Duhovni velikani o Nedelji - danu Gospodnjem

To je vas stav,ja svetkujem ISKLJUCIVO sedmi dan ,subotu jer je Isus vaskrsao u prvi dan sedmice ili drugim recima - u danu kojeg danas nazivamo nedeljom.
Види, ово, Дела Апостолска глава 20.

6. А ми се одвезосмо после дана пресних хлебова из Филибе, и дођосмо к њима у Троаду за пет дана, и онде остасмо седам дана.

7. А у први дан недеље (седмице), кад се сабраше ученици да ломе хлеб, говораше им Павле, јер хтеде сутрадан да пође, и протеже беседу до поноћи.

Значи, а.Павле се тамо задржао седам дана, и могао је да се сабира са ученицима било ког дана, могао је и суботом, и сигурно и јесте и суботом, али, ето извештај је ипак издвојио само сабирање у први дан седмице.

Случајно ? Не бих реко. :jede2:

Јер, а.Павле баш у посланици Јеврејима глава 4. пише :

4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.

8. Јер да је Исус оне (Израиљ) довео у покој (суботе), не би за други дан говорио потом.

10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.

15. Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који ( Исус) је у свачему искушан као и ми, осим греха.

Зато и у СЗ је требало стално жртвоприношење и стална Пасха и сталне суботе, такво је било само свештенство и Поглавар свештенички - не може пострадати са нама, није СЗ могао да испуни наше "потпуно" спасење, али, је Христос само једном испунио жртвоприношење Самог себе на жртву и испунио је све из СЗ и увео НЗ и потпуно спасење кроз Васкрсење. итд.

Tako je,SUBOTOM nema NIKAKVOGA posla dok volontersko ljecenje NIJE POSAO,TAKO JE REKAO ISUS HRISTOS NAGLASIVSI DA JE TO DOZVOLJENO SUBOTOM !

Tako je. I za sedmi dan (subote) Bog je propisao krvne žrtve, a ti sam reče da su sjene subote za koje su propisane krvne žrtve. Dakle, osim židovskih godišnjih blagdana i mlađaka i subote iz 4. zapovijedi su sjena:

https://forum.krstarica.com/threads/duhovni-velikani-o-nedelji-danu-gospodnjem.1028622/post-50933496

Pitanje: Zašto je farizej na kraju ovog razgovora zašutio? Pa zato što je farizej, licemjer. :

Види, ово, Дела Апостолска глава 20.

6. А ми се одвезосмо после дана пресних хлебова из Филибе, и дођосмо к њима у Троаду за пет дана, и онде остасмо седам дана.

7. А у први дан недеље (седмице), кад се сабраше ученици да ломе хлеб, говораше им Павле, јер хтеде сутрадан да пође, и протеже беседу до поноћи.

Значи, а.Павле се тамо задржао седам дана, и могао је да се сабира са ученицима било ког дана, могао је и суботом, и сигурно и јесте и суботом, али, ето извештај је ипак издвојио само сабирање у први дан седмице.

Случајно ? Не бих реко. :jede2:

Јер, а.Павле баш у посланици Јеврејима глава 4. пише :

4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.

8. Јер да је Исус оне (Израиљ) довео у покој (суботе), не би за други дан говорио потом.

10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.

15. Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који ( Исус) је у свачему искушан као и ми, осим греха.

Зато и у СЗ је требало стално жртвоприношење и стална Пасха и сталне суботе, такво је било само свештенство и Поглавар свештенички - не може пострадати са нама, није СЗ могао да испуни наше "потпуно" спасење, али, је Христос само једном испунио жртвоприношење Самог себе на жртву и испунио је све из СЗ и увео НЗ и потпуно спасење кроз Васкрсење. итд.
Daj mi molim te konacno reci KAKVE VEZE IMA BILO KAKVO OKUPLJANJE sa odredbama iz 4-te Bozje zapovesti, zasto zbrajate babe i zabe ???

