Duša

Y:
Šta je duša?
Da li je imate?
Kako znate da je imate, ako je imate?

Moje mišljenje je da, ako čoveka posmatramo kao more, duša je površina mora, telo je sve ono što je ispod površine, duh je sve ono što prožima površinu, spolja ka dubini i iznutra ka površini i van površine(svetlost).

Ili, ako čoveka posmatramo kao more u bestežinskom stanju, duša je površina sfere, telo je sve ono što je unutar sfere, duh je ono što prožima sferu, spolja ka dubini sfere i iz dubine sfere ka površini sfere i van sfere(svetlost).

odvajanje glasi--telo ne moze bez duha a duh moze bez tela....medjutim covek je spoj duha i tela...nije ni samo duh ni samo ttelo...
ni Bog nije definisan potpuno pa ni dusha...
naravno da mozesh biti svestan toga da nisi samo materija a da budesh ateista....duh nije pojam na koji samo vernici polazu pravo...ima ateista koji osporavaju sami sebi postojanje duha,ali vecina to ne radi...
ljudi svoje nagone vrlo cesto izopace...razlika je u tome sto se zivotinje ponashaju u skladu s tim nagonima...
zato kazem da zivotinje ili imaju savrsenu svest ili je nemaju uopste ....

Kako onda možemo da znamo i tvrdimo bilo kakvo/čije postojanje?
Život se ne zasniva na pretpostavkama... da je tako, ne bismo bili svesni realnosti... već bi se sve svelo pod; mislim sa znam, pretpostavljam, sumnjam. Što dovodi do zbunjenosti.
Ateizam osporava svaku vezu boga i božijeg nadahnuća sa stvarnim životom... postoje objašnjenja, realna i razumna... sve van toga spada u domen SF.

Životinje se ponašaju u skladu sa nedostatkom svesti. Koriste potencijale koje poseduju, a to su nagoni za samoodržanjem.
Kada čoveku oduzmeš sve, i baciš ga u situaciju gde mora da se bori za sopstveni život i opstanak, sebe, ili svojih bližnjih... dobio si čist nagon, impuls, životinju koja je na sve spemna, koja nema više granicu između svesti i savesti... jedini zakon je zakon preživljavanja.

Moje mišljenje je da, ako čoveka posmatramo kao more, duša je površina mora, telo je sve ono što je ispod površine, duh je sve ono što prožima površinu, spolja ka dubini i iznutra ka površini i van površine(svetlost).

Ili, ako čoveka posmatramo kao more u bestežinskom stanju, duša je površina sfere, telo je sve ono što je unutar sfere, duh je ono što prožima sferu, spolja ka dubini sfere i iz dubine sfere ka površini sfere i van sfere(svetlost).

:dontunderstand:

Upravo na ovakvo pogrešno shvatanje ukazuje i Mitropolit Jovan(Zizjulas)kada govori da besmrtnost duše nije rešenje i besmrtnosti čoveka.Čoveka čine i duša i telo.Duša je jedna od tri osnovne komponente koje čine čoveka.
Ne znamo nego verujemo da imamo dušu.
Pusti mi ti tvoje mitropolite, nego ti vidi u Svetom Pismu od cega je covek stvoren, pa onda gledaj ko je sta rekao!
Naslusao sam se ja njihovih palamudjenja, po njima covek ne treba da vodi racuna o telu nego samo o duhu, jer je telo navodno gresno....pa ono u smislu, etomu ga tamo.

Pusti mi ti tvoje mitropolite, nego ti vidi u Svetom Pismu od cega je covek stvoren, pa onda gledaj ko je sta rekao!
Naslusao sam se ja njihovih palamudjenja, po njima covek ne treba da vodi racuna o telu nego samo o duhu, jer je telo navodno gresno....pa ono u smislu, etomu ga tamo.

Hoćeš da kažeš da se u Svetom Pismu kaže da je čovek samo duša?Čovek bez tela nije potpun čovek.To mišljenje da ne trebamo obraćati pažnju na telo postoji kod pojedinih duhovnika,i strano je pravoslavlju.

Y:
Kako onda možemo da znamo i tvrdimo bilo kakvo/čije postojanje?
Život se ne zasniva na pretpostavkama... da je tako, ne bismo bili svesni realnosti... već bi se sve svelo pod; mislim sa znam, pretpostavljam, sumnjam. Što dovodi do zbunjenosti.
Ateizam osporava svaku vezu boga i božijeg nadahnuća sa stvarnim životom... postoje objašnjenja, realna i razumna... sve van toga spada u domen SF.

