Džimi Hendriks (Jimi Hendrix)

Na pitanje o gitaristima koji su ga inspirisali, Hendrik je citirao Buddi Holli, Eddie Cochran, Elmore James i B.B. King. Ali Muddi Waters je bio prvi muzičar koji ga je zaista upoznao sa instrumentom. „Prvi gitarista kojeg sam znao bio je Muddi Vaters“, rekao je Hendrik. „Čuo sam jedan od njegovih starih zapisa kad sam bio mali i to me je nasmrt preplašilo jer sam čuo sve ove zvukove.“

Veza Džimija Hendriksa sa Londonom nastala je sredinom šezdesetih, kada je Čes Čendler, koji je nedavno napustio Animals i želeo da započne novu karijeru kao menadžer, bio zadivljen svirkom tada nešto više od dvadeset godina Džimija u malom kafiću u Njujorku.

1724299084072.png

Koncept doma bio je komplikovan za Džonija Alena Hendriksa, rođenog u Sijetlu 1942. Sa šest godina poslat je da živi sa bakom u Kanadu, a dve godine kasnije roditelji su mu se razveli. Majka mu umire kada je imao petnaest godina. Posle godinu dana u Kaliforniji u američkoj vojsci, Hendriks je 1962. pronašao svoj pravi poziv kao putujući muzičar.

"U Engleskoj sam, tata. Upoznao sam neke ljude koji će od mene učiniti veliku zvezdu. Promenili smo ime u J-I-M-I", kaže on preko telefona. Prve noći u Londonu, Džimi upoznaje Keti Ečingem, bivšu D.J. i poznato lice na naprednoj gradskoj rok sceni, i počinje ono što će biti najznačajnija romantična veza u njegovom životu. U decembru 1966. preselio se sa njom u stan u vlasništvu Ringa Stara, na trgu Montagu 34.

1724299217015.png

Džimi Hendriks je iznajmio stan od Ringo Stara za 30 funti mesečno. Živeo je sa devojkom Keti Ečingem, kao i sa svojim menadžerom Česom Čendlerom i njegovom devojkom Lotom Nul. Bilo je to ključno vreme u Džimijevoj karijeri. Objavio je svoj debi album Are You Experienced " u maju 1967. godine, sledećeg meseca je svirao na Pop festivalu u Montereju.

Kasnije te godine Ringo ga je izbacio jer je bacio belo po zidovima dok je bio na acid trip-u.

1726717028383.png
1726717097890.png

1727047215756.png

Jimi Hendrik u Record Plant...1968
Fotografisanje "Sa druge strane stakla". Ovo je jedna od mojih omiljenih fotografija Džimija, uhvatila ga je u trenutku stvaranja Soloa, izraz njegovog lica je tako intenzivan. Zuri u mene sa druge strane stakla, njegova koncentracija je tako laserska...
📸 Eddie Kramer

Neobicno i fascinantno je videti Hendriksa sa Gibson gitarama. Iako je Hendriks povezan sa Stratokasterom, koristio je i Gibson SG kao i Gibson Flying V gitare, sto je prilicno poznato . Gibson SG je koristio na koncertu Stokholmu koji je snimljen i nalazi se na You Tube. Ima logike, sa obzirom da su i SG kao i Flying V simetricne gitare. Osim potenciometara izgledaju skoro isto kod desnjaka kao i kod levaka. Ali, mnogo manje je poznato da je Hendrix svirao u Gibson Les Paul, sto je pomalo cudno jer je prilicno tesko dohvatiti gornje pragove na obrnutom Les Paul-a, barem tako meni izgleda. Mnogo teze nego kod obrnutog Stratokastera. Dzimi je svirao 1955g. Gibson Les Paul tokom 1968-69. Na YT je jedan snimak iz Svajcarske iz 1969-te na kome Dzimi svira taj njegov `55 Les Paul, i zvuci neverovatno dobro. Mislim da se taj Les Paul sada nalazi izlozen u Cikagu.

jh3.jpg

jh2.jpg

jh1.jpg

Inace, Gibson je prestao da pravi ogranicenu seriju "Love Drops" kako je Dzimi zvao svoju Flying V gitaru, odnosno kopiju Flying V gitare koju je Dzimi sam ofarbao, ali je sada pravi Epiphone, i prilicno sam siguran da je vec rasprodata. Navodno ce imati naovu seriju gitara u prodaji tek juna sledece godine. Iako Epiphone Flying V, ova gitara je kostala $2.200 CAD.

4f6ff2a14cc5a3d0c3eb0d4d2c005244.jpg

Inace Hendrix je sluzio vojsku u Kentakiju zajedno sa Billy Cox-om, kasnijim basistom iz "Band of Gypsis" vremena. U vojsci su se upoznali i zajedno svirali. Dzimi i Bili u vojsci na donjoj slici. Ne znam sta je to na gitari napisano ili naslikano ali izgleda ista gitara na obe slike. Inace ta gitara sa ovih slika je izgorela u pozaru.

1249850-medium.jpg

Džimi Hendriks je bio na bini u Rojal Albert holu u Londonu 1969. godine kada je petogodišnji Čarli Veber, koji je bio u bekstejdžu sa svojim roditeljima, zalutao na binu.

Džimi se sagnuo i razgovarao sa njim, a onda je otišao u bekstejdž. Jimi je potom završio svoj set sa 'Purple Haze'.

klh.jpg

Back