Džimi Hendriks (Jimi Hendrix)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
77.506
jedan od najuticajnijih rok gitarista svih vremena zaslužuje da ima i svoju temu...

Džejms Maršal "Džimi" Hendriks (rođen kao Džoni Alen Hendriks; 27. novembar 1942 – 18. septembar 1970) bio je američki muzičar, pevač i tekstopisac. Iako je njegova mejnstrim karijera trajala samo četiri godine, mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih električnih gitarista u istoriji popularne muzike i jednim od najslavnijih muzičara 20. veka. Rokenrol dvorana slavnih opisuje ga kao "verovatno najvećeg instrumentalistu u istoriji rok muzike".

Hendrix performing on the Dutch television show Hoepla in 1967

Hendriks je tokom svog života i posthumno bio dobitnik nekoliko muzičkih nagrada. Godine 1967, čitaoci Melodi Makera izglasali su ga za pop muzičara godine a 1968.godine, Bilbord ga je proglasio umetnikom godine, a Roling Stoun ga je proglasio izvođačem godine. "Disk i muzički eho" odali su mu počast kao svetskom vrhunskom muzičaru iz 1969. i 1970. Guitar Player ga je proglasio rok gitaristom godine. The Jimi Hendrix Experience je uvedeno u Rokenrol kuću slavnih 1992. i u Uk Music Hall of Fame 2005. Roling Stoun je rangirao tri studijska albuma benda, Are You Experienced, Axis: Bold as Love, i Electric Ladyland, među 100 najvećih albuma svih vremena, a Hendriks su svrstali u najvećeg gitaristu i šestog najvećeg umetnika svih vremena.
Detalji su osporeni u vezi Hendriksovog poslednjeg dana i smrti. Proveo je veći deo 17 septembra 1970, sa Monikom Danneman u Londonu, jedinim svedokom poslednjih sati. Dannemann je rekla da im je pripremila obrok u svom stanu u hotelu Samarkand oko 11 uveče, kada su delili flašu vina. Odvezla ga je u rezidenciju poznanika oko 1:45., gde je ostao oko sat vremena pre nego što ga je pokupila i odvezla nazad u svoj stan u 3 ujutru. Rekla je da su razgovarali do oko 7 ujutru. kada su otišli na spavanje. Dannemann se probudila oko 11 i otkrila da Hendriks diše ali bez svesti i da ne reaguje. Pozvala je hitnu pomoć u 11.18 , a ona je stigla devet minuta kasnije. Bolničari su prevezli Hendriksa u bolnicu St Mary Abbot gde ga je dr Džon Banister proglasio mrtvim u 12:45

Mrtvozornik Gevin Turston naredio je obdukcioni pregled koji je 21. septembra obavio profesor Robert Donald Teare, forenzički patolog. Turston je završio istragu 28. septembra i zaključio da je Hendriks umro od gušenja dok je bio opijen barbituratima. Navodeći kao razlog "nedovoljno dokaza o okolnostima", on je proglasio otvorenu presudu. Dannemann je kasnije otkrila da je Hendriks uzeo devet njenih propisanih Vesparax tableta za spavanje, što je 18 puta više od preporučene doze.

"Hej Džo" je prvi singl Džimija Hendriksa, mada ga zapravo nije napisao. To je garažni rok standard koji je popularizovao kalifornijski bend Lišće (the Leaves) 1966. mada većina ljubitelja roka potpuno zaboravi na tu verziju kada čuje Hendriksovu. To je prilično prljava priča o čoveku koji je uhvatio svoju ženu kako vara, ubio je i onda se uputio u Meksiko. Bivši basista "Animalsa" Čes Čendler uhvatio je uglavnom nepoznatog Hendriksa kako svira pesmu u njujorškom kafeu "Wha"? 1966. i doveo ga u Englesku da mu napravi debi album. Naredne tri godine bile su smeša snimanja sesija, koncerata i razvrata.

Hey Joe

Hey Joe
Where you goin' with that gun in your hand?
Hey Joe
I said, where you goin' with that gun in your hand?

I'm going down to shoot my old lady
You know, I've caught her messin' around with another man (yeah)
I'm going down to shoot my old lady
You know, I've caught her messin' around with another man
And that ain't too cool

Hey Joe
I heard you shot your woman down, shot her down, now
Hey Joe
I heard you shot your old lady down
You shot her down to the ground (yeah)

Yes I did, I shot her
You know, I caught her messin' 'round, messin' 'round town
Yes I did, I shot her
You know, I caught my old lady messin' around town
And I gave her the gun
I shot her!

