Dva svijeta nauke , isprepletena zajedno

Jalle1

Zainteresovan član
Poruka
300
Na pragu sam nečeg velikog.

Želio bi prvo da objasnim o čemu je riječ a onda da diskutujem.
U razgovoru jednog fizičara i informatičara, uviđamo da su mnoge stvari slične.
Govorim o nauci fizici i inofmratici.

Prvo da objasnim fiziku. Što kompleksnija postaje, znamo da ona prelazi u matematiku. objašnjenje kompleksnih pojava i kretanja na kraju se svode na matematiku.

Znači sada tu imamo Matematiku i Informatiku.

Tu je primjer. Formula kruga je sljedeća:

x = r cos(t) y = r sin(t) gdje je t u rasponu 0 - 360.

krug.png

Da bi prikazali kružnicu , mi moramo izračunati te vrijednosti. Jedan može izračunati sve vrijednosti ručno, drugi (informatičar) može unijeti program da uradi izračun.

Dakle, program za crtanje kružnice bi izgledao ovako:

<script async src="//jsfiddle.net/jalle007/m72aeydb/1/embed/"></script>

LINK:
https://jsfiddle.net/jalle007/m72aeydb/1/

Dakle, tu se matematika i informatika nadopunjju. Matematika definiše kružnicu a u informatici je vizaulizujemo. Ovo je jednostavan praktičan primjer kako se dvije nauke dodiruju.

Ovaj sljedeći primjer je više apstraktan, više misaoni eksperiment jer nažalost nemam primjera, ali nije nemoguće ih napraviit.

Matematičke formule, u nekoj kompleksnoj internpretaciji nekog modela izgleda ju složeno. Nekada se računaju dimenzije rdovi itd itd.

U informatici, programski kod ,nekada postaje kompleksan , čak apstraktan , na kod primjera generičkih klasa. Kod postaje više , mnog oviše od for ... next petlje i if ... then .. else granjanja.

Program postaje kompleksan kao matematička formula.

Ovo je bit svega, matematika i informatika se dodiruju na fundamentalnom nivou. Jedna drugu opisuju.

Dalje sljedi zanimljivi dio. Ako je ovo navedno logično, onda slijedi to da , matematički svije se može opisati kodom, a kompujetski matematikom. Matematički svijet se direktno oslikava u fizici. Fizika opisuje stvari koje nas okružuje, prirodu nas i sve ostalo.

Ako sve povezemo u jedno onda bi mogli pretpostaviit da se fiziki svijet može opisati kodom, mislim na fizičku interpretaciju svijeta ( formule = kompjuterski kod )

Mogli bi zato ređi da živimo u simulaciji. Npr kompjuterski program koji upravlja svim atomima i molekulama.

Ili još bitnije. Matematičke formule koje opisuju rad složenog programa to Umjetne Inteligencije.

Ajd necu da je pišem velikim slovima , nije toliko bitna. Ali primjetite li sada vezu izmedjue matematike i informatike ;) Vidite li vezu izmedju fizičkog svijeta i kompjuterskog svijeta ?

Matematičke formule postaju suviše kompleksne da liče na programski kod.

Programski kod isto tako. Postaje toliko velik da je potreban veliki broj funkcija i formula da bi radio.

Šta se dalje može izvući iz toga možemo da se pitamo, možda u nekom drugom misaonom experimentu.

Do slušanja ;)

Ma može se sve reći, u zavisnosti iz kojeg ugla gledaš. npr. da je informatika produžetak matematike, onako školski rečeno.

Ja potenciram na složenost struka. MM formule i IT algoritmi u nekim slučajevima su toliko složeni da LIČE jedno na drugo. prožimaju se i preprliču. nema tu neke nauke i podnauke. IT sad vec sa svojim bazama, sistemima, mrežama, robotima ! je odavno posebna nauka.

onde gdje se dodiruju tu nastaje sudar. ondje gdje se ne moze razlikovati formula od algoritma, na taj suštinski dio mislim. nemam primjera , ako smislim stavit ću.

Ovo je tema koja više odgovara forumu "Nauka". Tek ako bi uspeli da matematiku i informatiku povežemo i sa drugim naučnim oblastima, "psihologijom" i "biologijom", na primer, što je, što meni, moguće, jer i živi organizam i robot su napravljeni i rade po istoj mogućnosti i principu, pošto je temelj materijanog postojanja i života, Svest, tek onda bi tezultat u vezi kompletne spoznaje i razumevanja postojanja stvarnosti bio značajan.

