DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Muz i zena sve sto rade, rade zajednicki, u dogovoru, kao jedno telo, kao jedna osoba. Objasni i ti meni sta znaci Efescima 5,31: "Toga radi ostaviće čovjek oca svojega i mater, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo."

Otac, Sin i Sveti Duh su tri licnosti, svako ima svoju svest, ali imaju jednu volju i sta god rade rade kao jedno.
Sledeca stvar koju treba da mi objasnis je ova: Matej 1,23 "Eto, djevojka će zatrudnjeti, i rodiće sina, i nadjenuće mu ime Emanuilo, koje će reći: s nama Bog."

Ako svatko od njih ima svoju zasebnu svjest, tada i svatko od njih ima svoju volju, pošto po znanstvenom objašnjenju jedna volja proizlazi iz jedne svjesti jednog bića. Istina, tri zasebne volje iz tri zasebne svjesti od tri zasebna bića mogu biti faktički jednake, ako osoba putem svoje slobodne volje želi postupati po volji drugoga. Međutim, tri zasebne svjesti i tri zasebne osobe ne mogu tvoriti neku posebnu četvrtu svjest i četvrto biće, jer je to nemoguća radnja pošto jedna svjest određene osobe nikada ne može biti u istom trenutku i svjest druge osobe.

Tko je bio Emanuel ?

Imena nekih osoba spomenutih u Bibliji imala su proročansko značenje i opisivala su kakvu će službu one vršiti. Naprimjer prorok Izaija je pod nadahnućem napisao: “Evo, djevojka će zatrudnjeti i rodit će sina i dat će mu ime Emanuel”. To ime znači “s nama je Bog”. Neki komentatori Biblije povezuju prvo ispunjenje tog proročanstva s jednim od izraelskih kraljeva ili s jednim od Izaijinih sinova. Međutim evanđelist Matej objasnio je da se to Izaijino proročanstvo u potpunosti ispunilo na Isusu. Neki tvrde da Biblija time što ime Emanuel pripisuje Isusu zapravo pokazuje da je on Bog. Međutim po toj je logici i mladi Elihu, koji je tješio i ukorio Joba, također Bog. Zato što njegovo ime znači “on je moj Bog”. Isus nikad za sebe nije tvrdio da je Bog. No savršeno je odražavao osobnost svog Oca i ispunio je sve ono što je Bog u vezi s Mesijom i obećao. Ime Emanuel dobro opisuje ulogu Isusa kao Mesijanskog Potomka iz Davidove loze, onoga koji je pokazao da je Bog doista sa svojim slugama. Isus je s pravom mogao nositi značenje imena Emanuel jer je besprekorno oponašao svoga Oca Jehovu, i kada je boravio na zemlji dao je na znanje da je to isto kao da je i sam Stvoritelj sišao dolje, pošto se jasno kaže da je Krist bio ˝ slika Boga nevidljivoga ˝. Prema tome, sve što je činio Sin činio bi i sam Otac Stvoritelj da je bio na zemlji, i zato je s punim pravom Isus mogao nositi značenje imena Emanuel. No, to nikako ne znači da je Isus bio Jehova.

Nisi mi odgovorio, dali su Otac, Sin i sveti duh U SVEMU jednaki ?

Poslednja izmena:
Ako svatko od njih ima svoju zasebnu svjest, tada i svatko od njih ima svoju volju, pošto po znanstvenom objašnjenju jedna volja proizlazi iz jedne svjesti jednog bića. Istina, tri zasebne volje iz tri zasebne svjesti od tri zasebna bića mogu biti faktički jednake, ako osoba putem svoje slobodne volje želi postupati po volji drugoga. Međutim, tri zasebne svjesti i tri zasebne osobe ne mogu tvoriti neku posebnu četvrtu svjest i četvrto biće, jer je to nemoguća radnja pošto jedna svjest određene osobe nikada ne može biti u istom trenutku i svjest druge osobe.

Tko je bio Emanuel ?

Imena nekih osoba spomenutih u Bibliji imala su proročansko značenje i opisivala su kakvu će službu one vršiti. Naprimjer prorok Izaija je pod nadahnućem napisao: “Evo, djevojka će zatrudnjeti i rodit će sina i dat će mu ime Emanuel”. To ime znači “s nama je Bog”. Neki komentatori Biblije povezuju prvo ispunjenje tog proročanstva s jednim od izraelskih kraljeva ili s jednim od Izaijinih sinova. Međutim evanđelist Matej objasnio je da se to Izaijino proročanstvo u potpunosti ispunilo na Isusu. Neki tvrde da Biblija time što ime Emanuel pripisuje Isusu zapravo pokazuje da je on Bog. Međutim po toj je logici i mladi Elihu, koji je tješio i ukorio Joba, također Bog. Zato što njegovo ime znači “on je moj Bog”. Isus nikad za sebe nije tvrdio da je Bog. No savršeno je odražavao osobnost svog Oca i ispunio je sve ono što je Bog u vezi s Mesijom i obećao. Ime Emanuel dobro opisuje ulogu Isusa kao Mesijanskog Potomka iz Davidove loze, onoga koji je pokazao da je Bog doista sa svojim slugama. Isus je s pravom mogao nositi značenje imena Emanuel jer je besprekorno oponašao svoga Oca Jehovu, i kada je boravio na zemlji dao je na znanje da je to isto kao da je i sam Stvoritelj sišao dolje, pošto se jasno kaže da je Krist bio ˝ slika Boga nevidljivoga ˝. Prema tome, sve što je činio Sin činio bi i sam Otac Stvoritelj da je bio na zemlji, i zato je s punim pravom Isus mogao nositi značenje imena Emanuel. No, to nikako ne znači da je Isus bio Jehova.

Nisi mi odgovorio, dali su Otac, Sin i sveti duh U SVEMU jednaki ?

Sta bulaznis ti? Bice dvoje jedno telo. Reci mi kako?

Svako ime ima znacenje. Ali Isusova majka je zatrudnela od Duha Svetoga + andjeo govori Josifu zasto da ga nazove Emanuilo (s nama Bog) + Matej 1,21 "Pa će roditi sina, i nadjeni mu ime Isus; jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njihovijeh." + Jovan kaze Jagnje Bozije koje uze na se grehe sveta +
Kod:
Matej 26,62    I ustavši poglavar sveštenički reče mu: zar ništa ne odgovaraš što ovi na tebe svjedoče?
Matej 26,63    A Isus mučaše. I poglavar sveštenički odgovarajući reče mu: zaklinjem te živijem Bogom da nam kažeš jesi li ti Hristos sin Božij?
Matej 26,64    Reče mu Isus: ti kaza. Ali ja vam kažem: otsele ćete vidjeti sina čovječijega gdje sjedi s desne strane sile i ide na oblacima nebeskijem.
+ Pavle kaze da je on sluga Isusa Hrista, a vidi sta kaze andjeo Boziji kad mu se Jovan pokusava pokloniti: Otkrivenje 19,10 "I padnuvši pred nogama njegovima poklonih mu se; i reče mi: gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svjedočanstvo Isusovo Duh Proroštva."
Da, verovatno ti nikad neces prihvatiti cinjenicu da je Isus Bog, ali ja ti tu ne mogu pomoci.

