Quantcast

Dvorci

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Linderhof-1.jpg

Linderhof,Bavarska
Bajkoviti zamak, jedan od tri dvorca kralja Ludviga II koji je završio za života. Dvorac je okružen prelepim parkovima sa divnim gradjevinama, fontanama, paviljonima i terasama.

Ludvig je tada već bio opčinjen Vagnerom i njegovim delima, pa je odlučio da napravi Venerinu pećinu iz Vagnerove opere Tanhojzer. Ulazak u pećinu je zatvoren kamenom koji se otvara uz pomoć tajnog mehanizma. Sama pećina je ukrašena prema scenariju iz opere. Na jezeru u pećini nalazi se ladja u obliku školjke sa malom pozornicom.
Izgradjen je u period od 1870-1878 g. Bio je omiljeno prebivalište Ludviga II. Njegova gradnja je počela posle Ludvigove posete Versaju. Jedna od atrakcija je prirodan potok čiju je tekuću ledenu vodu Ludvig koristio kao klima uredjaj za vreme toplih dana.
Ovaj dvorac je prvobitno izgradjen u vreme Maksimilijana II ,oca Ludviga II,za potrebe lova, da bi ga Ludvig II potpuno preuredio u rokoko stilu.
Unutrašnjost dvorca je prepuna zlata, mermera, slika, kristala, lustera, srebra, goblena, vaza, ogledala- kompletna unutrašnjost dvorca posvećena je apsolutističkom monarhu Francuske- Luj-u XIV. Ispred ulaza se nalazi terasa sa jezerom. U sredini jezera je pozlaćena statua nimfi, a iz sredine izlazi vodoskok koji dostiže i do 30m visine.
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Neuschwanstein_Castle_from_Marienbr%C3%BCcke_2011_May.jpg

Nojšvanštajn,Bavarska

Dvorac za koga mnogi kažu da je najlepši na svetu. Bio je inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice i od tad postaje veoma popularan, pa ga mnogi čak i zovu Diznijev dvorac. Kralj Ludvig II je osmislio dvorac iz snova koji baš kao u bajci, u ranim jutarnjim satima obavijaju ga oblaci magle koja se diže iz doline ispod litice na kojoj je zamak sazidan.To je definitivno prizor koji ostavlja bez daha. Nalazi se na jugu Bavarske u podnožju Alpa. Graditelji dvorca su sledili romantični stil. Ipak,tamo se prepliću i elementi vizantijskog stila i gotičke arhitekture koji su izmešani sa detaljima I drugih vrsta stilova. Sagradjen je na tzv. Labudovoj steni na nadmorskoj visini od 965m. Gradnja je započeta 1869 g. a zamišljen je kao romantični viteški zamak. Fantazija Ludviga II doslovce je pretočena u bele kamene zidine i vitke tornjeve koji se uzdižu u visinu. Pogled sa poslednjeg sprata ovog dvorca na raskošne Alpske pejzaže se ne zaboravlja. Za javnost je otvoren sest nedelja nakon Ludvigove smrti. To je jedan od najposećenijih dvoraca u Evropi i godišnje ga poseti oko tri miliona posetilaca.
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Herenkimze,Bavarska

Schloss_Herrenchiemsee_Parkseite_Westen


Kultur_TK_2015-33

Schloss-Herrenchiemsee

Dvorac Herenkimze (Schloss Herrenchimsee) je kompleks kraljevskih zgrada koje se nalaze na ostrvu Herreninsel (muško ostrvo) na najvećem Bavarskom jezeru Chiemsee ( Kimze ). Zajedno sa susednim Fraueninsel (žensko ostrvo) i nenaseljenim ostrvom Krautinsel čini opštinu Chiemsee.Ovaj dvorac je bio Ludvigov novi Versaj. Za Ludviga II Francuski kralj Luj XIV bio je otelotvorenje apsolutističke vladavine. Prilikom gradnje dvorca Ludvig je rekao da ce to ujedno bit i hram koji će čuvati uspomenu na Luj-a XIV. Ovaj dvorac se nalazi na ostrvu u sred jezera. Do dvorca se dolazi brodićem kroz krajnje romantičnu atmosferu, pored patki i labudova koji slobodno plivaju po jezeru. Dvorac je gradjen u kombinaciji baroka i rokoko-a, prepunjen detaljima od zlata,porculana, mermera. Nažalost nije dovršen za vreme njegovog života. On je u njemu boravio samo devet dana.
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Dvorac Fantast ,
zamak porodice Dunđerski
Okružen gustim zelenilom veličanstvene prirode, dvorac Fantast ili zamak porodice Dunđerski predstavlja pravi dragulj vojvođanskih ravnica. Prepoznatljive kupole koje dominaraju okolinom i rustični izgled impozantnog zamka sa početka XX veka, čine ga omiljenim mestom za zaljubljene. Ali, ne samo za njih. Fantast ima “za svakoga ponešto”.

