Džudžević: Bošnjaci će iz prezimena ukloniti "ić" i "vić"

Slučaj Džudžević: Šta stručnjak kaže o prezimenima

Heraldičar Nemanja Todorović Štiplija sa Masarikovog Univerzitetu u Češkoj Repiblici navodi da ne stoji tvrdnja Esada Džudževića o poreklu prezimena.

dzudzevic-MCB-1.jpg

On ističe da osmanski državljani muslimaske veroispitovisti nisu, uopšte, imali prezimena.

U pisanom osvrtu na promenu prezimena predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Esada Džudževića u Džudžo, Todorović Štiplija navodi u mejlu dostavljenom medijima, da prezimena sa sufiksima "vić" i "ić" u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici.

"Prezimena sa sufiksima -vić i -ić, zajedno sa sufiksima -ov, -ev, -ović, -ski, pa čak i -in, -ak, -ek, -ik javljaju mnogo ranije. Ne stoji tvrdnja gospodina Džudževića da su ovakvi sufiksi nametnuti od bilo kakve vlasti, već više da su u prirodi slovenskih jezika, pa su se sami takvim nametnuli", navodi heraldičar.

Sa druge strane, s obzirom da sufiksi ovog tipa u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici - tj. ocu, sreću se kod bošnjaka mnogo ranije, navodi Todorović.

On navodi da je heraldika kao pomoćna istorijska disciplina usko povezana sa rodoslavljem ili genealogija (grčka reč za rod, pleme, koleno - logos reč, govor). To je disciplina o postanku, odnosima i korenima imena i prezimena ljudi, nauka koja proučava poreklo porodica.

Džudžević je ranije saopštio da je zvanično promenio prezime u Džudžo i da je odbacivanjem dodatka "vić" iz prezimena ispravio nepravdu učinjenu njegovim precima.

Todorović smatra da je netačna je tvrdnja Džudževića da su sufiski "vić" i "ić" nametnuti od 1912 godine.

"Prvo nisu imali čemu biti nametnuti, kad osmanski državljani muslimaske veroispitovisti nisu imali prezimena. Muslimani su u osmanskom carstvu samo na svoja imena dodavali titule, kao što su paša, hodža, beg, hanuma, efendija, i slično - ovakve titule definisale su njihov formalni ili nefromalni status u osmanskom društvu, njihovu profesiju ili nešto drugo. Slično je bilo i sa vreskim i vojnim tutilama, ali prava prezimena osmanski državljani nisu imali", ukazuje Todorović.

On podseća da su turski državljani posle Ataturkovih reformi, koje su počele 1921-24. godine Zakonom o prezimenima Turske Republike koji donet vrlo kasno 1934. godine, morali da koriste prezimena.

"Do tada su samo hrišćanski i jevrejski stanovnici novoosnovane Republike Turske imali prezimena, dok muslimani nisu ih imali uopšte", tvrdi Todorović Štiplija.

Poslednja izmena:
pozdrav semire , odza vam je glup ko tocilo. Ne postoji ono sto se zove slovenski gen jer i sami sloveni su mesavina stotine naroda , ne moze se mapirati gen ni za jedan narod .Bosnjaci se mogu smatrati slovenima jer pricaju slovenskim jezikom i to od pocetka njihove poznate istorije . Sta je bilo pre to ni sam bog ne zna . Postoji dosta ozbiljnih teorija koja smatra da poreklo imena Srbin , Hrvat , Rus nisu slovenska , medjutim danas su ti narodi sloveni jer pricaju slovenskim jezikom . I jezik ti je mera naroda . Dzaba ti turcin , ili nama rus , kad snjim ne mozes se ispricati uz kavu. Nije bitno ko su ti preci , bitno je kako se osecas . ja sigurno znam da u mojoj krvi ima poljaka i jevreja , medjutim to me uopste ne zanima i osecam se 100 % Srboje .

