DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Kao što sam rekao, to ti je x puta objašnjeno na ovoj i drugim temama. Ko ti je kriv što pamtiš kao zlatna ribica.

Isto i ja znam kako da vas ućutkam, vidiš. Otvoriću vam ja nove teme da bi iskoristili priliku kako bi širili svetosavlje a ne svaku temu da kvarite vašom mržnjom i netolerancijom prema neistomišljenicima.

Otvoriću vam teme a vi pokažite šta ste to X puta govorili o Bogomateri, Jedinom Bogu sa tri ipostasi ili Bogočoveki da pridobijete sektaše, ja ne vidim tu ništa loše osim ako te materije niste imali vremena da studirate te ostale tabu teme zato što ste previše vremena utrošili studirajući JS.

Isto i ja sam reko da to vama tabu teme i o tome pojma nemate.

Превод који користим је превод Јовановог Јеванђеља са грчког.Тако се преводи већ 2000 година,о чему показују јасно списи најранијих Отаца Цркве из 2 века н.е. Имаш ли ти неко историјско сведочанство да је неко преводио Јеванђеља пре 18 века као Н.с.Да не говоримо о првим вековиома н.е.
Превод Н.С се драстично разликује од Црквеног.Зар Ј.с боље познају грчки од Грка.

Ако је Јеванђеље нетачно онда је и Хришћанство лажно или су можда измењени баш они стихиви који сметају Јс.

Шта су од овога испунили Ј.с: проповедајте и казујте да се приближило царство небеско, болесне исцељујте, губаве чистите,мртве васкрсавајте,ђаволе изгоните:бадава сте добили, бадава и дајте" (Матеј, 10, 7-8).Ово су чинили свети Апостоли и они које су рукополагали.Најстарије Свето Предање предато од Апостола нам говори о многим чудесима,која нису записана у Светом Писму која су чинили свети.Светима је украшена Црква кроз векове и они су оспунили горе наведено.

Ако мислиш да је Константин изменио догме вере,шта ћеш рећи за оне које су живели у размаку од 1 до 4 века ,а веровали су у Свету Тројицу,у Христа као Бога и Човека,поштовали часни крст.Да ли је и Стари Завет мењан,када су превод Старог Завета код Јевреја и посланце апостола Павла исте.Да ли се некад помислио да ли Ј.с користи погрешан превод?

Jedan od znakova otpada bilo je to što se službu koju su prema naučavanju Isusa i apostolâ trebali obavljati svi kršćani sada počelo ograničavati na ekskluzivno svećenstvo i hijerarhiju koja se razvila u nazovikršćanstvu.

„Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њима и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се" (Јак. 5, 14-5).
О небеској јерархији ,као и дело о црквеној јеархији написали су ученици светог апостола Павла.Три чина су:Епископ,Свештеник,ђакон.У Старом Завету нису били сви свештеници,па нису ни у Новом.

Служити наместо Бога се нигде појављује,и то је неистина.Прва догма да за ово се појављује у Католичкој Цркви и то у 19 веку позната као ,,Папска непогрешивост".

Зашто би Бог основао Цркву која ће пропасти после смрти Апостола.И зашто је дао толико дуго старозаветно сбештонство и основао ново и оно одмах пропало.

Прођите се ових људи и оставите их; јер ако буде од људи ова намисао или ово дјело, пропашће; Но ако је од Бога, не можете га уништити, да се како и богоборци не нађете.(Д.А.5.38-39). Ако велиш да је Црква отпала од изворног учења,онда су се показали лажни и они који су је основали.Но Црква је основана на камену,а так камен је Господ Исус Христос.Кад Господ каже да је неће никакав пакао надвладати ,сматрај да је никакв грех неће надвладати.Ако ли пак поричеш Апостолску Цркву и велиш како је ту и тамо понеки појединац видео истину,до Ј.с онда знај да ниси крштен.Ниси крштен,јер онај који крштава мора бити рукоположен.То се види у Светом Писму(I Тим. 4, 14; 5, 22.).Како је изгледала Црквена Јерархија онда тако изгледа и данас.

Објасни ми зашто је Бог Љубав,из чега то закључују? ˝

Ово ми ниси одговорио.У праву си да Бог није особина,али је Љубав суштина Његовог бића.Она се може само сватити у Светој Тројици.Следећи стихове сам узе из дела Валдике Николаја Касијана.

8. Вечни Отац љуби Сина и Духа Светога. Вечни Син љуби Оца и Духа Светога. Вечни Дух љуби Оца и Сина. Све у недомисливом јединству, неразделном и несливеном. Све бестелесно и духовно. И тако од вечности у вечност, без почетка и без краја, без промене, без смањења или увећања, и без утицаја времена и пространства и ма каквог спољњег догађаја.
9. Замислити Бога без Сина исто је што и замислити Бога без љубави. Јер свака љубав изискује предмет љубави. Ти знаш, кћери, да кад неко од људи рече: ја љубим, ми одмах логично питамо: кога љубиш? Кога би дакле Бог Отац љубио у вечности, пре створења света, ако није имао Сина као предмет своје љубави? Значило би, да Он није знао љубити нити је био Љубав у суштини својој пре него је створио свет као предмет своје Љубави. А то би опет значило, да је Бог са створењем света добио нешто што пре није имао, и кроз то се променио. Ово је несмислено и нелогично и противно Светом писму Божијем, у коме је с неба посведочено да "у Богу нема промене".
10. Ко не верује у рађање Бога Сина од Бога Оца, тај не може уопште Бога називати Оцем. Или ако га тако назива, не говори истину. Јер по чему је Он Отац ако нема Сина? Ваљда само Отац почасни, или титуларни, као што деца понегде ословљавају сваког старијег човека: Оче! Каже ли неко па Бог је Отац свију људи, ми одмах одговарамо: Бог је Творац а не Отац свију људи. Он није родио него створио све људе. Ако ковач има рођене синове и исковане плугове, неће ли он правити разлику између своје рођене деце и својих творевина? Не може нико без лажи називати Бога Оцем.а непризнавати Његовог вечно рођеног Сина, који једини има моћ да створено претвори у рођено. Апостол Христов одлучно говори: "Ко се год одриче Сина, ни Оца нема, а који признаје Сина и Оца има" (I Јов. 2, 23; 4, 16).

Да ли овакве догме може да измисли цар Константин?Зар је наша вера ако је основана од човека,богатија и духовно и теолошки од вере Ј.с за коју они мисле да им је дао Бог.

Сам си рекао да је из онога што сам навео јасно да је Бог Син раван Богу Оцу и Богу Духу и да су они Једно.Да ме не сватиш погрешно,свако од ова три лица ја сам назвао Богом,јер Она то јесу.Но Она су један Бог,као што нам апосто благовести:Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Логос (Ријеч), и Свети Дух; и ова тројица су једно.(Jн 5.7).

Види шта пост даје човеку:
Прождрљивост чини човека суморним и плашљивим, а пост га чини радосним и храбрим. Но као што прождрљивост изазива све већу прождрљивост, тако пост подстиче све већу и дужу издржљивост. Цар Давид се извежбао био тако дуго да пости, да сам каже: колена моја изнемогоше од поста (Пс. 108, 24). Кад човек увиди благодати поста, он заволи да пости све више и више. А благодати су поста безбројне.
Постом човек олакшава и тело и дух од мрака и дебелости. Тело постаје лако и чило, а дух светао и јасан.
Постом човек издиже душу своју над земаљском тамницом и пробија се кроз мрак животињског живота у светлост Божјег царства, управо у домовину своју.
Пост човека чини снажним, одлучним и храбрим и пред људима и пред демонима.
Пост чини још човека широкогрудим, кротким, милостивим и послушним.
Постом се Мојсеј удостоји да прими закон из руке Божије.
Постом Илија затвори небо те не би кише три године дана; постом он спусти огањ с неба на идолопоклонике, и постом учини себе тако чистим, да је могао на Хориву с Богом разговарати.
Постом ce Данило спасе од лавова у пећини, и три отрока од огња у пећи пламеној.
Постом цар Давид уздиже срце своје ка Господу, те сиђе благодат Божја на њ и испева најслађе и најузвишеније молитве, какве је икад један смртни човек пре Христа уздигао Богу.
Постом цар Јосафат без борбе сатре своје непријатеље, Амонићане и Моавићане (II Дневника 20, 23).
Постом ce спасоше Јевреји од гоњења царског доглавника Амама (Јестир. 4, 3).
Постом ce спасе град Нинива од пропасти, коју му предсказа пророк Јона.
Постом постаде Јован Крститељ највећим човеком међу свима од жене рођенима.
Постом наоружан Свети Антоније победи све хорде демонске и одагна их од себе. Шта? Зар само Свети Антоније? Безбројне војске хришћанских светитеља и светитељски очистише ce постом, ојачаше ce постом, и посташе највећи јунаци у историји људској. Јер победише оно што је најтеже победити - себе. A победивши себе победише свет и Сатану. (Свети Василије вели: "Пост чини ум крепким". Свети Диодох: "Прави подвижници уздржавају ce од хране не зато што је сматрају по природи злом, но да би кроз уздражање укротили гореће чланове тела". A блажени Јероним: "Богу, Творцу и Господару васиони, наравно, није нужно крчање празног стомака, али без овог не може бити целомудрија" - aliter pudicita tuta esse non possit").
И најзад, није ли и сам Господ Исус отпочео своје божанско дело спасења људи дуготрајним постом од четрдесет дана? И није ли Он тиме јасно указао, да и ми морамо почети прави хришћански живот постом? Прво пост, a остало све долази уз пост и кроз пост. Својим примером Господ нам је показао, какво је моћно оружје пост. Тим оружјем Он је победио Сатану у пустињи, a кроз то победио је и три главне сатанске страсти, кроз које Сатана има слободан приступ к нама, a то су: сластољубље, частољубље и среброљубље; три погубна лакомства и три највеће замке, у које зли непријатељ рода људског намамљује Христове војнике(Узето из Омилије о посту).