Otac, Sin i Sveti Duh su tri licnosti koje cine jednu celinu, jednog Boga. Sve sto rade, rade zajednicki, u dogovoru, kao jedno.

Sta bulaznis ti? Bice dvoje jedno telo. Reci mi kako?

Svako ime ima znacenje. Ali Isusova majka je zatrudnela od Duha Svetoga + andjeo govori Josifu zasto da ga nazove Emanuilo (s nama Bog) + Matej 1,21 "Pa će roditi sina, i nadjeni mu ime Isus; jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njihovijeh." + Jovan kaze Jagnje Bozije koje uze na se grehe sveta +
Kod:
Matej 26,62    I ustavši poglavar sveštenički reče mu: zar ništa ne odgovaraš što ovi na tebe svjedoče?
Matej 26,63    A Isus mučaše. I poglavar sveštenički odgovarajući reče mu: zaklinjem te živijem Bogom da nam kažeš jesi li ti Hristos sin Božij?
Matej 26,64    Reče mu Isus: ti kaza. Ali ja vam kažem: otsele ćete vidjeti sina čovječijega gdje sjedi s desne strane sile i ide na oblacima nebeskijem.
+ Pavle kaze da je on sluga Isusa Hrista, a vidi sta kaze andjeo Boziji kad mu se Jovan pokusava pokloniti: Otkrivenje 19,10 "I padnuvši pred nogama njegovima poklonih mu se; i reče mi: gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svjedočanstvo Isusovo Duh Proroštva."
Da, verovatno ti nikad neces prihvatiti cinjenicu da je Isus Bog, ali ja ti tu ne mogu pomoci.

Otac, Sin i Sveti Duh su tri licnosti koje cine jednu celinu, jednog Boga. Sve sto rade, rade zajednicki, u dogovoru, kao jedno.

Kažeš : ˝ Sta bulaznis ti? Bice dvoje jedno telo. Reci mi kako? ˝

Sam si objasnio značenje, a ja se s njim slažem. No, i dalje su muž i žena dvije odvojene i zasebne osobe sa zasebnom svjesnošću i voljom.

Je li Jehovin anđeo koji je najavio Isusovo rođenje rekao da će dijete koje će se roditi biti sam Bog ?

Ne, njegova je objava glasila: “On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega”. Isus nikad nije za sebe tvrdio da je Bog, nego je govorio da je “Sin Božji”. Isusa je Bog poslao u svijet, pa se stoga može reći da je preko svog jedinorođenog Sina Bog bio s ljudima. Mnoga hebrejska imena u sebi sadrže riječ “Bog” ili čak skraćeni oblik Božjeg imena. Naprimjer, Elijata znači “moj Bog je došao”, Jehu znači “On je Jehova”, a Ilija znači “moj Bog je Jehova”. No nijedno od tih imena ne ukazuje na to da je osoba koja nosi to ime zapravo Bog.

Što misliš, ako je Isus Bog, zašto to nije nikada tvrdio za sebe, nego je uvijek naglašavao da je Božji Sin ili Sin čovječiji ?

Kažeš : ˝ Otac, Sin i Sveti Duh su tri licnosti koje cine jednu celinu, jednog Boga. Sve sto rade, rade zajednicki, u dogovoru, kao jedno. ˝

Ja sam te pitao, dali su svi troje u svemu jednaki, primjerice, jesu li i Otac i Sin Sveznajući ?

Kada je Isus bio na zemlji, dali je bio u isto vrijeme potpuni i Bog i čovjek ?

Blaga ‘sakrivena u Kristu’

To što su sva blaga mudrosti i znanja “sakrivena” u Kristu ne znači da ona nikome nisu dostupna, da ih nitko ne može pronaći. Umjesto toga to jednostavno znači da se moramo zdušno potruditi kako bismo ih pronašli i da se pritom moramo usredotočiti na Isusa Krista. To je u skladu s onim što je Isus rekao o sebi: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene”. Da bismo pronašli znanje o Bogu, moramo prihvatiti pomoć i smjernice koje nam daje Isus. Isus za sebe nije rekao da je samo “put” nego i “istina i život”. To pokazuje da njegova uloga nije samo omogućiti ljudima da “dođu” k njegovom Ocu. Isus nam ujedno omogućava da razumijemo biblijska učenja i dobijemo vječni život. Doista, u Isusu su “sakriveni” duhovni biseri neprocjenjive vrijednosti, koje mogu pronaći oni koji marljivo proučavaju Bibliju. Pogledajmo pobliže neke od tih “bisera” koji izravno utječu na našu budućnost i na naš odnos s Bogom.

“U Kristu utjelovljena prebiva sva punina božanske naravi”

Budući da je uz svog nebeskog Oca proveo nebrojene vjekove, Isus bolje od ikoga zna kakav je on kao osoba i što je njegova volja. Tijekom svoje zemaljske službe Isus je ljude učio ono što je njegov Otac učio njega, a u svemu što je radio odražavale su se osobine koje je razvio promatrajući svog Oca. Zato je i mogao reći: “Tko je vidio mene, vidio je i Oca”. Sva mudrost i znanje o Bogu sakriveni su, odnosno prebivaju, u Kristu i zato Jehovu najbolje možemo upoznati tako da se marljivo trudimo što bolje upoznati Isusa.

“Svrha je proročanstava da svjedoče za Isusa”

Ove riječi pokazuju da je Isus središnja ličnost u ispunjenju mnogih biblijskih proročanstava. Biblijska proročanstva, od onog prvog koje je Jehova izrekao, a zapisano je u 1. Mojsijevoj 3:15, pa sve do veličanstvenih vizija iz Otkrivenja, mogu se ispravno razumjeti samo kad se uzme u obzir Isusova uloga u Mesijanskom Kraljevstvu. To je razlog zašto mnoga proročanstva iz hebrejskog dijela Biblije zbunjuju one koji ne prihvaćaju Isusa kao obećanog Mesiju. To ujedno objašnjava i zašto oni koji ne prihvaćaju hebrejski dio Biblije, u kojem se nalaze mnoga mesijanska proročanstva, ne vide u Isusu ništa više od dobrog čovjeka. Poznavanje Isusove uloge u biblijskim proročanstvima omogućava Božjem narodu da razumije značenje i onih proročanstava koja se tek trebaju ispuniti.

“Ja sam svjetlo svijeta.”

Puno prije Isusovog rođenja na Zemlji Izaija je prorekao: “Narod koji je hodio u tami vidio je svjetlo veliko. Onima koji su živjeli u zemlji tame guste svjetlo je zasjalo”. Apostol Matej objasnio je da je Isus ispunio to proročanstvo kad je počeo propovijedati i govoriti: “Pokajte se, jer se približilo kraljevstvo nebesko!” Isusova služba donijela je ljudima duhovno svjetlo i oslobođenje od krivih vjerskih učenja. “Ja sam došao u svijet kao svjetlo”, rekao je Isus, “da nitko tko vjeruje u mene ne ostane u tami”. Mnogo godina nakon toga apostol Pavao rekao je svojim sukršćanima: “Nekad ste bili tama, a sada ste svjetlo jer ste u zajedništvu s Gospodinom. Živite kao djeca svjetla”. Budući da su oslobođeni iz duhovne tame, kršćani su dužni živjeti kao djeca svjetla. To je u skladu s riječima koje je Isus uputio svojim sljedbenicima u Propovijedi na gori: “Neka vaše svjetlo svijetli pred ljudima, da bi vidjeli vaša dobra djela i slavili Oca vašega koji je na nebesima”.

