Џингис-кан

Овде живе Аријевци, а Цигани су пореклом одатле (средња Индија):

240px-Indoarische_Sprachen_Gruppen.png

Генетски су најсроднији Индо-Аријевцима и језик им припада индо-аријевској групи (припада западној групи, ово црвено на мапи).

Стварно је помало иронично да смо ми на Балкану потпали под хитлеровске бајке о плавим и светлим Аријевцима, а и не знамо да међу нама живе њихови директни потомци који су се доселили из њихове домовине.

Pa ovi iz Indije su pricali da su Arijevci dosli u Indiju i doneli im jezik i kulturu, znanje ... Nije cudo da pricaju jezik poreklom od tog .

Poslednja izmena:
A kako to da Cigani nemogu nista pametno da donesu, ili to cujem neku vrstu price kako su Cigani jedino prljavi a vise nista.

Па нису само прљави, онo и корисни су скупљају стари папир, старо гвожђе, перу шајбе на раскрсници, свирају за мале паре,...:mrgreen:

Дали су великог Љубу Аличића, Тому блек пантера, Шабана Бајрамовића:mrgreen:,...

Па нису само прљави, онo и корисни су скупљају стари папир, старо гвожђе, перу шајбе на раскрсници, свирају за мале паре,...:mrgreen:

Дали су великог Љубу Аличића, Тому блек пантера, Шабана Бајрамовића:mrgreen:,...

Ili je to ozbiljan post. To kaze pripadnik naroda (kojim sam ja naravno isto deo) ciji su najveci heroji Hajduci i Uskoci teski lopovi.

Osim toga sto navedes samo srpske cigane ima i druge.
7

Naso sam jos jednu bas evropsku ciganku. Nema plave oci i kosu, ali ima nacisto beo ten.

Marianne Rosenberg.

Otac bio predstavnik Cigana u Nemackoj

Poslednja izmena:
Ili je to ozbiljan post. To kaze pripadnik naroda (kojim sam ja naravno isto deo) ciji su najveci heroji Hajduci i Uskoci teski lopovi.

Osim toga sto navedes samo srpske cigane ima i druge.
7

Naso sam jos jednu bas evropsku ciganku. Nema plave oci i kosu, ali ima nacisto beo ten.

Marianne Rosenberg.

Otac bio predstavnik Cigana u Nemackoj

Гле Кочо, немам ја намеру да вређам било кога, само сам реалан.

Не могу Србин и Циганин да буду исти и једнаки и нећу да вређам себе и свој народ тврдећи да смо ми и Цигани исто, јер реално гледано, нисмо и никада нећемо бити. Само поредити Српску културу са Циганском мене као Србина вређа, јер су за мене Цигани у том погледу крајње примитиван народ, којем и када понудиш све услове да живе нормално и исто као и сви остали у њиховој околини чак и боље од многих, он ће и даље да живи ''по цигански''. Дај му књиге, прибор, одећу, обућу, створи му услове, он оет неће да учи и заврши школу.

А Розенбергова има више немачке него циганске крви.

Не могу Србин и Циганин да буду исти и једнаки и нећу да вређам себе и свој народ тврдећи да смо ми и Цигани исто, јер реално гледано, нисмо и никада нећемо бити. Само поредити Српску културу са Циганском мене као Србина вређа, јер су за мене Цигани у том погледу крајње примитиван народ, којем и када понудиш све услове да живе нормално и исто као и сви остали у њиховој околини чак и боље од многих, он ће и даље да живи ''по цигански''. Дај му књиге, прибор, одећу, обућу, створи му услове, он оет неће да учи и заврши школу.

Ko je tvrdio da su Srbi i Cigani isto.

Cigani su Indoarijevski narod, a Srbi Slovenci.

Problem Cigana i njihovoj malo zainteresovanje za nauku mi je poznato ali ovde to nije bila tema.

Sta ima problem Cigana koji prose i rade lopovluk za njenim poreklom nista.

A Rosenberg je prava Ciganka i ponosna na to.

