Džipovi, ali pravi!

bato posle ovog znam da od rusa necu ni wc papir da uzmem, ako si gledao ja neznam nasta ste obracali paznju jer ste dzuskali po sobi , jer ste videli kako gura preko prednjih tockova, jer to ima diferencijal ili nema , jer to nije normalno za terenca oni oce obicno da izbaci guzicu pod gasom , da ide u drift ova niva ide samo ravno ko dijabola
:hahaha:

PA nije to ipak trkacki auto i ko zna kakav mu je raspodela u (centralnom) diferencijalu. Nista cudno sto klizi preko prednjih tockova. Sve to zavisi i od setupa i od nacina voznje.

PA nije to ipak trkacki auto i ko zna kakav mu je raspodela u (centralnom) diferencijalu. Nista cudno sto klizi preko prednjih tockova. Sve to zavisi i od setupa i od nacina voznje.

bato neznam od cega zavisi a gledao sam ga kako vozi , ali znam da moj JEEP ne gura preko prednjih tockova osim zimi na stadionu kad ima snega , pa i onda samo dok uvati malo zalet i opet preko zadnjih gura ( krece u drift )

Poslednja izmena:
Za hard offroad tesko ces moci sa bilo kojim fabrickim vozilom da prodjes,da ne kazem ni sa jednim.Znaci modifikacije.Inace za koliko meni treba taj auto mi je odlican.A verujem da imam i mnogo vise iskustva za off od nekih nabedjenih vozaca.tako sam zimus izvlacio jeep 5.7 koji je upao tockom u rupu i digao mu se zadnji kraj.a ja kroz istu prosao,znaci ima tu i dosta do vozaca

bato ne sumnjam ja u tebe , samo znam da zimi idu i kurta i murta u lov pa se nije jedanput desilo da im JEEP wrangler probije smetove a lade kad udze u smet do proleca ne izlazi dok se sneg ne otopi i to je svake zime ista prica kad ima dobrih snegova

Za hard offroad tesko ces moci sa bilo kojim fabrickim vozilom da prodjes,da ne kazem ni sa jednim.Znaci modifikacije.Inace za koliko meni treba taj auto mi je odlican.A verujem da imam i mnogo vise iskustva za off od nekih nabedjenih vozaca.tako sam zimus izvlacio jeep 5.7 koji je upao tockom u rupu i digao mu se zadnji kraj.a ja kroz istu prosao,znaci ima tu i dosta do vozaca

i nisi sigurno izvuko WRANGLER nego ciroki taj ima pare i nezne sta ce pa ima jeep , a to je za grad auto koi moze u nuzdi da ide u teren malo . wrangler ide za nuzdu malo i u grad na asfalt i to mu se ne cvidza a u teren je na svome

bato neznam od cega zavisi a gledao sam ga kako vozi , ali znam da moj JEEP ne gura preko prednjih tockova osim zimi na stadionu kad ima snega , pa i onda samo dok uvati malo zalet i opet preko zadnjih gura ( krece u drift )

Bato, tvoj Jeep bi se prevrnuo da onako uletu u krivinu. :lol: Salu na stranu, cak i pravi trkacki automobili sa pogonom 4x mogu da kliznu napred, nije to nista neobicno.

i nisi sigurno izvuko WRANGLER nego ciroki taj ima pare i nezne sta ce pa ima jeep , a to je za grad auto koi moze u nuzdi da ide u teren malo . wrangler ide za nuzdu malo i u grad na asfalt i to mu se ne cvidza a u teren je na svome

Grand Cherokee je jedan od retkih dzipova koji je i kao terenac i kao gradski auto podjendako dobar. Svako JEEP vozilo je "TRAIL RATED". Idi googlaj malo pa vidi shta to znachi. Ja samo znam da sam sa svojim matorim idijancem 4,0L prolazio bez ikakvih problema kroz blato to vrata sa obichnim gumama (Goodyaer Wrangler). Nikakve modifikacije nisam pravio. Znachi matorac je "stock". Pogledaj slike. Penjao sam se uz uspone gde vidim samo haubu i nebo...

