Duša u religiji

Hajde da se vređamo Ahileju...Zaboravljaš da znam za tvoju petu...
Nije to želja kao libido recimo,već instiktivna težnja...Ali do tog ne možeš obićnom introspekcijom...

Poslednja izmena od moderatora:
Ono šta je svakako indicirano I o čemu svaka intuitivna I lucidna promišljanja stižu je zajedničko poreklo duša iz istog izvora,
najčešće nazivanog ne baš srećnim imenom Apsolut!
Osobine tog izvora po svemu imaju božanske karakteristike (Večnost ili bar dugovečnost,sveznanje-svemudrost I svemoć ili bar veoma velika moć
-tri atributa koja određuju božanstvo),a deliće tih osobina nosi svaka duša...
Dušu poseduju sva bića,ali (fr,geology I sveštenik Toma) I stene,Zemlja,reke,mora,predmeti,naročito koje je čovek ili drugo biće načinio...
Nisu sve duše iste...
Kontinium u kom su duše je satkan od čistih sila I ovaj predmetni svet ne utiče na taj svet sila.U tom svetu dominira jedna determinirajuća sila,ali I
destrultivne,razarajuće sile se pojavljuju.
Duše,pa ni bogovi nisu večni,bar ne u našem ,subjektivnom shvatanju promena kao vremena!
Ali ,vreme su sećanja I nada da će se te promene kojih se sećamo -ponoviti u željenim konstelacijama...
Nadam se da nisam davio...
Dosta slično je pisao I Jung u Crvenoj knjizi koju ,na žalost,nije završio...Ne treba žuriti,ova znanja se polako osvajaju,a imamo u NASA u verifikaciju
od druge civilizacije koja je poruka još delom kod kriptografa...

Interesantan je jedan fenomen u kom se mešaju sadržaji ega s duhovnim (slobodnim od predrasuda) vizijama...
Siguran sam da Vladeta Jerotić poznaje empirijski te "mehanizme" koji su na granici shizofrenie...
Takve su I Jungove I Svedenborgove vizije,a prema tekstu Poslanice Korinćanima I Pavlove iz Male Azije...
Takve vizije valja sa skepsom razmatrati I ja bih to I mogao s Vladetom,ali lično...
Naime,svaka takva bolesna stanja su košmarna jer se sadržaji levog I desnog prednjeg podkorteksa mešaju
bez samocenzure obrazaca stvarajući misteriozne sadržaje,ali ih valja respektovati kao I ono Fjodora Dostojevskog u
epi napadu jer su intima svakog takvog pacijenta...
No ,danas nam ne nedostaje znanje o tim boljkama,a ni lekovi...
Interesantniji je fenomenautoanalize kad se ,ako se uspešno sprovede,oslobađa veliki novi umni proctor,dotad zauzet
smećima-potisnutim sadržajima podsvesti...
Valja reči da dobar deo kolektivno nesvesnog (K.G.Jung)te I religijskog svaki subject nosi u svojoj podsvesti kao mistićne osećaje
I intuitivne konkluzije I kad ih izloži svojoj svesti-osvesti ih-oslobađa um za vise znanja I veće performance!
Daljom introspekcijom,ispod podsvesti I emocija je tek naše duhovno stanje-ta životnost našeg bića...:manikir:

Dragoljube, ti potpuno drugačije zvučiš ujutru i uveče. :think:

Nego, u vezi one poruke što je što čeka da je dešifruju.. Šta ako tamo piše
''Ljudi, pomagajte. Mi smo se načisto izgubili. Pojma namamo ko smo, šta smo,
ni zašto smo ovde gde jesmo.''

Citajuci post, samo bih izmenila taj stav, : " Cistiliste,, " to je katolicko svatanje , po njihovom ucenju "postoji cistiliste" kao gresnici kad odu na onaj svet ako nisu bas za raj nalaze se u cistilistu dok se od svojih greha ne operu za Raj,,, ,,, sto je LAZ,,cistiliste nikakvo ne postoji u PRAVOSLAVNOM ucenju , u cemu Bog dusu zatekne tako joj se sudi ili u vrlinskom ili u gresnom zivotu ,,i postoji samo raj i pakao gde duse obitavaju,,,,,
Bome, po tebi raj bi bio pust, dok bi u paklu vladala nevidjena guzva. Razmisli, svi ste vi gresni, nema medju vama bezgresnih, to sto verujete u boga ne znaci da ste posteni, casni, moralni, telesno cist, ne seksate se osim kad pravite dete, itd. itd. Katolicka crkva je mnogo humanija. Da sam vernik ja bi bio katolik bas zbog cistilista.

- - - - - - - - - -

ee ne, nisi razumeo,, katolici svojim bolesnim i krivim ucenjem veruju u to da njihove duse ce biti u cistilistu,, sto zapravo nece,,,
Pravoslavlje istinita prava, cista vera uci o istinama,,, i bice kao sto jeste.

Sta imas da poredis zivotinje sa ljudima, ??!! :eek: ljudske duse se neprocenljive na ovom svetu i besmrtne, kao sto rece na pocetku mi smo stvoreni po Liku i podobiju Bozijem,,, mi smo slika i prilika Bozija,,, Bog nas je oBozio,, dok sve ostalo nama sluzi ,,, svaka tvar,,, postavio]/quote]Da li znas kada covek dobija dusu? Odakle bezdusnim ljudima dusa? Gde ce, recio, tvoja dusa kad odapnes? Da li postoji neko skladiste iz koga bog deli duse?