1612910007251.png


Ljubiteljima jahanja na raspolaganju su ergela sa preko 80 konja, četiri konjušnice i čuvena grla poput Paragrafa, Best Vetproma, Jalna i dr. Zaljubljenicima u prirodu obezbeđena je šetnja uređenim stazama ogromnog parka koji okružuje dvorac, a moguće je i organizovanje lova i ribolova. Zato, iskoristite ovo proleće i pretvorite neku vašu bajku u stvarnost!
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Vladičanski dvor u Vršcu
vladicanski-dvor-2011-04-29-01111.jpg


Kada je u pitanju Vladičanski dvorac u Vršcu, zaista je teško dati odgovor na ovo pitanje. On je zapravo i jedno i drugo. Građen kao rezidencija banatskih episkopa, on predstavlja važan spomenik kulture čiju posebnu vrednost čine kapela iz 18. veka i izvanredan barokni ikonostas. Pored toga, čitava rezidencija je svojevrsna izložba retkih i vrednih umetničkih dela.Prvi portret vršačkih episkopa iz 1763. godine, kabinet episkopa sa vrednim slikama, ikone na platnu čiji je autor Uroš Predić, dvorska biblioteka i veoma reprezentativan nameštaj, samo su neke od vredsnoti koje Vladičanski dvor čine svojevrsnim muzejom
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Dvorac Bran , Rumunija1613335632019.png

Smješten u podnožju Karpata, 30-ak kilometara od Brašova, dvorac Bran jedna je od najvećih turističkih atrakcija Rumunije, koju godišnje posjeti preko pola milona turista i obožavatelja vampira, u potrazi za mitovima i legendama vezanim za slavnog grofa Drakulu.


Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u gotičkom horor romanu "Drakula" iz 1897. godine, a zanimljivo je da nikad nije posjetio Rumuniju. Smatra se da je Stokeru kao uzor za slavnog vampira poslužio Vlad III od Vlaške. Poznatiji kao Vlad Probadač, ovaj grof je vladao srednjevjekovnom kneževinom Vlaškom u XV vijeku, u vrijeme kada je ta regija bila pod stalnim napadima otomanskih snaga. Hrabar, ali okrutan Vlad Probadač je svoj nadimak dobio zbog običaja da zarobljene Turke i druge protivnike pogubljuje nabadanjem na drveni kolac.

Neki istorijski izvori tvrde da je mađarski kralj Matija Korvin uhvatio Vlada III 1462. godine i držao ga zatočenog u dvorcu dva mjeseca. Današnji vlasnici dvorca tu činjenicu smatraju glavnim razlogom što se ovaj dvorac naziva Drakulinim, i tvrde da postoji nevjerovatna sličnost dvorca sa onim koga je detaljno opisao Stoker u svom romanu. Dvorac je, inače izgrađen u 14-om vijeku za odbranu od Turaka, a kasnije je služio kao granična kontrolna tačka između Vlaške i Transilvanije. Zatim je pripao mađarskim kraljevima, a od 1533. godine vlasnik dvorca je grad Brašov i imao je važnu vojno-stratešku ulogu sve do sredine 18-og vijeka. 1920-e godine postao je rezidencija rumunskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Viktorije. Njena ćerka, princeza Ileana naslijedila je dvorac, i u njemu vodila bolnicu tokom Drugog Svjetskog rata. Kraljevskoj porodici dvorac je pripadao do 1948-e godine, kada im je oduzet od strane komunističkog režima. Nakon pada komunizma, vlasništvo nad dvorcem preuzeo je Dominik von Habsburg, arhitekta iz Njujorka i sin princeze Ileane.

