Dylan Dog

• Začetnik teme Začetnik teme StripFan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dylan Dog... :)

Nikad nisam bio ljubitelj stripa, genralno, ali DD sam cito bas dosta. Tetka mi je radila u Dnevniku, pa sam tako dobijao brojeve ponekad... Secam se prvog koji sam porcitao 4 - Prividjenje Ane Never, ili tako nesto... :)

Jesam ja to dobro shvatio da se i dalje mogu kupiti da izlaze kompleti par puta godisnje ponovo stampani?

Imao sam sigurno 50 brojeva ali sta sam ja znao, klinac :( pla sam podelio pola pogubio... Nisam imao sve brojeve pa sam kontao koji ce mi nekompletna kolekcija. :roll:

Pre neku godinu sam nabavio skenirane na CDu mislim prvih 50 brojeva ali to mi bzvz da citam... A bas bih rado procitao neki...

Paaaaaaa...vidi ovako
Imas hrvatskog izdavaca Ludens, koji izdaje Dylana od prvog broja u kartonskim koricama po 175 dinara, ali je fora da nisu dobili prava za 4 price(27, 30, 39 i 48). Oni izdaju i specijale, almanahe, gigante, maksi izdanja, uglavnom skoro sva sporedna izdanja. A imaju i redovnu seriju koja je krenula od 66. broja, ali je odsta preskakala.
Imas domaceg izdavaca Veseli Cetvrtak, oni su krenuli od broja 210, sada su na 18 broju. Oni takodje izdaju i kolekcionarsko izdanje od prvog broja sa svim epizodama, u tvrdim koricama i sa dodatnim tekstovima. Naslovne unutar stripa su crno bele, a cena je 1400 dinara( 1250 u Darkvudu).
Bilo je i nekoliko propalih izdavaca poput Abatona i Vaninija koji su izdali 6, odnosno, sedam broja. System Comics je izdao 9 broja i prestao, a oni takodje imaju i Gigante, ali su skuplji od Ludensa.
Nadam se da sam ti malo pomogao:D

Koji su vam najbolji crtachi Dylana? Meni je na prvom mestu ubedljivo Chiaverotti, zbog realizma, a odmah iza njega Roi - prosto mi se nekako svidja njegov stil.
MOji favoriti su ti Brindisi,Stano(BR1),pomenuti Roi zbog savrsene atmosfere, i Freghieri,mada mu likovi izgledaju isto
Najgori,covek koji bi trebalo da bacicetkicu-Cosu:dash::dash::dash:

Paaaaaaa...vidi ovako
Imas hrvatskog izdavaca Ludens, koji izdaje Dylana od prvog broja u kartonskim koricama po 175 dinara, ali je fora da nisu dobili prava za 4 price(27, 30, 39 i 48). Oni izdaju i specijale, almanahe, gigante, maksi izdanja, uglavnom skoro sva sporedna izdanja. A imaju i redovnu seriju koja je krenula od 66. broja, ali je odsta preskakala.
Imas domaceg izdavaca Veseli Cetvrtak, oni su krenuli od broja 210, sada su na 18 broju. Oni takodje izdaju i kolekcionarsko izdanje od prvog broja sa svim epizodama, u tvrdim koricama i sa dodatnim tekstovima. Naslovne unutar stripa su crno bele, a cena je 1400 dinara( 1250 u Darkvudu).
Bilo je i nekoliko propalih izdavaca poput Abatona i Vaninija koji su izdali 6, odnosno, sedam broja. System Comics je izdao 9 broja i prestao, a oni takodje imaju i Gigante, ali su skuplji od Ludensa.
Nadam se da sam ti malo pomogao:D

Jesi nego mi jos samo reci; znaci to sto sada ide izdanje moze se naci od broja 1 pa nadalje? Mislim pitam hipoteticki, ako budem hteo da kupujm, voleo bih od 1. da citam...

Dilan Dog je najbolje stripsko ostvarenje ikad, pocev od crtackog majstorstva pa sve do sjajne motivske i filozofse sadrzine... pored sve svoje unikatne ekscentricnosti Dilan podseca sa svojim snovima i idealima na svakog od nas.

Muci me jedna nedoumica vezana za novija izdanja Dilana,ako ima neko pametan da mi objasni o cemu se radi,jer ja nisam zadovoljan.
Elem...Strip je originalan spoj fantazije i trilera, oduvek bio. Iako je pocelo sa sjajnim glavnim junakom, pracenim originalno zamisljenim pomocnJikom Njakom (ko pamti seca se,hehe), nakon cega doticni biva zamenjen karakterom pozajmljenim,citiranim iz sveta filma - Gruchoom (Marxom).sta se dalje desava... Provalio sam da gomila novih epizoda ne predstavlja nista drugo do --> parafraziran sadrzaj popularnih filmova !... (magla,npr...ili Epizoda `Vampiri`: potka i zaplet su identicni onima u filmu `Oni zive`! ) ...Cija je ovo ideja,majku mu?!?? Zar je tako originalno zamisljenom stripu nedostalo ideja, pa je nasao za shodno tek da iskopira neke vec vidjene filmske formule, nadajuci se slicnoj hemijskoj reakciji - u domenu stripa! Previse..hm..eksperimentalno za moj ukus! ..... Komentar ?