Isus je “Janje Božje”

U biblijska vremena Božji su sluge prinosili ovce na žrtvu kako bi dobili oprost grijeha i mogli pristupiti Bogu. Naprimjer nakon što je Abraham pokazao da je spreman žrtvovati svog sina Izaka, Bog mu je rekao da ne diže ruku na njega te mu je pribavio ovna kako bi ga žrtvovao umjesto Izaka. Kad su Izraelci bili izbavljeni iz Egipta, ovce su bile dio “pashalne žrtve Jehovi”. Osim toga Mojsijev zakon propisivao je da se razne životinje trebaju prinositi na žrtvu, što je uključivalo i ovce i koze. No nijedna takva žrtva — zapravo, nijedna žrtva koju su ljudi prinijeli — nije mogla donijeti trajno oslobođenje od grijeha i smrti. S druge strane Isus je “Janje Božje koje odnosi grijeh svijeta”. Ono što je Isus učinio kao “Janje Božje” vrednije je od bilo kojeg blaga koje su ljudi pronašli. Zato je dobro da si uzmemo vremena kako bismo dobro proučili tu važnu temu i produbili svoju vjeru u otkupninu, taj izvanredni Božji dar. Budemo li to činili, možemo očekivati da će nas Bog blagosloviti veličanstvenom nagradom. Za “malo stado” to znači da će na nebu dobiti slavu i čast kao Kristovi suvladari, a za “druge ovce” da će vječno živjeti u raju na Zemlji.

Isus je “Glavni Zastupnik i Usavršitelj naše vjere”

U 11. poglavlju poslanice Hebrejima Pavao je na upečatljiv način govorio o vjeri. Najprije je ukratko opisao što je vjera, a zatim je naveo čitav niz muškaraca i žena koji su živjeli u skladu sa svojom vjerom, kao što su Noa, Abraham, Sara i Rahaba. No nakon toga je potaknuo sukršćane da “upru pogled u Glavnog Zastupnika i Usavršitelja naše vjere, Isusa”. Iako su ti vjerni muškarci i žene koji su navedeni u 11. poglavlju poslanice Hebrejima imali snažnu vjeru u Božja obećanja, oni nisu znali sve pojedinosti o tome kako će Bog ispuniti svoja obećanja preko Mesije i Kraljevstva. U tom je smislu njihova vjera bila nepotpuna. Zapravo, čak ni ljudi preko kojih je Jehova zapisao mnoga mesijanska proročanstva nisu u potpunosti razumjeli ono što su napisali. Naša vjera može postati savršena, odnosno potpuna, samo ako posve razumijemo Isusovu ulogu u Božjem naumu, a posebno način na koji je ispunio proročanstva. Izuzetno je važno da jasno razumijemo i priznamo ulogu koju Isus ima kao “Glavni Zastupnik i Usavršitelj naše vjere”!

Da, andjeo je upravo to rekao: da ce se dete koje ce se roditi biti sam Bog. Ja mislim da bi i moja cerka (koja nema ni 3 godine) to razumela iz stiha koji sam ranije naveo.

Nije "jedinorodjeni" nego "jedinorodni". Jedinorodni znaci "jedini te vrste".
Sta je bilo sa onim da je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Objasni zasto bi to Bog radio?
Izbavice svoj narod od greha njihovih. Isus ce izbaviti svoj narod? Zasto su Izrailjci Isusov narod, ako je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Isus je Boziji Sin a ne Josifov! Zasto onda pise Njegov narod. Ciji je Izrailj narod? Boziji. Druga stvar, covek da izbavi ljude od greha? Tesko sine, tesko. Samo Bog moze da nas spase od greha.
Pavle, sluga Isusa Hrista? Sluga coveka??? A andjeo Boziji kaze Jovanu nemoj se meni klanjati jer sam i ja sluga kao i ti, Bogu se pokloni. Pavle je sluga Boziji jer je Isus Hristos Bog.

Otac, Sin i Sveti Duh su jedno. Kao Stari i Novi zavet sto su dva dela a sacinjavaju jednu Knjigu. Otac, Sin i Sveti Duh ne cine nista jedan bez drugoga razumes li to? Imas li ti zenu?
U vezi da li su sveznajuci: Luka 10,22 "I okrenuvši se k učenicima reče: sve je meni predao otac moj, i niko ne zna ko je sin osim oca, ni ko je otac osim sina, i ako sin hoće kome kazati."

Sta je bilo sa stihom gde Toma kaze: Gospod moj i Bog moj? Jovan 20,28 "I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj."

Kada je Isus bio na zemlji, dali je bio u isto vrijeme potpuni i Bog i čovjek? Apsolutno!

Ovi stihovi seku sve u korenu
Kod:
Jovan 1,1    U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.
Jovan 1,2    Ona bješe u početku u Boga.
Jovan 1,3    Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.
Jovan 1,4    U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.
Jovan 1,5    I vidjelo se svijetli u tami, i tama ga ne obuze.
Jovan 1,6    Posla Bog čovjeka po imenu Jovana.
Jovan 1,7    Ovaj dođe za svjedočanstvo da svjedoči za vidjelo da svi vjeruju kroza nj.
Jovan 1,8    On ne bješe vidjelo, nego da svjedoči za vidjelo.
Jovan 1,9    Bješe vidjelo istinito koje obasjava svakoga čovjeka koji dolazi na svijet.
Jovan 1,10    Na svijetu bješe, i svijet kroza nj posta, i svijet ga ne pozna.
Jovan 1,11    K svojima dođe, i svoji ga ne primiše.
Jovan 1,12    A koji ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji vjeruju u ime njegovo,
Jovan 1,13    Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.
Jovan 1,14    I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.

Kod:
Jovan 1,3    Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.
Jovan 1,7    Ovaj dođe za svjedočanstvo da svjedoči za vidjelo da svi vjeruju kroza nj.
Jovan 1,9    Bješe vidjelo istinito koje obasjava svakoga čovjeka koji dolazi na svijet.
Jovan 1,12    A koji ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji vjeruju u ime njegovo,
Jovan 1,13    Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.
Jovan 1,14    I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.

BAS TAKO!!!:super:

Da, andjeo je upravo to rekao: da ce se dete koje ce se roditi biti sam Bog. Ja mislim da bi i moja cerka (koja nema ni 3 godine) to razumela iz stiha koji sam ranije naveo.

Nije "jedinorodjeni" nego "jedinorodni". Jedinorodni znaci "jedini te vrste".
Sta je bilo sa onim da je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Objasni zasto bi to Bog radio?
Izbavice svoj narod od greha njihovih. Isus ce izbaviti svoj narod? Zasto su Izrailjci Isusov narod, ako je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Isus je Boziji Sin a ne Josifov! Zasto onda pise Njegov narod. Ciji je Izrailj narod? Boziji. Druga stvar, covek da izbavi ljude od greha? Tesko sine, tesko. Samo Bog moze da nas spase od greha.
Pavle, sluga Isusa Hrista? Sluga coveka??? A andjeo Boziji kaze Jovanu nemoj se meni klanjati jer sam i ja sluga kao i ti, Bogu se pokloni. Pavle je sluga Boziji jer je Isus Hristos Bog.