А кад постите, говори Господ, не будите жалосни као лицемери, јер они помрачавају лица своја, да их виде људи где посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју.Није пост ако хоћеш,него мораш.Он је неопходан,јер онда постајеш слаб,немоћан да се одрупеш демолима,али да се и приближиш Богу.Пост је оружије Хришћанина и као што се војници кад иду у рат наоружавају материјалним оружијем против видљивих непријатеља,тако се и хришћанин наоружава телесним и духовним постом тј. уздржавањем од хране и чувањем свог ума против невидљивих непријатеља.Сам нас је господ упозорио на бесове да их молитвом и постом побеђујемо.

Ето примера да је пост неопоходан.Ј.с су и пост буквално схватили не видећи у њему ништа више од уздражавања од хране.

Poslednja izmena:
Isto i ja znam kako da vas ućutkam, vidiš. Otvoriću vam ja nove teme da bi iskoristili priliku kako bi širili svetosavlje a ne svaku temu da kvarite vašom mržnjom i netolerancijom prema neistomišljenicima.

Otvoriću vam teme a vi pokažite šta ste to X puta govorili o Bogomateri, Jedinom Bogu sa tri ipostasi ili Bogočoveki da pridobijete sektaše, ja ne vidim tu ništa loše osim ako te materije niste imali vremena da studirate te ostale tabu teme zato što ste previše vremena utrošili studirajući JS.

Isto i ja sam reko da to vama tabu teme i o tome pojma nemate.

ko se bavi studiranjem davno prevazidjenih jeresi?izgleda te onaj falusni simbol iz bruklina lupio u glavu pa ne znas vise ni sta pricas jadan ne bija:mrgreen:

Obijasni šta si ti svatio da znači:

Jedan Bog sa tri ipostasi.

Gde je sada Bogomatera.

Vidim da falusne simbole znaš ajd da vidimo dal znaš nešto o svetosavlju i njenoj doktrini.
Evo gore piše o nekakvom postu, i ja predlažem da postiš malo, da se pokaješ za pogrdne izraze i da pripovedaš nešto šta si naučio na liturgiji.

Poslednja izmena:
sta lupetas ti majke ti...:hahaha:

znas dobro o cemu pricam, o secenju polnih organa cak i maloj deci, to se i danas praktikuje, znaju i ostali, ali kada vam se skrene paznja na zlo koje vam nametnuse vasi ljudski pastiri, vi po navici odgovarate tako

cudna vam je psihologija, ali je vasa, ukoliko ste tako izabrali i podrzavate mucitelje i branite njihov teror po zemlji, vama ce se prvo odbiti o glavu

znas dobro o cemu pricam, o secenju polnih organa cak i maloj deci, to se i danas praktikuje, znaju i ostali, ali kada vam se skrene paznja na zlo koje vam nametnuse vasi ljudski pastiri, vi po navici odgovarate tako

cudna vam je psihologija, ali je vasa, ukoliko ste tako izabrali i podrzavate mucitelje i branite njihov teror po zemlji, vama ce se prvo odbiti o glavu

ne znam ko ti je punio glavu sa tim smecem ali bolje se ocisti...

mislis na jese i muje?

Шта су од овога испунили Ј.с: проповедајте и казујте да се приближило царство небеско, болесне исцељујте, губаве чистите,мртве васкрсавајте,ђаволе изгоните:бадава сте добили, бадава и дајте" (Матеј, 10, 7-8).

Šta su od ovoga ispunili svetosavci kada liturgiraju ovakvim parolama:

Kao što sam rekao, to ti je x puta objašnjeno na ovoj i drugim temama. Ko ti je kriv što pamtiš kao zlatna ribica.
ko se bavi studiranjem davno prevazidjenih jeresi?izgleda te onaj falusni simbol iz bruklina lupio u glavu pa ne znas vise ni sta pricas jadan ne bija
mislis na jese i muje?

Još jednom JEHOVIN SVEDOK je dosledan i primer kako sledbenik Hrista treba da se ponaša i nastupa. Sada pitanje svetosavcima.

Na osnovu što se ovde na Krstarici piše ko je otpao od Hristovog tela i zašto?

Za Zlatoust

Христос јесте свемогући Бог јер је Он говорио речи које отворено говоре о Њему као Богу. Отац Мој до сада дјела и Ја дјелам,тако је Христос рекао Јеврејима.Како су они реговали?

Dobro i ti imaš pravo da imaš tvoje mišljenje ali mene zanima šta Biblija naučava i zato jedno pitanje.

A šta je Otac nebeski dal je i on neki svemogući Bog? ako jeste koliko to svemogućih Bogova Biblija naučava da ima?

Tko ga je uskrsnuo ?

Света Тројица.Али ви поричете ово мешајући ,оно што се односи на Његову човчију природу са Његовом божанском,при том одбацујући стихове који говоре о Њему као Богу.Божанска природа је подигла човечију тј. Свете Тројица је подигла Човека Исуса.

Zaboravio si da imenuješ Boga koji je umro na krstu da bi ta Sveta Trojca vaskrsli i naravno ako je to Biblijsko načelo molim da postiraš dokaze i reference.
Molim da mi navedeš po neku referencu kada je Isus Svemogući Bog a kada je običan čovek i molim da obijasniš šta si hteo reći kada si napisao:

.Божанска природа је подигла човечију тј. Свете Тројица је подигла Човека Исуса.

A ako je to po Bibliji i sa Biblijom onda neće ti biti teško priložiti i te reference, unapred hvala na tvom trudu.

Оче наш
Који си на небесима
Нека се свети име Твоје
Нека дође царство Твоје
Нека буде воља Твоја
и на земљи као на небу
Хлеб наш насушни дај нам данас
И опрости нам дугове наше
као што и ми опраштамо дужницима нашим
И не уведи нас у искушење
Но избави нас од злога

Кад изговара хришћанин молитву Оче наш,он се моли Богу као Оцу.То преслатко име Отац дао је Бог Син људима.Дотад људи нису знали за Бога као Оца.Користили су разне изразе за Бога из страхопоштовања,али за Оца они нису знали.Малој деци се Он није открио као Љубав јер су они још били слуге,а не деца.Деца духовна,а не телесна,деца под закон чувања,а не слободе.У то време Бог је узео само један народ да васпитава,док је каснија цела васељена узета под Његово окриље.

Не молимо се посебно тројици богова као Оцу,него једном.Нећу говорити о горе наведеним стиховима и доказивати да се они односе на Свету Тројицу.Ако смо се родили духовно једним крштењем у име Оца,Сина и Светога Духа,онда знамо да се име односи на Бога,а Отац,Син и Дух на лица истог.Да није тако онда се не би крстили у име него у имена.Значи једно рођење,једно крштење,један Отац.

