Dusa

E još kad bi znali i da objasne šta je to tamo negde i da prilože dokaze za to!
Ovde i sada je opipljivo i vidljivo, a onaj svet još niko nije video i posvedočio o njegovom postojanju!

Teško, dmrpejić (uh, polomih jezik na tvom nick-u:D).
Ali, nas, ateiste, ne treba da okupira misao o tome u šta veruju vernici; kao što ni njih ne treba da zabrinjava činjenica da ne verujemo u isto što i oni (doduše, Crkva je više puta demantovala pitanje verske tolerancije).
Mislim da bi bilo lepo kada bismo bolje razumeli jedni druge. A to nije moguće bez uzajamnog poštovanja.
Što se mene lično tiče, nemam ništa protiv religije bilo koje vrste, idealizma, ezoterije i svega što potpada pod kategoriju "verovanja" u nešto, sve dok svoje verovanje neko ne pokuša da mi nametne kao univerzalnu potrebu.

Teško, dmrpejić (uh, polomih jezik na tvom nick-u:D).
Ali, nas, ateiste, ne treba da okupira misao o tome u šta veruju vernici; kao što ni njih ne treba da zabrinjava činjenica da ne verujemo u isto što i oni (doduše, Crkva je više puta demantovala pitanje verske tolerancije).
Mislim da bi bilo lepo kada bismo bolje razumeli jedni druge. A to nije moguće bez uzajamnog poštovanja.
Što se mene lično tiče, nemam ništa protiv religije bilo koje vrste, idealizma, ezoterije i svega što potpada pod kategoriju "verovanja" u nešto, sve dok svoje verovanje neko ne pokuša da mi nametne kao univerzalnu potrebu.

Slažem se sa tobom!
Ja lično poštujem vernike i njihovo uverenje u zagrobni život. Ako im je tako lepše neka im ga.
Nervira me samo to što slalno pokušavaju nas ateiste da preobrate vernike.

P.S. Za prijatelje sam jednostavno Dacha!

Hm...Izraz ''bez duše'' je dobio pravo značenje danas...Znam više ''vernika'' koji su p____ najgore, druge ne poštuju ni za nokat, pritom nose krstače i krste se sve u šesnejs...Satana nudi svoju prevaru i kroz lažnu veru...Ne treba tu zabijati glavu u pesak...Ima dosta zlih, pokvarenih i loših ljudi koji nikad ne budu ''obznanjeni'' kao takvi, već ih okolina smatra ''svecima'':shock:

Krupnija razlika odnosi se na motive, tj. ciljeve.
Kod vernika: ovde i sada - zarad tamo, negde.
Kod ateista: ovde i sada - zbog ovde i sada.

motive, ciljeve...

ovde i sad..zarad tamo i negde?

ako jednom zaista shvatis sta je ovde i sad, ako udjes u to, mnoge stvari sa ove teme ce ti biti jasnije.

" Kada naucis da meditiras, ti ne postojis, ne postoji Zen i ne postoji meditacija. "

motive, ciljeve...

ako jednom zaista shvatis sta je ovde i sad, ako udjes u to, mnoge stvari sa ove teme ce ti biti jasnije.

" Kada naucis da meditiras, ti ne postojis, ne postoji Zen i ne postoji meditacija. "

Mislim da sam odavno shvatila šta je "ovde" i "sad".
Zar je za to potrebna meditacija, alles?
Ili ljudi mogu primenjivati različite tehnike samospoznaje i spoznaje, da bi znali u kom trenutku i gde žive, i koje je njihovo mesto u vremenu i prostoru?

motive, ciljeve...

Pa nije valjda cilj meditacije taj da prestanem da postojim?

Pa nije valjda cilj meditacije taj da prestanem da postojim?

sto onisifor, nisi se valjda uplasio...kud ces posle bez svog hriscanskog ega...

“Utesno je biti zemlja
Ponosno je biti kamen
Premudro je biti vatra
Pobozno je biti nista”

Branko Miljkovic

'' Mogućnost buđenja je u direktnoj proporciji sa količinom istine koju ste spremni da prihvatite.''

De Melo

Алес, јеси ли сигуран да си ти то ништавило исправно схватио?
Постоји ли ништавило?

ne postavljaj mi vise pitanja koja treba da postavis sebi.

TAO : APSOLUTNO, RELATIVNO I JEDINSTVO

Tao o kojem se moze govoriti nije apsolutni Tao.
Imena kojima se moze imenovati nisu apsolutna imena.

Bezimeno je izvor neba I zemlje.
Imenovano je majka svih stvari.
Stoga :
Umirenog duha sagledajmo njegovu nemanifestiranu tajnu.
Pobudjenog duha promatrajmo njegove manifestirane forme.

To dvoje je isto u izvoru a drugacije u izrazu.
To sto su isti je tajna,
Tajna nad tajnama,
Vrata od svih tajni.

UPOTREBNA VRIJEDNOST APSOLUTNOG

Trideset se žbica sjedinjuje u glavčini,
no tek praznina čini točak korisnim.

Iz gline se oblikuje posuda,
no tek je praznina čini korisnom.

Iz zidova, u kojima su vrata i prozori, sastoji se kuća,
no tek je praznina čini korisnom.

Tako:
Iz postojećeg se određuje izgled.
Iz nepostojećeg se stiče korist.

Lao Ce

ne postavljaj mi vise pitanja koja treba da postavis sebi.

Ево сада ме мрзи да читам читав коментар..
Ја знам да ништавило не постоји, али ти си твојим нејасним коментарима довео људе у заблуду... Поплашили су се да ће се зомбирати медитацијом.

Ево сада ме мрзи да читам читав коментар..
Ја знам да ништавило не постоји, али ти си твојим нејасним коментарима довео људе у заблуду... Поплашили су се да ће се зомбирати медитацијом.

Vrlo lako moguće! ;)

nije mi namera da plasim bilo koga. strah od nepoznatog je opaka stvar. ipak, Nista nije tako strasno, bar meni nije. Neko to zove nista, neko drugi sloboda, razlicita su imena ali predstava koju stvaras na bilo koju rec pripada samo tebi.

Back