Alright
Shoot her one more time, baby

Yeah, oh

Hey Joe, said now
Where you gonna run to now? Where you gonna run to?
Hey Joe, I said
Where you gonna run to now? Where you, where you gonna go?
Well, dig it

I'm goin' way down south
Way down to Mexico way
Alright
I'm goin' way down south
Way down where I can be free
Ain't no one gonna find me

Ain't no hangman gonna
He ain't gonna put a rope around me
You better believe it right now, I gotta go now

Hey Joe
You better run on down
Goodbye everybody
Hey Joe

'Little Wing'

Džimi je objasnio pozadinu pesme "Malo krilo" u intervjuu švedskom piscu iz 1968. "Zasnovano je na vrlo, vrlo jednostavnom indijskom stilu", rekao je on. "Dobio sam ideju kada smo bili u Montereju i samo sam sve gledao okolo. Pa sam shvatio da uzmem sve što ću videti okolo i stavim ga možda u oblik devojke, ili tako nešto, i nazovem ga 'Malo krilo', i onda će samo odleteti." Pesma se pojavljuje na Axis: Bold as Lovei obradili su je Derek i Dominos, Stivi Rej Von, Sting i mnogi drugi.

"Little Wing"

Well, she's walking through the clouds
With a circus mind that's running wild
Butterflies and Zebras
And Moonbeams and fairy tales
That's all she ever thinks about
Riding with the wind

When I'm sad, she comes to me
With a thousand smiles she gives to me free
It's alright, she says it's alright
Take anything you want from me
Anything
Fly on little wing

"Malo krilo"

Pa, ona hoda kroz oblake
Sa cirkuskim umom koji divlja
Leptiri i zebre
I Mesečevi zraci i bajke
To je sve o šta ona razmišlja
Jezdeći sa vetrom

Kad sam tužan, ona dođe kod mene
Sa hiljadu osmeha koje mi daje besplatno
U redu je, kaže da je u redu
Uzmi sve što želiš od mene
Bilo šta
Nastavi da letiš, malo krilo

Šta su drugi muzičari rekli o Hendriksu:

"Džimi Hendriks je veoma važan. On je moj idol. On na neki način oslikava, iz svog izlaganja na sceni, cela dela rok zvezde. Nema šanse da ga porediš. Ili imaš magiju ili nemaš. Nema šanse da trudom to postigneš. Ne postoji niko ko može da zauzme njegovo mesto." — Fredi Merkjuri - Kvin

"Posle višemesečnog sviranja vazdušne gitare uz 'Free Bird', ono što me je zaista uvelo u gitaru je gledanje dokumentarca o Džimiju Hendriksu i slušanje muzike sa Vudstoka. Slušajući njegovu verziju 'Star Spangled Banner' i 'Purple Haze.' Moj brat je svirao akustičnu gitaru i, idolizirajući ga, pomislio sam, 'Nabaviću i ja gitaru.' — Kirk Hammett - Metalika

All Along the Watchtower

Džimi Hendriks je možda najuspešnija rok zvezda svih vremena koja ima samo jednu pesmu koja sleće u Top 40 Bilbord Hot 100. Takođe nije ni pesma koju je napisao. Čak je moguće nazvati Hendriksa čudom od jednog hita, mada je to prilično ludo.

Džimi Hendriks je snimio "All Along the Watchtower" u januaru 1968, samo nekoliko nedelja nakon što je Bob Dilan prvi put objavio numeru o Džonu Vesliju Hardingu. Hendriks je mesecima petljao sa njim, na kraju ga je objavio u septembru. Pronašla je mnogo veću publiku od originala, a čak i sam Dilan kaže da je Hendriks pesmu odveo na sasvim drugo mesto. Dilan pesmu nije svirao na koncertu sve do četiri godine posle Hendriksove smrti, a od tada ju je svirao 2.101 put – više nego bilo koja druga pesma u njegovom ogromnom katalogu. Svaka od tih živih verzija pozajmljuje malo od Hendriksove obrade.