• Podržavam
Reactions: DUH
Ovo je tema koja više odgovara forumu "Nauka". Tek ako bi uspeli da matematiku i informatiku povežemo i sa drugim naučnim oblastima, "psihologijom" i "biologijom", na primer, što je, što meni, moguće, jer i živi organizam i robot su napravljeni i rade po istoj mogućnosti i principu, pošto je temelj materijanog postojanja i života, Svest, tek onda bi tezultat u vezi kompletne spoznaje i razumevanja postojanja stvarnosti bio značajan.
Teoretski nije problem, ali u praksi malo teže? Matematičko-informatički opisati interakciju milijardu milijarda atoma u nekom organizmu?

Ko shvati matematiku, shvatio je smisao života.
Koliko je samo filmova o matematičarima bilo...
Fizika, biologija i hemija treba da se nadovežu na sve to (informatika- slažem se) je takoreći samo "prebacivanje na virtuelno", a čudi me da niko ne pomenu religije.
Tek to treba povezati...

У математици постоји нешто што се зове доказивање тачности математичког исказа. То је обавезан део када математика, као језик науке, даје неку нову једначину која описује физички процес.

Постоје и методи исправности алгоритма или кода, али ти методи су немоћни пред иоле сложенијим алгоритмима. Суштина је да се тачност комплексног кода не може доказати.

Математика барата симболима и математичким операторима. Симболи у математици вредносно нису ограничени.

Програмски код барата са вредностима које су ограничене форматом података. Не постоји ни један програмски језик који ради са симбилима, у коме ће, на пример, исказ: y := x*x дати y = x^2. Додуше компајлери баратају са симболима преводећи симболичке исказе из једног програмског језика у други. Али, они су ван своје уске намене неупотребљиви у општем случају.

Твоја идеја да код, уређени скуп 0 и 1, може да интерпретира сав живи и неживи свет, мора да има динамику која се одвија по свим откривеним и неоткривеним природним законима.

Teoretski nije problem, ali u praksi malo teže? Matematičko-informatički opisati interakciju milijardu milijarda atoma u nekom organizmu?

Da, ali opisivanjme pomoću matematike i informatike, bilo čega, se ne može otkriti nikakva fundamentalna istina ni o čemu, kako to neki misle i ubeđeno tvrde.. Matematika i informatika mogu da budu primenjene samo na spoljašnju, opažljivu stranu sveta, koji mora da postoji sam po sebi pre i matematike i informatike. I ne samo da postoji, već i da na određenom stupnju svog razvoja bude sposoban da svoju čulno opažljivu spoljašnost meri i prikazuje sebi pomoću matematičkih i informatičkih simbola i formula. Hoće da kažem da, ako ovde želimo da raspravljamo samo o matematici i infoormatici, onda to nije za forum filozofija već nauka, tj. fizika, matematika, informatika. A ako želimo da o tome raspravljamo i na filozofiji, onda matematiku i informatiku moramo logički povezati sa celokupnom stvarnošću, jer filozoifija, čija je osnovna metoda logika, teži da dokuči istinu o svemu tako što će logički da poveže celokupnu stvarnost u jedinstveni logički sistem pomoću kojeg se objašnjava apsolutno sve. Matematika i informatika su takođe logičke discipline i kao takve korisne su u oblasti tehnološke fizike, ali pomoću njih, samih po sebi, se ne može objasniti apsolutno ništa. Dve ovce i dve ovce jesu četiri ovce, ali kako je moguće da ovce postoje i zašto postoje ili zašto moraju da pasu travu, to se matematički i informatički ne može, ni opisati, ni objasniti, ni razumeti. Ne može se objasniti, n i razumeti da ovca pase travu zato što je gladna, niti šta je glad ili čemu glad služi. Osećanje gladi sa značenjem nezadovoljstva i zla, koje je jedno od osnovnih faktora nagona samoodržanja, osim kojeg nikakvih drugig pokretačkih, energetskih prirodnih sila nema, ne može se matematički ni informatički opisati, ni objasniti. Mogu se meriti i prikazati samo spoljašnji, fizički efekti te sile, koja se u prirodi fizički manifestuje na bezbroj različitih načina, ali matematički i informatički se ne može opisati i objasniti šta ta sila za samu sebe, u sebi jeste. A upravo to unutrašnje, subjektivno, svesno je ono glavno što treba da se objasni i zna da bi se znala istina o postojan ju sveta, koje nije u domeni prirodnih nauka, jer nije čulno opažljivo, pa prema tome, nije u domeni ni matematike i informatike, već upravo filozofije. Filozofija teži da obuhvati i logički poveže apsolutno sve - i spoljašnju fizičku stranu sveta i unutrašnju, psihičku, nagonsku i svesnu, koje su dve nedeljive polovine sveta, koje su naizmenično, uzajamno kauzalno povezane i koje jedna bez druge ne mogu.