Где то пише да су први хришћани славили суботу, Јевреји који су поверовали су хтели да наметну овавезу обрезања и закона Мојсија и оним из незнабожаца који су поверовали, зато је био и онај сабор у Јерусалиму и на основу описа рада и решења сабора јасно је да је одбачено обрезање и Јеврејска пасха и субота и други њихови празници и службе :

24. Будући да ми (Сабор) чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо;

Шта овде није јасно. :rtfm:

По одлуци Сабора остало је из закона и Декалога, да не буде идолопоклонство и да се верује у једног истинитог Бога, да не будемо у греху, и да љубимо људе, то је суштина и СЗ и НЗ, ово све горе сам већ писао и опет понављам.

"Sedmi dan subota, bila je svetkovana od strane Hrista, apostola i prvih hriscana sve dok laodicjeski sabor nije na neki nacin potpuno ukinuo njeno praktikovanje."

И, већ сам писо 100 пута, Апостолски ученици и наследници, и онда опет ученици и наследници апостолских ученика и наследника, сви они су писали да хришћани држе недељу као дан Васкрсења и да је Јеврејски дан суботе прошао. И, то само касније констатује Лаодикијски сабор и опет упозорава неке хришћане (углавном Јудео - хришћане) да не држе дан суботе.

Наводиш Јевреске учењаке као доказ о слављењу суботе, па нормално да ће они да пишу о својима и својој суботи, зашто не наведеш неке хришћане и хришћанске изворе који сведоче о недељи и прошлости дана суботе.

Све ти је то већ пар пута одговорено, али ти идеш даље и опет исто пишеш.
Istorija.

Ne postoji Nijedan grcki grad, nijedan barbarski, niti bilo koja nacija gde na obicaj odmaranja na sedmi dan (subotu) nije dosao.

Hebrejski istoricar Josif Flavije

Sedmi dan (subota) je proglasen praznikom ne ovog ili onog grada nego svemira.

Filon Aleksandrijski.

Filon Aleksandrijski naglasava tako vaznost tog dana.

Jasno je da je drevni sabat opstao i bio svetkovan skupa sa slavljenjem dana gospodnjeg od strane hriscana istocne crkve vise od tri stotine godina nakon smrti naseg spasitelja.

A lerned Treastise of the Sabbath.p.77

Mr. Edward Brerewood

Profesor in Gresham Colledge London

On dan gospodnji naziva iz njegove perpektive, ali ovaj istoricarrazdvaja jasno ova dva dana i potvrdjuje usporedo slavljenje.

Primitivni hriscani su iskazivali veliko postovanje za sabat(subotu) i taj dan su provodili u poboznosti i propovedima.

I ne treba sumnjati da su tu praksu preuzeli od samih apostola, kao sto se vidi iz nekoliko odgovarajucih odlomaka Svetog pisma.

Dialouges on the Lord,s Day ; p. 189. Londonb: 1701

By Dr,T,H.Morer (A Church of England divine)

Subota je bila snazna poveznica koja je hriscane ujedinjavala sa zivotima svih ljudi i svetkujuci subotu sledili su ne samo Isusov primer nego i Njegovu zapovest.

Iz Geschichte des Sontags; pp.13,14

Iz Istorija nedelje.

Prvi hriscani su drzali zidovsku subotu; ...stoga su hriscani, kroz dugo razdoblje, odrzavali svoja okupljanja na subotu, tokom kojih su se citali odredjene delove zakona: i to je trajalo sve do vremena Laodikejskog sabora.

The Whole works, of jeremy Taylor, Vol, IX,p.416

(R. heber, s, Edition, Vol XII, p.416

Где то пише да су први хришћани славили суботу, Јевреји који су поверовали су хтели да наметну овавезу обрезања и закона Мојсија и оним из незнабожаца који су поверовали, зато је био и онај сабор у Јерусалиму и на основу описа рада и решења сабора јасно је да је одбачено обрезање и Јеврејска пасха и субота и други њихови празници и службе :

24. Будући да ми (Сабор) чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо;

Шта овде није јасно. :rtfm:

По одлуци Сабора остало је из закона и Декалога, да не буде идолопоклонство и да се верује у једног истинитог Бога, да не будемо у греху, и да љубимо људе, то је суштина и СЗ и НЗ, ово све горе сам већ писао и опет понављам.

