Duhovno posrnuće srpskog naroda: Od Živojina Mišića do Ratka Mladića

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Truman

Elita
Poruka
23.396
Pokušaću da ovu temu koliko god mogu predstavim iz psihološkog ugla.
Pre sto i više godina imali smo vrhunskog oficira koji se isticao u mnogim bitkama kao sjajan strateg i čovek zbog čega je ušao i u američke udžbenike ( barem su mene tako učili ). I on je, sasvim opravdano, nazivan srpskim herojem. Vek kasnije imamo čoveka koji je optužen za ubijanje hiljade nenaoružanih ljudi, koji je naneo nepopravljivu štetu imidžu sprskog naroda ( u potpunosti potisnuo sećanje na ljude poput Vojvode Mišića ), ali ga dobar procenat srpskog stanovništa naziva ''srpski heroj''. Dakle, za ceo svet je jedan od najvećih zločinaca ( u nivou sa nacistima ), a za Srbe je patriota.
Zanima me kako je ovo moguće? Zar se naš sistem vrednosti toliko deformisao i zar smo postali tako glupi? Gde se to srpski narod u međuvremenu ''izgubio''? Da li je kriva elita ( pre jednog veka smo je imali ) ili se sam narod iskvari? Dajte malo pojasnite mi ovo pošto ja što više razmišljam o psihološkom profilu prosečnog Srbina sve mi je teže da razumem...

Iskvario se narod.
Nije naucio da tvrdoglavost vodi samo u veca sranja... nikako u progres...
A svakako, svoje je ucinilo i pojacavanje prisustva religije posle pada komunizma... pa su se svi odjednom, nemavsi drugi identitet, prihvatili profesionalnog srbovanja, velikog pravoslavlja i sl. To je negde uslovilo i konflikt '90tih... on nije bio ni pretezno politicki, ni osvajacki... nego verski. Zasnovan na mrznji svakog od tri plemena prema onom koje nije njihovo u pogledu veroispovesti, i odvaznosti jednog plemena da tu mrznju operacionalizuje kroz ono sto je pocinio Ratko Mladic, skorpioni i ostali.

Ono sto se danas dogadja, odnosno podrska Mladicu je samo nastavak te narodne tvrdoglavosti i pogresne informisanosti da je on sa vojskom isao da brani srpski narod. Kod ratova i odbrane, generalno mogu da razumem i prihvatim bitke, okrsaje, vojne konflikte... ali pod odbranu se ne moze podvesti opsedanje jednog grada i gadjanje granatama i snajperima. Ne mogu da prihvatim pod odbranu naroda njegovu recenicu "gadjaj plotunom to i to selo, tamo nema mnogo srpskog zivlja". Ne mogu pod odbranom da prihvatim Srebrenicu, bez obzira da li je tu ubijeno 70 ili 7000 ljudi.

Odbrana je bila ona gorka pilula koju su nasi hrabri preci servirali nemackom okupatoru do '45. Ne zalim nijednog nemca koji je poginuo tada. Odbrana je bila prkos kojim je nasa vojska '99 pokusala da se brani. Nije mi zao nijednog srusenog aviona ni zivota koji su oduzeli nasi vojnici. To je bio rat, to je bio profesionalizam. Ono sto su Mladic, skorpioni, Arkanovci... i ostale paravojne formacije cinili po Hrvatskoj i Bosni... su bila ubistva, i to vise civila, nego vojnih lica.

Zasto ljudi ovo ne mogu da shvate, i zasto ce te nazvati "tadicevcem", "izdajnikom", "ustasom" kad im ovo saopstis...
Pa, zato sto je njima lako manipulisati... sad je "in" biti nacionalista, "in" je drzati na fejsbuku sliku Ratka Mladica.... ljudi upijaju ponasanja od drugih ljudi...
I zato sto se slepo drze tog nacionalno-verskog identiteta... po kome je Srbin-pravoslavac uvek neduzan, u pravu, i na meti "zlih" zato sto je Srbin-pravoslavac. Hrvat, musliman, Albanac, Rom... makar izmislili lek protiv tumora... uvek ce biti manje vredni od jednog Ratka Mladica. Srbin, koji pomenutog bivseg generala ne podrzava, ali koji ima 2 doktorata i zna 5 jezika... uvek ce biti manje vredan od lokalnog probisveta cije je misljenje "podobno" i "kompatibilno"...

