E-uprava Republike Srbije

Da bi dobila sertifikat, možeš otići do najbliže policijske stanice. Međutim, pored sertifikata, biće ti potreban i čitač pametnih kartica. Dakle, moraćeš nabaviti i taj čitač (smart card reader) da bi mogla koristiti sertifikat na računaru.
Pa zar se ne možete prijaviti tokenom od banke, e-osobnom ili tako nečim drugim?
Ja se kod nas na e-građane prijavim s tokenom od banke. Sve je to u NIAS-u.
https://nias.gov.hr/

О
Da li je moguće da Euprava sada traži sertifikat za sve?

Do nedavno sam normalno ulazila preko korisničkog imena u lokalnu poresku administraciju, kako bih videla da li nešto dugujem za porez i koliko sam možda u plusu..Sada mi i za tu uslugu traži Sertifikat.
OK, uzimam ga u prvoj, najbližoj policijskoj stanici.. Da li mi je potreban i čitač ili je dovoljan samo Sertifikat?
У принципу, ако немате читач можете негде где има читач и излаз на нет да се пријавите на е-управу уз помоћ мобилног телефона (ткз "паметног") и одговарајуће апликације. Процедура траје неколико минута након чега вам више не треба читач картица јер се пријава врши преко апликације на мобилном телефону.
На тај начин приступам е-Управи и са рачунара под Линукс оперативним системима.

Ето, ипак има измена у искуству... Ове недеље из неког разлога брз проблема приступам свим порталима е-Управе преко мобилне апликације али не могу да извршим потписивање преко електронског потписа у облаку?
Има ли неко идеју о чему се ради?
На налогу у е-Управи стоји да је електронски потпис у облаку активиран.

Ето, ипак има измена у искуству... Ове недеље из неког разлога брз проблема приступам свим порталима е-Управе преко мобилне апликације али не могу да извршим потписивање преко електронског потписа у облаку?
Има ли неко идеју о чему се ради?
На налогу у е-Управи стоји да је електронски потпис у облаку активиран.
Ako je elektronski potpis aktiviran, da li onda uopšte i treba potpis

Ako je elektronski potpis aktiviran, da li onda uopšte i treba potpis
треба, елетронски потпис у облаку јесте активиран на налогу, али из неког разлога није употребљив преко напр портала ЦРОСО. На ЦРОСО могу да уђем користећи апликацију у мобилном телефону, али не дозвољава да се изврши електронски потпис преко "клауда". Са друге стране, потписивање преко личне карте пролази без проблема на порталу ЦРОСО.

треба, елетронски потпис у облаку јесте активиран на налогу, али из неког разлога није употребљив преко напр портала ЦРОСО. На ЦРОСО могу да уђем користећи апликацију у мобилном телефону, али не дозвољава да се изврши електронски потпис преко "клауда". Са друге стране, потписивање преко личне карте пролази без проблема на порталу ЦРОСО.
Što može lako, kad može komplikovano :)

Није ствар у томе просто на неки начин мора да се изврши ауторизација идентитета оног ко се електронски потписује и то не може брз провере преко е-Управе која је и носилац електронског потписа у облаку.
Из неког разлога та веза за ауторизацију елетронског потписа између портала ЦРОСО и е-Управе више није у функцији и ту се нашао проблем.Занимљиво да иа након више од 10 дана од подношења пријаве "квара" е-Управи, односно од њиховог одговара да ће са техничком подршком са портала ЦРОСО утврдити у чему је проблем - и даље ништа...

Није ствар у томе просто на неки начин мора да се изврши ауторизација идентитета оног ко се електронски потписује и то не може брз провере преко е-Управе која је и носилац електронског потписа у облаку.
Из неког разлога та веза за ауторизацију елетронског потписа између портала ЦРОСО и е-Управе више није у функцији и ту се нашао проблем.Занимљиво да иа након више од 10 дана од подношења пријаве "квара" е-Управи, односно од њиховог одговара да ће са техничком подршком са портала ЦРОСО утврдити у чему је проблем - и даље ништа...
Upravo zbog ove (ne)realizacije stvari koje trebaju da rade sam upravo i rekao

Ја сам годинама користио апликацију ConsentID и без проблема се пријављивао на сајт са високим нивоом поузданости. После промене телефона, морао сам на новом уређају да поново убацим своје податке (ИД корисника, тј. User ID). После уноса ИД корисника, апликација тражи да унесем регистрациони код, када унесем регистрациони код, добијам обавештење "Error, Invalid credentials; please try again". Да ли регистрациони код, који ми је од 2022. године, има свој рок важења?
Ако игноришем то и на десктопу покушавам да се улогујем, добијем поруку да немам активну мобилну апликацију ConsentID. Следећи даља упутства, да бих активирао мобилну апликацију, треба ми сертификат. Сертификат има, али у Србији, а налазим се ван. А и да сам у Србији, не знам како да користим сертификат? И тако у круг!

