom momentu kad sam se ja nasao tu i zapricali se. U suprotnom oni bi se mimoisli, i ja se ne bih zadrzao tih par minuta u hodniku, otisao bih ranije na stanicu i uhvatio onaj bus sto mi je umakao ispred nosa, a malo kasnije bi one 2 devojke pregazio auto. Znaci taj sto je pravio brzu hranu , sa kojom je student Marko pokvario stomak, je maltene zasluzan sto te 2 devojke nije udario auto na pesackom.

eto malo duzi post, ali se nadam da ce nekom biti zanimljiv
inace skoro odgledah slucajno film, sa slicnom tematikom : Mr Nobody

zanimljivo , eto sticaj okolnosti ma koliko nepovezane utice na neciji zivot.

mozda jedna od te dve rodi decaka koji ce biti vozac autobusa i koji ce skriviti smrt 50 ljudi . mozda .

*poslednja ekskurzija* se isto na neki nacin oslanja na uzrocno - posledicne veze i uticaj sitnica na sudbine.

Back