Које умро на крсту човек или Бог?Логично човек,јер божанство не може да умре.Зато је се Син овлапотио да разори дела ђавоља тј. његово царство смрти.Бог није сишао само да људе научи моралу и да оде,већ је дошао да спасе човека од смрти и све што изазива смрт.Јс веле да је Бог васкрсо Сина,а не Христа као што говори Писмо.Син никада није умро уосталом чуј шта Давид каже за Сина.За Сина пак: Пријесто је твој, Боже, вавијек вијека; жезал правичности је жезал Царства твојега.Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога те помаза, Боже, Бог твој уљем радости више него другове твоје.И опет: Ти, Господе, у почетку основа земљу, и небеса су дјело руку твојих;Они ће проћи, а ти остајеш, и све ће остарјети као одијело,(Јев1.8-11).Ако Писмо каже да у Бога нема промене,онда се ви тога одрекосте.У наведеним стиховима Отац је назван Богоми и Син је назван Богом,јер то је Њихова суштина.Па ако није Син умро,ко је умро?Умрла је човечија природа Господа.Јер Господ као човек гладује,осећа,умара се и на крају умире у мукама.Логос постаде тело говори Јован,али и исто тако остаде Логос.Јер је Син Божији узео на себе људску природу,поставши савршен човек и оставши истинити Бог.А знамо да је Син Божији дошао и дао' нам разум да познајемо Истинитога; и јесмо у Истинитоме, у Сину његовом Исусу Христу. Он је истинити Бог и живот вјечни(Јн.5.20) Отац је истинит,тако је и Син истинит.Отац је Бог,па је сасвим логично да је Син Бог.Тако би и тебе могао назвати истинитим човеком јер си од човека.Твој отац је исте природе као и ти,и он је отац онога тренутка кад си ти син.

Почеци Јовановог Јеванђеља говоре о Богу Логосу пре Његовог оваплођења,док под Логос постаде тело треба разумети да ће нам Јован говорити о Богу и о Човеку,тачније о Богочовеку.И Он је поново сјединио Бога и човека,који си подредством греха били раздвојени и поставио људску природу изнад свега створеног.Ти ми немој замерити на половичном одговору,јер тренуто немам времена да ти одговрим на све,али хоћу.;)

Što Biblija kaže o ’Kristovom božanstvu‘ ?
------------------------------------------------------------
Isus Krist je duboko religiozno utjecao na čovječanstvo. To se vidi po tome što milijuni tvrde da su njegovi sljedbenici. Međutim, svi oni nemaju isto mišljenje o njegovom identitetu.
Neki koji kažu da prihvaćaju Isusova učenja gledaju na njega kao na Božjeg Sina, ne kao na samog Stvoritelja. Drugi vjeruju u ”Kristovo božanstvo“ i misle da je on ustvari Bog. Oni drže da je Isus uvijek postojao i da je, dok je bio na Zemlji, bio više od čovjeka.

Jesu li u tome u pravu ? Što kaže Biblija ?

Isusovo predljudsko postojanje
--------------------------------------------
Isus je posvjedočio da je imao predljudsko postojanje. Rekao je: ”Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba“. Isus je također izjavio: ”Ja sam živi kruh koji je sišao s neba. Ako tko jede od ovoga kruha, živjet će zauvijek. Kruh koji ću ja dati jest tijelo moje — za život svijeta“. Da je Isus bio živ prije nego je došao na Zemlju vidljivo je iz njegovih riječi: ”Prije nego što je Abraham počeo postojati, bio sam ja“. Abraham je živio od 2018. do 1843. pr. n. e., dok se Isusov ljudski život protezao od 2. pr. n. e. do 33. n. e. Kratko vrijeme prije svoje smrti, Isus se molio: ”Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet“. Isusovi sljedbenici dali su slično svjedočanstvo. Apostol Ivan je pisao: ”U početku bila je Riječ, i Riječ je bila kod Boga, i Riječ je bila bogom. Sve je kroz nju došlo u postojanje i bez nje nijedna stvar nije došla u postojanje. (...) I Riječ je postala tijelo i prebivala je među nama, i gledali smo njegovu slavu, slavu kakva pripada jedinorođenom očevom sinu; i bio je pun nezaslužene dobrohotnosti i istine“. Da, ”Riječ je postala tijelo“ kao čovjek Isus Krist. Ciljajući na Isusovo predljudsko postojanje, apostol Pavao je pisao: ”Jer ovo da se misli među vama što je i u Krstu Isusu, koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom; nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi“. Pavao je Isusa nazvao ’prvorođencem svega stvorenja; jer je posredstvom njega sve drugo bilo stvoreno‘.

Nije božanski na Zemlji
----------------------------------
Biblija razjašnjava da je Isus od svog rođenja do svoje smrti u potpunosti bio čovjek. Ivan nije rekao da je Riječ bila samo opremljena tijelom. On je ’postao tijelo‘ i nije bio dijelom tijelo a dijelom Bog. Da je Isus istovremeno bio ljudski i božanski, ne bi se moglo reći da je ”učinjen nižim od anđela“.

Ako je Isus bio i Bog i čovjek dok je bio na Zemlji, zašto se uvijek iznova molio Jehovi ?

Pavao je pisao: ”On, pošto u vrijeme svog zemaljskog života prikaza molitve i prošnje s jakim vapajima i sa suzama onomu koji ga je mogao spasiti od smrti, bijaše uslišan zbog strahopoštovanja“. Da Isus nije bio djelomično duh kad je bio na Zemlji potvrđeno je Petrovom izjavom da je Krist bio ”ubijen u tijelu, ali oživje duhom“. Samo zato što je u potpunosti bio čovjek, Isus je mogao doživjeti ono što doživljavaju nesavršeni ljudi i tako postati suosjećajan prvosvećenik. Pavao je pisao: ”Jer za prvosvećenika nemamo onoga koji ne može suosjećati sa našim slabostima, nego onoga koji je iskušan u svakom pogledu, ali bez grijeha“. Kao ”Janje Božje koje odnosi grijeh svijeta“, Isus ”dade samog sebe kao otkup mjesto sviju“. Na taj način, Isus je otkupio upravo ono što je Adam izgubio — savršeni, vječni ljudski život. Budući da je Božja pravda zahtijevala ’dušu za dušu‘, Isus je stoga trebao biti ono što je Adam bio u početku — savršeni čovjek, ne Bog-čovjek.

Ne čitati previše u biblijskim citatima
-----------------------------------------------------
Oni koji kažu da je Isus bio Bog-čovjek koriste različite biblijske retke nastojeći dokazati da je on član Trojstva tzv. kršćanstva, jednak s Bogom u biti, moći, slavi i vijeku. Međutim, kad pažljivo razmotrimo te citate, otkrivamo da oni koji dokazuju ”Kristovo božanstvo“ smatraju da ti reci govore više nego što to ustvari čine. Neki kažu da biblijski citati u kojima Bog koristi zamjenicu ”mi“ čine predljudskog Isusa (Riječ) jednakim Jehovi. Međutim, upotreba te zamjenice ne znači da je Bog govorio nekom jednakom. U najboljem slučaju, to ukazuje da među nebeskim stvorenjima netko zauzima povlašteni položaj pred Bogom. Ustvari, predljudski Isus bio je Božji bliski suradnik, Predradnik i Govornik. Okolnosti povezane sa Isusovim krštenjem ne ukazuju da su Bog, Krist i sveti duh jednaki. Kao čovjek, Isus se podvrgnuo krštenju u znak predstavljanja svom nebeskom Ocu. Tom prilikom se ”otvoriše nebesa“, a Božji duh je sišao, dolazeći na Isusa kao golub. Osim toga, ”s neba“ se čuo Jehovin glas kako kaže: ”Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao!“.

Što je dakle Isus mislio kad je svojim sljedbenicima rekao da krste učenike ”u ime Oca i Sina i svetog duha“ ?

Isus nije mislio ili rekao da su on, njegov Otac i sveti duh jednaki. Umjesto toga, oni koji se krste priznaju Jehovu kao Darivaoca života i Svemogućeg Boga, kome predaju svoj život. Oni prihvaćaju Isusa kao Mesiju i onoga kroz koga je Bog pružio otkupninu za vjerujuće čovječanstvo. Oni također uviđaju da je sveti duh Božja djelujuća sila, kojoj se moraju podložiti. Međutim, takvi kandidati za krštenje ne trebaju gledati na Jehovu, Isusa i sveti duh kao na jedno trinitarijansko božanstvo.

Međutim, ne dokazuju li Isusova čuda da je on bio Bog-čovjek ?