Otac, Sin i Sveti Duh su jedno. Kao Stari i Novi zavet sto su dva dela a sacinjavaju jednu Knjigu. Otac, Sin i Sveti Duh ne cine nista jedan bez drugoga razumes li to? Imas li ti zenu?
U vezi da li su sveznajuci: Luka 10,22 "I okrenuvši se k učenicima reče: sve je meni predao otac moj, i niko ne zna ko je sin osim oca, ni ko je otac osim sina, i ako sin hoće kome kazati."

Sta je bilo sa stihom gde Toma kaze: Gospod moj i Bog moj? Jovan 20,28 "I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj."

Kada je Isus bio na zemlji, dali je bio u isto vrijeme potpuni i Bog i čovjek? Apsolutno!

Kažeš : ˝Da, andjeo je upravo to rekao: da ce se dete koje ce se roditi biti sam Bog.˝

Ustvari, rekao je upravo suprotno, da će djete biti SIN Svevišnjega Stvoritelja, a ne sam Svevišnji Stvoritelj.

Luka 1:32 - On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega.

Samo značenje smisla ˝Otac i Sin˝ daje na znanje da se radi o dvije zasebne osobe, slično kao i kod ljudi. Sigurno nitko ne bi rekao da ljudski otac i sin označavaju jednu osobu ili djelove jedne cjeline. Oni mogu biti ˝ jedno˝ u kontekstu faktički iste osobnosti, razmišljanja ili ponašanja, no nikada ne u smislu jedinstvene cjeline svjesti, volje i tjela.

Ivan 6:38...- jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me poslao.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19985644&viewfull=1#post19985644 Pogrešno razmišljaš u vezi filozofske doktrine trojstva, kao što si naveo u ovom postu da Otac i Sin imaju različitu svjest ali ISTU volju, jer Biblija jasno kaže da Otac i Sin imaju RAZLIČITU svjest, ali i različitu volju.

Kažeš : ˝ Nije "jedinorodjeni" nego "jedinorodni". Jedinorodni znaci "jedini te vrste". ˝

Temeljna grčka riječ za ”jedinorođeni”, a koja je bila upotrijebljena za Isusa i za Izaka, glasi monogenés, od mónos, što znači ”jedini”, i korjenske riječi gínomai, a znači ”[o ljudima] roditi se” (Grčko-hrvatski ili srpski rječnik, Majnarić-Gorski, Školska knjiga, Zagreb, 1983). Zato se monogenés definira ovako: ”Jedini rođen, jedino dijete” (A Greek and English Lexicon of the New Testament od E. Robinsona). Theological Dictionary of the New Testament (Teološki rječnik Novog zavjeta) od Gerharda Kittela kaže: ”[Monogenés] znači: ’koji je jedini potomak, tj. bez braće ili sestara.” U ovom djelu kaže se i to da se u Ivanu 1:18; 3:16, 18; i 1. Ivanovoj 4:9 ”ne uspoređuje samo Isusov odnos s odnosom jedinorođenog sina prema svom ocu. To jest odnos jedinorođenog sina prema Ocu”.

Kažeš ˝ Sta je bilo sa onim da je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Objasni zasto bi to Bog radio?˝

Prije Isusovog začeća anđeo Gabrijel rekao je Mariji: ”Sveti duh doći će na tebe i sila Najvišega zasjenit će te. Zato će se i ono što će se roditi zvati sveto, Božji Sin“. Očito je Božji sveti duh prouzročio oplodnju jajašca u Marijinoj maternici, prenijevši tako život Božjeg prvorođenog Sina iz duhovnog područja na Zemlju. Sveti duh je nesumnjivo osigurao da savršena muška životna sila tog Sina poništi u Marijinom jajašcu svaku nesavršenost koja potječe od Adama, a da istovremeno zadrži određene genetske karakteristike. Isus je vjerojatno sličio Mariji.

Pitaš zašto bi to Bog radio ? Jednostavno zato da bi ispunio svoju vlastitu normu savršene pravde, koju je uveo za svoj narod, a to je načelo jednakosti, ili jednako za jednako. Kao što vjerojatno znaš, Adam je kao savršeni čovjek prokockao savršenstvo i vječni život. Da bi netko otkupio to što je prodano, morao se roditi sličan Adamu, što znači savršen, i zato se za Isusa jasno kaže da je POSLIJEDNJI Adam.

1. Korinćanima 15:21 - Jer budući da je smrt došla po čovjeku, i uskrsnuće mrtvih dolazi po čovjeku.

Biblija jasno kaže da je Isus bio ODGOVARAJUĆA otkupnina za ono što je Adam prokockao, i zbog čega je čovječanstvo upalo u grjeh. Da je Krist bio Bog, u smislu Stvoritelja, ili Bogočovjek, u smislu potpunosti i čovjeka i Boga, tada otkupna cjena žrtve ne bi bila jednaka načelu Jehovine pravde u kontekstu jednakosti. Zbog toga je jedino savršeni čovjek mogao otkupiti grjeh koji je prouzročio drugi savršeni čovjek, a to je kao što znamo bio Adam.

1. Timoteju 2:5,6 - Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Krist Isus, koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svjedočiti u svoje vrijeme.

Kažeš : ˝ Izbavice svoj narod od greha njihovih. Isus ce izbaviti svoj narod? Zasto su Izrailjci Isusov narod, ako je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? ˝

Iz pogrešnog kuta gledaš, zato imaš taj stav. Zar Izraelci nisu bili i Marjin narod, ili Josipov, Pavlov ? Prema tome, kada se kaže ˝ moj narod ˝, pa tako isto kada i Isus kaže, ne misli se na odnos Bog - narod, nego se govori o PORJEKLU, dok u obraćanju Stvoritelja s tim rječima, misli se na odnos Boga i naroda.

Kažeš : ˝ Pavle, sluga Isusa Hrista? Sluga coveka??? A andjeo Boziji kaze Jovanu nemoj se meni klanjati jer sam i ja sluga kao i ti, Bogu se pokloni.˝

Isus je bio savršeni čovjek samo kad je boravio na zemlji, dok je prije dolaska na zemlju, i poslije uskrsnuća, bio savršeno duhovno biće, prvorođeni od svih stvorenja, Božji Sin. Prema tome, pošto je Isus dobio od Boga svu vlast, logično je da Pavao može govoriti da je njegov sluga, kao što bi u doslovnom ljudskom kraljevstvu bilo faktički isto biti sluga i Kralju i Kraljeviću, pogotovo ako mu otac prenese svu vlast. Isto je i sa naklonom ili poštovanjem. Prije je bio običaj izražavati poštovanje određenoj osobi sa naklonom, čak i naklonom do zemlje, što se nikako nije odnosilo na obožavanje. Isus je dobro znao, a i sam je to napomenuo, da se obožavati ili štovati treba samo njegovog Oca, pošto je jedino On Stvoritelj te mu pripada sva čast i slava.

Kažeš : ˝Otac, Sin i Sveti Duh ne cine nista jedan bez drugoga razumes li to?˝

Ja sam te pitao dali su U SVEMU JEDNAKI, a ti mi odgovaraš nešto sasvim drugo.

Kažeš : ˝U vezi da li su sveznajuci: Luka 10,22 "I okrenuvši se k učenicima reče: sve je meni predao otac moj, i niko ne zna ko je sin osim oca, ni ko je otac osim sina, i ako sin hoće kome kazati."