Životinje se ponašaju u skladu sa nedostatkom svesti. Koriste potencijale koje poseduju, a to su nagoni za samoodržanjem.
Kada čoveku oduzmeš sve, i baciš ga u situaciju gde mora da se bori za sopstveni život i opstanak, sebe, ili svojih bližnjih... dobio si čist nagon, impuls, životinju koja je na sve spemna, koja nema više granicu između svesti i savesti... jedini zakon je zakon preživljavanja.

tvrdimo na osnovu dejstva Boga,ili u ovom slucaju duha-dushe-svesti-savesti...
jasno nam je da svest postoji...
objashnjenja koja pruza ateizam nisu potpuna i zato granica koju bih morala sebi da postavim izjashnjavajuci se kao ateista meni zvuci nerealno...
kao vernik,ja sebi ne postavljam tu granicu,vec sam ptvorena za nova saznanja....regostrujem Bozije dejstvo i ostavljam otvorenu mogucnost da spoznam Boga ...ne mogu da negiram ocigledno....mi funkcionishemo u skladu sa zakonom Ljubavi...imamo potrebu da volimo i da svojom ljubavlju nadidjemo sebe...
koliko god mi sebi obezbedili materijalnih dobara i sigurnosti bez ljubavi bicemo isfrustrirani...
tako ja vidim svet oko sebe...
u ponashanju svih ostalih zivih bica prepoznajemo taj nagon za prezivljavanjem,i nedostatak savesti pa samim tim i svesti...covek ce iz ljubavi uciniti i neshto shto se kosi sa zakonom samoodrzanja...

Hoćeš da kažeš da se u Svetom Pismu kaže da je čovek samo duša?Čovek bez tela nije potpun čovek.To mišljenje da ne trebamo obraćati pažnju na telo postoji kod pojedinih duhovnika,i strano je pravoslavlju.
''Господ Бог је створио човека од земаљског праха и удахнуо му у ноздрве дах живота, и човек је постао жива душа.''

Duša je prostonarodni izraz za svest... Dakle, da - imamo svest, i od nje ništa ne ostaje nakon smrti.

Razume se da svest ne postoji van nervnog sistema.

telo bez duha je mrtvo
duh bez tela je utvara
covek je sve to zajedno...i treba da vodi racuna i o telu i o duhu...jer jedno utice na drugo...
ne bih rekla da greh potice od tela,jer telo ne greshi samo od sebe:think:

tvrdish da znash shta se deshava posle smrti?
e vidish ja nemam pojma....
i ko ovde robuje dogmama:zper:
Znam šta se dešava posle smrti... dešava se sahrana, prisustvovao sam par puta. Isto kao kad umre mrav ili virus, samo tad ima manje ića i pića.

Primer:
Bila dobra sahrana, obradio sam oval pragnjetine.

Y:
Vidiš, problem nastaje u tom odvajanju materije od energije. Po meni, jedno bez drugoga ne funkcioniše... niti jedno uslovljava drugo, nadopunjuju se, zar je to toliko teško prihvatljivo?
Da li samo vernici imaju pravo da tvrde da poseduju duši, dok se ateisti kao neadekvatnom osporava isto to? Mada, s obzirom da se ne zna tačna definicija, kontam da je duša višak... da nije, zasllužila bi zvaničan naziv.
Nagoni i instinkti ne čine razlike između ljudi i životinja... već svest.
деси се да човек изгуби свест, шта онда? у њему нема енергије тј живота?
шта то онда животиње одржава у живот ако немају свест? тело?
шта покреће тело?

kad neko misli da sve zna,nema tu mesta razgovoru....to vazi i za vernike i za sve ostale...
Ne razumem cemu sad ovo.
Ja samo potenciram da svacije misljenje (vezano za Boga) proveravamo u Svetom Pismu, ako se Sveto Pismo suprostavlja tome, onda je to pogresno.
Danas ''pravoslavlje'' zastupa koncept da je dusa besmrtna, a Sveto Pismo se tome suprostavlja, a ljudi veruju ''pravoslavlju''

Ne razumem cemu sad ovo.
Ja samo potenciram da svacije misljenje (vezano za Boga) proveravamo u Svetom Pismu, ako se Sveto Pismo suprostavlja tome, onda je to pogresno.
Danas ''pravoslavlje'' zastupa koncept da je dusa besmrtna, a Sveto Pismo se tome suprostavlja, a ljudi veruju ''pravoslavlju''

koje?
pa rekao si mi da kazem to nekome,a ja ti odgovaram da nema svrhe da ja nekome ko misli da sve zna ishta govorim...:think:

Znam šta se dešava posle smrti... dešava se sahrana, prisustvovao sam par puta. Isto kao kad umre mrav ili virus, samo tad ima manje ića i pića.

Primer:
Bila dobra sahrana, obradio sam oval pragnjetine.

ви атеисти као људи од науке, постављате границу на смрт тела, па по теорији коју верници износе да има живота после смрти, ви као научници би требали да проширите погледете и покушате да докажете да је то само ипак теорија.

Ne razumem cemu sad ovo.

Ako je duša besmrtna, a telo je smrtno, kako može duša da oseća, a da nema telo?
Kako može reč utehe da dodirne dušu, ako nema očiju koje će reč da vide ili ako nema ušiju koje će reč da čuju?

Back