"Sedmi dan subota, bila je svetkovana od strane Hrista, apostola i prvih hriscana sve dok laodicjeski sabor nije na neki nacin potpuno ukinuo njeno praktikovanje."

И, већ сам писо 100 пута, Апостолски ученици и наследници, и онда опет ученици и наследници апостолских ученика и наследника, сви они су писали да хришћани држе недељу као дан Васкрсења и да је Јеврејски дан суботе прошао. И, то само касније констатује Лаодикијски сабор и опет упозорава неке хришћане (углавном Јудео - хришћане) да не држе дан суботе.

Наводиш Јевреске учењаке као доказ о слављењу суботе, па нормално да ће они да пишу о својима и својој суботи, зашто не наведеш неке хришћане и хришћанске изворе који сведоче о недељи и прошлости дана суботе.

Све ти је то већ пар пута одговорено, али ти идеш даље и опет исто пишеш.
Evo i ovde

Ako te uopste zanima?
Inace Koji je smisao ponavljati netacnosti?
Osim da se odlucis za laganhe kao i Braca ti?
Ali u lazi su kratke noge.

Tako je. I za sedmi dan (subote) Bog je propisao krvne žrtve, a ti sam reče da su sjene subote za koje su propisane krvne žrtve. Dakle, osim židovskih godišnjih blagdana i mlađaka i subote iz 4. zapovijedi su sjena:

https://forum.krstarica.com/threads/duhovni-velikani-o-nedelji-danu-gospodnjem.1028622/post-50933496

Pitanje: Zašto je farizej na kraju ovog razgovora zašutio? Pa zato što je farizej, licemjer. :
Ocito je da i dalje zbrajas babe i zabe,mesas razne zapovesti i zakone pa se tako valjda osecas sigurnije sakriven ispod papske mantije ali djaba ti bato,svi ljudi jasno vide KAKO JE DEFINISANA 4-TA BOZJA ZAPOVEST i tamo ztrtve definitivno nema !
Naravno,konkretno sedmi,subotni dan jeste deo sedmice stoga je U TOM smislu i deo zakona o svagdasnjoj zrtvi onog vremena ( a cak je i tamo Bog napravio razliku izmedju radnih i neradnog dana) isto kao sto je recimo deo i zakona o sankcijama s kojima su se uredjivale sankcije za SVAKO krsenje Bozjih zapovesti UKLJUCIJUCI i onu o svetkovanju subote.
ALI...
Moras praviti razliku izmedju OSNOVNIH NORMATIVI, dakle zakona/zapovesti/uredbi koje je Bog dao i one se gledaju ISKLJUCIVO U FORMATU KADA IH JE BOG DAO a ne u kontekst ostalih zapovesti...!!!
Ovo je osnovni princip kojeg ocito propustas primetiti jer ti mantija sklanja/ogranicava vidis ali sta ti ja tu mogu,to je tvoje pravo izbora...
Osim toga,4-ta Bozja zapovest JE JEDINA BOZJA ZAPOVEST u citavom Svetom Pismu koja regulise ljudski zivot vernika u kontinuitetu - tretira ga sedam dana sedmicno,365 dana godisnje sve dok je covek ziv !!!
Prekid ovog ciklusa je moguc jedino po 2 osnova - ili ako postane nevernik ili ako mu zavrsi ovozemaljski zivot !!!

Да би се људи упознали из које средине долазе коментатори "Робивек" и "Гласник", предлажем да прочитају у прилогу део књиге "Црква и секте" од проте Лазара Милина. Књига је писана 70-их и 80-их година прошлог века. Део посвећен адвентистима.