Imam i Wrangler 08' sa chetvoro vrata ali njega josh uvek chuvam. Ne provlachim ga kroz shiblje i ne penjem ga po kamenju... Probao sam ga u blatu, snegu i po nekim malo zaebanijim usponima i tachno je da je bolji od Cherokee-ja ali ne bih rekao da je Cherokee samo gradski auto. Nemash iskustva sa njim i nemoj da prichash gluposti.

On je pod "Ciroki" verovatno mislio na ono sto vi zovete Liberty.

JEEP_LIBERTY.jpg

MA da nije ni on los o odnosu na najnovije Jeepove, Compas i Patriot, oni su bas za grad i da ne mislis na rupe bankine i slicno, ali za off road tesko...

Samo Liberty je uzasan za odrzavanje, stalno mu crkavaju delovi na trapu, spone, sileni, zglobovi, lezajevi, sve zivo, a papreno su skupi! A ni motori mu nisu nesto ni jaki ni pouzdani...

Voleo bih da sam radio u svakom servisu bar malo, kao u Jeepovom, pa bih se vise razumeo i u ostala kola sto se tice modela i pouzdanosti, odrzavanja! ;)

Koliko ja znam, u Liberty modelima koji se prodaju u Evropi ugradjeni su dizel motori. Ovde su 99% benzinci i imaju 3,7L motore. Ovi sa 3,7L V6 motorima lete i izuzetno su snazni i pouzdani. Shto se tiche spona, kugli itd. to ne znam...ne mogu da kazem. Znam da na Grand Cherokee-ju ne rikavaju bash tako.
Ovde je poluosovina (kompletno sa homokinetichkim zglobom) za Grand Cherokee $130. Kugle su izmedju $25 i $40...zavisi koji tip Jeep vozila je u pitanju. Chak ni lift kit nije skup.
Brate delovi za njih su ovde dzabe.
Prednje amortizere za "indijanca" sam platio $67 "MONROE". "U" joint (universal joint) je $25, Steering Stabilizer $54...
Sve sam sam zamenio u garazi iz zaebancije. Amortizeri su mu iza federa i prichvrshceni su sa dva shrafa. Isto tako i Steering Stabilizer...

Sve ovo je prvi put promenjeno na njemu pre mesec dana na 260 000km.

Ovde je drugacija prica. Prvo delovi su neuporedivo skuplji. A kazem sam Liberty je prilicno kvaljiv... Na prime pocepa ti se gumica koja pokriva zglob prednjeg kardana, i zbglob se razjebbe i to je oko 400-500e trosak. Jer nema posebno deo nego ide ceo prednji kardan. Ljudi bas nisu oduesevljeni to idejom. Dalje cesto je rok isporuke 7-10 dana pa ni to nije plus... I jos kada stigne pogresan deo... A recimo na auto koji predje oko 80.000 km, terba da se izmenja sve zivo na trapovima sto bude trosak oko 1000-1500 evra... Recimo ako ima lufta u krajevima letve volana ona se menja CELA! :eek: I tako dalje...

E sada kome nije frka da tipla 1000 evra posle 80.000 km (sto ja mislim da i nije puno) taj se nece zaliti... ;) I kod nas je retko bilo, ali bilo je, sa 3.7 benzincem. KO je imao srece ima je dizlea 2.8 a bio je benzinac 2.4 koji je jako slab za njega...