Ne, jer su Mojsije, Ilija, Elizej, apostoli Petar i Pavao i drugi činili čuda mada nisu bili Bogovi-ljudi. Poput njih, Isus je bio čovjek koji je činio čuda pomoću sile koju mu je udijelio Bog. Izaija je proročanski ukazao na Isusa Mesiju kao na ’Boga silnog‘. Isti prorok u Izaiji 10:21 govori o Jehovi kao o ”Bogu silnome“. Neki pokušavaju upotrijebiti ovu sličnost izražavanja da dokažu kako je Isus Bog. No, moramo biti oprezni da u tim recima ne čitamo previše. Hebrejski izraz preveden sa ”Bog silni“ nije ograničen na Jehovu, kao što je to slučaj sa izrazom ”Bog svemogući“. Kao što je svima poznato, postoji razlika između toga da se bude silan i svemoguć, bez nekog nadmoćnijeg. Prema Izaiji 43:10, Jehova je rekao: ”Prije mene nije bilo boga niti će poslije mene biti.“ No, ove riječi ne dokazuju da je Isus Bog. Smisao je da Jehova nije imao prethodnika, da prije njega nije postojao nijedan bog, jer je on vječan. Poslije Jehove neće biti nijednog boga jer će on uvijek postojati i kao Vrhovni Suveren neće imati nasljednika. Ipak, Jehova je stvorio druge koje on sam naziva bogovima, kao što Biblija pokazuje govoreći obzirom na neke ljude: ”Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi. Ali ćete kao ljudi pomrijeti, i kao svaki knez pašćete“. Isto tako, Riječ je bila bogom koga je stvorio Jehova, ali to Isusa nikad nije činilo jednakim Svemogućem Bogu.

Isusov pravi položaj
----------------------------
Oni koji tvrde da je Jehova uzeo ljudsko postojanje kao Bog-čovjek trebaju zapaziti da Biblija ne daje čak ni naslutiti da je Isus gledao na sebe na taj način. Umjesto toga, ona dosljedno pokazuje da je Isus uvijek bio podređen svom Ocu. Kad je bio na Zemlji, Isus nikad nije tvrdio da je nešto više od Sina Božjeg. Osim toga, Krist je rekao: ”Otac je moj veći od mene“. Pavao je naveo razliku između Jehove i Isusa kad je rekao: ”Mi nemamo nego jednoga Boga, Oca, od koga sve dolazi i za koga postojimo, i jednoga Gospodina, Isusa Krista, po komu postoji sve i po komu postojimo također i mi“. Pavao je također rekao: ”Vi ste Kristovi, a Krist je Božji“. Zaista, kao što kršćani pripadaju svom Gospodaru, Isusu Kristu, tako i on pripada svom Poglavaru, Jehovi Bogu. Iznoseći sličnu misao, Pavao je pisao: ”Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kristu“. Taj odnos između Boga i Krista nastavit će se, jer Isus nakon svoje Tisućgodišnje vladavine ’predaje carstvo Bogu i ocu‘ i ”onda će se i sam sin pokoriti onome koji mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu“.

Osvrt na druge citate
------------------------------
Obzirom na Isusovo rođenje, Matej je pisao: ”Sve se to zapravo dogodilo da bi se ispunilo što je Jehova rekao kroz svog proroka [u Izaiji 7:14], govoreći: ’Gle! Djevica će zatrudnjeti i rodit će sina, i oni će ga nazvati imenom Emanuel‘, što znači, kad se prevede, ’S nama je Bog‘ “. Isusu nije dano osobno ime Emanuel, već je njegova uloga kao čovjeka ispunila značenje tog imena. Isusova prisutnost na Zemlji kao Mesijanskog Sjemena i Nasljednika Davidovog prijestolja bila je dokaz obožavateljima Jehove da je Bog bio s njima, na njihovoj strani, podupirući ih u njihovim pothvatima. Obraćajući se uskrsnulom Isusu, apostol Toma je uzviknuo: ”Gospodin moj i Bog moj“. Ovaj i ostali izvještaji bili su ’opisani da trajno vjerujemo da je Isus Mesija, Sin Božji‘. A Toma nije proturječio Isusu, koji je svojim učenicima poslao sljedeću poruku: ”Uzlazim (...) svome Bogu i vašemu Bogu“. Tako Toma nije mislio da je Isus bio Svemogući Bog. Toma se možda obratio Kristu sa ”Bog moj“ u smislu da je Krist bio ’bogom‘, iako ne ’jedini pravi Bog‘. Ili je Toma, time što je rekao ”Bog moj“, možda priznavao Isusa kao Božjeg Govornika i Predstavnika, kao što su se drugi obraćali anđeoskom glasniku kao da je on bio Jehova. Dakle, prema Bibliji, Isus je imao predljudsko postojanje kao Riječ. Kad je bio na Zemlji, nije bio božanski Bog-čovjek. Bio je u potpunosti čovjek, iako savršen, kao što je Adam bio u početku. Isus je od svog uskrsnuća uzvišeni besmrtni duh, uvijek podređen Bogu. Prema tome, sasvim je jasno da Biblija ne podupire ideju o ’Kristovom božanstvu‘.

IZVOR :http://www.watchtower.org/c/index.html

Isus je posvjedočio da je imao predljudsko postojanje. Rekao je: ”Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba“. Isus je također izjavio: ”Ja sam živi kruh koji je sišao s neba. Ako tko jede od ovoga kruha, živjet će zauvijek. Kruh koji ću ja dati jest tijelo moje — za život svijeta“. Da je Isus bio živ prije nego je došao na Zemlju vidljivo je iz njegovih riječi: ”Prije nego što je Abraham počeo postojati, bio sam ja“. Abraham je živio od 2018. do 1843. pr. n. e., dok se Isusov ljudski život protezao od 2. pr. n. e. do 33. n. e. Kratko vrijeme prije svoje smrti, Isus se molio: ”Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet“. Isusovi sljedbenici dali su slično svjedočanstvo. Apostol Ivan je pisao: ”U početku bila je Riječ, i Riječ je bila kod Boga, i Riječ je bila bogom. Sve je kroz nju došlo u postojanje i bez nje nijedna stvar nije došla u postojanje. (...) I Riječ je postala tijelo i prebivala je među nama, i gledali smo njegovu slavu, slavu kakva pripada jedinorođenom očevom sinu; i bio je pun nezaslužene dobrohotnosti i istine“. Da, ”Riječ je postala tijelo“ kao čovjek Isus Krist. Ciljajući na Isusovo predljudsko postojanje, apostol Pavao je pisao: ”Jer ovo da se misli među vama što je i u Krstu Isusu, koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom; nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi“. Pavao je Isusa nazvao ’prvorođencem svega stvorenja; jer je posredstvom njega sve drugo bilo stvoreno‘.

Ово јесте тачно,по овоме,али ово није оргинани превод Јовановог Јеванђеља већ превод Новог света.

Јованово Јеванђеље(превод Свети Синод са исправкама Владике Николаја Велимировића)

У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог. Он бјеше у почетку у Бога.Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.(Јн.1.1-3).

А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: прије него Авраам настаде, Ја јесам. (Јн.8.58).

И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде. (Јн.17.5).

Зато нека је у вама иста мисао која је и у Христу Исусу, Који будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом,него је себе понизио узевши обличје слуге, постао истовјетан људима, и изгледом се нађе као човјек(Флп 2.5-7).

Đura Daničić, Vuk Karadžić
U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.Ona beše u početku u Boga.Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego svet postade.
Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.

Нови свет

U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga i Riječ je bila bog.On je u početku bio kod Boga. Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa.

Zaista, zaista, kažem vam, prije nego što se Abraham rodio, ja sam postojao.”

A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe slavom koju sam imao kod tebe prije nego je svijet postao.

Razmišljajte onako kako je razmišljao i Krist Isus, koji, iako je bio u Božjem obličju, nije pomišljao na otimanje — da bude jednak Bogu.7Naprotiv, odrekao se samoga sebe i uzeo obličje roba te postao sličan ljudima.

Što je dakle Isus mislio kad je svojim sljedbenicima rekao da krste učenike ”u ime Oca i Sina i svetog duha“ ?

Isus nije mislio ili rekao da su on, njegov Otac i sveti duh jednaki. Umjesto toga, oni koji se krste priznaju Jehovu kao Darivaoca života i Svemogućeg Boga, kome predaju svoj život. Oni prihvaćaju Isusa kao Mesiju i onoga kroz koga je Bog pružio otkupninu za vjerujuće čovječanstvo. Oni također uviđaju da je sveti duh Božja djelujuća sila, kojoj se moraju podložiti. Međutim, takvi kandidati za krštenje ne trebaju gledati na Jehovu, Isusa i sveti duh kao na jedno trinitarijansko božanstvo.

Свети Дух није сила,већ треће лице Свете Тројице. Речју Господњом небеса се утврдише. Овде открива учење о Пресветој Тројици. И Духом уста Његових сва сила њихова. Устима Божијим назива Духа Светога, јер су, Њиме говорећи, пророци објављивали: Уста Господња ово изрекоше (Иса. 1; 20) Дух Божији створио ме је,и дах свемогућег дао ми је живот(Јов33.4).
Онај који је дао разум,не може бити безуман,тј. само сила.Човек је слика Творац,а безумна сила не може стварати,а камоли давати разум или живот.

Пошто Јс инсистирају на томе да је догма о Светој Тројици тобоже настала Никејским Сабором,узећу део из житија светог Григорија Чудотворца,епископа Неокесаријског о његовом символу вере који је примио на небоичан начин.