1613335815040.png
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Dvorci u Irskoj
Irska, zeleni otok, zemlja Guinnessa, zemlja sv. Patrika i još mnogo naziva pridaje se ovoj zanimljivoj maloj državi. Nezaobilazna mjesta za posjetu su i mnogobrojni dvorci obavijeni velom prošlosti. Donosimo vam listu najljepših irskih dvoraca, a njihove tajne, mitove i legende morat ćete saznati sami posjetom Irskoj.
1. Cahir Castle – jedan je od najvećih dvoraca u Irskoj, smješten je na otoku koji se nalazi na rijeci Suir. Izgradio ga je 1142. godine Conor O’Brien princ od Thomonda. 1981. godine ovdje se snimao film Excalibur.
Cahir Castle

2. Kilkenny Castle – uzdižući se iznad rijeke Nore jedan je od najposjećenijih irskih dvoraca
Kilkenny-castle

3. Dublin Castle – centar britanske vlasti u Irskoj više od 700 godina i dom svjetski poznate Chester Beatty knjižnice.
dublin castle

4. Dunguaire Castle – dvorac iz 16. stoljeća koji se nalazi u zaljevu Galway kod mjesta Kinvarra, smatra se najfotografiranjim dvorcem u Irskoj.
Dunguaire Castle

5. Rock of Cashel – poznat još pod imenima Cashel of the Kings i St. Patrick’s Rock. Bio je tradicionalno sjedište kraljeva Munster stotinama godina prije invazije Normana.
the_rock_of_cashel_ireland_europe-wallpaper-800x600

6. King John’s Castle – smješten je na kraljevskom otoku kod Limericka pored rijeke Shannon. Zidovi, kule i utvrde ostali su i danas i glavna su turistička atrakcija.
johns-castle-limerick

7. Blarney Castle – je srednjovjekovna utvrda kod Blarney-a, nedaleko od Cork-a. Poznat je po tome što se turisti moraju objesiti naglavačke i poljubiti kamen(Blanery stone) i time navodno dobiti dar riječitosti.
blarney-castle

8. Ross Castle – nalazi se u nacionalnom parku Killarney na jugozapadu Irske. Sagrađen je u 15. stoljeću od lokalnog vladajućeg klana O’Donoghues.
RossCastle

9. Trim Castle – impresivan dvorac koji je nakratko vratio svoju staru slavu 1996. godine, jer se ovdje snimao poznati film Mel Gibsona – Hrabro srce.
trim castle

10. Ashford Castle – srednjovjekovni dvorac koji je pretvoren u hotel sa pet zvjezdica.
Ashford Castle
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Zamak Chojnik, Poljska


Замак од опеке саграђен је 50-их година 14. века
. Прво писмено спомињање замка потиче из 1364. године


25776955f61c38232bedd0d70fe7354c.jpg


Zamak Krolewski, Poljska

Краљевски дворац Вавел (пољски изговор: [ˈвавɛл]; Замек Кролевски на Вавелу) је резиденција дворца смештена у централном Кракову у Пољској и прво место светске баштине УНЕСЦО-а на свету. Изграђена по налогу краља Казимира III Великог, састоји се од низа грађевина из различитих периода смештених око главног дворишта у италијанском стилу.
1614162776924.png
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Zamak Ogradzieniec,Poljska


Dvorac Ogrodzieniec (engleski: Ogro-denetz) je srušeni srednjovekovni zamak u poluplaninskom visokogorju, koji se zove poljska Jura u južnoj centralnoj Poljskoj.
Dvorac je obnovljen nekoliko puta u svojoj istoriji, a prvobitno ga je sagradila bogata plemićka porodica u 14.-15. Veku.
Dvorac je smešten na 515,5 metara visokoj Dvorac-planini (poljski: Gora Zamkova), najvišem brdu gorja Krakov-Čenstohova.
Smeštene na Stazi orlovih gnezda, ruševine su otvorene za posetioce.


DSC_0442.JPG
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Dvorac Moszna, Poljska
Dvorac Moszna (poljski: Pałac v Mosznej, nemački: Schloss Moschen) je istorijski dvorac i rezidencija smešten u malom selu Moszna, na jugozapadu Poljske. Dvorac je jedan od najpoznatijih spomenika regije Opolsko vojvodstvo i često se nalazi na listi najlepših zamkova na svetu.