Ko shvati matematiku, shvatio je smisao života.
Koliko je samo filmova o matematičarima bilo...
Fizika, biologija i hemija treba da se nadovežu na sve to (informatika- slažem se) je takoreći samo "prebacivanje na virtuelno", a čudi me da niko ne pomenu religije.
Tek to treba povezati...

Prilikom traženja Istine o postojanju sveta, religije treba zanemariti i isključiti iz svega. Fizika, biologija, hemija, psihologija i psihijatrija su dovoljne jer one obuhvataju apsolutno sve što postoji. Fizičko i psihičko su dve strane i dve polovine sveta. One su jedan i isti svet, samo viđen na dva različita načina - čulno i vančulno. Kad svet posmatgramo iz vana, čulno, onda ga opažamo kao energiju/materiju. A kad taj isti svet opaža samoga sebe vančulno, u sebi, tada on ne vidi sebe kao energiju/materiju, već kao Svest, tj. kao Boga - a to je u domeni psihologije, psihijatrije i antropologije. Religije tu nemaju šta da ni da traže, ni ponude.

У математици постоји нешто што се зове доказивање тачности математичког исказа. То је обавезан део када математика, као језик науке, даје неку нову једначину која описује физички процес.
Lijepo napisano, vidim kako razmišljaš.
Iskreno ja se ne znam izraziti onako kako bi htio. i definitivno nisam ovdje s dokazima za ovo što pišem.
onako, kad pustim mozak da vrluda, prebacim par ideja u tekst, znajuci da nemam dokaze.

Постоје и методи исправности алгоритма или кода, али ти методи су немоћни пред иоле сложенијим алгоритмима. Суштина је да се тачност комплексног кода не може доказати.
Ok, poznato mi je . jednostavniji algoritmi, tipa if..then..else se mogu predstaviti nekom bulovom algebrom, matematički. Onda misli, for..next petlja bi se mogla predstaviti limesima ili integralima. To je koliko ja vidim.

Математика барата симболима и математичким операторима. Симболи у математици вредносно нису ограничени.

Програмски код барата са вредностима које су ограничене форматом података. Не постоји ни један програмски језик који ради са симбилима, у коме ће, на пример, исказ: y := x*x дати y = x^2. Додуше компајлери баратају са симболима преводећи симболичке исказе из једног програмског језика у други. Али, они су ван своје уске намене неупотребљиви у општем случају.

Danas sam mislio o ovome. bilo bi divno kada bi i formule file malo user-friendly. Ono tipa
hipotenuza² = kateta1² + kateta2²
to je u algoritmima uobičajeno.

Твоја идеја да код, уређени скуп 0 и 1, може да интерпретира сав живи и неживи свет, мора да има динамику која се одвија по свим откривеним и неоткривеним природним законима.
Opet, nisam se dobro izrazio , ali ako zamislimo kompleksni sistem, občno taj sistem nosi sa sobom i neku inteligenciju.
Matematičke formule mogu biti kompleksne
Kompjuterski kod može biti takav
Ove 2 stvari se tada stapaju jedna u drugu.

Lupam, navodim primjere i ostavljam vama da razmislite.

