Dzhamije u Srbiji

AntunTun

Veoma poznat
Poruka
10.854
Joj ovo je osetljivo, al ja moram da pitam. Kad smo oterali Turke krenuli smo redom da unishtavamo dzhamije ili da ih pretvaramo u crkve, evo mog pitanja vezanog za to vreme. Zashto nismo unishtili dzhamije na Kosovu? Mozhda su te dzhamije naknadno sagradjene?

Joj ovo je osetljivo, al ja moram da pitam. Kad smo oterali Turke krenuli smo redom da unishtavamo dzhamije ili da ih pretvaramo u crkve, evo mog pitanja vezanog za to vreme. Zashto nismo unishtili dzhamije na Kosovu? Mozhda su te dzhamije naknadno sagradjene?

Džamije nisu pretvarane u crkve a Turke nismo skroz oterali već, upravo saterali na jug. Do 1912 to je bio deo Otomanske imperije, a posle pod vlašću dinastije koja je slušala "glas razuma sa Zapada" koji je to područje čuvao kao dobar potencijalni izvor nestabilnosti. U suštini , Srbija, odnosno Jugoslavija nikada nije imala dovoljno vremena da sprovede puni suverenitet nad južnom pokrajinom. Posle sporazuma sa Turskom o repatrijaciji stanovništva, ubrzo su krenule pripreme za Drugi Svetski Rat i Šiptarima je sugerisano da ostanu.

Interesantno je i prijateljstvo Kemala Ataturka sa srpskim porestolonaslednikom i planovi o razmeni ,trebalo je siptare da presele u Anadoliju a za uzvrat da pravoslavne Jermene dovedu na Kosovo ali plan je propao zbog ratova...

Mislim da niste u pravu.Dovljno je reci koliko Albanci muslimani imaju tolerancije a to je, da su sagradili veliku katolicku Katedralu u centru Pristine.Inace u Pristini jos stoji nenapravljena pravoslavna Crkva i niko ne brani Srbima da tu Crkvu dovrse.Nego Srbi su tu Crkvu ostavili nesagradjanu.

Mislim da niste u pravu.Dovljno je reci koliko Albanci muslimani imaju tolerancije a to je, da su sagradili veliku katolicku Katedralu u centru Pristine.Inace u Pristini jos stoji nenapravljena pravoslavna Crkva i niko ne brani Srbima da tu Crkvu dovrse.Nego Srbi su tu Crkvu ostavili nesagradjanu.

Dzaba im ovakva tolerancija

44061_sveti-nikola-pristina_if.jpg

једина ''џамија'' у Србији која је претворена у цркву- је она у Чачку (стара Саборна црква у центру града).
на месту те џамије налазио се чувени манастир Богородице Градачке, задужбина Немањиног старијег брата Страцимира.
манастир је по доласку Турака разорен, а црква порушена и на месту ње изграђена је џамија.
остаци првобитне цркве су још видљиви у исочном олтарском делу, иако је каснија џамија османског типа.

Bogorodica%20Gradacka%20Cacak%2002.jpg

Albanci sve više naginju ka rimokatoličanstvu i sve je više prelaza sa islama na katoličku veru...

једина ''џамија'' у Србији која је претворена у цркву- је она у Чачку (стара Саборна црква у центру града).
на месту те џамије налазио се чувени манастир Богородице Градачке, задужбина Немањиног старијег брата Страцимира.
манастир је по доласку Турака разорен, а црква порушена и на месту ње изграђена је џамија.
остаци првобитне цркве су још видљиви у исочном олтарском делу, иако је каснија џамија османског типа.

Bogorodica%20Gradacka%20Cacak%2002.jpg

Da,da upravu si!
Iznad oltara na plafonu su vidljive one turske šare,to su kao manja udubljenja u zidu!
Čačanska crkva je 8 puta pretvatana iz ****-ne džamije u crkvu!

Srbin nemoj da se pališ! Treba da postoje i crkve i džamije. Ja nikad ne osuđujem tuđe učenje. Svi mi verujemo u jednog u Boga, ali su nam učenja drugačija. Čak i hindusi veruju u svetu trojicu/trojstvo - Brama, Višnu i Šiva... Tako da smo svi isti i verska tolerancija mora da postoji! A tako je govorio i Sveti Pavle - Patrijarh srpski... "Ni je vredan nijedan hram života deteta."

A ti Srbin ajde idi na onu svoju temu, šta sam ti koji moj kačio sve ono :D

Poslednja izmena od moderatora:
Srbin nemoj da se pališ! Treba da postoje i crkve i džamije. Ja nikad ne osuđujem tuđe učenje. Svi mi verujemo u jednog u Boga, ali su nam učenja drugačija. Čak i hindusi veruju u svetu trojicu/trojstvo - Brama, Višnu i Šiva... Tako da smo svi isti i verska tolerancija mora da postoji! A tako je govorio i Sveti Pavle - Patrijarh srpski... "Ni je vredan nijedan hram života deteta."

A ti Srbin ajde idi na onu svoju temu, šta sam ti koji ku-rac kačio sve ono :D
Imam ja više tema!

Čak se i ne razlikuje učenje, jedino nazivi i način prakse u skladu sa regionalnim folklorom i običajima. Sad što Islam generalno više liči na neku sektu nego na religiju kao po originalnoj zamisli je nešto drugo ... :)

Pa to je sada normalna crkva
neke ikone su iz 18xx godine!
ništa više ne podseća na džamiju!
Sem iznad oltara (na plafonu),se još vide delovi turske arhitekture,ali sve u svemu lepa je crkva!

nadam se da ćeš nas posetiti!

Ti si Čačanin...Zapravo, vrlo često posećujem kraj oko Kraljeva, Čačka i Novog Pazara, ali prvom prilikom ću posetiti i ovaj pravoslavni hram..

Ima li ona freske unutra i u oltarskom delu...?

postoji nekolicina fresaka u crkvi, u oltarskom delu jedna ili dve, i sve su iz poslednje decenije 19. veka, urađene su kao donacija ondašnjih čačanskih esnafa i bogatih porodica

inače, nije 8 puta menjala namenu, već 3 puta, što se može pročitati u tekstu iznad ulaznih vrata crkve

i kao što Srbin reče, vidljivi su i dalje pojedini tragovi nekadašnje džamije, pre svega orijentalni šiljati lukovi ispod kupole

Back