У то време поче се ширити јерес Савелија Самосатског и Павла Самосатског.[8] Та јерес изазва недоумицу код светог Григорија и он се усрдно мољаше Богу и Божјој Матери да му открије истиниту веру. И једне ноћи, када се он са нарочитом усрдношћу мољаше о томе, њему се јави пречиста Дјева Марија, сијајући као сунце, са светим Јованом Богословом, обученим у архијерејско одјејање. Показујући руком својом на Григорија, Пречиста нареди Јовану Богослову да га научи тајни Свете Тројице. И по наређењу Божје Матере свети Григорије би научен од светог Јована Богослова, за кратко време, великим Божјим тајнама, и поцрпе Божанствено знање из неисцрпиве дубине премудрости. Речи откривења, речене Јованом Богословом, беху ове:
"Један је Бог, Отац Логоса Живога, Премудрости Ипостасне, Силе и Обличја Вечнога, Савршени Родитељ Савршенога, Отац Сина Јединороднога. Један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога, Изображење и Слика Божанства (εικων της θεοτητος), Логос делатни, Премудрост која обухвата састав свега постојећег (των όλων), и Стваралачка Сила свеколике твари (της ολης κτισεως), Истинити Син Истинитога Оца: Невидљиви Невидљивога, Нетрулежни Нетрулежнога (αφΘαρτος αφθαρτου), Бесмртни Бесмртнога, Вечни Вечнога. Један је Дух Свети који има биће од Оца и јављен је људима преко Сина, Савршена Слика Савршенога Сина εικων του Υιού, τελιου τέλεια, Живот, Узрок свега живога ςωντων αίτια, Свети Извор, Светиња која даје освећење; у Њему обелодањује Себе Бог Отац који је над свим и у свему (ο επι πάντων και εν πασι) и Бог Син који је кроза све (ο δια πάντων). Тројица Савршена, која се славом, вечношћу и Царством не раздељује, нити отуђује. У Тројице дакле нити је што створено или робовско[9] нити придодато као да раније није постојало него је доцније придошло: јер нити кад Син недостајаше Оцу, нити Сину Дух, нити порасте Јединица у Двојицу, и Двојица у Тројицу, него је непроменљива и неизменљива вечито иста Тројица".
После овог виђења свети Григорије записа својом руком речи, речене му светим Јованом Богословом, и тај је рукопис његов био чуван много година у Неокесаријској цркви.[10]

Напомене:
8.Неправилно учили о Светој Тројици. Савелије учио: Бог је једно Лице: као Отац Он је на небу, као Син - на земљи, као Дух Свети - у тварима. To су само познати облици у којима се Бог јавља људима: у Старом Завету, као Законодавац, Бог се јавља у својству Оца; у Новом Завету, као Спаситељ, јавља се у својству Сина, и продужује јављати се у својству освећујућег Духа. - Павле Самосатски, епископ Антиохијски, учио: Син и Свети Дух налазе се у Богу Оцу као што се разум и дух налазе у човеку. Христос је прост човек, испуњен Светога Духа и мудрости Божанске. - Са тих разлога Павле забранио да се у цркви Антиохијској певају стихире у којима се Христос велича као Бог, и да се крштава у име Његово.
9.δουλον: слугинско, потчињено, подвлашћено.
10.Свети Григорије Ниски, испричавши о чудесном пореклу овог Символа вере, додаје: ..Ако ко хоће да се увери у то, нека се обрати цркви у којој је свети Григорије проповедао и у којој се и сада чува оригинал, написан руком блаженога". Блажена Макрина, баба свете браће: Василија Великог и Григорија Ниског, која је лично слушала самог Чудотворца, донела је његов Символ у Кападокију и по њему учила унуке. Руфин га је унео у свој превод Црквене историје Јевсевија Кесаријског. Пети Васељенски сабор га је одобрио, 553. године. - Уопште, Символ вере светог Григорија Чудотворца представља један од најдрагоценијих бисера древнога Предања: кратко, но божански мудро и језгровито излаже најглавнији догмат хришћанске вере, догмат о Светој Тројици.

Како учи Православна Црква догма о Светој Тројици је предана од стране Апостола,и није настала током догматских расправа Отаца Цркве са јеретицима.

Оно што си ти друже копирао,треба да знаш да је продукт самовоољног тумачења Јс,на основу тога што није изнет ниједан стих из Светог Писма који би то потврдио.

Međutim, ne dokazuju li Isusova čuda da je on bio Bog-čovjek ?

Док су пророци,апостоли,светитељи творили чуда у име Бога,Христос их чини као Бог.

И кад сиђе с горе, за њим пође много народа. И гле, дође губавац и клањаше му се говорећи: Господе, ако хоћеш, можеш ме очистити. И пруживши руку Исус, дохвати га се говорећи: Хоћу, очисти се(Мт.8.1-4).

Губавац му прилази као Господу и Богу,јер није рекао ако замолиш Бога,већ ако хоћеш.Христос му враћа по мери његове вере: Хоћу, очисти се.Иначе губа је се сматрана казном Божијом за грехе код Јевреја и веровало се да само Бог може да је излечи.

И ушавши у лађу, пређе и дође у свој град. И гле, донесоше му одузетога који лежаше на одру. И видјевши Исус вјеру њихову. рече одузетоме: Не бој се, чедо, опраштају ти се гријеси твоји.И гле, неки од књижевника рекоше у себи: Овај хули на Бога. А Исус видјевши помисли њихове, рече: Зашто ви зло мислите у срцима својим? Јер шта је лакше, рећи: Опраштају ти се гријеси; или рећи: Устани и ходи? (Мт.9.1-5).

Тиме што је видео њихове помисли, Он показује да је Бог. Потом их прекорева као да говори; "Ви мислите да Ја хулим на Бога зато што присвајам Себи право да опраштам грехове, што је велико дело, и сматрате да то чиним како бих избегао прекор. Али, када исцелим тело, уверићу вас да је и душа исцељена. Учинивши оно што је мање, иако то изгледа теже, потврдићу да су грехови отпуштени, што је заиста много веће, иако вама то изгледа лакше, јер није видљиво за око." (Тумачење по Теофилакту Охридском)

Христос никада није рекао у име Бога те исцељујем,као што су радили пророци,апостоли и светитељи.

Ја и Отац једно смо.А Јудејци опет подигоше камење да га каменују.Исус им одговори: Многа добра дјела показах вам од Оца својега, за које од тих дјела ме каменујете?Одговорише му Јудејци говорећи: Не каменујемо те за добро дјело, него за хулу, што се ти. човјек будући, правиш Бог.Одговори им Исус: Није ли написано у Закону вашему: Ја рекох: богови сте?Кад оне назва боговима, којима ријеч Божија би дата. а Писмо се не може укинути,Како ви говорите ономе кога Отац посвети и посла на свијет: хулиш, зато што рекох: ја сам Син Божији?Ако не творим дјела Оца својега, не вјерујте ми.Ако ли творим, иако мени не вјерујете, дјелима вјерујте, да познате и вјерујете да је Отац у мени и ја у њему.Тада опет тражаху да га ухвате; али им се измаче из руку(Јн.30-39).Ниједно створење,не може бити једно са Богом,а камоли да је оно у Богу и Бог у њему.Како је Христос поаказао Јеврејима да је Он једносуштан са Богом.?Тако што је творио дела која су равна Очевим и посредством дела показао да је раван Оцу.Као што и Давид каже (Оног који један твори чудеса велика(Пс.136.4).

У тексту Isusov pravi položaj треба разумети да није Бог Логос глава Цркви,већ Његова човечија природа која је подигнута од стране Свете Тројице,изнад свега створеног и све покорила под ноге Његове.А тамо где је Глава,тамо ће бити и тело тј. Црква која се још назива и Невестом.Цркву чине верни народ који си држи онога што је од почетка(I посланица Јн. 2,24)а не нечега што је од стране човека измешљено.Онога што су апостоли пренели,светитељи одбранили,мученици својом жртвом запечтили.Апостоли су оставили и Свето Предање управо да не би дошло до самовољног и погрешног тумачења Писма.

Волео бих објашњење на основу чега Јс закључују да је Бог Љубав.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=22896416&viewfull=1#post22896416

Kažeš : ˝ Ово јесте тачно,по овоме,али ово није оргинани превод Јовановог Јеванђеља већ превод Новог света. ˝

Novi svijet prijevod je stvaran dugo vremena, obrađujući trenutno najstarije dostupne spise koji su raštrkani po mnogim muzejima.

Engleski prijevod Biblije Novi svijet (New World Translation of the Holy Scriptures) preveden je izravno s hebrejskog, aramejskog i grčkog jezika, a načinio ga je odbor pomazanih Jehovinih svjedoka.