Da, ali opisivanjme pomoću matematike i informatike, bilo čega, se ne može otkriti nikakva fundamentalna istina ni o čemu, kako to neki misle i ubeđeno tvrde.. Matematika i informatika mogu da budu primenjene samo na spoljašnju, opažljivu stranu sveta, koji mora da postoji sam po sebi pre i matematike i informatike. I ne samo da postoji, već i da na određenom stupnju svog razvoja bude sposoban da svoju čulno opažljivu spoljašnost meri i prikazuje sebi pomoću matematičkih i informatičkih simbola i formula. Hoće da kažem da, ako ovde želimo da raspravljamo samo o matematici i infoormatici, onda to nije za forum filozofija već nauka, tj. fizika, matematika, informatika. A ako želimo da o tome raspravljamo i na filozofiji, onda matematiku i informatiku moramo logički povezati sa celokupnom stvarnošću, jer filozoifija, čija je osnovna metoda logika, teži da dokuči istinu o svemu tako što će logički da poveže celokupnu stvarnost u jedinstveni logički sistem pomoću kojeg se objašnjava apsolutno sve. Matematika i informatika su takođe logičke discipline i kao takve korisne su u oblasti tehnološke fizike, ali pomoću njih, samih po sebi, se ne može objasniti apsolutno ništa. Dve ovce i dve ovce jesu četiri ovce, ali kako je moguće da ovce postoje i zašto postoje ili zašto moraju da pasu travu, to se matematički i informatički ne može, ni opisati, ni objasniti, ni razumeti. Ne može se objasniti, n i razumeti da ovca pase travu zato što je gladna, niti šta je glad ili čemu glad služi. Osećanje gladi sa značenjem nezadovoljstva i zla, koje je jedno od osnovnih faktora nagona samoodržanja, osim kojeg nikakvih drugig pokretačkih, energetskih prirodnih sila nema, ne može se matematički ni informatički opisati, ni objasniti. Mogu se meriti i prikazati samo spoljašnji, fizički efekti te sile, koja se u prirodi fizički manifestuje na bezbroj različitih načina, ali matematički i informatički se ne može opisati i objasniti šta ta sila za samu sebe, u sebi jeste. A upravo to unutrašnje, subjektivno, svesno je ono glavno što treba da se objasni i zna da bi se znala istina o postojan ju sveta, koje nije u domeni prirodnih nauka, jer nije čulno opažljivo, pa prema tome, nije u domeni ni matematike i informatike, već upravo filozofije. Filozofija teži da obuhvati i logički poveže apsolutno sve - i spoljašnju fizičku stranu sveta i unutrašnju, psihičku, nagonsku i svesnu, koje su dve nedeljive polovine sveta, koje su naizmenično, uzajamno kauzalno povezane i koje jedna bez druge ne mogu.
Slažem se sa ovim. Veoma dobro si poredao nauke po redosljedu po kojem jedna izvire iz druge.
U vezi ovoga imam pitanje za tebe Ljubo. PItanje o "nastanku" nauka.
Da li je vjerovatan ovakav niz:

Logika => Filozofija => Fizika => Matematika => Informatika
vezano za Human Sapiens od praistorije do novog doba.

Još ovo. posebno me fascinantan ideja o nastanak matematike, tj njenih BROJEVA
Prva riječ je bila neka riječ, mama/tata ili nešto slično. broj nije postojao. Sve dok su ljudi zivjeli lovačkim zivotom nije bio ni neophodan. tek pojavom agrikulture, ljudi dobivaju potrebu da nešto broje i računaju. svoje žito , dimenzije žitnih polja, broj grla u stadu itd itd.

Vodeći brigu o Materijalnim stvarima, dobili su Potrebu da ih prebrojavaju, te stoga osmislili brojeve.
Da je nekim slučajem covjecanstvo shvatilo da nisu materijalno stv najvažnije od svega, možda danas ne bi imali brojne sisteme. Imali bi brz program, liepo žitno polje, zdravo stado itd . itd.

možda shvatate o čemu fantaziram ;)

Pa, ne znam. Možda prvo ide fizika, jer prvo sa čime čovek dolazi u dodir nakon rođenja i uopšte, jeste opažanje fizičkog sveta. Posle toga ide logika, jer da bi se čovek prilagodio fizičkom svetu i u njemu opstao, prvo mora da nauči logiku po kojoj fizički svet u kojem živi, funkcioniše. Zatim bi trebala na red da dođe razvoj govornog mehanizma, pa matematika, tj. brojanje fizičkih predmeta. A zatim, još na višem stupnju razvoja životnog iskustva, sa početkom spoznavanja psihičkih i transcendentnih stvari i pojava, dolazi religija. Iz koje se rađaju filozofija, pa psihologija kao nauka. I tek na kraju informatika

Zapravo, ja nisam posebno stučnjak ni za jednu naučnu ili neku drugu oblast. Laik sam za sve. I imam tu manu što volim logički da povezujem sve stvari i pojave da vidim šta iz čega proizilazi, tj. nastaje, ne bih li tako otkrio onaj najprvi uzrok koji je pokrenuo i uzrokovaoao apsolutno sve i tako otkrio logiku po kojoj postopje materija, život i priroda, pa zbog toga volim da zagvirim u sva ljudska znanja i informišem se o svemu po malo.

Što se tiče brojeva, ko bi ga znao? Verovatno su počeli istovreno i uporedo sa početkom razvoja govora. Dakle, za mene je logično da se i čovečanstvo od svog početka upoznavalo sa prirodom i životom, razvijalo se i usavršavalo, istim onim redosledom kojim se i dete od rođenja pa nakon odrastanja i sazrevanja razvija i usavršava.