pozdrav semire , odza vam je glup ko tocilo. Ne postoji ono sto se zove slovenski gen jer i sami sloveni su mesavina stotine naroda , ne moze se mapirati gen ni za jedan narod .Bosnjaci se mogu smatrati slovenima jer pricaju slovenskim jezikom i to od pocetka njihove poznate istorije . Sta je bilo pre to ni sam bog ne zna . Postoji dosta ozbiljnih teorija koja smatra da poreklo imena Srbin , Hrvat , Rus nisu slovenska , medjutim danas su ti narodi sloveni jer pricaju slovenskim jezikom . I jezik ti je mera naroda . Dzaba ti turcin , ili nama rus , kad snjim ne mozes se ispricati uz kavu. Nije bitno ko su ti preci , bitno je kako se osecas . ja sigurno znam da u mojoj krvi ima poljaka i jevreja , medjutim to me uopste ne zanima i osecam se 100 % Srboje .

Niko nije pomeno turke prividjaju ti se. Opterecen si njima.

i to nije moja vlada ni moj ministar niti am ja dobio pare da budem kratak , radi sta hoces slucaj koga oces , ali mufitja ti je prodavac magle , neverovatno za jednog verskog vodju, cak se moze nazvati ratni huskas . U nemackoj ima oko 5 milona muslimana i niko nije zahtevao autonomiju ni na jednom delu za muslimane , osim ako je postojalo par retarda , jedini nacin za vas bosnjake u srbiji je da podrzite jednu partiju na izborima i imate mesta u parlamentu i onda se borite za svoja prava , a to ako ste neslozni to nije moj problem . U srbiji se svagde tesko zivi . Sandzak mozete dobiti isto na onaj nacin kao sto su srbi dobili RS , pa ako vam se isplati izvolite . Niko ne daje autonomije za dz.

i to nije moja vlada ni moj ministar niti am ja dobio pare da budem kratak , radi sta hoces slucaj koga oces , ali mufitja ti je prodavac magle , neverovatno za jednog verskog vodju, cak se moze nazvati ratni huskas . U nemackoj ima oko 5 milona muslimana i niko nije zahtevao autonomiju ni na jednom delu za muslimane , osim ako je postojalo par retarda , jedini nacin za vas bosnjake u srbiji je da podrzite jednu partiju na izborima i imate mesta u parlamentu i onda se borite za svoja prava , a to ako ste neslozni to nije moj problem . U srbiji se svagde tesko zivi . Sandzak mozete dobiti isto na onaj nacin kao sto su srbi dobili RS , pa ako vam se isplati izvolite . Niko ne daje autonomije za dz.

Hajde jednom za uvjek da naucis ti i jos ko nezna. Muslimani u Njemackoj uglavnom doseljenici raznih nacija. Sandzacki Bosnjaci su starosjedilacki narod. Svoj na svome . Shvatas? Velika razlika.

Hajde jednom za uvjek da naucis ti i jos ko nezna. Muslimani u Njemackoj uglavnom doseljenici raznih nacija. Sandzacki Bosnjaci su starosjedilacki narod. Svoj na svome . Shvatas? Velika razlika.
Koje granice bi bile tog sanzdaka . koliko se ja secam sandzak nije uneo svoju drzavnost u Srbiju . A mi smo vec sipcima dali autonomiju pa svom videli kako se to zavrsilo i na koju se evropsku drzavu treba srbija ugledati
U Srbiji imas bar 20 starosedilackih naroda jer svi trebaju da imaju autonomiju.

- - - - - - - - - -

Ako ste vi Iliri-goti-kelti onda vam bosanski jezik ne postoji. To muftija indirektno priznaje s ovakvim govorima.

Naravno muftija je glup ko dupe insistira na bosnanskomn jeziku koji je slovenski , a oni iliri

Tanjug | 14. 05. 2014. - 14:15h

Novi Pazar: Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će pripadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

229916_esad-dzudzevic-foto-fonet_f.jpg

Džudžević je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore.
On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka - dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno uradjen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji udju u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća - jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Сад ме занима како ће гласити ново презиме Есада Џуџевића.

Џуџи? Џуџај?

О старом европском народу нећу ни трошити речи.

Oce dodati prezimenu "glu"
Aj' neko sad nek kaze da ovi nisu idioti .
Pa prvo oskrnavise jezik (ajd dobro to i da razmumem) , ali ovo sada ?Pa to je ludost ...

Back