Oni su ovako opisali taj prijevod: “Prevoditelji ovog izdanja ljube Boga — Autora Svetoga pisma — pa su s osjećajem velike odgovornosti pred njim nastojali njegove misli i izjave izraziti što je moguće točnije.

Isto tako se može postaviti pitanje; koji je početni izvor ovih ostalih prijevoda koje si naveo u kontekstu navodne izvornost ?
--------------------------------------------------
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=22896433&viewfull=1#post22896433

Kažeš : ˝ Свети Дух није сила,већ треће лице Свете Тројице. ˝

Hebrejska riječ ruah i grčka riječ pneúma, koje se često prevode s “duh”, imaju širok spektar značenja.

Sva se značenja odnose na silu koja se ne može vidjeti ljudskim okom, ali se može prepoznati po svom djelovanju.

Uspoređivanjem biblijskih redaka koji govore o svetom duhu jasno se vidi da sveti duh može “ispunjavati” ljude te da oni mogu biti “kršteni” i “pomazani” njime.

Luka 1:41 - Kad je Elizabeta čula Marijin pozdrav, poskočilo je dijete u utrobi njezinoj. I Elizabeta se ispunila duhom svetim.
Matej 3:11 - Ja vas krstim vodom zbog vašega pokajanja, ali onaj koji dolazi iza mene jači je od mene. Njemu ja nisam dostojan sandale izuti. On će vas krstiti svetim duhom i vatrom.
Djela apostolska 10:38...- naime o Isusu iz Nazareta, kako ga je Bog pomazao svetim duhom i silom, a on je prolazio zemljom čineći dobro i liječeći sve koje je Đavo tlačio, jer je Bog bio s njim.

Da je sveti duh osoba, nijedan od tih izraza ne bi bio prikladan.
-------------------------------------------
Kažeš : ˝ Онај који је дао разум,не може бити безуман,тј. само сила.Човек је слика Творац,а безумна сила не може стварати,а камоли давати разум или живот. ˝

Izaija 1:20 i Job 33:4 - Pogrešno interpretiraš ove biblijske stihove, jer se radi o tome kako Bog UVIJEK PREKO NEKOGA/NEČEGA čini stvarstva, tako i preko svetog duha

Prema tome, logično je za zaključiti da Bog radi određene radnje preko sile svetoga duha, i na taj način se gramatički ispravno može navesti da sveti duh čini postupak.

Isto je kao sa primjerom direktora i tajnice, gdje direktor diktira a tajnica piše, i na taj način se može reči da je pismo i od tajnice i od direktora.

Međutim, sasvim je jasno da je ustvari to direktorovo pismo koje je napisao posredstvom tajnice, slično kao što Bog čini radnje posredstvom sile svetoga duha.
-------------------------------------------------
Kažeš : ˝ Како учи Православна Црква догма о Светој Тројици је предана од стране Апостола,и није настала током догматских расправа Отаца Цркве са јеретицима. ˝

Može tako učiti Pravoslavna crkva, međutim takvo učenje nema biblijsku potvrdu.

Ustvari, biblijska potvrda je ta da će poslije smrti apostola nastati kršćanski otpad, i kao takav nije vjerodostojan u donošenju određenih doktrina, jer sveti duh preko njih nije mogao djelovati.

Djela apostolska 20:29 - Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće imati obzira prema stadu.

A što se tiče rasprava na Nicejskom koncilu i na koncilima kasnije, dogmatske teme su krenule upravo od onih koji su zastupali trinitarijansku doktrinu.
Kažeš : ˝ Оно што си ти друже копирао,треба да знаш да је продукт самовоољног тумачења Јс,на основу тога што није изнет ниједан стих из Светог Писма који би то потврдио. ˝

Tako i ja mogu da kažem da je tumačenje Pravoslavne crkve produkt ljudskoga uma i ništa više od toga.

A što se tiče posta kojeg sam postavio, nije istina da nema biblijskih citata, nego suprotno, ima ih jako mnogo koji su citirani.
-------------------------------------
Kažeš : ˝ Док су пророци,апостоли,светитељи творили чуда у име Бога,Христос их чини као Бог. ˝

Ponovo netočno, jer je Isus uvije slavu i čast pridavao svome Ocu za sve što je činio, a to je mogao činiti jer je od Boga dobio svu vlast.

Ivan 11:22 - Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što od njega zatražiš.

Marta, Marija i Lazar su faktički bili sa Isusom kućni prijatelji, i kao takvima Krist im je sigurno odgovorao na mnoga pitanja, pa tako i na pitanje na koji način čini čuda.

Marta je u biblijskom citatu kojega sam naveo jasno dala do znanja da Isus može činiti čuda zato što je od Jehove dobio tu mogučnost.
------------------------------------------
Kažeš : ˝ Губавац му прилази као Господу и Богу,јер није рекао ако замолиш Бога,већ ако хоћеш. ˝

Mogao je reči i ovako i onako, obe izjave bi bile točne.

Gubavac je bio čuo za Isusa da je obećani Mesija poslan od Boga, i kao takav da radi velike stvari, i sasvim je logično da njega direktno pita.

Isto tako je mogao reči da mu pomogle na način da zatraži od Boga, no i jedna i druga izjava je gramatički i po smislu ispravna.
--------------------------------------------
Kažeš : ˝ Христос никада није рекао у име Бога те исцељујем,као што су радили пророци,апостоли и светитељи. ˝

Možda nije rekao na isti način, ali je rekao na sličan način.

Ivan 11:41 - Tada su odmaknuli kamen. A Isus je podigao oči prema nebu i rekao: “Oče, hvala ti što si me uslišio.

U slijedećem stihu navodi kako ga je Bog uvijek uslišavao - kada ga je zamolio za bilo što - i na taj način se dokazuje da je Isus mnoštvo puta zatražio od Boga djelovanje.

Ivan 11:42 - Ja sam znao da me uvijek uslišavaš, ali rekao sam to zbog naroda koji ovdje stoji, da vjeruju da si me ti poslao.”
-------------------------------------------
Kažeš : ˝ У тексту Isusov pravi položaj треба разумети да није Бог Логос глава Цркви,већ Његова човечија природа која је подигнута од стране Свете Тројице...˝

Gdje je onda Isusova božja priroda, ako je u određenom trenutku čovijek ?

Dali riječ BOŽJA PRIRODA označava vrstu bića ?

Dali u istom trenutku netko može biti dvije vrste bića ?
---------------------------------------
Pitaš : ˝ Волео бих објашњење на основу чега Јс закључују да је Бог Љубав. ˝

Na ovo sam ti već odgovorio, no ponovit ću; na osnovu 1. Ivanove 4:8, na osnovu Božjih postupaka, na osnovu postupaka samoga Isusa, na osnovu Božjeg načina razmišljanja i njegovih stavova.

Trojstvo — naučava li se u Bibliji ?
Neki od najinteligentnijih umova nazovikršćanstva priznaju da ne razumiju Trojstvo.

Zašto onda u njega vjeruju ? Vjeruju li zato što je to doktrina koju naučava Biblija ?

Pokojni anglikanski biskup John Robinson odgovara na to pitanje u svom bestseleru, Honest to God, na način koji potiče na razmišljanje. On piše:”Obično se u popularnom propovijedanju i poučavanju iznosi vrhunaravno gledište o Kristu koje se ne može potkrijepiti Novim zavjetom. Jednostavno se kaže da Isus jest Bog, i to na način da se izrazi ’Krist‘ i ’Bog‘ mogu međusobno zamijeniti. No, u biblijskoj praksi to nigdje nije tako. Novi zavjet kaže da je Isus Riječ Božja, da je Bog u Kristu, da je Isus Sin Božji, ali ne kaže da je Isus naprosto Bog.“ John Robinson bio je kontroverzna ličnost u Anglikanskoj crkvi.

No, je li on bio u pravu kad je rekao da ”Novi zavjet“ nigdje ne kaže da je ”Isus naprosto Bog“ ?

Što Biblija kaže
-----------------------
Neki bi na to pitanje možda odgovorili citirajući početni redak Ivanovog evanđelja: ”U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga — i Riječ bijaše Bog“.

Ne proturječi li to onome što je rekao anglikanski biskup ?

Zapravo ne. Kao što je John Robinson nesumnjivo znao, neki se suvremeni prevodioci ne slažu s takvim načinom prevođenja ovog retka.

Zašto ne ?