Prilozi

Да би се људи упознали из које средине долазе коментатори "Робивек" и "Гласник", предлажем да прочитају у прилогу део књиге "Црква и секте" од проте Лазара Милина. Књига је писана 70-их и 80-их година прошлог века. Део посвећен адвентистима.
Pitas papu ko su oni koji mu ukazuju na greh...fali ti samo klada na centru grada i da sam potpalis vatru da bi sprzao hriscane,jel tako ???
Umesto dqa se fokusiraj na ono sto oni govore ti se bavis njihovom visinom,tezinom,boju kos3e,velicina usiju i t.d.
..klasika,papstvo na delo.

Pitas papu ko su oni koji mu ukazuju na greh...fali ti samo klada na centru grada i da sam potpalis vatru da bi sprzao hriscane,jel tako ???
Umesto dqa se fokusiraj na ono sto oni govore ti se bavis njihovom visinom,tezinom,boju kos3e,velicina usiju i t.d.
Nisi ni prolistao to što sam postavio. Opet ti se priviđa papa! Nema pape, nije još izabran. Opet si zaboravio da trošiš terapiju.

svi ljudi jasno vide KAKO JE DEFINISANA 4-TA BOZJA ZAPOVEST i tamo ztrtve definitivno nema !

To je za Židove. Za nas kršćane, Isus je ponovio i osnažio sve zapovijedi osim subote. Dapače, Židovima je čak unizio subotu, govoreći im kako je subota radi čovjeka a ne čovjek radi subote. Njima je to toliko bilo skandalozno da su zbog toga gledali da Isusa ubiju, jer je njima u Pismu bilo zapovjeđeno da pogube čovjeka koji bi subotom radio kakav posao.

Zato će apostol, slijedeći Kristov nauk i Kristov zakon, i napisati - subota (iz Dekaloga) je sjena.

Nisi ni prolistao to što sam postavio. Opet ti se priviđa papa! Nema pape, nije još izabran. Opet si zaboravio da trošiš terapiju.
I to le to,vredjanje,licne diskreditacije,to je nazalost vas arsenal orudja u svim diskusijama...a da apsurd bude veci,ti si kao zamerao svom bratu pevacu sto je bezobrazno vredjao,nesto u stilu "ja nisam takav,ne znam sta mu je..."

To je za Židove. Za nas kršćane, Isus je ponovio i osnažio sve zapovijedi osim subote. Dapače, Židovima je čak unizio subotu, govoreći im kako je subota radi čovjeka a ne čovjek radi subote. Njima je to toliko bilo skandalozno da su zbog toga gledali da Isusa ubiju, jer je njima u Pismu bilo zapovjeđeno da pogube čovjeka koji bi subotom radio kakav posao.

Zato će apostol, slijedeći Kristov nauk i Kristov zakon, i napisati - subota (iz Dekaloga) je sjena.
A jesu li i ostale 9 zapovesti SA KAMENIH PLOCA samo za jevreje..?
...a kazes OSIM 4-Bozje zapovesti koja je spomenik stvaranja jer ukazyuje KO JE I KOJIM REDOM stvorio sav ovaj svet ???
...jel to znaci da nakon Hrista Bog vise nije stvoritelj vec je to KO,tvoj papa mozda ? 😁

Milin: "Iako su adventisti od samog svog početka praznovali nedelju, dakle bili „nedeljari“ a ne „subotari“, ipak se subotarstvo kod njih razvilo vrlo rano, još za života Milerovog. Neka Jevrejka Rahilja Preston prešla je u adventizam i počela propovedati da treba praznovati subotu..."
+++
Adventisti kao nečija peta kolona u hrišćanstvu. To su samo sumnje. Teško je to dokazati.

Milin: "Iako su adventisti od samog svog početka praznovali nedelju, dakle bili „nedeljari“ a ne „subotari“, ipak se subotarstvo kod njih razvilo vrlo rano, još za života Milerovog. Neka Jevrejka Rahilja Preston prešla je u adventizam i počela propovedati da treba praznovati subotu..."
+++
Adventisti kao nečija peta kolona u hrišćanstvu. To su samo sumnje. Teško je to dokazati.
Sta bi sa onim pitanjem,dali ovo znaci da priznajes da nemas odgovora ili da ti prosto smeta Biblijska realnost i svi koji je vide i drze ono sto pomenuta nalaze ?

