(zamalo da otvorim novu temu ali nadjoh da vec ima tema efekat leptira
Evo u dokolici resih da podelim s vama jedan dogadjaj..
Sigurno ste culi za efekat leptira, tj da leptir koji zamahne krilima u Japanu i izazove malenu turbulenciju vazduha, koja na posletku efektom lancanim izazove uragan u Americi
Mene oduvek fascinira taj uzrocno-posledicni mehanizam koji je jedan od osnovnih cinilaca zivota;
Evo konkretno jedan primer kako sam spasao 2 zivota ; pokusacu da se setim tacno kako je bilo:
Pre par godina, bejah na predavanju na faksu, kad jedno 10min pre kraja casa proviri tetkica kroz vrata, i pita jel treba da se brise tabla, a asistent (iz fizicke elektronike; PSovac, naocare nosi, mlad) kaze neka hvala ne treba (*tako nesto). A tetkica zatvarajuci vrata progundja nesto tipa: "a necu ni da brisem" , ne mogu tacno da se setim. Zatim nastupi par sekundi cutanja ,asistent onako bledo gleda ,verovatno uvredjen, s namerom da krene za njom da joj odbrusi, ali odustane, a vecina studenata krenula da se smeje. A on se iznervira onako i kroz zube kaze: "cas je zavrsen"

I izadjosmo ranije sa casa jedno 5 minuta. Ja medjutim nisam odmah otisao na stanicu bus i kuci jer je bio zadnji cas, nego sam ne znam ni sam zasto isao hodnikom kroz fax gledao table od predmeta oglasne, i sidjoh bez razloga onako u suteren (podrum) faxa, gde su ucionice i oglasne table od jednog smera na faksu, i tu neka 2 profana u hodniku se sreli i pricali nesto (ne secam se sta) i ja zastadoh (ne znam zasto) da cujem sta pricaju i kao gledam tablu nesto citam. I konacno posle par minuta zaputim se ka izlazu i stanici autobuskoj, na putu do koje vidim da mi ode 65ca autobus ispred nosa. Sacekam ja drugu, i izadjem na novom beogradu kod kruznog toka tamo, i sta se desi:
Kako sam se zaputio da predjem onaj bulevar kod kruznog toka, na pesacki prelaz, ispred mene sa strane su isle na par metara 2 devojke; iza nas nije nikog bilo da prelazi pesacki; i posto bulevar ima maltene 3 trake za auta u istom smeru, u prve 2 trake stanu kola da prodjemo, a iz trece trake iz daljine juri auto i izgleda ne vidi da prelazimo pesacki; i ja vidim da ide pravo na te dve devojke koje pricaju medjusobno i ne gledaju levo, i viknem instiktivno: STANI, STANI, PAZI ! (tako nesto ak ose secam dobro) i one zastadose a korak ispred njih projuri taj auto. I posle onako u soku usput samo se okrenu i kazu hvala.
Znaci da su napravili jos jedan korak bukvalno na kraju pesackog, i da im ja nisam viknuo, pokosio bi ih taj auto.
ODNOSNO, da ta tetkica nije usla u ucionicu pre kraja casa, ili da ona dva profesora u honidku se nisu srela , ja ne bih uhvatio taj bus koji sam uhvatio, i te dve devojke bi bile pokosene na pesackom, jer kao sto rekoh iza nas nije bio niko, tako da mene ne bi bilo da ih upozorim.
Znaci, sumarum, koliko su dalekosezne i kompleksne te uzrocno posledicne veze koje su svakodnevno prisutne ali na koje ne obracamo paznju, recimo da pretpostavimo ovo:
1 scenarijo: Sin od te tetkice sa faksa, je recimo napravio neku zavrzlamu u skoli, i uciteljica zvala majku (tj tetkicu) da dodje po njega. Zato je onda odlucila da ranije zavrsi sa poslom i da pre kraja casa dodje da obrise tablu. I ostali splet dogadjaja kao sto sam naveo se desio. Znaci, taj mali od tetkice koga nikad nisam upoznao , je napravio tamo u skoli neku zezanciju, i spletom dogadjaja gore doveo do toga da sam spasio zivot tim dvema devojkama
2 scenarijo: Recimo neki student da se zove Marko, je dan ranije jeo pokvarenu brzu hranu, i tada kad se zavrsio moj cas na faksu, je otisao u wc koji je zauzeo. Jedan od ova dva profesora koja su pricala je krenuo u wc medjutim kad je video da je zauzet wc, je odustao i bas u tom momentu naisao na tog drugog u hodniku u tom momentu kad sam se ja nasao tu i zapricali se. U suprotnom oni bi se mimoisli, i ja se ne bih zadrzao tih par minuta u hodniku, otisao bih ranije na stanicu i uhvatio onaj bus sto mi je umakao ispred nosa, a malo kasnije bi one 2 devojke pregazio auto. Znaci taj sto je pravio brzu hranu , sa kojom je student Marko pokvario stomak, je maltene zasluzan sto te 2 devojke nije udario auto na pesackom.
eto malo duzi post, ali se nadam da ce nekom biti zanimljiv
inace skoro odgledah slucajno film, sa slicnom tematikom : Mr Nobody