duz nema tacke

mogu da preporucim dve knjige na ovu temu:

Zoran Lucic : Euklidska i Hiperbolicka geometrija

Neda Bokan i Srdjan Vukmirovic : Projektivna Geometrija

koga zanimaju moguca shvatanja tacaka , beskonacno daleke tecke, .............
ko shvati, razumece.

pozdrav

I da tacka nema dimenziju, kakva je razlika? Ona postoji ovako ili onako i covek se o nju itekako okoriscava... Ne vidim cemu ova rasprava osim da bi se lightm afirmisao kao veliki matematicki znalac na forumu "Prirodne nauke" a mi ostali kao DUDUCI.

Eto, ajde, ja sam DUDUK! Jesi zadovoljan? Prestani samo sa tim prepotentnim tvrdjenjima ili napisi knjigu.

}

Ako si duduk zasto onda svoje neznanje pokusavas da nametnes drugima?
Ako nesta ne znas onda nemoj da iznosis svoje misljenje u obliku tvrdjenja. Lepo reci da mislis da je tako.
Ovako ce oni koji znaju da ne znaju misliti da je tacno to sta govoris umesto da prvo jos negde provere.

I da tacka nema dimenziju, kakva je razlika?
Opet ne znam sta podrazumevas pod dimenzijiom. Da li velicinu ili prostornu dimenziju?
Ako bi tacka imala velicinu onda bi morala da ima i bar jednu prostornu dimenziju. U tom slucaju geometrija bi bila mnogo drugacija.
Ako bi tacka imala 3 dimenzije onda bi i duz i prava i ravan imale 3 dimenzije. To bi bila neka varijanta diskretne geometrije.
Ako bi tacka imala manje od 3 dimenzije stvari bi bile jos komplikovanije jer bi od polozaja tacke u prostoru zavisilo koliko dimenzija imaju ostali objekti kao duzi, prave i ravni.

Zaista mi je zao sto sam postavio ovu temu, jer ocigledno je da je svako od vas inteligentan, jer svako od vas pravilno zakljucuje polazeci od aksioma koje zastupa. Ali problem i jeste u aksiomima kojih je u matemtici vrlo malo.
nadam se da cete odgovoriti na ova pitanja koja su zapravo mnogo vaznija od ove teme:
1) Da li je matematika visa logika, po vama?
2) Da li je tacka aksiomski pojam ,ili prava ,ili ravan?
Jedino ako svi zelimo da znamo a ne da budemo u pravu ,nesto cemo postici ovom raspravom. Znam da ce se mnogi ovome :) !
Potrazicu knjige koje je opi preporucio ,ali za svaki slucaj, da li znate neki sajt koji govori u prilog vasoj prici, posebno o dimenzionisanosti tacke i o tome kako beskonacno puta 0 nikad nije 0 ( ne znam samo zasto onda pisemo x tezi 0, a ne da je x= 0!
POSTOVANJE svima koji se sada ne smeju

Ne tvrdim da beskonačno pomnoženo nulom nikada nije nula, već da na taj proizvod nije nađeno rešenje. Kao što rekoh, matematički nedefinisan izraz.

To što je u startu napisano, to je neka tvoja pretpostavka, koja može biti tačna, a ne mora.

lightm,

Tvoje nerazumevanje prostorne geometrije ne govori o tvom neznanju već o tome da se sa njom još nisi susreo u životu. Kada budeš radio analitiku na nekom od fakulteta (koji god budeš upisao), pročitaćeš neke od tvrdnji iznetih ovde, i setićeš se.
Nema potrebe da se svađaš.
Ima u tebi puno potencijala, ali ti fali par godina.
Pozdrav;

lightm:
Ako si duduk zasto onda svoje neznanje pokusavas da nametnes drugima?
Ako nesta ne znas onda nemoj da iznosis svoje misljenje u obliku tvrdjenja. Lepo reci da mislis da je tako.
Ovako ce oni koji znaju da ne znaju misliti da je tacno to sta govoris umesto da prvo jos negde provere.

Opet ne znam sta podrazumevas pod dimenzijiom. Da li velicinu ili prostornu dimenziju?
Ako bi tacka imala velicinu onda bi morala da ima i bar jednu prostornu dimenziju. U tom slucaju geometrija bi bila mnogo drugacija.
Ako bi tacka imala 3 dimenzije onda bi i duz i prava i ravan imale 3 dimenzije. To bi bila neka varijanta diskretne geometrije.
Ako bi tacka imala manje od 3 dimenzije stvari bi bile jos komplikovanije jer bi od polozaja tacke u prostoru zavisilo koliko dimenzija imaju ostali objekti kao duzi, prave i ravni.