Ovo nema veze što si postavio u vezi sa sveznanjem. Ovdje se govori o savršenom poznavanju Oca i Sina, te Isus jasno istiće da se Oni jedino poznaju u potpunosti.

Odgovori mi jednostavno, dali su Otac Jehova i Isus Sin kad je boravio na zemlji, bili potpuno jednaki u svemu, kao naprimjer u sveznanju, svemogučnosti, vječnosti i sl ?

Kažeš : ˝ Sta je bilo sa stihom gde Toma kaze: Gospod moj i Bog moj?˝

Isus nikada za sebe nije tvrdio da je Stvoritelj Bog, niti su to tvrdili njegovi učenici. Dobro znaš da Toma nije vjerovao u to da je Isus uskrsnuo, te je bio opčenito razočaran. Kada si je dokazao da Krist je uskrsnuo i da je stvaran, Toma je u euforiji prisvojio Isusa za sebe, i kao Gospodina i kao boga, ali ne u smislu Stvoritelja, nego u smislu nekoga koga sljedi do kraja života. Uskrsnuli Isus je samo ZA TOMU bio NJEGOV BOG.

Ako je Toma oslovio Isusa titulom “Bog”, tome se nema što prigovoriti. Takvo bi oslovljavanje bilo u skladu s riječima što ih je sam Isus citirao iz knjige Psalama u kojoj se moćne ljude, suce, naziva “bogovima” (Ivan 10:34, 35; Psal. 82:1-6). Naravno, Krist je na puno uzvišenijem položaju nego takvi ljudi. Zbog njegovog jedinstvenog položaja u odnosu na Jehovu, u Ivanu 1:18 Isusa se naziva “jedinorođenim bogom”. U Izaiji 9:6 Isus je u proročanstvu nazvan “Bog Moćni”, ali nije nazvan Bog Svemogući. Sve navedeno u skladu je s time što je Isus u Ivanu 1:1 nazvan “bogom”. Kontekst nam ovdje pomaže da donesemo ispravan zaključak. Kratko prije Isusove smrti, Toma je čuo kako Isus u molitvi naziva svog Oca “jedinim istinskim Bogom” (Ivan 17:3, JB). Nakon svog uskrsnuća Isus je svojim apostolima, među njima i Tomi, poručio: “Uzlazim (...) Bogu svomu i Bogu vašemu” (Ivan 20:17, JB). Nakon što je zapisao Tomine riječi koje je ovaj izrekao kad je vidio i dotaknuo uskrsnulog Krista, apostol Ivan je napisao: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu” (Ivan 20:31, JB). Stoga, ako na temelju Tomine izjave netko smatra da je Isus “jedini istinski Bog” ili da je trojedni “Bog Sin”, trebao bi ponovno razmotriti što je rekao sam Isus (17. redak) te što je apostol Ivan jasno naveo u zaključku (31. redak).

Kod:
[

Taj se biblijski redak često pogrešno tumači. U Jeruzalemskoj Bibliji on glasi: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga [grčki: ton theón] i Riječ bijaše Bog [theós].” Taj redak sadrži dva oblika grčke imenice theós (bog). Ispred prvog nalazi se riječ ton, odnosno jedan oblik grčkog određenog člana. Na tom se mjestu riječ theón odnosi na Svemogućeg Boga. Ali na drugom mjestu nalazimo imenicu theós bez određenog člana.

Je li tu član greškom ispušten ?

Ivanovo evanđelje bilo je napisano na pučkom grčkom (koine), u kojemu su postojala točno određena pravila za upotrebu određenog člana. Ako i subjekt i predikatna imenica imaju član, “oboje su određeni, identični, znače jedno te isto i jedno se može zamijeniti drugim”, kaže bibličar Archibald Thomas Robertson. On je za primjer uzeo Mateja 13:38, gdje stoji: “Polje [grčki: ho agrós] je svijet [grčki: ho kósmos].” Gramatički gledano, vrijedi i obratno: “Svijet je polje.” No što ako subjekt ima određeni član, a predikatna imenica nema, kao što je to u Ivanu 1:1? Bibličar James Allen Hewett u osvrtu na taj redak istaknuo je: “U takvoj konstrukciji subjekt i predikatna imenica nisu ni isti, ni jednaki, ni identični, ni išta u tom smislu.” Da bi to ilustrirao, Hewett se poslužio 1. Ivanovom 1:5, gdje piše: “Bog je svjetlo.” U grčkom tekstu “Bog” je ho theós, dakle ima određeni član. No imenica phos (svjetlo) nema ispred sebe nikakav član. Hewett objašnjava: “Uvijek se može reći da je Bog svjetlo, ali ne može se uvijek reći da je svjetlo Bog.” Slične primjere nalazimo u Ivanu 4:24 (“Bog je Duh”) i u 1. Ivanovoj 4:16 (“Bog je ljubav”). U oba retka subjekti imaju određeni član, a predikatne imenice (“Duh” i “ljubav”) nemaju. Prema tome u tim se recima subjekt i predikat ne mogu zamijeniti jedan drugim. Ti reci ne znače: “Duh je Bog” odnosno “ljubav je Bog”.

Tko je “Riječ” ?

Brojni grecisti i prevoditelji Biblije priznaju da se u Ivanu 1:1 zapravo ne govori o tome tko je “Riječ”, nego kakva je “Riječ”. Prevoditelj Biblije William Barclay kaže: “Budući da Ivan ispred riječi theos nije upotrijebio određeni član, zaključujemo da je ona opisni izraz. (...) Ivan tu nije poistovjetio Riječ s Bogom. Jednostavno rečeno, on nije rekao da je Isus Bog.” Bibličar Jason David BeDuhn slično tome kaže: “Ako u grčkoj rečenici kakva je ona iz Ivana 1:1c ispred theos ne stavite određeni član, vaši će čitatelji zaključiti da ona znači ‘bog’. (...) Izostavljanjem određenog člana theos dobiva sasvim drugačije značenje od ho theos. (...) Prema Ivanu 1:1, Riječ nije Bog, jedan jedini, nego bog, to jest biće nalik Bogu.” Ili riječima Josepha Henrya Thayera, bibličara koji je radio na engleskom prijevodu Biblije American Standard Version: “Logos [Riječ] je bio božanske prirode, a ne Bog.”

Kažeš : ˝Da, andjeo je upravo to rekao: da ce se dete koje ce se roditi biti sam Bog.˝

Ustvari, rekao je upravo suprotno, da će djete biti SIN Svevišnjega Stvoritelja, a ne sam Svevišnji Stvoritelj.

Luka 1:32 - On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega.

Samo značenje smisla ˝Otac i Sin˝ daje na znanje da se radi o dvije zasebne osobe, slično kao i kod ljudi. Sigurno nitko ne bi rekao da ljudski otac i sin označavaju jednu osobu ili djelove jedne cjeline. Oni mogu biti ˝ jedno˝ u kontekstu faktički iste osobnosti, razmišljanja ili ponašanja, no nikada ne u smislu jedinstvene cjeline svjesti, volje i tjela.

