Da li je istina da telefon traje duze ako ga punim samo do 87 posto

ShadowByte

Obećava
Poruka
63
Drugari trebam mali savet

Drug mi je rekao da baterija duze traje ako se telefon uvek puni samo do 87 posto i da se nikad ne ide do 100 posto
Kaze da je to slatka tacka baterije
E sad ja sam probao par dana i cini mi se da telefon sporije trosi bateriju kad stane na 87 posto

Da li ovo ima smisla
Jel neko testirao precizno tipa 80 posto vs 87 posto
Razmisljam da mozda jos bolje radi ako stanem na 63 posto jer to drugarov brat tako radi i kaze da nikad ne puni iznad toga

Ako neko zna tacnu optimalnu cifru molim da napise

Moguće da je mit, nisam proveravao, onako sam rekao, to sam čuo. Nekako mi je logično da se brže uništava ako se brže puni. Kao kad kola voziš brzo.
Da dodam samo da su paralelno testirali i sa standardnim punjačem od kojeg je čak i nešto više stradala baterija. Isti testovi i na iPhoneu su pokazali skoro istovetne rezultate.

Pa uglavnom je 80%, ali isto tako ne sme ni da ti se isprazni. Čak neki telefon kao moj ima opciju da sam(o) puni do 80%. Ali je meni ipak bolje 90%. Da više ima. 87% je verovatno neki mit i glupost. Puniš ga kad padne do 20% ili 15%, kad je upozorenje. Verovatno mnogi ne znaju da što je brži punjač, to je kraći vek baterije.
Izvinjavam se na dezinformaciji za brži punjač.

Pa uglavnom je 80%, ali isto tako ne sme ni da ti se isprazni. Čak neki telefon kao moj ima opciju da sam(o) puni do 80%. Ali je meni ipak bolje 90%. Da više ima. 87% je verovatno neki mit i glupost. Puniš ga kad padne do 20% ili 15%, kad je upozorenje. Verovatno mnogi ne znaju da što je brži punjač, to je kraći vek baterije.
Da, ali ta softverska protekcija baterije nalaže (i dopušta) jednom nedeljno da srpske ochy vide onih perfektnih 100%

Nema veze što priča gluposti i piše polupismene poruke, al baterija na 100% je pitanje života...

87,5 preciznije.
Podesi decimalno merenje na telefonu i pozdravi drugara :lol:
Yes, it is wise to charge your cellphone battery only to 80% because it reduces stress on the battery cells, which can extend the battery's overall lifespan. While modern phones are designed to handle 100% charging, keeping the charge between 20% and 80% is a good compromise to slow down the natural degradation of the battery's capacity over time.

How it helps
  • Reduces chemical stress: Charging a lithium-ion battery to 100% puts more stress on the cells compared to charging to 80%.
  • Minimizes heat: The charging process generates heat, and a battery nearing its maximum capacity is more susceptible to heat-related damage. Stopping at 80% helps lower this heat generation.
  • Slows capacity loss: By reducing stress and heat, you slow down the natural process of battery degradation, which means the battery will hold a charge for longer over its lifetime.

Best practices
  • Aim for the 20-80% range: Try to keep your phone's charge between 20% and 80% for the best balance of convenience and battery longevity.
    • Charge frequently: It's better to charge more often throughout the day rather than letting the battery drain to very low levels before a single full charge.
    • Don't worry about occasional 100% charges: Charging to 100% is not harmful and is fine to do for longer trips or when you need the maximum charge, but it's not ideal for daily use.