Na pragu sam nečeg velikog.
Želio bi prvo da objasnim o čemu je riječ a onda da diskutujem.
U razgovoru jednog fizičara i informatičara, uviđamo da su mnoge stvari slične.
Govorim o nauci fizici i inofmratici.
Prvo da objasnim fiziku. Što kompleksnija postaje, znamo da ona prelazi u matematiku. objašnjenje kompleksnih pojava i kretanja na kraju se svode na matematiku.

Математика се бави формама наше моћи сазнања, буквално, и не додирује ткз "ствар по себи".

"I najzad, matematika razmatra čiste oblike u kojima za saznanje subjekta kao individue ideje izgledaju kao da se rasturaju u mnoštvo, dakle, ona razmatra vreme i prostor. Sve te discipline čije je zajedničko ime nauka, slede, dakle, načelo razloga u njegovim raznolikim podobama, i njihova, tema jeste pojava, njeni zakoni, uzajamne povezanosti i odnosi koji iz toga proističu."

Шопенхауер

Изван појаве нема простора и опростореног времена, нема мноштва, нити јединства, самим тим нема ни бројева.

Колико је математика одвојена од суштине изван појавног света видимо из тога што до свих њених законитости можемо доћи "а приори" независно од емпиријског искуства.

Ма шта била "ствар по себи" она је изван домашаја математике, као и научног метода уопште.

Slažem se sa ovim. Veoma dobro si poredao nauke po redosljedu po kojem jedna izvire iz druge.
U vezi ovoga imam pitanje za tebe Ljubo. PItanje o "nastanku" nauka.

Prva riječ je bila neka riječ, mama/tata ili nešto slično. broj nije postojao. Sve dok su ljudi zivjeli lovačkim zivotom nije bio ni neophodan. tek pojavom agrikulture, ljudi dobivaju potrebu da nešto broje i računaju. svoje žito , dimenzije žitnih polja, broj grla u stadu itd itd.

Vodeći brigu o Materijalnim stvarima, dobili su Potrebu da ih prebrojavaju, te stoga osmislili brojeve.
Da je nekim slučajem covjecanstvo shvatilo da nisu materijalno stv najvažnije od svega, možda danas ne bi imali brojne sisteme. Imali bi brz program, liepo žitno polje, zdravo stado itd . itd.

možda shvatate o čemu fantaziram ;)