Poslednja izmena:
Duša u religiji.
mitarstva835_n.jpg

Hrišćanstvo uobičajeno zastupa dihotomiju u pogledu ljudske prirode: duša (duh) je dobra, besmrtna i učestvovuje u spasenju, a telo je zlo, smrtno i isključeno iz spasenja. Ljudske duše nakon smrti idu u raj, pakao ili čistilište.

Čovek se, prema učenju Svetog pisma, sastoji iz tela i duše (Post. 2,7 ; Mt. 10,28), koja oživljava telo, nadahnjuje ga. Zato dušu u Bibliji često nazivaju dahom života, duhom života ili duhom. Duša ne potiče od tela, već predstavlja posebnu snagu, koja ima svoj izvor u Bogu. Dušu imaju i životinje. Dušu životinja stvorio je Bog iz onih početaka koji su bili u samoj tvari, mada su predstavljali nešto različito od nje (Post. 1, 20, 24). Dušu čoveka Bog je stvorio načinom koji je nazvan udahnućem Božijim (Post. 2, 7). Za razliku od životinja, duša čovekova imala je posebne osobine, jer je jedino čovek bio stvoren po liku i prilici Božijoj. Posebne osobine ljudske duše su jedinstvo, duhovnost, besmrtnost, sposobnoost razuma, slobode i dar govora.

boza kad je umiruci vapijao na krstu nije reko oce predajem ti dusu svoju nego predajem ti duh svoj..znaci imamo i duh svoj osim duse i tela..u ovom duhu je i caka vaskrsenja i duse i tela..:D

ee ne, nisi razumeo,, katolici svojim bolesnim i krivim ucenjem veruju u to da njihove duse ce biti u cistilistu,, sto zapravo nece,,,

Sta imas da poredis zivotinje sa ljudima, ??!! :eek: ljudske duse se neprocenljive na ovom svetu i besmrtne, kao sto rece na pocetku mi smo stvoreni po Liku i podobiju Bozijem,,, mi smo slika i prilika Bozija,,, Bog nas je oBozio,, dok sve ostalo nama sluzi ,,, svaka tvar,,, postavio nas je da mi gospodujemo nad svime ,,ali posto ljudi zloupotrebljavaju sve,,, onda su toliko pali nisko da se cak i porede sa zivotinjama,,, :|
U bibliji pise da je covek gospodar zivotinjama isto tako covek je gospodar i zeni tako da zena nije gospodar zivotinjama.

Sta imas da poredis zivotinje sa ljudima, ??!! :eek: ljudske duse se neprocenljive na ovom svetu i besmrtne, kao sto rece na pocetku mi smo stvoreni po Liku i podobiju Bozijem,,, mi smo slika i prilika Bozija,,, Bog nas je oBozio,, dok sve ostalo nama sluzi ,,, svaka tvar,,, postavio nas je da mi gospodujemo nad svime ,,ali posto ljudi zloupotrebljavaju sve,,, onda su toliko pali nisko da se cak i porede sa zivotinjama,,, :|

Jbt nisam znala da sam toliko bitna..:mrgreen: Kako ono bese da krava moze da zamisli boga zamislila bi ga kao kravu,s druge strane u Indiji je krava bozanstvo,znaci jos jedan poen za kravu..:lol::rotf:

To je interesantno pitanje. Odakle kiša kad nema nikoga ko je odozgo prosipa?
Kad pada kiša, da li pitaš ko to kiši? Zašto onda mora neko da želi da bi želja postojala?

Glupo je da praviš poređenje između bezličnih stihija prirode i bića koje je ličnost.
Želja podrazumeva neko ja koje želi.
Sile prirode ne žele,one deluju stihijski,po određenom algoritmu koji je u njih ugrađen.

Mnogi ne veruju u postojanje duse, kao npr materijalisti.
kazu : nauka nije dokazala.

Medjutim svi smo svedoci kako su ti isti veoma osetljivi na uvrede; cak se zale i moderatorima ; Nema nikakvog fizickog kontakta niti telesne povrede.
Osecaju dusevnu bol.Dusevno su povredjeni;

Valjda im je jasno da dusa mora biti ziva da bi nesto osecala?

meni je bitno da kad odem u vecni zivot dusa moze da vozi bajs,ima sex,jede finu hranu,eto samo to

kako neko moze da tvrdi da dusa ne postoji iako oseca kroz nju?

- - - - - - - - - -

Ја сам материјалиста а верујем да постоје дух и душа при чему више ценим душу

Pa ti onda nisi materijalista.

Medjutim svi smo svedoci kako su ti isti veoma osetljivi na uvrede; cak se zale i moderatorima ; Nema nikakvog fizickog kontakta niti telesne povrede.

Ozbiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiljno si ovo napisao...Ozbiljno.....?!!

- - - - - - - - - -

meni je bitno da kad odem u vecni zivot dusa moze da vozi bajs,ima sex,jede finu hranu,eto samo to

Ja iskreno mislim da bi da ti daju da biras samo jedno ti izabrao bajs :lol:

Ja verujem u postojanje duše, ali to tužikanje moderatorima, pa to je čista sujeta. Da sam iznad toga bilo bi me briga šta se piše, kad nisam, ponašam se detinjasto ili naprasito ili uvređeno....

A gde je dusa?

U mozgu ili u srcu?

Back