Pa ovi iz Indije su pricali da su Arijevci dosli u Indiju i doneli im jezik i kulturu, znanje ... Nije cudo da pricaju jezik poreklom od tog .

Pa da su Cigani arijevici ako sam dobro ukapirao, , ja kazem da nisu nego su prihvatili neke stvari od njih ... odnosno mislim ... :)

Тебра... Нису Аријевци донели Циганима у Индији културу и језик, него су Цигани потомци тих Аријеваца који су дошли у Индију. :)

А Аријевци се нигде другде на свету нису звали Аријевцима, осим у Ирану и Индији.

У Индији су пре тога живели Дравиди (а има их и данас у јужном делу). Црн народ и супериорнија култура од Аријеваца. Имали су (и имају) и писменост, и цивилизацију, и градове и све вековима старије и напредније од Аријеваца. Аријевци су нешто били као Хуни који су упали у Римско царство... И притом се НИСУ мешали са Дравидима јер им је вера то забрањивала.

Реално, мислим да ниси ни свестан колико се много Цигана током протеклих векова асимиловало у Србе (и Хрвате, и Бошњаке, и све остале, да не буде да само Србе помињем) и колико много Срба носи и њих у свом геному. :)

Цигани нису примитиван народ, него луталачка, чергарска култура. Али имају развијен језик, усмену традицију, усмену књижевност итд.

Ако ти заиста мислиш да Срби сматрају хајдуке и ускоке за своје највеће јунаке - свака ти Бечејка дала...

Cigani su Indoarijevski narod, a Srbi Slovenci.

Да ли имаш проблема са правописом, или нисам схватио поенту ?

Тебра... Нису Аријевци донели Циганима у Индији културу и језик, него су Цигани потомци тих Аријеваца који су дошли у Индију. :)

А Аријевци се нигде другде на свету нису звали Аријевцима, осим у Ирану и Индији.

У Индији су пре тога живели Дравиди (а има их и данас у јужном делу). Црн народ и супериорнија култура од Аријеваца. Имали су (и имају) и писменост, и цивилизацију, и градове и све вековима старије и напредније од Аријеваца. Аријевци су нешто били као Хуни који су упали у Римско царство... И притом се НИСУ мешали са Дравидима јер им је вера то забрањивала.

Реално, мислим да ниси ни свестан колико се много Цигана током протеклих векова асимиловало у Србе (и Хрвате, и Бошњаке, и све остале, да не буде да само Србе помињем) и колико много Срба носи и њих у свом геному. :)

Цигани нису примитиван народ, него луталачка, чергарска култура. Али имају развијен језик, усмену традицију, усмену књижевност итд.

Делује ми логично, да из тога следи да је та реч (Аријевац) управо настала на тим просторима, за новопридошле освајаче.

Пре ће бити да су потомци тих Аријеваца управо и данас у Индији (север индије, велике количине Р1А). Као што ће и пре бити да су Цигани од Дравида.

Апсолутно стоји да Цигани имају веома развијен језик а и граматику, усмену књижевност итд, али гледано са аспекта европске културе Цигани јесу примитиван народ.

Говориш о томе да нисмо свесни колико је Цигана асимилирано у Србе. Да ли ти то имаш неке податке, или располажеш неким сазнањима, који нама нису доступна ? :zima:

Одакле ти то да су Дравиди били развијенији и супериорији од Аријеваца на културном плану ? Шта је археологија рекла по том питању ?

Poslednja izmena:
Ако ти заиста мислиш да Срби сматрају хајдуке и ускоке за своје највеће јунаке - свака ти Бечејка дала...

Да ли имаш проблема са правописом, или нисам схватио поенту ?

Делује ми логично, да из тога следи да је та реч (Аријевац) управо настала на тим просторима, за новопридошле освајаче.

Пре ће бити да су потомци тих Аријеваца управо и данас у Индији (север индије, велике количине Р1А). Као што ће и пре бити да су Цигани од Дравида.

Апсолутно стоји да Цигани имају веома развијен језик а и граматику, усмену књижевност итд, али гледано са аспекта европске културе Цигани јесу примитиван народ.