Ivan 6:38...- jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me poslao.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19985644&viewfull=1#post19985644 Pogrešno razmišljaš u vezi filozofske doktrine trojstva, kao što si naveo u ovom postu da Otac i Sin imaju različitu svjest ali ISTU volju, jer Biblija jasno kaže da Otac i Sin imaju RAZLIČITU svjest, ali i različitu volju.

Kažeš : ˝ Nije "jedinorodjeni" nego "jedinorodni". Jedinorodni znaci "jedini te vrste". ˝

Temeljna grčka riječ za ”jedinorođeni”, a koja je bila upotrijebljena za Isusa i za Izaka, glasi monogenés, od mónos, što znači ”jedini”, i korjenske riječi gínomai, a znači ”[o ljudima] roditi se” (Grčko-hrvatski ili srpski rječnik, Majnarić-Gorski, Školska knjiga, Zagreb, 1983). Zato se monogenés definira ovako: ”Jedini rođen, jedino dijete” (A Greek and English Lexicon of the New Testament od E. Robinsona). Theological Dictionary of the New Testament (Teološki rječnik Novog zavjeta) od Gerharda Kittela kaže: ”[Monogenés] znači: ’koji je jedini potomak, tj. bez braće ili sestara.” U ovom djelu kaže se i to da se u Ivanu 1:18; 3:16, 18; i 1. Ivanovoj 4:9 ”ne uspoređuje samo Isusov odnos s odnosom jedinorođenog sina prema svom ocu. To jest odnos jedinorođenog sina prema Ocu”.

Kažeš ˝ Sta je bilo sa onim da je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Objasni zasto bi to Bog radio?˝

Prije Isusovog začeća anđeo Gabrijel rekao je Mariji: ”Sveti duh doći će na tebe i sila Najvišega zasjenit će te. Zato će se i ono što će se roditi zvati sveto, Božji Sin“. Očito je Božji sveti duh prouzročio oplodnju jajašca u Marijinoj maternici, prenijevši tako život Božjeg prvorođenog Sina iz duhovnog područja na Zemlju. Sveti duh je nesumnjivo osigurao da savršena muška životna sila tog Sina poništi u Marijinom jajašcu svaku nesavršenost koja potječe od Adama, a da istovremeno zadrži određene genetske karakteristike. Isus je vjerojatno sličio Mariji.

Pitaš zašto bi to Bog radio ? Jednostavno zato da bi ispunio svoju vlastitu normu savršene pravde, koju je uveo za svoj narod, a to je načelo jednakosti, ili jednako za jednako. Kao što vjerojatno znaš, Adam je kao savršeni čovjek prokockao savršenstvo i vječni život. Da bi netko otkupio to što je prodano, morao se roditi sličan Adamu, što znači savršen, i zato se za Isusa jasno kaže da je POSLIJEDNJI Adam.

1. Korinćanima 15:21 - Jer budući da je smrt došla po čovjeku, i uskrsnuće mrtvih dolazi po čovjeku.

Biblija jasno kaže da je Isus bio ODGOVARAJUĆA otkupnina za ono što je Adam prokockao, i zbog čega je čovječanstvo upalo u grjeh. Da je Krist bio Bog, u smislu Stvoritelja, ili Bogočovjek, u smislu potpunosti i čovjeka i Boga, tada otkupna cjena žrtve ne bi bila jednaka načelu Jehovine pravde u kontekstu jednakosti. Zbog toga je jedino savršeni čovjek mogao otkupiti grjeh koji je prouzročio drugi savršeni čovjek, a to je kao što znamo bio Adam.

1. Timoteju 2:5,6 - Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Krist Isus, koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svjedočiti u svoje vrijeme.

Kažeš : ˝ Izbavice svoj narod od greha njihovih. Isus ce izbaviti svoj narod? Zasto su Izrailjci Isusov narod, ako je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? ˝

Iz pogrešnog kuta gledaš, zato imaš taj stav. Zar Izraelci nisu bili i Marjin narod, ili Josipov, Pavlov ? Prema tome, kada se kaže ˝ moj narod ˝, pa tako isto kada i Isus kaže, ne misli se na odnos Bog - narod, nego se govori o PORJEKLU, dok u obraćanju Stvoritelja s tim rječima, misli se na odnos Boga i naroda.

Kažeš : ˝ Pavle, sluga Isusa Hrista? Sluga coveka??? A andjeo Boziji kaze Jovanu nemoj se meni klanjati jer sam i ja sluga kao i ti, Bogu se pokloni.˝

Isus je bio savršeni čovjek samo kad je boravio na zemlji, dok je prije dolaska na zemlju, i poslije uskrsnuća, bio savršeno duhovno biće, prvorođeni od svih stvorenja, Božji Sin. Prema tome, pošto je Isus dobio od Boga svu vlast, logično je da Pavao može govoriti da je njegov sluga, kao što bi u doslovnom ljudskom kraljevstvu bilo faktički isto biti sluga i Kralju i Kraljeviću, pogotovo ako mu otac prenese svu vlast. Isto je i sa naklonom ili poštovanjem. Prije je bio običaj izražavati poštovanje određenoj osobi sa naklonom, čak i naklonom do zemlje, što se nikako nije odnosilo na obožavanje. Isus je dobro znao, a i sam je to napomenuo, da se obožavati ili štovati treba samo njegovog Oca, pošto je jedino On Stvoritelj te mu pripada sva čast i slava.

Kažeš : ˝Otac, Sin i Sveti Duh ne cine nista jedan bez drugoga razumes li to?˝

Ja sam te pitao dali su U SVEMU JEDNAKI, a ti mi odgovaraš nešto sasvim drugo.

Kažeš : ˝U vezi da li su sveznajuci: Luka 10,22 "I okrenuvši se k učenicima reče: sve je meni predao otac moj, i niko ne zna ko je sin osim oca, ni ko je otac osim sina, i ako sin hoće kome kazati."

Ovo nema veze što si postavio u vezi sa sveznanjem. Ovdje se govori o savršenom poznavanju Oca i Sina, te Isus jasno istiće da se Oni jedino poznaju u potpunosti.

Odgovori mi jednostavno, dali su Otac Jehova i Isus Sin kad je boravio na zemlji, bili potpuno jednaki u svemu, kao naprimjer u sveznanju, svemogučnosti, vječnosti i sl ?

Kažeš : ˝ Sta je bilo sa stihom gde Toma kaze: Gospod moj i Bog moj?˝

Isus nikada za sebe nije tvrdio da je Stvoritelj Bog, niti su to tvrdili njegovi učenici. Dobro znaš da Toma nije vjerovao u to da je Isus uskrsnuo, te je bio opčenito razočaran. Kada si je dokazao da Krist je uskrsnuo i da je stvaran, Toma je u euforiji prisvojio Isusa za sebe, i kao Gospodina i kao boga, ali ne u smislu Stvoritelja, nego u smislu nekoga koga sljedi do kraja života. Uskrsnuli Isus je samo ZA TOMU bio NJEGOV BOG.