1750964660240.png

Prilozi

• 1750964562725.png
    1750964562725.png
    6,2 KB · Pregleda: 1
Треба да уђеш на свој налог на е-Управи, поништиш претходну везу са старим телефоном и поновиш поступак повезивања апликације на новом телефоном са твојим електронским сертификатом.
Наравно, да би то урадио мораш да имаш доступан важећи електронски сертификат (да ли на личној карти, усб...).
Ако ти није доступан важећи електронски сертификат ништа од поновне употребе апликације.

Треба да уђеш на свој налог на е-Управи, поништиш претходну везу са старим телефоном и поновиш поступак повезивања апликације на новом телефоном са твојим електронским сертификатом.
Наравно, да би то урадио мораш да имаш доступан важећи електронски сертификат (да ли на личној карти, усб...).
Ако ти није доступан важећи електронски сертификат ништа од поновне употребе апликације.
Тако сам и претпостављао, али не знам на који начин да искористим важећи електронски сертификат. Очигледно никако, јер, налазим се у иностранству, немам читач личне карте, а и да имам, вероватно је потребан и пратећи софтвер, такође, немам тај мој важећи сертификат на USB-у. Значи, до доласка у Србију ништа.
У сваком случају, хвала Вам на одговору и сугестији!

Тако сам и претпостављао, али не знам на који начин да искористим важећи електронски сертификат. Очигледно никако, јер, налазим се у иностранству, немам читач личне карте, а и да имам, вероватно је потребан и пратећи софтвер, такође, немам тај мој важећи сертификат на USB-у. и, до доласка у Србију ништа.
У сваком случају, хвала Вам на одговору и сугестији!
Важећи електронски сертификат је важан јер њиме се представњате у електронском облику.
Што се тиче пратећих програма везаних за коришћење читача е-картица и употребу сертификата, то је ионако доступно преко интернета па није важно да ли сте у Србији или не.
Ваш важећи лични електронски потпис можете да користите без обзира где се налазите за приступ нашој е -Управи и потписивање докумената преко еУправе.

Важећи електронски сертификат је важан јер њиме се представњате у електронском облику.
Што се тиче пратећих програма везаних за коришћење читача е-картица и употребу сертификата, то је ионако доступно преко интернета па није важно да ли сте у Србији или не.
Мислим да нисте баш добро схватили зашто наводим да ли сам у Србији или не!
Наравно да није проблем скинути неопходне апликације, инсталирати и користити, али, ако добро разумем, САМО уз примену читача личне карте? Зато, када кажем да ли сам у Србији или не, не мислим на софтвер, него на хардвер, тј. читач картице, који тренутно немам. Те из тога следи закључак, да само после доласка у Србију, куповине и инсталације читача ЛК, могу користити важећи електронски сертификат, понети читач са собом ради даљег коришћења ван Србије.
Или нешто пропуштам?

Да ли је могуће користити важећи електронски сертификат, без читача ЛК, у овом моменту, када нисам у Србији? И на који начин?

Gde god da se nalaziš, u bilo kojoj radnji sa računarskom opremom možeš kupiti USB smart card reader, ne moraš za to da se vraćaš u Srbiju.
0010123_manhattan-smart-card-reader-usb-20-black-retail-box-102049_550.jpeg
0015476_samtec-smart-card-reader-smt-600_550.jpeg
3328448.png
Е ово је најкориснији савет, који сам добио! Ових кард ридера имамо у фирми неколико врста, мораћу да пробам.

Хвала Вам на сугестији!

Samo treba da instaliraš potreban softver, sertifikate... Za očitavanje lične karte sa sajta MUP softver ČELIK (Čitač Elektronske LIčne Karte) i prateće sertifikate, za eUpravu isto treba njihov sertifikat da se instalira...

Screenshot_438.png

Isto tako ima i za očitavanje zdravstvene knjižice.

Screenshot_439.png

Samo treba da instaliraš potreban softver, sertifikate... Za očitavanje lične karte sa sajta MUP softver ČELIK (Čitač Elektronske LIčne Karte) i prateće sertifikate, za eUpravu isto treba njihov sertifikat da se instalira...

Pogledajte prilog 1749817

Да, јутрос сам скинуо програм са https://crl.mup.gov.rs/softver.html и инсталирао га. Сутра добијам кард ридер, па ћу да пробам.

Back