Svako od nas kreira svoju filozofiju na osnovu svega onoga što zna i razume ili misli da razume. Kako se pojedinac obogaćuje znanjem tako će se menjati i njegov filozofski pristup što znači i razumevanje. Iz tih razloga neophodno je da pojedincu damo punu slobodu da formira svoje viđenje, razumevanje, filozofiju i sveukupni stav i odnos prema svemu što ga okružuje, paq i prema onome što ga ne okružuje ali je možda počeo da naslućuje - u smislu, "...čini mi se da postoji nešto mnogo veće i značajnije od ove fizičke pojavnosti..."
Naravno, neophodno je znati da naše znanje i to ono pravo, ne dolazi iz našeg spoljašnog sveta već iz unutarnjeg sveta, onog kojeg nauka, filozofija i religije (koje su sve ortodoksne nezavisno od njihovoh naziva) i taj unutarnji svet nazivaju nesaznajnim.
Taj nesaznajni nije uistinu nesaznajni već on čeka da ga svako Biće otkrije i osvoji u pravo vreme a pravo vreme je kada svako od nas dođe do tog stadijuma svoje svesti kada može zaviriti u taj svet čiste svesti ili svet čistog Duha. Podsetimo se da svest nije intelektualna kategorija već je čisto duhovna. Ono što čovek od nauke, filozofije i drugih disciplina naziva svešću i nije svest već je odgovarajući program koji donekle liči osnovnom Operativnom sistemu koji kupimo sa našim računarom ili ga kupimo posebno i učitamo pre nego počnemo ili pre nego što možemo koristiti naš računar.
Ta svest koju koristimo tokom dana je upravo o kojoj govorim i to je svest koju još zovemo operativnom ili objektivnom svesti. Ona je jednostavno naša dnevno radna svest koja obuhvata i naše pasije, ego, ličnost...
Iz te svesti mi verujemo da postoji logika kao univerzalna veličina ili kvalitet ne shvatajući da logika kao takva, kakvom je smatramo ne postoji. Eureka? Zato je dobro sagledati da naša lična logika danas nije bila takva pre deset ili dvadeset ili ma koliko godina. Ona se menja iz sekunde u sekund tako da ona odgovra naše trenutnom stanju spoljašne ili objektivne svesti. Još gore, je da nema dve osobe na svetu koje imaju logike koje bi se podudarile. Kada bi to bilo onako kako veruju zagovornici logike onda na ovom svetu ne bi bilo svađa, prepirki i ratova. Mnogi se bore za mir ne znajući da u sebi nemaju zadovoljene uslove za željeni i traženi mir.
Naravno, ako se malo više otvorimo ili posegnemo za nove oblasti spoznaje otkrićemo da mi nismo golo fizičko telo već postoji još nešto više od fizičkog tela. To je razlog da se kod mnogi probudi ideja o traganju za istinom...
Da skratim;
Danas je mnogima logično da u čoveku raspoznaju mnogo vrsta ljubavi i mnogo vrsta inteligencije. Onaj ko je zavirivao mogao je videti da u tome prednjače psiholozi, donekle filozofi i drugi intelektualci...
Da li je tako?
Za njih jeste tako ali kada još malo dublje budu istraživali otkriće da postoji samo jedna jedina ljubav kao što postoji samo jedna jedina voda čija je formula H2O ali drugi tvrde da postoji mnogo različitih voda gde tu razliku smatraju uzrokovanu određenim rastvorenim materijama u vbodi.
Takođe je priča istovetna sa inteligencijom. Inteligencija jedne osobe je unutarnji kvalitet koji zavisi od stadijuma svesti te osobe, ali ne od one radne ili objektivne svesti već od Svesti nas kao Bića, koji smo kao takvi večiti i besmrtni.
Kada se cela slika složi otkriva se da emocionalna inteligencija ne postoji već neuka osoba ne shvata da je u nekom stadujumu čovek jako zavistan od svojih emocija koje su vezane za njegovo emocionalno ili Astralno telo.
Dubljim istraživanjem da se otkriti da čovek u celini jeste spoj jednog Bića koje je svest i nosioc svesti koja je u stalnoj ekspanziji i da njegova inteligencija zavisi od svesti Njega kao Bića koje je duhovmno po prirodi i besmrtno je i večito. Spoj Bića sa ostalim omotima oko njega, koje nazivamo telima sačinjava čoveka kao jednu kompletnost u ovom svetu.
Jedno od tih omota je i Kauzalno ili Uzročno ili Semeno telo. Drugo, dobro poznato ali samo po prisutnosti ali ne i suštinski je Um ili Mentalno telo. Ovo telo je zaduženo za nauku, i za sve ono dolazi kroz proces našeg razmišljanja. Postoji još jedan omot koji je prvi oko nas Bića ili Duše a to je Podsvesni ili Eterički Um. Ovaj omot ima svoj odgovarajući svet koji se i zove Podsvesni ili Eterički svet. U ovom svetu je smešteno sve ono što zovemo jezicima, matematikom ili bilo kakvim naučnim disciplinama. Da li je svo to znanje secirano onako kako smo ga mi ovde podvojili na razne grane i nauke? Ne nije i ni jedno nije ni prvo ni drugo već je svako znanje prisutno tamo i u onoj meri u kolikoj je potrebno.
Čovek je sve to počeo donositi u ovdašnju realnost onako i onoliko kako i koliko je ekspandirala njegova svest i koliko je iziskivala potreba za njegovo dnevno preživljavanje.
Čovek je prvo morao umeti naći sebi sklonište i hranu onako kako ih je priroda već načinila. Kasnije je donosio znanje iz pomenutog sveta kako mu je trebalo. Potreba je učinila da on donosi odgovarajuće znanje.
Ako bolje poglwedamo videćemo da je čoveku najpre trebalo neka vrsta znanja za preživljavanje pa je tako i dolazilo takvo znanje iz čega su počele da se formiraju nauke. Kako svo ovo znanje dolazi iz Mentalne realnosti to nam nikakvo intelektualno znanje i logika a to znači ni naučno znanje ne mogu otkriti našu pravu prirodu i našu pravi realnost odnosno ne mogu otkriti Osnovni Uzrok budući da Osnovni Uzrok ne egzistira u svetovima ovde pomenutim koji su kreirani svetovi.
Mnogi su u zabludi da su logikom mogli otkriti nešto što je fundamentalno budući da ono što je fundamentalno naš um ne može znati, tačnije on nema pristupa osnovnom ili izvornom Znanju koje je pravo znanje. Mi kao Biće smo jedini koji imamo pristup tom znanju a taj pristup nam se omogućuje onda kada pokucamo na odgovarajuća vrata a do tih vrata svako od nas dođe onda kada posle nekoliko stotina hiljada života oseti Potrebu za tim. Da, potreba je ta koja nas motiviše da otkrivamop i saznajemo nešto na bilo kom nivou pa i na ovom najvišem.
Da li ovo rečeno kaže da iko od nas treba da prestane sa svoji mteorijama i shvatanjima? Nikako! Svako ima obavezu prema sebi da se uzdiže korak po korak. Da li postoji neki redosled pojavljivanja nauka? Možda ali samo u našem ličnom razumevanju ili viđenju inače toga nema. Kao što je ova planeta jedinstvena i na njoj nema granica između regija i oblasti već su ih ljudi postavili. Pa i pored tih zamišljenih granica one ne postoje. Na sličan način je po pitanju svega što je od našeg interesovanja ili intelektualne informisanosti.
Pojedinac koristi tu intelektualnu informisanost u skladu sa ličnim stanjem svesti ali onoj svesti koja je duhovna kategorija. Tačnije, mi koristimo intelektualno znanje (informacije) u skladu s aličnom ili unutarnjom etikom koja je pak odraz našeg duhovnog stanja - što znači da naša lična etika nije isto što i društveni moral.
Nama može biti logično da je najbolje da u ovom svetu postoji apsolutni mir, zar ne? ali, ja bih pitao; Ko i kasda bi počeo da razmišlja i da se pita i nalazi raznovrsna rešenje ako bi postojao apsolutni mir i kada bi svima nama bio pun trbuh najboljim đakonijama? Čime bismo se onda bavili? Ne misliš li da bi nas tada najviše opsedala naša čula koja bi tražila da im udovoljavamo. Kako je u ovom svetu najjače ispoljena seksualna snaga (vidimo da je čovek današnjice tima najviše opsednut) to znači da bismo naš evolucioni točak okrenuli unatraške. Mada, mi nismo postalo od bilo koje životinje po ponašanju bismo sišli niže od životinjskog nivoa.
Izvini, nabacao sam dosta materijala koji, možeš reći da ovde nema mesta, ali ako je filozofija po definiciji nauka koja teži istini onda ovom komentaru vidim baš ove najbolje mesto.
Sve rečeno i kaže da jedina nauka koja čoveku može doneti najvišu i celovitu istinu jeste duhovna nauka. Nažalost, sve današnje religije su isterale duhovnu nauku u prisvojile nešto što od nauke tog tipa nema ni traga.
Prijatno.