Muci me jedna nedoumica vezana za novija izdanja Dilana,ako ima neko pametan da mi objasni o cemu se radi,jer ja nisam zadovoljan.
Elem...Strip je originalan spoj fantazije i trilera, oduvek bio. Iako je pocelo sa sjajnim glavnim junakom, pracenim originalno zamisljenim pomocnJikom Njakom (ko pamti seca se,hehe), nakon cega doticni biva zamenjen karakterom pozajmljenim,citiranim iz sveta filma - Gruchoom (Marxom).sta se dalje desava... Provalio sam da gomila novih epizoda ne predstavlja nista drugo do --> parafraziran sadrzaj popularnih filmova !... (magla,npr...ili Epizoda `Vampiri`: potka i zaplet su identicni onima u filmu `Oni zive`! ) ...Cija je ovo ideja,majku mu?!?? Zar je tako originalno zamisljenom stripu nedostalo ideja, pa je nasao za shodno tek da iskopira neke vec vidjene filmske formule, nadajuci se slicnoj hemijskoj reakciji - u domenu stripa! Previse..hm..eksperimentalno za moj ukus! ..... Komentar ?

Problem je sto je DD tako iskomercijalizovan da ne moze masta da zadovolji ritam izlazenja... Govorimo o Italiji, maticnoj zemlji dragih nam junaka. Dakle npr. DD izlazi redovno mjesecni, pa imas Special, pa Maxi, pa Almanah straha, pa Gigant pa Superbook pa onaj komicni strip DD.
Dakle vi's kolki je to broj izdanja bog te mazo :eek:
Ne moze niko normalan to da odradi. Jedino da zaposle jos nekoliko scenarista da pisu scenarije, medjutim imaju par njih koje pacaju i to je to.
Znaci ogromna popularnost DD-ja je ujedno i uzrok zasto je DD postao ovako los.

Svi su oni losi danas, i Dylan, Zagor (to je vec njesra zesce sada), Marty, Mister No (koji vise ni ne izlazi u Italiju) itd...jednostavno su se ispucali.

e ljudi,primetio sam jednu neopisivu glupost u vezi Dylan Dog "univerzima".....

naime on u SKORO svakoj epizodi mora da "obrne" neku zensku(najcesce lepoticu manekenskog izgleda) a za koju je zapravo vezana radnja epizode..................mislim,cemu bas toliko forsiranje sto se toga tice,nikada mi nije bilo jasno.........

u realnosti od bi odavno zakacio neku polnu bolestinu,s obzirom na taj beskonacni broj partnerki....

i jos jedna glupost,cesto epizode imaju manje-vise hapy end,dilan uz epizodnu manekenku resava slucaj,i deluje kao da ce njih dvoje provesti ostatak zivota srecno i zadovoljno............medjutim,sledeca epizoda i od zene iz prethodne epizode nema ni traga ni glasa,vec se pojavljuje neka nova i sve u krug.........

sta vi,kao fanovi Dilana, mislite o tome?

Sve se slazhem, ove nove epizode izgledaju vishe kao klasichan detektivski strip, nego kao neshto shto dopire u domen nadrealnog. Samo, Vampiri je epizoda sa vrhunca Dilanove slave, originalan broj 61, ako se ne varam. Dotichan film nisam gledao, ali je verovatno da je Sklavi odatle nenamerno vukao inspiraciju, ne verujem da mu je posle 60 epizoda ponestalo iste. (:

e ljudi,primetio sam jednu neopisivu glupost u vezi Dylan Dog "univerzima".....

naime on u SKORO svakoj epizodi mora da "obrne" neku zensku(najcesce lepoticu manekenskog izgleda) a za koju je zapravo vezana radnja epizode..................mislim,cemu bas toliko forsiranje sto se toga tice,nikada mi nije bilo jasno.........

u realnosti od bi odavno zakacio neku polnu bolestinu,s obzirom na taj beskonacni broj partnerki....

i jos jedna glupost,cesto epizode imaju manje-vise hapy end,dilan uz epizodnu manekenku resava slucaj,i deluje kao da ce njih dvoje provesti ostatak zivota srecno i zadovoljno............medjutim,sledeca epizoda i od zene iz prethodne epizode nema ni traga ni glasa,vec se pojavljuje neka nova i sve u krug.........

sta vi,kao fanovi Dilana, mislite o tome?

Nekada davno sam citao neki intervju sa Sklavijem i kada su ga pitali, odakle ta ideja da gotovo u svakom broju Dylan mora da ima novu zensku, odgovorio je nesto u stilu, da su te zene jednostavno ubacene sa smislom da relaksiraju citaoca od konstantnih ubistava, misterija, horora, krvoprolica... Iako su mnogi vec oguglali na svakodnevna Dylanova zaljubljivanja (maltene u svakom broju), jedan od najpoznatijih i najboljih autora Dylan Doga (bar po meni) Paolo Berbato je posebno isfrustrirana Dylanovim sadrzajnim sexualnim zivotom, pa ako malo obratite paznju, vidjecete da u njenim epizodama Dylan nije takav srcolomac, kao kod ostalih autora. Ja licno sam se vec navikao na ovakvog Dylana i bilo bi mi cudno da postane ASEKSUALAN tip poput Zagora ili Bleka npr.

Dilan Dog odlican strip
dyl_287.jpg

Back