To je tako...
A sto se nasih slavnih vojskovodja tice... Misica, Stepe Stepanovica, Radomira Putnika, Petra Bojovica... mislim da se oni prevrcu u grobu zbog blama koji gradjani Srbije sebi dozvoljavaju.

Pre sto i više godina imali smo vrhunskog oficira koji se isticao u mnogim bitkama kao sjajan strateg i čovek zbog čega je ušao i u američke udžbenike ( barem su mene tako učili ). I on je, sasvim opravdano, nazivan srpskim herojem. Vek kasnije imamo čoveka koji je optužen za ubijanje hiljade nenaoružanih ljudi, koji je naneo nepopravljivu štetu imidžu sprskog naroda ( u potpunosti potisnuo sećanje na ljude poput Vojvode Mišića ), ali ga dobar procenat srpskog stanovništa naziva ''srpski heroj''. Dakle, za ceo svet je jedan od najvećih zločinaca ( u nivou sa nacistima ), a za Srbe je patriota.
Zanima me kako je ovo moguće? Zar se naš sistem vrednosti toliko deformisao i zar smo postali tako glupi? Gde se to srpski narod u međuvremenu ''izgubio''? Da li je kriva elita ( pre jednog veka smo je imali ) ili se sam narod iskvari? Dajte malo pojasnite mi ovo pošto ja što više razmišljam o psihološkom profilu prosečnog Srbina sve mi je teže da razumem...

Ne verujem da se srpski narod bas toliko mnogo sustinski promenio. Ono sto se jeste promenilo je cinjenica da smo tada bili na pobednickoj strani, sad ocigledno nismo. Dakle jedino sto se promenilo jeste nacin na koji mediji i zvanicna istorija, sta god to bilo, predstavlja nase vojskovodje. Cinjenica je medjutim da je i borba koju je vodio Misic i ona koju je vodio Mladic bila u sustini odbrambena i u svrhu opstanka naroda i drzave.
Sto se tice umeca vojskovodja koje si pomenuo, vecina nas nije kompetentna da o tome prica. Sticajem okolnosti imao sam priliku da upoznam veliki broj visokih oficira nase vojske i nikada nisam cuo nijednu losu rec o Mladicu, a vecina ga je opisala kao verovatno najboljeg oficira kojeg je stvorila ta nesrecna JNA. Da li je to zaista tako, ja nemam pojma. Mozda je to mit, mozda ga ti ljudi idealizuju; ne znam. Ono sto znam to je da Srebrenica nije genocid, da je u njoj bila muslimanska brigada sa preko 5000 dobro naoruzanih vojnika i da su neki od njih ucestvovali u strasnim zlocinima protiv srpskih civila. Ono sto takodje znam je da misljenje suda u Hagu koji ce osuditi Mladica, te misljenje zapadnih medija koji su ga vec osudili, ne znaci apslutno nista. Prema tome to nisu parametri prema kojima treba da ocenjujemo da li je i koliko posrnuo nas sistem vrednosti. Za mene je recimo cinjenica da se milioni u nasoj zemlji dive jednom obicnom sportisti i klincu, Novaku Djokovicu, vise porazavajuca i vise ukazuje na totalni pad vrednosti nego bilo sta drugo. Ja nemam nista protiv njega, verujte mi, ali jednostavno ne postujem profesionalne sportiste. Uzdizati jednog sportistu je isto sto i uzdizati manekenku, ili pevaljku, plitke i beznacajne ljude koji rade beznacajne stvari, a zaradjuju nenormalan novac. Cinjenica da takve beznacajne ljude neko dozivljava kao idole govori o moralnom posrnucu vise nego bilo sta drugo.

Moral je pao, kako kod nas, tako i po svetu.

Nikada ranije nije bilo toliko kradja, bahatosti, pohlepe... kao sto ni porodica kao osnovni clan drustva nikada nije bila slabija. Ako neko nesto hoce - pa to ne znaci da to i zasluzuje (cokoladu, prijateljstvo, pare, auto, posao...)
Mi imamo problem sa velikom gomilom ljudi koja nikada nije dobila jasno "ne" na njihove neopravdane zahteve. Cak i oni znaju da preteruju, ali ako je proslo vise puta, i oni sami postaju uvereni da su u pravu.

Nekada je sistem bio da se dobro radi - i to je bilo to.
Danas se prvo gleda da li rad moze da da rezultate, pa se onda radi.