Колико је математика одвојена од суштине изван појавног света видимо из тога што до свих њених законитости можемо доћи "а приори" независно од емпиријског искуства.

Koliko sam shvatio, Njutn je prvi počeo upotrebljavati formule. Prije njega matematika je pisana deskriptivnim jezikom, tj riječima.
Naravno da papir nije trpio tako duge nazive ali pretpostavka je da je to praktično izvodljivo danas, kada se formule unose preko kompjutera.

Kakvo je tvoje mišljenje o pisanju svih matematičkih formula kao npr. c² = a² + b²

u više ljudski-čitljivom jeziku:
Hipotenuza² = katetaA² + katetaB²

Koliko sam shvatio, Njutn je prvi počeo upotrebljavati formule. Prije njega matematika je pisana deskriptivnim jezikom, tj riječima.
Naravno da papir nije trpio tako duge nazive ali pretpostavka je da je to praktično izvodljivo danas, kada se formule unose preko kompjutera.

Kakvo je tvoje mišljenje o pisanju svih matematičkih formula kao npr. c² = a² + b²

u više ljudski-čitljivom jeziku:
Hipotenuza² = katetaA² + katetaB²

Не мислим на формуле, већ на велико Кантово откриће које је извело "коперникански обрт" у људском мишљењу уопште. Кант је доказао постојање ткз. "синтетичких судова а приори", то јест судова до којих долазимо независно од спољашњег искуства, а са аподиктичким, апсолутним важењем за свако спољашње искуство.

То знање до кога долазимо а приори је управо математика.

Погледај овај блог у коме сам укратко, и сасвим јасно, објаснио Кантову "трансценденталну естетику":
https://forum.krstarica.com/threads/kant-sinteticki-sudovi-a-priori.846076/

Poslednja izmena:
Ма шта била "ствар по себи" она је изван домашаја математике, као и научног метода уопште.

Ali matematika nije izvan domašaja "stvari po sebi". Bez "stvari po sebi" matematike ne može da bude, kao ni nauke, ni naučnog iskustva. Pa ni pojave kao predmeta naučnog iskustva, posto sem" stvari po sebi" ničeg drugog nema što bi moglo da se pojavljuje.

Svako od nas kreira svoju filozofiju na osnovu svega onoga što zna i razume ili misli da razume. Kako se pojedinac obogaćuje znanjem tako će se menjati i njegov filozofski pristup što znači i razumevanje.