Ako je Toma oslovio Isusa titulom “Bog”, tome se nema što prigovoriti. Takvo bi oslovljavanje bilo u skladu s riječima što ih je sam Isus citirao iz knjige Psalama u kojoj se moćne ljude, suce, naziva “bogovima” (Ivan 10:34, 35; Psal. 82:1-6). Naravno, Krist je na puno uzvišenijem položaju nego takvi ljudi. Zbog njegovog jedinstvenog položaja u odnosu na Jehovu, u Ivanu 1:18 Isusa se naziva “jedinorođenim bogom”. U Izaiji 9:6 Isus je u proročanstvu nazvan “Bog Moćni”, ali nije nazvan Bog Svemogući. Sve navedeno u skladu je s time što je Isus u Ivanu 1:1 nazvan “bogom”. Kontekst nam ovdje pomaže da donesemo ispravan zaključak. Kratko prije Isusove smrti, Toma je čuo kako Isus u molitvi naziva svog Oca “jedinim istinskim Bogom” (Ivan 17:3, JB). Nakon svog uskrsnuća Isus je svojim apostolima, među njima i Tomi, poručio: “Uzlazim (...) Bogu svomu i Bogu vašemu” (Ivan 20:17, JB). Nakon što je zapisao Tomine riječi koje je ovaj izrekao kad je vidio i dotaknuo uskrsnulog Krista, apostol Ivan je napisao: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu” (Ivan 20:31, JB). Stoga, ako na temelju Tomine izjave netko smatra da je Isus “jedini istinski Bog” ili da je trojedni “Bog Sin”, trebao bi ponovno razmotriti što je rekao sam Isus (17. redak) te što je apostol Ivan jasno naveo u zaključku (31. redak).

Ja tebi savetujem da pod hitno ides na ispiranje mozga. Na prvom mestu, i pogotovo, iz razloga sto Isusa nazivas stvorenjem. Stvoritelja beskrajnog svemira ti nazivas stvorenjem. Tu si otisao u ofsajd daleko i ja sam sa tobom zavrsio.
Sve ovo sto govoris je smesnije od male dece. Izvrces stvari. "Nije to tako nego je ovako". Daj nemoj biti smesan.
Kada Isus uskoro ponovo dodje, sta ces tada ti ciniti?

Kod:
[

Taj se biblijski redak često pogrešno tumači. U Jeruzalemskoj Bibliji on glasi: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga [grčki: ton theón] i Riječ bijaše Bog [theós].” Taj redak sadrži dva oblika grčke imenice theós (bog). Ispred prvog nalazi se riječ ton, odnosno jedan oblik grčkog određenog člana. Na tom se mjestu riječ theón odnosi na Svemogućeg Boga. Ali na drugom mjestu nalazimo imenicu theós bez određenog člana.

Je li tu član greškom ispušten ?

Ivanovo evanđelje bilo je napisano na pučkom grčkom (koine), u kojemu su postojala točno određena pravila za upotrebu određenog člana. Ako i subjekt i predikatna imenica imaju član, “oboje su određeni, identični, znače jedno te isto i jedno se može zamijeniti drugim”, kaže bibličar Archibald Thomas Robertson. On je za primjer uzeo Mateja 13:38, gdje stoji: “Polje [grčki: ho agrós] je svijet [grčki: ho kósmos].” Gramatički gledano, vrijedi i obratno: “Svijet je polje.” No što ako subjekt ima određeni član, a predikatna imenica nema, kao što je to u Ivanu 1:1? Bibličar James Allen Hewett u osvrtu na taj redak istaknuo je: “U takvoj konstrukciji subjekt i predikatna imenica nisu ni isti, ni jednaki, ni identični, ni išta u tom smislu.” Da bi to ilustrirao, Hewett se poslužio 1. Ivanovom 1:5, gdje piše: “Bog je svjetlo.” U grčkom tekstu “Bog” je ho theós, dakle ima određeni član. No imenica phos (svjetlo) nema ispred sebe nikakav član. Hewett objašnjava: “Uvijek se može reći da je Bog svjetlo, ali ne može se uvijek reći da je svjetlo Bog.” Slične primjere nalazimo u Ivanu 4:24 (“Bog je Duh”) i u 1. Ivanovoj 4:16 (“Bog je ljubav”). U oba retka subjekti imaju određeni član, a predikatne imenice (“Duh” i “ljubav”) nemaju. Prema tome u tim se recima subjekt i predikat ne mogu zamijeniti jedan drugim. Ti reci ne znače: “Duh je Bog” odnosno “ljubav je Bog”.

Tko je “Riječ” ?

Brojni grecisti i prevoditelji Biblije priznaju da se u Ivanu 1:1 zapravo ne govori o tome tko je “Riječ”, nego kakva je “Riječ”. Prevoditelj Biblije William Barclay kaže: “Budući da Ivan ispred riječi theos nije upotrijebio određeni član, zaključujemo da je ona opisni izraz. (...) Ivan tu nije poistovjetio Riječ s Bogom. Jednostavno rečeno, on nije rekao da je Isus Bog.” Bibličar Jason David BeDuhn slično tome kaže: “Ako u grčkoj rečenici kakva je ona iz Ivana 1:1c ispred theos ne stavite određeni član, vaši će čitatelji zaključiti da ona znači ‘bog’. (...) Izostavljanjem određenog člana theos dobiva sasvim drugačije značenje od ho theos. (...) Prema Ivanu 1:1, Riječ nije Bog, jedan jedini, nego bog, to jest biće nalik Bogu.” Ili riječima Josepha Henrya Thayera, bibličara koji je radio na engleskom prijevodu Biblije American Standard Version: “Logos [Riječ] je bio božanske prirode, a ne Bog.”

Lupas gore nego iko pre sto sam video da lupa u zivotu. Osim ostalih jehovinih svedoka. Kako li vas samo tako zacaraju?

Siromasnima se propoveda Jevandjelje. Seti se tih reci Isusovih. I onih gde kaze Hvalim te Oce sto si ovo sakrio od inteligentnih a otkrio prostima i jednostavnima.
Sveto Pismo, Boziju Rec, moze da razume i shvati SVAKO ko cita. Zasto? Zato sto Sveti Duh objasnjava ljudima dok citaju, sta znace reci koje je isti taj Sveti Duh i napisao.

Kod:
Filibljanima 2,5    Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu,
Filibljanima 2,6    Koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom;
Filibljanima 2,7    Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek.

Eto zasto nikad nije za sebe govorio da je Bog.
Za razliku od Sotone:
Kod:
Isaija 14,12    Kako pade s neba, zvijezdo danice, kćeri zorina? kako se obori na zemlju koji si gazio narode?
Isaija 14,13    A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo, više zvijezda Božijih podignuću prijesto svoj, i sješću na gori zbornoj na strani sjevernoj;
Isaija 14,14    Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s višnjim.

Kod:
Filibljanima 2,5    Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu,
Filibljanima 2,6    Koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom;
Filibljanima 2,7    Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek.

Eto zasto nikad nije za sebe govorio da je Bog.
Za razliku od Sotone:
Kod:
Isaija 14,12    Kako pade s neba, zvijezdo danice, kćeri zorina? kako se obori na zemlju koji si gazio narode?
Isaija 14,13    A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo, više zvijezda Božijih podignuću prijesto svoj, i sješću na gori zbornoj na strani sjevernoj;
Isaija 14,14    Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s višnjim.

Hoćeš da kažeš da zbog poniznosti nije želio naglašavati da je Bog, za razliku od Sotone ? No, to nije točno, jer ustvari, nije naglašavao zbog toga što On ustvari nije Stvoritelj Bog. To se jasno može dokazati, pošto je Stvoritelj Jehova u mnoštvo navrata upravo naglasio u starom zavjetu, i dao na znanje, da je On JEDINI PRAVI Bog. Prema tome, fino se vidi da je pravi Bog govorio i naglašavao da je upravo On Stvoritelj i Bog, te nije sakrivao to od drugih. Zašto bi onda Isus to sakrivao od drugih da je On pravi Stvoritelj Bog ?