Isto, smatram da je moral sredstava informisanja jako nizak (a to je blag izraz). Pa ne mora svaka budala da bude vest samo zato sto je dosla do izrazaja. Kao sto cuh na tv sinoc, ironicnu ideju, da mozda neko stavi kameru kod ovih sto su u kucnom pritvoru, da malo gledamo sta se desava...

Prvo da gledamo, slusamo, citamo i razgovaramo o onome sto nije uvreda za zdravu pamet, pa posle toga mozemo da se dogovorimo za detalje.

Prvo treba pitati sve te ljude koji se busaju u grudi i vole vise Mladica od tate, mame, dece - sta je taj covek konkretno uradio za srpski narod? Verujem da bi njih 80% pocelo da muca i lupa gluposti o tome ko je on i sta je uradio.Ovo ne vazi samo za Mladica vec i za mnoge druge javne licnosti.Sta je problem naroda kome i sama pripadam ?Povrsnost, sebicnost. Sve se uzima zdravo za gotovo. Nista ne mora biti potkrepljeno argumentima. Toliko smo skloni idealizovanju da postajemo slepi za cinjenice i toliko volimo da zivimo u svetu koji samo nama odgovara da pocinjemo da gubimo vezu sa realnoscu. U slucaju da mislis suprotno i da ne delis kolektivno misljenje , nadrljao si. Postajes bela vrana, crna ovca ili izdajica pete cete i ko zna sta jos.Posmatram ljude u mom okruzenju , na poslu. Sve je vise onih koji kao sa trake za serijsku proizvodnju da su sisli.Jos malo pa ce poceti i fizicki da lice jedan na drugog.Ljudi , sta sve prezivesmo ? Oni se i dalje plase. Cega? Plase se za sopstvene pozadine. Bolje da cute i da govore ono sto drugima odgovara nego li....ma sto je sigurno, sigurno. Neka "deru" tamo mog kolegu, komsiju, samo nemoj ja da nastradam. Pa onda izleti copor na ulice, busaju se u grudi, lome i unistavaju sopstvene gradove pod cvrstim uverenjem da su bas oni patriote .Sve me podseca na copor pasa. Kada je jedan pas ispred tebe, dreknes, oteras ga. Kad ih je vise, osile se pa laju li laju, keze zube i napadaju.Mozda sam se malo udaljila od teme ali to je ono sto me najvise boli i sto mi smeta kod mog naroda.Nema vise pravog cojstva i junastva.

Poslednja izmena od moderatora:
I opet se sve svodi na to da smo mnogo glup i neobrazovan narod. :(
A mislim da je porediti Djokovica sa Mladicem ( barem indirektno ) po sistemu vrednosti skandalozno jer je prvi postao poznat po necem pozitivnom zahvaljujuci pozitivnim vrednostima ( rad, talenat ) dok je drugi poznat po najgorim zlocinima. Jeste postojala propaganda protiv Srba i sve to, ali nije bas ceo svet toliko iskvaren i los da naziva Mladica zlocincem samo se eto "pametni" Srbi nadjose da ga velicaju. I kao sto neko rece - pravi velikani istorije se sad prevrcu u grobu.

I opet se sve svodi na to da smo mnogo glup i neobrazovan narod. :(
A mislim da je porediti Djokovica sa Mladicem ( barem indirektno ) po sistemu vrednosti skandalozno jer je prvi postao poznat po necem pozitivnom zahvaljujuci pozitivnim vrednostima ( rad, talenat ) dok je drugi poznat po najgorim zlocinima. Jeste postojala propaganda protiv Srba i sve to, ali nije bas ceo svet toliko iskvaren i los da naziva Mladica zlocincem samo se eto "pametni" Srbi nadjose da ga velicaju. I kao sto neko rece - pravi velikani istorije se sad prevrcu u grobu.

Sto se tice pocetne recenice, mani se generalizacija; ako hoces govori samo u svoje ime.
Porediti klinca koji jedino dobro zna da prebacuje loptu preko mreze sa oficirima koji se bore protiv fizickog istrebljenja svoje nacije jeste skandalozno. Zato nase vreme i jeste bolesno. Ali da li ti cujes svoje reci? Poznat po... poznat po... Otkad je pozitivno misljenje i paznja medija merilo bilo cega? Da li tako i zivis svoj zivot strepeci od misljenja drugih? Kao sto rekoh negativna slika Srbije ili pojedinih Srba u 'svetu' (sto je sifrovan naziv za zapadne medije) ne znaci nista i nije merilo nicega i svako sa imalo mozga se na to nece obazirati.