E sada Grand Ciroki je opet neka druga prica... ;)

Poslednja izmena:
Ovde kad bi nekom rekao da postoji Liberty sa 4 cilindra, smejali bi ti se.
Bash me chudi da su ubacili motor od chetiri cilindra 2,4L. Karoserija je ipak teshka za tako mali motor. Mislim da je 3,7L V6 idealna kombinacija jer u tom sluchaju vozilo ima i dobar start i snagu da povuche prikolicu, malo veci chamac, drugo vozilo ako se zaglavi, lakshe savladava uspon na putu i offroadingu itd. U saobracaju je startniji nego vecina obichnih automobila a kad je potrebno, ubrzava bez problema. Jednostavno, osecash snagu...mogu da zamislim samo kako izgleda voziti Liberty 2,4L. Stenje na svakom malo vecem brdu...ne daj boze da treba da pretichesh...

Po mom mishljenju, dzip nije dzip ako nema bar 6 cilindara i motor od minimum 3,2L.
Ne sme da stenje kad ga startujesh na semaforu ili krenesh uzbrdo.
Mislim da su shestaci "zlatna sredina".

Osmaci su vec druga pricha ali zamisli Suburban ili Youkon, Expedition, F150, F250...Navigator ili Cadillac Escalade sa 6 cilindara...pa ne da bi stenjali nego bi im produvala mashina posle 50 000km. Motor treba da ima vishe nego dovoljno snage, tako da ne oseca karfoseriju. Skoro sam vozio F150 4x4 od jednog poznanika 5,4L V8, 2007-mo godishte. Ej ne da ide...nego...ujeda!

MA da to mu je mana, tezak je za 2.4 bas.. Mnogo trom... :neutral:

Pa za terenca je super ako ima jaci motor ;) recimo 4.0 V8 ;) Ali kod nas a i svuda u evropi ljudi ne trce za velikom kubikazom...

Dok je Niva tek suprotnost, ona ima samo 1.6 ili 1.7 motor... :)

MA da to mu je mana, tezak je za 2.4 bas.. Mnogo trom... :neutral:

Pa za terenca je super ako ima jaci motor ;) recimo 4.0 V8 ;) Ali kod nas a i svuda u evropi ljudi ne trce za velikom kubikazom...

Dok je Niva tek suprotnost, ona ima samo 1.6 ili 1.7 motor... :)

U Evropi da mogu pravili bi Suburban sa 4 cilindra...ne kapiram u chemu je fora?
Dzip je ipak vozilo koje zahteva veci i snazniji motor.
Gorivo u Evropi jeste skuplje nego na ovom kontinentu ali opet...montiraj mu V6 dizel i pevaj...
Mislim...dzip je dzip...ochekujesh od njega da ce troshi. Chudno...

Poslednja izmena:
Ocekujes da ce da trosi,ali ovde posao solidno obavljaju i terenci sa 1.3 motorima.nije ti potreban v6 ili v8 da bi otisao na pecanje ili u lov.Nivom mozes bez problema izvuci poveci camac na obalu,video licno na zemunskom keju kako lik uz blatnjavi bedem vuce camcinu,hocu reci dovoljni su i motori te jacine za vecinu poslova

Uleteo si u post pa me mrzelo da editujem,bilo je upuceno vasiliju,koji pritom ima i prilicne probleme sa pravopisom... :rotf:

mozda i imam problema sa pravopisom kad pisem u trku jer nemam vremena za ovo jer je moj tempo zivota malo veci , otom-potom nisam reko da Cherokee nije za teren, samo sam reko da nije rasan terenac , cist terenac , punokrvan , kao wrangler , i da bi se izvrnuo kada bi tom brzinom uleteo u krivinu to je tacno ali na pesak nece nego ide u drift , i jos nesto nemoj vise da vredzas jer ja nisam ovde da nekog uvredim nego da nadzem sebi slicne ljubitelje off-roada i jeep fanove da se druzimo i razmenimo svoja iskustva koja imamo ili prikupimo neka predznanja za buduce novailije , a ako si ovde da trazis greske u pravopis ili da dobacujes i podjeb...vas onda ja ovde vise nemam sta da trazim, ..:rtfm:

Poslednja izmena:

Back