Drugari trebam mali savet

Drug mi je rekao da baterija duze traje ako se telefon uvek puni samo do 87 posto i da se nikad ne ide do 100 posto
Kaze da je to slatka tacka baterije
E sad ja sam probao par dana i cini mi se da telefon sporije trosi bateriju kad stane na 87 posto

Da li ovo ima smisla
Jel neko testirao precizno tipa 80 posto vs 87 posto
Razmisljam da mozda jos bolje radi ako stanem na 63 posto jer to drugarov brat tako radi i kaze da nikad ne puni iznad toga

Ako neko zna tacnu optimalnu cifru molim da napise
Не 63 већ око 80%. У нове телефоне уграђују подешавања, па се пуњење искључи докле наместиш нпр 80%

Imam stari Alcatel.Punio sam ga stalno na 100%.radio je preko 3 godine besprekorno.Sakupio sam malo para i kupio novo fon,a Alcatel,ostavio u kutiju,a pre toga ga napunio 100% i pre neki dan sam ga upalio,jer stoji ugasen.Baterija stoji na 96%,a vise od 6 meseci od punjenja.Novi telefon moze da bude na pinjacu koliko hoce,ali kada se napuni,on ima kontrolnu lampicu na displeju,nema vise punjenja,iako je ukljucen.za svaki svoj telefon sam koristio samo original njihove punjace.I nisam imao niti grejanje telefona,niti bilo sta drugo.

Imam stari Alcatel.Punio sam ga stalno na 100%.radio je preko 3 godine besprekorno.Sakupio sam malo para i kupio novo fon,a Alcatel,ostavio u kutiju,a pre toga ga napunio 100% i pre neki dan sam ga upalio,jer stoji ugasen.Baterija stoji na 96%,a vise od 6 meseci od punjenja.Novi telefon moze da bude na pinjacu koliko hoce,ali kada se napuni,on ima kontrolnu lampicu na displeju,nema vise punjenja,iako je ukljucen.
Пише 100, али ако брзо исцури онда је капацитет опао.
Кад мобилни стоји искључен батеријама цркавају ћелије.
На пример користиш стари телефон, чим дође до 50% искључи се.
Батеријама највише штети ако се не користе.
Чак и ако ћелије не цркну, није исто 100% нове батерије и 100% кад батерија остари.
На лаптоповима је то боље приказано - колико је фсбричких 100% а колико тренутних (нпр. 3400 Mah фабрички, 3100 тренутно). Значи да је батерија изгубила 10% од оригиналног капацитета
za svaki svoj telefon sam koristio samo original njihove punjace.I nisam imao niti grejanje telefona,niti bilo sta drugo.
Велики број телефона не даје више пуњач уз телефон

Poslednja izmena:
ako se puni do 80% , što može da se podesi u settings, navodno će trajati godinu dana duže....
Старији андроиди немају опцију подешавања.
Смањује му се број циклуса ако је до 80%. Нпр. од 80 до 30 је 50%, пола циклуса.
Батерија се повремено калибрише, напуни до 100, па испразни до 10% па опет напуни до 100.

Пише 100, али ако брзо исцури онда је капацитет опао.
Кад мобилни стоји искључен батеријама цркавају ћелије.
На пример користиш стари телефон, чим дође до 50% искључи се.
Батеријама највише штети ако се не користе.
Чак и ако ћелије не цркну, није исто 100% нове батерије и 100% кад батерија остари.
На лаптоповима је то боље приказано - колико је фсбричких 100% а колико тренутних (нпр. 3400 Mah фабрички, 3100 тренутно). Значи да је батерија изгубила 10% од оригиналног капацитета

Велики број телефона не даје више пуњач уз телефон
Ja sam letos kupio novi telefon,sa punjacem,slusalicama,a uz to kao poklon i smart sat.Inace sam kupio jer je Alkatel poce tako da se gasi odjenom,ali to je preko 3 i vise godina.Inace je bio punjen na 100%,a desavalo se da stavim uvece i tek ujutro ga iskljucim.Kaoko je ono bilo jedno vreme i pre isteka ugovora od 24 meseca,telefon rikne,ovaj je radio dobro,a ostavio sam ga meka ga,necu da dajem lopovima da me ucenjuju za neki losiji telefon na rate.Zato sam kupio telefon i paket mi je bez ugovorne rate na telefon.Imam jos stari Samsungsa klizacem i Nokiju,mislim 35-10.Onaj crni sa sivom tastaturom.cuvam i njihove punjace.Gledao sam na You Tubu,kao moze od tih punjaca sa nekom starom Sim karticom da se napravi anten,pa cu probati.

Back