Džipovi, ali pravi!

Naš narod je sklon predrasudama i veličanju nekih automobila koji to ne zaslužuju, ali su se eto kod nas rasprostranili, za njih ima svuda delova i svi zadovoljni... Primeri za to su Golf dvojka i Niva... Ne bi se složio da je Pinc kamion... A to što je teži od UAZ-a mu samo daje još jedan plus, u smislu da i sa tom većom masom ima veću prohodnost od UAZ-a... Čistokrvno terensko vozilo, baš kao i Mercedes Unimog ali nerentabilno... Svećice za Pinca su 200 evra komplet... Toliko o njemu... Probao sam sposobnosti i UAZ-a i Pinca i Nive na terenu... Poštujem Nivua, ali...ipak bi Defender ili UAZ bili moj izbor

UAZ je po meni najbolji terenac,i to onaj 2.7 direktno ubrizgavanje.Jest da trosi kao nezdrav ali ima nenormalan obrtni momenat,sa tim menjacem moze sleper iz blata da iscupa.
Pricao lik,izvukao sa UAZ-om kamion iz blata
Defender pouzdan,po meni glomazan za nase podrucje.Osim ako nije onaj skraceni.
Jeep Wrangler odlican ali preskup,Cherokee takodje.
Stari Land Cruiseri su takodje dobri...
GAZ Tiger je isto mnogo dobar,*** kroz koliki sneg ide i to uzbrdo po neravnom terenu,da te bog sacuva...

Ovo necu ni da pominjem,samo gledajte

Evo, i MB G može izvući šlepera iz blata...

Tu je ustvari pravo pitanje koliko se kamion zaglavio kad ga je izvukao i dali je bio pun ili prazan. Često i njima malo treba posebno kad su prazni pa nemaju pritisak na diferencijal (iako je gore kada su puni a podloga meka). A je UAZ odličan džip, jer pinz baš i nije džip, isto kao ni unimog (koji je zamišljen kao neka alternativa traktoru) pa baš i nije fer usporedba.

Dobro, jesu neki precenjeni. A pinz mi se čini da ide bolje i od unimoga (mislim na pinza sa 2 osovine).

710M... Dvoosovinac ima oynaku 712M...

Pinc nema šanse sa Unimog-om... Ko želi da vidi šta može Unimog, može na You Tube-u da ukuca Unimog 404 pa da uporedi... Srećna okolnost je to što kod njega uz neke modifikacije može da se ugradi motor od 123jke...jer originalni benzinski motor troši nikako ispod 20 litara... Lovi se i motor od Mercedesa 280S, s tim što ima nekakav problem da se pod velikim usponom dešava da gorivo nekako iscuri i pada direktno na izduvnu granu, pa može da se zapali... Kako može da iscuri, bemliga - nisam automehaničar... Ako sam lepo razumeo taj tekst o modifikaciji koji je na engleskom, onda je to to...

Poslednja izmena:
To ne smatram terencima, već tradicionalnim američkim automobilima za krstarenje "highway"-om i ostavljanje utiska onome ko ga vidi u retrovizoru... Jes da ima pogon 4x4, blokade diferencijala i ostale zezalice koje imaju pravi terenci, ali svaka sličnost sa pravim terencima se tu završava... Ajde H1 i nekako, ali ovi posle njega su njesra na terenu... Zna se da je - što se fizičkih karakteristika tiče - najvažnije da - kao što Bojan kaže - terenac ima kratko međuosovinsko rastojanje, malu masu i odgovarajuće gume... Zato su Nive, Samuraji, Vitare najuspešniji na kojekakvim vožnjama bespućem...

0802_4wd_02_z+1994_suzuki_samurai_rear_angle.jpg

stevenhuang_sidekick.jpg

svako leto idem na vlasinko jezero..kuca je od pre 100 god i nalazi se na red nekih brda u nedoljiji..6 km dobrog ofrouda od jezera..i vozio sam se u mnogim stvarima i ono sto se nije zaglavljivalo jeste niva, zastava kec tu i tamo lagan za gurku korz blato i da FICA...mali, provlaci se kroz puteve zarasle trnjem, ako se zaglavi dovoljna je polovina coeka da ga izgura..izgrebesh ga i sevaju ti jaja...:)

Hamer je dobar za pentranje po stenama zbog velikih tockova.
Al gde ima stena kod nas :D Nije on za nase predele

Image030-1.jpg

untitled-1-1.jpg

Polazak u planinu

Image627-2.jpg

Ovde sam se jedva popeo,zbog letnjih guma

Image628-1.jpg

Zaokret
Image629-2.jpg

Tada je bilo tako,a sad su gume :lol:
Image633-1.jpg

Blatnjavi bedem
Image638-1.jpg

17062008038vk4.jpg

jedan od vrhova lovcena preko puta mauzoleja
leti kao sto vidite izlazi i kec sa prikolicom lokalnih reciklera
zimi samo motorne sanke(jedne su vec sletele u provaliju) ili najbolje onaj motor sa cetiri tocka al kad mu se stave gusenice

i da FICA...mali, provlaci se kroz puteve zarasle trnjem, ako se zaglavi dovoljna je polovina coeka da ga izgura..izgrebesh ga i sevaju ti jaja...:)

Moja prva iskustva sa terenskom vožnjom su bili oni derivati fiće - kombići sa oznakom koliko se sećam 850K... Znam da su nam stalno proklizavale tzv "prirubnice", pa smo poturali eksere da bi se vratili iz planine... Kasnije smo dobili Nive i njima sam se oduševljavao, ali sve dok nismo od vojske uzeli jednog Pinca...:D

pa ni ovaj patrol sa slike gore nije los
zimi on ide prvi cisti put od snega ostalim vozilima pa kad i on ne moze *** ide onaj motro sa 4 tocka
ipak udobnost patrola je ispred mnogih terenaca o vojnim da ne pricam
mada aj uploadovacu snimak sa lustice
put je kakav je bio odlican al ruke i misici me bole od drzanja za rukohvate

put je sad nasut nekad se tu isli sa kamena na kamen sa vozilima
al i dalje trnu ruke kad se vozis
snimao samo delom puta jer nisam imao snage da drzim telefon

Poslednja izmena:

Back