Meni taj Mišić dođe neki daleki rođak ali mi ne pada na pamet da ga branim. Mislim da u vezi generala iz Velikog rata postoje goleme iluzije , ništa oni nisu bili bolji od Mladića po pitanju zločina i osećanja vrednosti ljudskog života. Kada su se žalili Stepi Stepanoviću da mu pogibe sva vojska , on im je odgovarao "Neka , kad mačvanka podigne suknju ispadne ih petoro ". No Ovim ne želim da relativizujem zločine koje je činio Mladić ali kada se zagrebe ispod naših slavnih bitaka iz Velikog rata onda se vidi da osim toga što su slavne one u sebi sadrže dosta zločina. Recimo gde je veliki deo zarobljenika iz Cerske bitke - nema ih jer su ubijeni . Naravno kasnije su nastale represije po Mačvi (da ne idem sad u istoriju) .
A zašto imamo pozitivan odnos prema tim generalima - prvo jer su pobedili , tačnije bili su na pobedničkoj strani pa nisu snosili nikakve posledice , a drugo, tada nisu ni postojale pravne konvencije koje su štitile zarobljenike i civile, one koje su postojale nisu bile obavezne a obavezne nastaju tek kasnije.
Ne mislim da se naš svetonazor promenio, on je ostao isti , samo se svet promenio .

можда си рођен у србији, србин ниси. ал то је пре за психијатрију...

знам ко сам, нисам медиски роб.

To niko ne osporava - mozes na popisu da se izrazis i kao marsovac, ako zelis.

Ali nemoj da nacionalna pripadnost bude maska za nesto drugo. Srbi su Mladic i Karadzic... Tadic i Kostunica... Tesla i Pupin... Pa iako su sasvim razliciti - oni jesu Srbi. Sasvim je beskorisno i pogubno da neki Srbi osporavaju poreklo drugima.
Po meni, to samo pokazuje manjak ideja kod ovih sto osporavaju.

Mi prvo da obezbedimo da nas bude dovoljno, da odrzimo ovu terotoriju koju danas kontrolisemo - pa za posle mozemo da se dogovorimo. Kad je dizan Prvi ustanak nije se odmah islo do Like, radilo se ono sto je tada moguce, korak po korak.

To niko ne osporava - mozes na popisu da se izrazis i kao marsovac, ako zelis.

Ali nemoj da nacionalna pripadnost bude maska za nesto drugo. Srbi su Mladic i Karadzic... Tadic i Kostunica... Tesla i Pupin... Pa iako su sasvim razliciti - oni jesu Srbi. Sasvim je beskorisno i pogubno da neki Srbi osporavaju poreklo drugima.
Po meni, to samo pokazuje manjak ideja kod ovih sto osporavaju.

Mi prvo da obezbedimo da nas bude dovoljno, da odrzimo ovu terotoriju koju danas kontrolisemo - pa za posle mozemo da se dogovorimo. Kad je dizan Prvi ustanak nije se odmah islo do Like, radilo se ono sto je tada moguce, korak po korak.

не знам коју територију контролишете, срби су без територије.
а не рађе се политички опредељен, медија не дозвољавају избор.

Mrav, ti daj svoj stav. Pusti naslov...
Pa rekoh, ne mislim da je činjenica da ljudi vole Mladića duhovno posrnuće nacije
Mislim da su Srbi kao narod prilično primitivni, da baš i nemaju jasnu predstavu o časti i poštenju, da je korumpiranost i bolest sistema moguća samo zato što je narod kanal koji sve to generiše
da je to obostran proces: sistem kvari pojedinca, pojedinac doprinosi bolesti sistema,
da nacija u duhovnom smislu nije na zavidnom nivou

ali da to nema nikakve veze sa ličnim stavom prema haškom tribunalu, odnosom prema optužnicama za zločine i prema Mladiću,
tj. da je propagadna da je nacionalizam za to odgovoran samo-propaganda.

Mladić ne može biti posmatran samo kao heroj ili samo kao zločinac
Stvar je dosta kompleksnija

Sa stanovišta sudbine nema mnogo razlike između Živojina Mišića i Ratka Mladića : obojica su pri kraju svog života bili prezreni od vladajućih krugova.