Zato što se u izrazu ”Riječ bijaše Bog“ na izvornom grčkom jeziku uz riječ ”Bog“ ne pojavljuje određeni član. U prethodnom izrazu ”Riječ bijaše kod Boga“, riječ ”Bog“ je određena, što znači da se pojavljuje s određenim članom. Stoga nije vjerojatno da te dvije riječi imaju isto značenje. Zato neki prijevodi ističu kvalitativni aspekt. Naprimjer, neki prevode taj izraz ”Riječ je bila božanska“ (An American Translation, Schonfield). Moffatt ga prevodi ”Logos je bio božanski“. Međutim, ukazujući da ”božanski“ nije najprikladniji prijevod na ovom mjestu, John Robinson i britanski tekstovni kritičar Sir Frederick Kenyon pokazali su da je Ivan, ako je želio to naglasiti, mogao upotrijebiti grčku riječ za ”božanski“, theíos. Prijevod New World Translation, ispravno smatrajući da je riječ ”Bog“ neodređena te da ističe i kvalitativni aspekt, na što ukazuje struktura grčkog jezika, koristi na engleskom neodređeni član: ”The Word was a god“ (”Riječ je bila bogom“). Profesor C. H. Dodd, član upravnog odbora za prevođenje New English Bible, s tim u vezi objašnjava: ”Mogući prijevod (...) bi bio: ’Riječ je bila bogom‘. Ukoliko se radi o doslovnom prijevodu, tome se ne može prigovoriti.“ Međutim, The New English Bible ne prevodi ovaj redak tako. Umjesto toga, Ivan 1:1 prema tom prijevodu glasi: ”Kad su sve stvari nastale, Riječ je već postojala. Riječ je stanovala kod Boga i što je bio Bog, bila je i Riječ.“

Zašto se odbor odgovoran za taj prijevod nije odlučio za jednostavniji prijevod ?

Profesor Dodd odgovara: ”Neprihvatljiv je zato što je u suprotnosti s Ivanovim tokom razmišljanja, i štoviše, sa čitavim kršćanskim načinom razmišljanja“ (Technical Papers for the Bible Translator, svezak 28, siječanj 1977).

Nedvosmisleno značenje Pisma
----------------------------------------------
Znači li to da je predodžba da je Isus bio bogom, a da nije Bog Stvoritelj, suprotna Ivanovom načinu razmišljanja, kao i čitavom kršćanskom načinu razmišljanja ?

Istražimo neke biblijske retke koji se odnose na Isusa i na Boga i pogledajmo kako su neki komentatori koji su živjeli prije Atanazijskog vjerovanja formulirali svoja razmišljanja o tim citatima:

”Ja i otac jedno smo“ (IVAN 10:30).
..................................................
Novacijan (o. 200-258. n. e.) je objasnio: ”Budući da je rekao ’jedno‘,[] heretici podrazumijevaju da nije rekao ’jedna‘ osoba. Jer jedno u srednjem rodu ukazuje na međusobni sklad, ne na jedinstvo osobe. (...) Osim toga, kad kaže jedno, odnosi se na slogu, i na jedinstvo prosuđivanja, i na samu vezu punu ljubavi, kao što su Otac i Sin logično jedno u slozi, u ljubavi i u naklonosti“ (Treatise Concerning the Trinity, 27. poglavlje).

”Otac [je] veći od mene“ (IVAN 14:28).
......................................................
Irenej (o. 130-200. n. e.): ”Putem Njega [Krista] možemo naučiti da je Otac nad svime. Jer On kaže, ’Otac je veći od mene‘. Naš Gospodin je, dakle, izjavio da je Otac uzvišen u pogledu znanja“ (Against Heresies, II knjiga, poglavlje 28.8.).

”Ovo je vječni život: spoznati tebe, jedino pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista“ (IVAN 17:3, St).
............................................................................................................................................................
Klement Aleksandrijski (o. 150-215. n. e.): ”Poznavati vječnog Boga, davaoca onoga što je vječno, i spoznajom i razumom posjedovati Boga, koji je prvi, i najviši, i jedini, i pravi. (...) Zato onaj tko želi živjeti pravim životom najprije treba upoznati Njega ’koga nitko ne pozna, osim da (Ga) Sin objavi‘ (Mat. 11:27). Zatim treba upoznati položaj Njemu podređenog Spasitelja“ (Who Is the Rich Man That Shall Be Saved? VII, VIII).

”Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama“ (EFEŽANIMA 4:6).
................................................................................................................................
Irenej: ”I tako je očitovan jedan Bog, Otac, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima. Otac je doista nad svima, i On je Glava Kristu“ (Against Heresies, knjiga V, poglavlje 18.2.).

Ovi su rani pisci jasno razumjeli da ti reci opisuju Očevu uzvišenost iznad svake stvari i osobe, uključujući Isusa Krista. Njihove izjave ne daju naslutiti da su vjerovali u Trojstvo.

Sveti Duh otkriva svu istinu
---------------------------------------
Isus je svojim učenicima obećao da će nakon njegove smrti i uskrsnuća dobiti svetog duha kao pomoćnika. Obećao je: ”Kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. (...) Objavit će vam buduće“. To se obećanje ispunilo nakon Isusove smrti. Biblija izvještava kako su kršćanskoj skupštini pomoću svetog duha otkrivene i razjašnjene nove doktrine. Te nove nauke zapisane su u knjigama koje su kasnije sačinjavale drugi dio Biblije, Kršćanska grčka pisma, odnosno ”Novi zavjet“.

Otkriva li to obilje novog svjetla bilo što o postojanju Trojstva ?

Ne. Sveti duh otkriva nešto sasvim drugo o Bogu i Isusu. Naprimjer, na Pentekost 33. n. e., nakon što je sveti duh sišao na učenike sakupljene u Jeruzalemu, apostol Petar svjedočio je mnoštvu koje je bilo vani o Isusu. Je li govorio o Trojstvu? Razmotri neke od njegovih izjava i prosudi sam: ”Bog je pred vama potvrdio Isusa (...) moćnim djelima i čudesnim znacima koje, kako i sami znate, Bog učini po njemu među vama.“ ”Njega je, to jest Isusa, Bog uskrisio. Tome smo mi svi svjedoci.“ ”Bog [je] učinio i Gospodinom i Mesijom tog Isusa koga ste vi razapeli!“. Daleko od toga da bi naučavale Trojstvo, ove izjave duhom ispunjenog Petra naglašavaju Isusovu podložnost Ocu, pokazujući da je on sredstvo za ispunjenje Božje volje. Nedugo nakon toga govorio je jedan drugi vjerni kršćanin o Isusu. Stjepan je doveden pred Sanhedrin kako bi odgovorio na optužbe. Umjesto toga, Stjepan je okrenuo stvari, optuživši svoje tužitelje da su poput svojih buntovnih predaka. Izvještaj napokon kaže: ”A on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i vidje slavu Božju i Isusa gdje stoji Bogu s desne strane te reče: ’Evo, gledam otvorena nebesa i Sina Čovječjega gdje stoji Bogu s desne strane‘ “.

Zašto sveti duh otkriva da je Isus jednostavno ’Sin Čovječji‘ koji stoji Bogu s desne strane, a ne da je kao dio božanstva jednak svom Ocu ?

Stjepan očito nije posjedovao predodžbu o Trojstvu. Kad je Petar dobru vijest o Isusu donio Korneliju, pružila mu se daljnja prilika da otkrije doktrinu o Trojstvu.

Što je učinio ?

Petar je objasnio da je Isus ”gospodar svega“. No, dalje je objasnio da to gospodstvo dolazi iz uzvišenijeg izvora. ”Bog [ga je] postavio za suca živih i mrtvih.“ Nakon Isusovog uskrsnuća Otac mu je ”dopustio [dao mu je dozvolu] da se pokaže“ svojim sljedbenicima.

A sveti duh ?

I on se spominje u tom razgovoru, ali ne kao treća osoba Trojstva. Umjesto toga, navodi se da je ’Bog Isusa pomazao Duhom Svetim i snagom‘. Prema tome, sveti duh, daleko od toga da bi bio osoba, prikazan je kao nešto apstraktno, kao ’snaga‘ koja se također spominje u tom retku. Ispitaj brižljivo Bibliju te ćeš naći daljnje dokaze da sveti duh nije osoba, već djelatna sila koja može ispuniti ljude, poticati ih, prouzročiti da budu puni žara i koja može biti izlivena na njih. Napokon je — da se radilo o istinitoj doktrini — apostol Pavao imao dobru priliku objasniti Trojstvo kad je propovijedao Atenjanima. U svom je govoru ukazao na njihov žrtvenik ”Nepoznatom Bogu“ i rekao: ”Što vi ne znajući štujete, to vam ja navješćujem.“

Je li obznanio Trojstvo ?

Nije. Opisao je ’Boga, Stvoritelja svijeta i svega što je u njemu, Gospodara neba i zemlje‘.

No, što je s Isusom ?