Ne znas ti nista, samo palamudas bez neke potrebe i izigravas nekog intelektualca a u stvari si bubuljicavi specosh ili prirodnjak - SREDNjOSKOLAC

Kazem ti, napisi knjigu i PROSVETLI nas vec jednom, posto vidim da su se tebi otvorili svi vidici.

Necu vise da se preganjam sa tobom, jednostavno nema svrhe. Ako si siguran u to sto mislis neka bude tako. Ne zanima me.

Lexa:
lightm,

Tvoje nerazumevanje prostorne geometrije ne govori o tvom neznanju već o tome da se sa njom još nisi susreo u životu. Kada budeš radio analitiku na nekom od fakulteta (koji god budeš upisao), pročitaćeš neke od tvrdnji iznetih ovde, i setićeš se.
Nema potrebe da se svađaš.
Ima u tebi puno potencijala, ali ti fali par godina.
Pozdrav;

A fali mu i jedna igla, da ga ispumpamo malo posto se decko opasno napuvao!

Dokle god neko bude tvrdio da geometrijska tacka ima dimenzije i/ili velicinu ja cu ponavljati da ih nema.
Tacka ima nula dimenzija i samim tim velicinu nula. Ne priblizno nula i ne beskonacno malo nego tacno nula.
Ne znam sta vas uce na tim tehnickim fakultetima ali ili vas pogresno uce ili ste vi pogresno shvatili.
Kad neko kaze da da postojanje paralelne ravni kroz tacku van ravni nije posledica postojanja paralelne prave kroz tacku van te prave onda je jasno da taj geometriju zna samo povrsno.

Lexa:
Ne tvrdim da beskonačno pomnoženo nulom nikada nije nula, već da na taj proizvod nije nađeno rešenje. Kao što rekoh, matematički nedefinisan izraz.
Bilo sta, pa i beskonacno, pomnozeno nulom je nula.
Neodredjenost postoji samo u slucaju da ona nula nije broj nula vec nesta sta tezi nuli.

lightm:
Dokle god neko bude tvrdio da geometrijska tacka ima dimenzije i/ili velicinu ja cu ponavljati da ih nema.
Tacka ima nula dimenzija i samim tim velicinu nula. Ne priblizno nula i ne beskonacno malo nego tacno nula.
Ne znam sta vas uce na tim tehnickim fakultetima ali ili vas pogresno uce ili ste vi pogresno shvatili.
Kad neko kaze da da postojanje paralelne ravni kroz tacku van ravni nije posledica postojanja paralelne prave kroz tacku van te prave onda je jasno da taj geometriju zna samo povrsno.
Dete, šta ti je to "veličina"? Ako već izmišljaš izraze i očekuješ da ih ostali razumeju, daj ih barem objasni.

Ja sad iskreno sumnjam da ti mene zayebavaš, ovde... :rolleyes: Mislim, na Forumu ima takvih likova, glume debila... A u slučaju da me NE zayebavaš, je ti savetujem da počneš od gramatike, a za matematiku ćemo lako. Nemam ja ništa protiv tih južnjačkih akcenata i padeža, ali kad počneš tako i da pišeš, i to na javnom mestu, to već postaje ozbiljno.
Ako ćemo već govoriti o "nešti" koja teži nuli.....
Zatim: Treća dimenzija nije posledica prve dve, ne bulazni.
Šta imaš iz matematike? Pardon, imaš li matematiku u školi, uopšte?
Wilkolak, nemoj da se primaš, pusti dete da se igra. To su puvanderske godine, znam, imam takvog brata...

joca111:
1) Da li je matematika visa logika, po vama?
2) Da li je tacka aksiomski pojam ,ili prava ,ili ravan?
Jedino ako svi zelimo da znamo a ne da budemo u pravu ,nesto cemo postici ovom raspravom. Znam da ce se mnogi ovome :) !
Viša logika? Kako to misliš? Viša od čega? Ili je to neki termin, koji ne pozanjem...
Aksiom je, ako se ne varam, očigledna činjenica. U našoj tački nema ništa očigledno, zar ne? Samim tim, ni u pravoj, ni u ravni.
Možda želiš da pitaš sledeće:
Da li smo mi od tačke došli do prave, ili je bilo obrnuto?
Ustvari, izgleda da je boli obrnuto. Tačka je morala biti takva da ne smeta računanju. I u fizici se često susrećemo sa zadacima punim "zanemarljivih" veličina, jer nas interesuje neki drugi proračun... To što se edukativnog dela tiče, mislim... Pravi fizičari, pretpostavljam, ne smeju dozvoliti sebi toliko zanemarivanje.
Već sam pisala na ovu temu. Ideja je počela od samog prostora.