Istorija ove zgrade započinje u 17. veku, iako su u vrtovima tokom iskopavanja početkom 20. veka u vrtovima pronađeni mnogo stariji podrumi.
Neki od njih mogli su biti ostaci pretpostavljenog uporišta templara.
Posle Drugog svetskog rata, daljim iskopavanjima otkriven je srednjovekovni palisad.

bc782d37bf362dbb26ef9e6b7c0a005d.jpg
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Palata Kvinta De Regaleria , Portugalija
Kvinta_de_Regaleria_6_812107113.jpg

http://pinterest.com/pin/create/but...s/files/Kvinta_de_Regaleria_aps_783638031.jpg

Kvinta de Regaleria i njen mistični bunar: Zavirite u jednu od najfascinantnijih građevina na svetu (FOTO)
Foto:


Imanje na kome se nalazi Kvinta de Regaleria, u portugalskoj Sintri, promenilo je mnogo vlasnika dok ga krajem 19. veka nije kupio milioner Antonio Augusto Karvalo Monteiro. Ekstravagantni Monteiro želeo je palatu koja će prezentovati sva njegova nesvakidašnja interesovanja. Tada je unajmio italijanskog arhitektu Luiđija Maninija koji je veštim projektovanjem uspeo da spoji elemente različitih epoha, pa se na građevini prepoznaju i antički i gotski i renesansni, ali i islamski arhitektonski elementi. Manini je takođe uspeo grandioznu palatu da uklopi sa okolnom prirodom.

Međutim, ekscentrični vlansik nije gajio fascinaciju samo ka različitim stilovima arhitekture, bio je opčinjen alhemijom, masonima, templarima i rozenkrojcerima, a čitava palata zajedno sa parkom baš to i "govori" svakome ko uđe na imanje.
Najčuveniji objekti na imanju su dva bunara koja su služila za inicijaciju i koristila su se u ceremonijalne svrhe tokom izvođenja različitoih rituala.


Bunari su povezani sa lavirintom tunela koji vode do nekih delova parka, a park je posebna priča.
Pećine, jezera i fontane - sve se to našlo na imanju, a u savršenom skladu sa prirodom dobija se utisak imaginarnog sveta koji vas uvlači u sebe.

Kvinta_de_Regaleria_7_565959833.jpg
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Фернбахов дворац у Алекси Шантићу
С Википедије, слободне енциклопедије

1280px-Фернбахов_дворац_у_Алекси_Шантићу_10.jpg


Фернбахов дворац у Алекси Шантићу, насељеном месту на територији града Сомбора, подигнут је 1906. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.
Дворац кога зову још Баба Пуста подигао је 1906. године за своје потребе Карољ Фернбах, велики бачкободрошки жупан и један од најбогатијих индустријалаца и трговаца житом у јужној Аустроугарској. по пројекту Ференца Рајхла у стилу бечке сецесије.


Дворац у својој основи, по пројекту Ференца Рајхла у стилу бечке сецесије, грађен је као репрезентативна породична зграда за оно време. Лоциран је у средишту некада уређеног парка по принципу енглеских вртова, са акцентованом улазном фасадом са портиком и бочно постављеном четвртастом кулом звонаром. На задњој страни зграде доминирала је полукружна тераса са балконом на спрату и приземљу која је повезана степеницама са парком. У просторије на спрату се улазило из ходника, простране галерије до које су некада водиле мермерне степенице.
С посебном пажњом пројектована је мала породична капела, у непосредној близини дворца. Урађена је са полукружним апсидом и калотом, осликаном анђелима. Архитекта је ускладио тада актуелна сецесијска начела са потребама власника.

Данас је дворац у великој мери девастиран, чијем пропадању доприноси развлачење грађевинског материјала. Са половине дворца је нестао кров, док је ентеријер који је некада је био обогаћен мермером, дрветом, стаклом, лустерима, каминима и репрезентативни комадима стилског намештаја уништен или је нестао. Иста судбина задесила је и иконе, некада утиснуте у зид ходника који води у капелу.
Парк око дворца који се простирао на десет хектара, данас је непрепознатљив, где је већина од 165 врста репрезентативног биља нестала или је зарасла.
1280px-Фернбахов_дворац_у_Алекси_Шантићу_17.jpg
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Burj Al Babas , Turska

Preko%20700%20dvoraca%20napu%C5%A1teno%20u%20Turskoj%20665.jpg

19.1.2019(Kuća Stil)Kao u nekoj mračnoj bajci, na stotine napuštenih identičnih vila nižu se jedna do druge po brežuljcima kompleksa "Burj Al Babas" u centralnoj Turskoj, čija je izgradnja obustavljena nakon što je investitor proglasio bankrot.