Kad pojedinac shvati da sem Svesti i njenih "7" ničeg drugog nema što može da se sazna i kad bude razumeo da Svest postoji pomoću svojih "7", tako što se večito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, pojedinac ne može dalje da se obogaćuje znanjem, niti njegov filozofski pristup razumevanja može dalje da se menja.

Iz tih razloga neophodno je da pojedincu damo punu slobodu da formira svoje viđenje, razumevanje, filozofiju i sveukupni stav i odnos prema svemu što ga okružuje, pa i prema onome što ga ne okružuje ali je možda počeo da naslućuje - u smislu, "...čini mi se da postoji nešto mnogo veće i značajnije od ove fizičke pojavnosti..."

Izvan fizičke pojavnosti ne postoji nikakav Bog, jer Bog i fizička pojavnost su jedno i isto. To su samo dva različita načina opažanja jednog i istog - čulno i vančulno. Dati pojedincu slobodu da izvan toga pokuša da pronađe i spozna još nešto, ne može obogatiti pojedinca nikakvim novim, ni višim znanjem, već samo ludošću.

Naravno, neophodno je znati da naše znanje i to ono pravo, ne dolazi iz našeg spoljašnog sveta već iz unutarnjeg sveta, onog kojeg nauka, filozofija i religije (koje su sve ortodoksne nezavisno od njihovoh naziva) i taj unutarnji svet nazivaju nesaznajnim.

Znanje ne dolazi "iznutra", već "iz vana". Ono što se "unutra" nalazi je Znalac, o kojemu se ne može saznati ništa. Zato Znalac, da bi imao šta da sazna, mora da se napregne, pokrene i postane "pojava", da bi sebe mogao da spozna iz vana kao pojavu. Čak i ono što Znalac spoznaje vančulno, uz pomoć meditacije, ne nalazi se unutar Znalca, već izvan njega.

Taj nesaznajni nije uistinu nesaznajni već on čeka da ga svako Biće otkrije i osvoji u pravo vreme a pravo vreme je kada svako od nas dođe do tog stadijuma svoje svesti kada može zaviriti u taj svet čiste svesti ili svet čistog Duha.

Sve što postoji je "Čisti Duh", ali podeljen u sebi na bezbroj delova, različitih veličina, vibracija i gustina, koji međusobno mogu da komuniciraju samo kad svoju vibraciju podese na istu talasnu dužinu. To čovek postiže meditacijom. A kad koristi radio aparat ili televizor, onda to postiže uz pomoć pritiskanja dugmeta na radiu ili televizoru ili pomoću daljinskog. Meditacija i daljinski su dva različita načina spuštanja Boga i duhovnog svta sa Neba na Zemlju radi njegovog spoznavanja.

Neću dalje da čitam i komentarišem ovaj tvoj dugački post. Dosta mi te za danas. Pozdrav.

То знање до кога долазимо а приори је управо математика.

Погледај овај блог у коме сам укратко, и сасвим јасно, објаснио Кантову "трансценденталну естетику":

Kant je otkrio toplu vodu. Ta mogućnost sticanja znanja koju je nazvao imenom "upri i ori", rečeno na srpskom da ceo svet može da razume, zove se "razumevanje". Razumevanje je jedna od pet nužnih psihičkih sposobnosti Svesti, bez koje Svest ne bi mogla da postoji.

Zanimljivo i neupotrebljivo....dovoljno je da vam neko ubaci klip zvani "stvar po sebi" i sve prodore u transcendentno vrati na pitanja forme....informatika je skup naucnih disciplina, ali moze da bude i skup umetnickih izraza, pa nije cudo da se preplice sa bilo cime...

Kao da u Božijoj Bašti može da postoji bilo šta što nije povezano sa svim drugim i što se ne prepliče sa svim drugim?

@yalle

Nasmija me sa ovim prvim rjecima covjeka :mrgreen:

Covjek, kao pocetak i kraj svega, vrlo brzo se uvidi da njegovo postojanje nije singular, sebe ogradjuje od ostalog svjeta pa je time i svjestan postojanja mnozine.

Odvojiti fiziku i matematiku je za mene isto ko pitanje: "sta je starije kokoska ili jaje?"
Kvantni kompijuteri i kvantno programiranje su next generation egineering, mozak radi na tom principu a mi tu vrstu programiranja tek odkrivamo.

Znas kako rece Einstain, " Imagination is more important than knowledge "

Masta oslobadja um i stvara nove konekcije, cemu sprege ? Fantaziraj :)

Back