Говориш о томе да нисмо свесни колико је Цигана асимилирано у Србе. Да ли ти то имаш неке податке, или располажеш неким знањима, који нама нису доступни ? :zima:

Одакле ти то да су Дравиди били развијенији и супериорији од Аријеваца на културном плану ? Шта је археологија рекла по том питању ?

nemoj posle da bude dva zeca,tri zeca...molim lepo:):):)

Pa da Arijevac je izraz nastao tamo koji su im nadenuli ... Znaci fin dobar covek , kulturan itd... Bas sam slusao jednu Indijku kad je pricala o tome... Ko zna kako su oni sebe zvali , a Cigani su ti jedan sa modernog stanovista generalno primitivan narod sa izuzecima , dok su neki generalno razvijeni narodi sa suprotnim izuzecima ... Mislim da tak najlaske mozemo da stanemo na put ovom nabrajanju ljudi i licnosti ... :)

Poslednja izmena:
Pa da Arijevac je izraz nastao tamo koji su im nadenuli ... Znaci fin dobar covek , kulturan itd... Bas sam slusao jednu Indijku kad je pricala o tome... Ko zna kako su oni sebe zvali , a Cigani su ti jedan generalno primitivan narod sa izuzecima , dok su neki generalno razvijeni narodi sa suprotnim izuzecima ... Mislim da tak najlaske mozemo da stanemo na put ovom nabrajanju ljudi i licnosti ... :)

Fini i dobri a razlupali celu indiju.

I uveli polufasisticki sistem za kastama.

A da su Cigani primitivni je bas lepa generalizacija.

Hajde neka neko otvori temu o Romima pa ko hoce neka iznosi svoja razmisljanja i teorije o porijeklu!
Ovo je tema o velikom vojskovodji i drzavniku Dzingis kanu!
Zna li neko koliko je imao djece i zena (otprilike, posto se vjerovatno radi o desetinama a mozda i stotinama)?

@Alhemym007: Само кратко, пошто немам толико времена.

О асимилацији Цигана у Србе.

Овде у Војводини имаш један посебан израз за једну групу Цигана. Називају се "Цигани-покућари" и то значи да су се скућили, школују децу, запослени су и потпуно су интегрисани. То је стар израз. Углавном су војвођански Цигани, и нешто румунских, са војвођанским презименима и румунским. У овим млађим генерацијама су углавном измешани и нема их чистих, у смислу да се већ ради о људима са мешовитим српско-циганским пореклом, а пишу се и изјашњавају као Срби. Ја лично у свом комшилуку имам једног таквог комшију, моја је генерација (има их 4-оро браће и сестара), мајка им је Српкиња, отац Циганин-покућар, иначе приватни аутолимар и школски друг мог тате који нема комплекса у вези са својим циганским пореклом (говорим намерно Цигани а не Роми, јер он управо тако каже), али се национални изјашњава као Србин. Е да, и не зна ромски.

Сад сам стао да пребројим. Што лично, што преко познаника, знам најмање 9-оро таквих примера, од моје основне школе, па до неких девојака са којима су ми другови били у вези, можда знам и више, али ово су они који ми падају на памет.

У војсци сам, на пример, имао једног што је пореклом етнички Циганин, а пише се као Србин.

Колико таквих примера може бити у Централној Србији где је Цигана знатно више - то сам Бог зна. Мој деда је, на пример, увек говорио како су Србијанци страшно измешани са Циганима и имао је једног гаравог колегу из Алексинца који уопште није био ромског порекла, или није знао за то, него је стварно за себе говорио да је Србин и вређало га је ако би неко правио такво поређење. Као што и у јавности имамо са Кебом, Батићем и другим ликовима који су Срби, а више личе на Цигане од многих Цигана. На пример, од оног председника Ромске партије, који да сам за себе не говори да је Ром, никад нико то за њега не би рекао.

У питању је нормалан процес, као и са Цинцарима и са Власима. Православни народ који је усвојио српску веру, културу, језик и образац понашања, па или сам себе прогласи за Србе, или се међу Србе претопи тако што се млади људи међу собом једно другом допадну и заволе, па ступе у брак и мешају се тако.

Back