A sada si postao i psihoterapeud ili si otisao i korak dalje pa citas moje misli ???
А шта би човек помислио о теби кад су у ти у сваком другом коментару папа, папска мантија, мишје рупе...
Опседнутост папом. Није срамота ићи код психотерапеута, психолога, психијатра...
Да не почнеш имати визије ко Баба. Код Бабе је то изгледа било соматски од последица удара муле.

A jesu li i ostale 9 zapovesti SA KAMENIH PLOCA samo za jevreje..?

Jesu. Zapovijedi za kršćane ne nalaze se u Zakonu (Tori), nego u Kristovom zakonu - koji nalazimo u evanđeljima i poslanicama:

1 Kor 9,20-21: Bijah Židovima Židov da Židove steknem; onima pod Zakonom, kao da sam pod Zakonom - premda ja nisam pod Zakonom - da one pod Zakonom steknem; onima bez Zakona, kao da sam bez zakona - premda nisam bez Božjega zakona, nego u Kristovu zakonu - da steknem one bez Zakona.

Pazi stvarno,zaista nema...eeeeeeeeeeeee to je vec druga stvar,ako subote TAMO nema onda po tebi to znaci da ona vise ne vazi,jel tako ???
U redu,hajdemo proveriti ovaj tvoj zakljucak PO ISTOJ LOGICI sledecim pitanjem:

Dali je po tebi dozvoljeno ciniti/praktikovati incest i zoofiliju i dali slobodno mozemo krsiti 3-cu Bozju zapovest koja brani uzaludno koriscenje Bozjeg imena jer sve ovog takodje nema u citatu kojeg si dao ????? :kafa:
Кладим се да уопште ниси читао ДА 15.глава, или си нешто на брзину прешао. :prpa:

По логици ствари, Декалог, да ли се тамо помиње инцест и зоофилија, не помињу се, али то не значи да нису заповеђене, из саме суштине и духа Декалога извиру ове две друге заповести о инцесту и зоофилији.

Али, помиње се у Декалогу дан суботе која је за Израиљ била суштина духа и темељ вере у Бога, субота је једна од основних заповести, зато и није могло да се не помене у Декалогу, док за инцест и зоофилија нема посебна заповест у Декалогу.

Због тога је у одлуци сабора у Јерусалиму морао да се помене дан суботе ако је био један од темеља и суштине Декалога и целог закона Мојсија, није морала да се помене зоофилија и инцест који нису поменути ни у Декалогу, али морао је да се помене дан суботе који је битан као што је и поменут у Декалогу и 100 пута је поменута субота у закону Мојсија и код пророка.

Трећа заповест, то је ово од Сабора :

20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских....
20. Nego da im se piše, neka paze, da se ne okaljaju idolima....

Да се не служи идолима и лажним боговима, да узалуд не узимамо име Бога тако што служимо лажним боговима, што значи да треба да служимо само једном истинитом Богу. Као што у Декалогу нема ништа о инцесту и зоофилији што не значи да не треба то да чинимо, јер извире по духу из Декалога, тако и овде, иако не пише али по духу слова извире да не узимамо узалуд име Бога.

Зато и пише даље :

21. Јер Мојсије има од старих времена у свим градовима који га проповедају, и по зборницама чита се сваке суботе.

Има Мојсије и субота своје који га проповедају и држе, зашто би и ми хришћани требало то да радимо када сада имам Исуса Христа и Његов дан - како пише а.Павле. :rtfm:

Poslednja izmena:
Само ти се папа привиђа. Изгледа да ти се допадају беле униформе! Па, наравно, Северна Македонија нема морнарицу.
Сад ти се почела привиђати и инквизиција. Превише си се уживио у читање Вајтине "Велике борбе".
+++
Прота Милин за Вајтину "Велику борбу": "Hristos je oličen u jereticima i sektašima svih vekova, a sotona to je papa i uopšte Rimokatolička crkva."

Back