Gradnja luksuznog naselja na pola puta između Istanbula i Ankare započeta je 2014. godine, a neverovatan video snimljen dronom pokazuje da je 732 mini dvorca ostavljeno nedovršeno u raznim fazama.Sunovrat turske ekonomije doveo je do toga da kompanija "Sarot Group" obustavi dalju izgradnju i proglasi bankrot zbog duga od 27 miliona dolara.

Dizajn vila inspirisan je izgledom francuskih zamaka, sa četvrtastim tornjem i kružnom kulom. Sve kuće su identične, građene na tri nivoa na 30 kvadratnih metara placa. Predviđeno je da spoljašnji izgled ostane uniforman, dok se enterijer može prilagođavati stilu vlasnika.Osim vila, projektom je predviđena izgradnja zajedničkih prostorija koje bi sadržale bazene, turska kupatila, akva park, fitnes centar, čije bi usluge bile besplatne za stanovnike luksuznog naselja.

Velika multifunkcionalna građevina u srcu kompleksa, koja je takođe u izgradnji, treba da sadrži šoping centar, restorane, bioskope, konferencijske sale, igraonice. U okviru kompleksa bili bi izgrađeni i sportski tereni i staze za jahanje konja.


U zavisnosti od lokacije, cena kuća kretala se od 370.000 do 530.000 dolara. Uprkos obustavi, zamenik direktora kompanije "Sarot Group", Mezher Yerdelen se nada da će se gradnja ipak nastaviti.


Preko 700 dvoraca napušteno u Turskoj l.jpg
 

Vlad Dragulija

Leptirica
Poruka
51.644
Šato De La Mote Šandeniersi, Francuska


ZABORAVLJENI ZAMAK KRIJE TRAGIČNU TAJNU: Velika je žalost šta se sve ovde dogodilo! Foto: Lifebuzz

Šato de la Mote-Šandeniersi apsolutno oduzima dah, a nalazi se usred šume u Poizu-Šarente regiji Francuske. Nažalost, ova imovina pada u zaborav dok ga vreme ali i priroda uzimaju za sebe.

Jedina stvar fascinantnija od slike ovog imanja je priča koja ga prati.
Priča datira još iz 13. veka, dvorac je bio neverovatno popularan u Francuskoj, sve dok nije otet i opljačkan za vreme Francuske revolucije.
Početkom 19. veka, kupio ga je bogati biznismen, preneo ga je kasnije na barona Napoleona III, i tako je i ostalo sve do požara 1932. godine koji je uništio veći deo dvorca.
Prilično zanimljivo zar ne?Pa, priča o ovom neverovatnom mestu je daleko od kraja.
Kada se dogodio požar 1932. godine, šteta je bila gotovo nenadoknadiva. Međutim, on zaista deluje skoro savršen na fotografiji.
Zamak još uvek stoji kao relikt stare slave, a sada ima i iznenađujućeg vlasnika.
Profesor matematike Mark Demejer kupio ga je 1981. godine, planirajući da ga restaurira.

zamak-dvorac-francuska-foto-lifebuzz-1447100481-781111.jpg

Otprilike u isto vreme, francuska banka kupila je okolnu imovinu, što je značilo da dvorac ima više od jednog vlasnika.

To je značilo da profesor matematike ima puno crvenih traka da pređe pre nego što je mogao da ga restaurira.
Danas, zamak je isti onakav kakav je i bio kada ga je kupio Mark.

Prema lokalnim izvorima, Demejer ne živi na imanju i neverovatno je ogorčen činjenicom koliko je teško da dobije sve papire od francuske banke da restaurira dvorac.
Sada, lokalna grupa čuvara okoline pokušava da uradi ono što Mark nije uspeo.
I dok grupa ima najbolje namere, interes za zamak se bukvalno sveo na nulu.
Gledajući ovo divno imanje, prosto je teško poverovati u tako nešto.
Grupa zaštitnika kultire nada se da će da podigne dovoljno prašine u javnosti kako bi se spaslo ovo mesto.

781121_zamak-dvorac-francuska_po-s.jpg


781117_zamak-dvorac-francuska_po-s.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.