Mislim da je sama geometrija nastala otprilike ovako:

Ljudi su želeli shvatiti prostor, ali mu nikada nisu videli granice. Kasnije nauka dolazi do istog. Ne govorim samo o ovoj spoljnoj širini sveta, već i o "unutrašnjoj". Tj. niko još nije siguran da li prostor možemo beskonačno DELITI. Znači, ogroman je u svakom pogledu. A da li je ograničen? To se još ne zna.
Dakle, svet je jedan ogroman niz.
I sada dolazimo do moje male eventualne greške u tom nekom tekstu na filozofiji, gde sam napisala da matematici fali sasvim malo preciznosti... Ispostavlja se da je greška matematike u preteranoj preciznosti!
Sve što imamo od nauke zasnovano je na ideji o beskonačnosti prostora. Stoga, podrazumeva se deljenje na manje delove, nego što bi bili ako bi prostor imao granicu. I tu dolazimo do viškova i nelogičnosti. Možda. Šta vi mislite o ovome?
Na filozofiji je već dosta raspravljano o razlozima za verovanje u ograničenost prostora.

I, sad, kakve to ima veze sa pravom i tačkom? Dimenzije tačke zato teže nuli, jer nije zagarantovana mogućnost beskonačne podele prostora. Ako ikada otkrijemo najmanju jedinicu prostora - saznaćemo tačne dimenzije tačke i bićemo u stanju da popravimo proračune i dovedemo ih do savršenstva.
Dakle, nemoguće je da smo pošli od tačke. (I naš drugar lightm se tu javio...)
Polazi se od prostora ka ravni, od ravni ka pravoj, od prave ka tački.
Ili mislite da grešim?

Wilkołak:
Ne znas ti nista, samo palamudas bez neke potrebe i izigravas nekog intelektualca a u stvari si bubuljicavi specosh ili prirodnjak - SREDNjOSKOLAC

Kazem ti, napisi knjigu i PROSVETLI nas vec jednom, posto vidim da su se tebi otvorili svi vidici.

Necu vise da se preganjam sa tobom, jednostavno nema svrhe. Ako si siguran u to sto mislis neka bude tako. Ne zanima me.

opet ti smetaju bubuljicavi... jbt, tebe je bas razbuc'o taj pubertet...

Lexa:
Dete, šta ti je to "veličina"? Ako već izmišljaš izraze i očekuješ da ih ostali razumeju, daj ih barem objasni.
Mislio sam da ce vise ljudi lakse shvatiti kad kazem velicina ali ako bas insistiras onda je to mera.

Zatim: Treća dimenzija nije posledica prve dve, ne bulazni.
Nikad nisam rekao da je treca dimenzija posledica prve dve. Citaj sta je napisano a ne sta mislis da je napisano.

Dimenzije tačke zato teže nuli, jer nije zagarantovana mogućnost beskonačne podele prostora. Ako ikada otkrijemo najmanju jedinicu prostora - saznaćemo tačne dimenzije tačke

Koje su ovo budalastine. Sa jedne strane kao govoris o geometriji u matematici a sa druge o fizickom prostoru. Jos jedan dokaz da ne shvatas geometriju.
U euklidskoj geometriji "mogućnost beskonačne podele prostora" jeste zagarantovana. To garantuju aksiome neprekidnosti.

lightm:
Mislio sam da ce vise ljudi lakse shvatiti kad kazem velicina ali ako bas insistiras onda je to mera.

Nikad nisam rekao da je treca dimenzija posledica prve dve. Citaj sta je napisano a ne sta mislis da je napisano.

Koje su ovo budalastine. Sa jedne strane kao govoris o geometriji u matematici a sa druge o fizickom prostoru. Jos jedan dokaz da ne shvatas geometriju.
U euklidskoj geometriji "mogućnost beskonačne podele prostora" jeste zagarantovana. To garantuju aksiome neprekidnosti.

De decace, napisi knjigu i prosvetli nas. Od foruma slaba vajda!

Back