”[Bog] je odredio dan kada će pravedno suditi svemu svijetu preko čovjeka koga odredi za to“. Nema nagovještaja o Trojstvu! Zapravo, Pavao je objasnio nešto o Božjem naumu što pokazuje da Isus i njegov Otac ne mogu biti jednaki sastavni dijelovi Trojstva. Napisao je: ”Sve pokori pod noge njegove. Ali kad veli da je sve njemu pokoreno, pokazuje se da je osim onoga koji mu pokori sve. A kad mu sve pokori, onda će se i sam sin pokoriti onome koji mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu [”sve svima“, NW]“. Prema tome, Bog će i dalje biti nad svima, uključujući Isusa.

Dakle, naučava li Biblija Trojstvo ?

Ne. John Robinson bio je u pravu. Ta se nauka ne nalazi u Bibliji, niti je dio ’kršćanskog načina razmišljanja‘.

IZVOR :http://www.watchtower.org/c/index.html

Za Zlatoust
Kažeš ali šta to znači? (obijasni i daj te reference i dokaze kao što JEHOVIN SVEDOK radi, pogledaj njegove postove)

"Неправилно учили о Светој Тројици"
"Бог је једно Лице"
"као Отац Он је на небу"
"као Син - на земљи"
"на земљи, као Дух Свети - у тварима"
"Син и Свети Дух налазе се у Богу Оцу"
"Христос је прост човек"
" у којима се Христос велича као Бог"

Златоуст
8.Неправилно учили о Светој Тројици. Савелије учио: Бог је једно Лице: као Отац Он је на небу, као Син - на земљи, као Дух Свети - у тварима. To су само познати облици у којима се Бог јавља људима: у Старом Завету, као Законодавац, Бог се јавља у својству Оца; у Новом Завету, као Спаситељ, јавља се у својству Сина, и продужује јављати се у својству освећујућег Духа. - Павле Самосатски, епископ Антиохијски, учио: Син и Свети Дух налазе се у Богу Оцу као што се разум и дух налазе у човеку. Христос је прост човек, испуњен Светога Духа и мудрости Божанске. - Са тих разлога Павле забранио да се у цркви Антиохијској певају стихире у којима се Христос велича као Бог, и да се крштава у име Његово

Voleo bih obijašnjenje koga citiraš i koji izvor da znam sa kim vodim diskusiju. (pogledaj samo kako JEHOVIN SVEDOK uredno navodi reference i dokaze, milina jedna čitati ga. Da li možeš i ti isto tako?)

Kažeš:
"он се усрдно мољаше Богу и Божјој Матери"
"да га научи тајни Свете Тројице"
"И по наређењу Божје Матере"
"

Da li je ovo Biblijsko načelo, ako je voleo bih obijašnjenje Koja je to Biblija i koji Biblijski stih?

У то време поче се ширити јерес Савелија Самосатског и Павла Самосатског.[8] Та јерес изазва недоумицу код светог Григорија и он се усрдно мољаше Богу и Божјој Матери да му открије истиниту веру. И једне ноћи, када се он са нарочитом усрдношћу мољаше о томе, њему се јави пречиста Дјева Марија, сијајући као сунце, са светим Јованом Богословом, обученим у архијерејско одјејање. Показујући руком својом на Григорија, Пречиста нареди Јовану Богослову да га научи тајни Свете Тројице. И по наређењу Божје Матере свети Григорије би научен од светог Јована Богослова, за кратко време, великим Божјим тајнама, и поцрпе Божанствено знање из неисцрпиве дубине премудрости. Речи откривења, речене Јованом Богословом, беху ове:
"Један је Бог, Отац Логоса Живога, Премудрости Ипостасне, Силе и Обличја Вечнога, Савршени Родитељ Савршенога, Отац Сина Јединороднога. Један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога, Изображење и Слика Божанства (εικων της θεοτητος), Логос делатни, Премудрост која обухвата састав свега постојећег (των όλων), и Стваралачка Сила свеколике твари (της ολης κτισεως), Истинити Син Истинитога Оца: Невидљиви Невидљивога, Нетрулежни Нетрулежнога (αφΘαρτος αφθαρτου), Бесмртни Бесмртнога, Вечни Вечнога. Један је Дух Свети који има биће од Оца и јављен је људима преко Сина, Савршена Слика Савршенога Сина εικων του Υιού, τελιου τέλεια, Живот, Узрок свега живога ςωντων αίτια, Свети Извор, Светиња која даје освећење; у Њему обелодањује Себе Бог Отац који је над свим и у свему (ο επι πάντων και εν πασι) и Бог Син који је кроза све (ο δια πάντων). Тројица Савршена, која се славом, вечношћу и Царством не раздељује, нити отуђује. У Тројице дакле нити је што створено или робовско[9] нити придодато као да раније није постојало него је доцније придошло: јер нити кад Син недостајаше Оцу, нити Сину Дух, нити порасте Јединица у Двојицу, и Двојица у Тројицу, него је непроменљива и неизменљива вечито иста Тројица".
После овог виђења свети Григорије записа својом руком речи, речене му светим Јованом Богословом, и тај је рукопис његов био чуван много година у Неокесаријској цркви.[10]

Voleo bih obijašnjenje koga citiraš i koji izvor da znam sa kim vodim diskusiju. (pogledaj samo kako JEHOVIN SVEDOK uredno navodi reference i dokaze, milina jedna čitati ga. Da li možeš i ti isto tako?

Kažeš "Jedan od Jedinoga i Bog od Boga" i ponavljaš kako Jedan Bog a Trojca savršena! (Sveta tajna)

"Један је Бог, Отац Логоса Живога"
"Невидљиви Невидљивога, Бесмртни Бесмртнога, Вечни Вечнога"
"Један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога"
"Један је Дух Свети који има биће од Оца"
"Бог Отац који је над свим и у свему (ο επι πάντων και εν πασι) и Бог Син који је кроза све (ο δια πάντων). Тројица Савршена"
"Тројица Савршена"

Da li je ovo Biblijsko načelo, ako je voleo bih obijašnjenje Koja je to Biblija i koji Biblijski stih?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=22860767&viewfull=1#post22860767

.Божанска природа је подигла човечију тј. Свете Тројица је подигла Човека Исуса

Za Zlatousta

Ako nećeš da odgovoriš i obijasniš šta pišeš kaži da nećeš!

Zaboravio si da imenuješ Boga koji je umro na krstu da bi ta Sveta Trojca vaskrsli i naravno ako je to Biblijsko načelo molim da postiraš dokaze i reference.
Molim da mi navedeš po neku referencu kada je Isus Svemogući Bog a kada je običan čovek i molim da obijasniš šta si hteo reći kada si napisao:

A ako je to po Bibliji i sa Biblijom onda neće ti biti teško priložiti i te reference, unapred hvala na tvom trudu.
A šta je Otac nebeski dal je i on neki svemogući Bog? ako jeste koliko to svemogućih Bogova Biblija naučava da ima?

Мудри Логичар

Превод Новог Света се разликује од Јеванђеља,па није ни чудо што се не слажемо.Ако не можемо да се сложимо у ког Бога верујемо,онда замисли када би расправљали о неким другим догматским питањима.Наведи ми где грешим у претходним постовима и образложи ако ти није тешко.Зашто се толико разликујемо у веровању када би требало да верујемо у исто када нам је заједнички извор?Да Јс имају и Свето Предање онда не би имало проблема,али овако када немамо ни исти извор Светог Писма,тешко можемо да имамо неке додирне тачке.
Дух Свети јесте Бог и на основу Старог и Новог Завета.

И Духом уста Његових сва сила њихова. Устима Божијим назива Духа Светога, јер су, Њиме говорећи, пророци објављивали: Уста Господња ово изрекоше (Иса. 1; 20) Дух Божији створио ме је,и дах свемогућег дао ми је живот(Јов33.4).
О Духу Светом као Богу и Господу пише више у 10 глави Д.А.

Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем?На основу ког стиха из Светог Писма?Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи.И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење.

Смешко

Ako nećeš da odgovoriš i obijasniš šta pišeš kaži da nećeš!

Хоћу,али надам се да не инсистираш на брзом одговору.
Текст који сам преузео је из Житија Светих по преводу аве Јустина Ћелијског.Житија су део из Светог Предања,и написани Символ Вере није противан Никејском Символу,као ни Светом Писму.

Умро је човек,а не Бог и тог Човека је подигла Света Тројица,јер никад није деловала појединачно,већ као једно, као Бог.Да ли можеш да читаш тумачење Јовановог Јеванђеља,јер ћеш ту добити одговоре на постављено питање.Добићеш бољи и прецизнији одговор и надам се задовољавајући.Или да чекаш пар дана,јер бих волео да видим и шта други пишу и да отворим нове теме,.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back