Castles Made of Sand

"Zamkovi napravljeni od peska" je tužan komentar uzaludnosti života. Prvi stih je o nekadašnjem voljenom paru svedenom na vrišteći, pijani nered. Drugi je o hrabrom indijanskom poglavicu koji je ubijen u snu noć pre bitke. Završava se malo uzbudljivijim pričom o hendikepiranoj devojčici koja kotrlja svoja kolica do litice i skoro je otkotrlja dok je prizor "broda zlatnih krila" ne natera da se preispita. Mnogi su tvrdili da se ova pesma Džimi osvrće na bolne uspomene iz detinjstva, uključujući razdvajanje roditelja i bolest njegove majke, mada ni sam Hendriks to nikada nije potvrdio.

Castles Made of Sand

Down the street you can hear her scream "You're a disgrace"
As she slams the door in his drunken face
And now he stands outside
And all the neighbors start to gossip and drool
He cries "Oh girl, you must be mad
What happened to the sweet love you and me had?"
Against the door he leans and starts a scene
And his tears fall and burn the garden green

And so castles made of sand
Fall in the sea eventually

A little Indian brave who before he was ten
Played war games in the woods with his Indian friends
And he built a dream that when he grew up
He would be a fearless warrior, Indian Chief
Many moons passed, and more the dream grew strong
Until tomorrow he would sing his first war song
And fight his first battle
But something went wrong
Surprise attack killed him in his sleep that night

Melts into the sea eventually

There was a young girl whose heart was a frown
Because she was crippled for life and she couldn't speak a sound
And she wished and prayed she could stop living
So she decided to die
She drew her wheelchair to the edge of the shore
And to her legs she smiled, "You won't hurt me no more"
But then a sight she'd never seen made her jump and say:
"Look a golden winged ship is passing my way

And it really didn't have to stop
It just kept on going

Slips into the sea, eventually

Voodoo Child (Slight Return)​

"Voodoo Child (Slight Return)" by The Jimi Hendrix Experience from Live In Maui, 1970

Poslednja pesma na poslednjem albumu Džimija Hendriksa Pobedila je u anketi čitalaca Rolingstone magazina za najbolju Džimijevu pemu. Pesma je počela svoj život ubrzo nakon što su završili snimanje 15-minutnog "Vudu Čile". Filmska ekipa je došla u studio da snimi bend kako radi dan posle te maratonske sesije a bend nije bio raspoložen da ponovo sviraju završenu numeru, pa su improvizovali oko nekih istih ideja i gitarskih linija i došli su do "Vudu čajld (blagi povratak)", što je u suštini "blagi povratak" na "Vudu Čile". (Skoro identična imena ove dve pesme decenijama zbunjuju fanove.) Pesma je objavljena kao singl ubrzo posle Hendriksove smrti, a dostigla je broj jedan u Velikoj Britaniji. Nije čak ni dospeo na Hot 100 u Americi, ali je od tada puštan na klasičnom rok radiju otprilike 10 milijardi puta.

Poslednja izmena od moderatora:

Voodoo Child (Slight Return)​

Well, I'm a voodoo child
Lord I'm a voodoo child

Well, the night I was born
Lord I swear the moon turned a fire red
The night I was born
I swear the moon turned a fire red
Well my poor mother cried out
"Lord, the gypsy was right!"

And I seen her, fell down right dead

Well, mountain lions found me there waitin'
And set me on a eagles back
Well, mountain lions found me there,
And set me on a eagles wing
He took me past to the outskirts of infinity,
And when he brought me back,
He gave me a Venus witch's ring
Hey!
And he said "Fly on, fly on"

Because I'm a voodoo child, yeah, voodoo child
Hey!

Well, I make love to you,
And lord knows you'll feel no pain
Say, I make love to you in your sleep,
And lord knows you felt no pain
'Cause I'm a million miles away
And at the same time I'm right

Here in your picture frame
'Cause I'm a voodoo child
Lord knows, I'm a voodoo child

Well my arrows are made of desire
From far away as Jupiter's sulfur mines
Say my arrows are made of desire, desire
From far away as Jupiter's sulfur mines
I have a humming bird and it hums so loud,
You think you were losing your mind, hmmm...
Well I float in liquid gardens
And Arizona new red sand
I float in liquid gardens
Way down in Arizona red sand
Well, I taste the honey from
A flower named Blue,
Way down in California
And the in New York drowns as we hold hands
'Cause I'm a voodoo child
Lord knows I'm a voodoo child

Back