Sa stanovišta zasluga , Mladićeve zasluge su nešto veće , pošto je narod koji je on branio bio pred pretnjom totalnog uništenja ( dok je Austrougarska više vodila politiku porobljavanja) .

Sa stanovišta strategije , Mišić stoji ispred Mladića jer se i teorijski i praktično bolje pokazao .

Ostaje samo pitanje - šta je to istrulelo u srpskom narodu , da danas neki nažalost Srbi Mladića smatraju zločincem , iako je on po svemu jedan od ljudi koji su najviše dali srpskom narodu u drugoj polovini 20.veka ?

Opet smo se mi Srbi podelili na cetnike, partizane i marsovce... Ja bih u ovoj diskusiji da budem jupiterijanac, ako moze... Mladic je svojevoljno na sebe prihvatio da bude zrtva... On JESTE ratni zlocinac, ali ratni zlocinac pod KONTROM...

Kao takav, on je pusten niz vodu/solju, povucen je konopac... Otisao je bespovratno, toga je jos 1995te MORAO biti svestan (svoje uloge), kakvu figuru je na sebe preuzeo. :dash:

Ja, da sam bio u njegovim cipelama, NIKADA ne bih mogao da uradim takvo nesto, pa i da pokolju sve Srbe u Srbiji... Na tome mu skidam kapu, i po tome ga cenim... A po svemu ostalom, on treba da bude obesen, i ja to besenje opravdavam! :roll:

Djokovic je nesto drugo... Klinac je Out of This World, i po zaslugama NE bi trebalo da pripada Srbima, jer ono sto on radi je antisrpski... A to je dug, fanatican rad, 98% rada i 2% talenta, i strategija na jako duge staze. To sve sto napisah Sbe nikako ne krasi. Srbe, nas... Krasi lenjost, potez da se nesto usicari u zamenu za nista, zamena teza, trazenje dezurnih krivaca, zivotarenje od danas do sutra... :mazipsa:

Svakako, nezaobilazno rodjenje sa "Autoritetom", yebote... Umalo zaboravih, "Socijalna" inteligencija! :rotf:

_nobody_

Opet smo se mi Srbi podelili na cetnike, partizane i marsovce... Ja bih u ovoj diskusiji da budem jupiterijanac, ako moze... Mladic je svojevoljno na sebe prihvatio da bude zrtva... On JESTE ratni zlocinac, ali ratni zlocinac pod KONTROM...

Kao takav, on je pusten niz vodu/solju, povucen je konopac... Otisao je bespovratno, toga je jos 1995te MORAO biti svestan (svoje uloge), kakvu figuru je na sebe preuzeo. :dash:

Ja, da sam bio u njegovim cipelama, NIKADA ne bih mogao da uradim takvo nesto, pa i da pokolju sve Srbe u Srbiji... Na tome mu skidam kapu, i po tome ga cenim... A po svemu ostalom, on treba da bude obesen, i ja to besenje opravdavam! :roll:

Djokovic je nesto drugo... Klinac je Out of This World, i po zaslugama NE bi trebalo da pripada Srbima, jer ono sto on radi je antisrpski... A to je dug, fanatican rad, 98% rada i 2% talenta, i strategija na jako duge staze. To sve sto napisah Sbe nikako ne krasi. Srbe, nas... Krasi lenjost, potez da se nesto usicari u zamenu za nista, zamena teza, trazenje dezurnih krivaca, zivotarenje od danas do sutra... :mazipsa:

Svakako, nezaobilazno rodjenje sa "Autoritetom", yebote... Umalo zaboravih, "Socijalna" inteligencija! :rotf:

_nobody_

ти си злочинац, и у рату и у миру.

Ne, Gorane, ja pokusavam da budem realista... Da pomirim dve suprotnosti "nebeskog" naroda... Pokusavam da nas, Srbe, ne kategorisem u nezaobilazne fataliste, kako mi uvek sebe volimo da svrstamo na kraju balade, da bi opravdali svoje greske! :dash:

_nobody_

немој, молим те, више да бринеш о србима. у хагу си потребан и довољно плаћен.

_nobody_

Ako vec sebe smatras Srbinom ,onda ces na svom velelepnom primeru videti koliko Srbi ne cene sebe sto je potpuno protvprirodno,koliko gaje samokriticnost koja nije objektivna i od koje ne vide sopstvena stradanja i to nemala i ne prvi put vidjena. Iscitaj malo istoriju.
Stavi prst na celo pre nego sto krenes da sagledavas stvari "objektivno"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back