2. Mojsijeva 3:6 - Zatim je nastavio: “Ja sam Bog oca tvojega, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev.”

3. Mojsijeva 11:44 - Jer ja sam Jehova, Bog vaš.

4. Mojsijeva 10:10...- Ja sam Jehova, Bog vaš.”

Suci 6:10 - I rekao sam vam: “Ja sam Jehova, Bog vaš. Nemojte štovati bogove Amorejaca u čijoj zemlji živite!” Ali vi niste poslušali glas moj.’”

Psalmi 46:10 “Pokorite se i spoznajte da sam ja Bog! Uzvisit ću se među narodima, uzvisit ću se na zemlji.”

Ovo je samo mali dio gdje Bog naglašava za sebe da je Bog.

Zašto onda to Isus ne čini, ako je On taj isti Bog ?

Jednostavno zato što Isus nije pravi Stvoritelj Bog, i zato tu informaciju On ne naglašava.

Uz to, u Filipljanima 2:6 se jasno daje na znanje da Isus nikada nije pomišljao na otimanje apsolutnog prava vladanja od strane Boga. I zato na temelju logike nema smisla da se nije htio usporediti sa samim sobom, nego Pavao u tom stavku precizno naglašava, da se Krist nije uspoređivao sa Bogom, što upravo govori o tome da On prema tome nije mogao biti taj isti Bog.

Ovo nije bilo direktno namenjeno tebi Logicaru. Nego ljudima koji citaju forum. S tobom nemam sta vise pricati jer Stvoritelja nazivas stvorenjem. Ako je to tako u tvojoj glavi, rekao sam ti da treba da ispiras mozak. A ja ti tu ne mogu pomoci niti je to moj posao da radim.

Ovo nije bilo direktno namenjeno tebi Logicaru. Nego ljudima koji citaju forum. S tobom nemam sta vise pricati jer Stvoritelja nazivas stvorenjem. Ako je to tako u tvojoj glavi, rekao sam ti da treba da ispiras mozak. A ja ti tu ne mogu pomoci niti je to moj posao da radim.

Isus je stvorenje a ne Stvoritelj, i to nije tako u mojoj glavi, nego je to tako u Bibliji.

Kološanima 1:15... - prvorođenac svega što je stvoreno.

Kod:
1. Mojsijeva 1,3    I reče Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost.
Otac, sin i Sveti Duh su zajedno stvarali.
Kod:
1. Mojsijeva 1,26    Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
Da nacinimo. Mnozina.
Kod:
Jovan 1,15    Jovan svjedoči za njega i viče govoreći: ovaj bješe za koga rekoh: koji za mnom ide preda mnom postade, jer prije mene bješe.

Kod:
1. Mojsijeva 1,3    I reče Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost.
Otac, sin i Sveti Duh su zajedno stvarali.
Kod:
1. Mojsijeva 1,26    Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
Da nacinimo. Mnozina.
Kod:
Jovan 1,15    Jovan svjedoči za njega i viče govoreći: ovaj bješe za koga rekoh: koji za mnom ide preda mnom postade, jer prije mene bješe.

Nema ništa sporno u tome da su Jehova i Isus sudjelovali u stvaranju svjeta posredstvom svetoga duha, i da se u 1. Mojsijevoj 1:26 govori u množini o Ocu i Sinu.

Sporno je to da Otac Jehova i Sin Isus nisu ista osoba ili dva različita djela jedne osobe.

Istina o Božjoj naravi

“Bogje Duh i koji ga štuju moraju ga štovati duhom i istinom”, stoji u Bibliji. Ove riječi otkrivaju nam temeljnu istinu o Božjoj naravi — on je duh. No Biblija o Bogu govori kao o osobi. Kaže da mu je ime Jehova. Neke ljude zbunjuje način na koji Biblija opisuje Boga. Ako je Bog nevidljiv duh, a ne materijalno biće, zašto se onda u mnogim biblijskim izvještajima kaže da ima oči, uši, nos, srce, mišice, ruke, prste i noge? Osim toga, Biblija kaže da je čovjek stvoren na Božju sliku, pa bi neki mogli zaključiti da Bog ima tijelo poput čovjeka. No pažljivo razmatranje onoga što Biblija kaže o toj temi može ukloniti nedoumice.

Zašto mu se pripisuju ljudska obilježja ?

Biblijski su pisci pod Božjim nadahnućem pri opisivanju Svemogućeg Boga koristili ljudska obilježja kako bi ga približili ljudima. Stručnjaci takvo prikazivanje nazivaju antropomorfizam. Pod tim pojmom podrazumijeva se pripisivanje ljudskih obilježja, postupaka i misli drugim bićima i stvarima. To samo pokazuje da je ljudski jezik previše ograničen da bi se njime mogao opisati pravi Bog Jehova. Svrha takvog prikazivanja je opisati najvažnija obilježja Boga na način koji ljudi mogu razumjeti. Takve izraze ne trebamo shvaćati doslovno kao što ne shvaćamo doslovno ni kad se u Bibliji za Boga kaže da je “Stijena”, “sunce” ili “štit”. Slično tome, u Bibliji se kaže da je čovjek stvoren na Božju sliku kako bi se istaknulo da čovjek u ograničenoj mjeri posjeduje osobine koje su kod Boga savršeno izražene. Naravno, to ne znači da su ljudi duhovna bića niti da Bog izgleda kao čovjek.

Je li Bog muško ili žensko ?

Kao što ne trebamo doslovno shvatiti kad se Bogu pripisuju ljudska obilježja, tako ne trebamo doslovno shvatiti ni kad se o njemu govori u muškom rodu. Razlika između muškog i ženskog roda karakteristična je za stvorenja koja imaju fizičko tijelo, a to što se o Svemogućem Bogu Jehovi govori u muškom rodu samo pokazuje da je ljudski jezik suviše ograničen da bi se njime Bog mogao u potpunosti opisati. Biblija opisuje Boga kao oca kako bismo lakše shvatili da se našeg Stvoritelja može usporediti s ljudskim ocem koji voli i štiti svoju djecu i brine se za njih. To ne znači da Boga ili druga duhovna bića na nebu trebamo doživljavati kao muške ili ženske osobe. Njih ne obilježava muški ili ženski spol. Zanimljivo je da Biblija ukazuje na to da ljudi koji su pozvani da postanu Kristovi suvladari u nebeskom Kraljevstvu ne očekuju da će kao proslavljeni duhovni Božji sinovi ostati muško ili žensko. I apostol Pavao ih je podsjetio da među njima neće biti “ni muškoga ni ženskoga”. Oni su slikovito prikazani i kao “žena Janjetova”, odnosno “nevjesta” Isusa Krista. Sve to pokazuje da ne trebamo doslovno shvaćati kad se ljudska obilježja pripisuju Bogu, njegovom jedinorođenom Sinu Isusu i drugim duhovnim bićima. Pisci Biblije ispravno su razumjeli ulogu muškarca, pa su o Bogu govorili u muškom rodu. Uvidjeli su da muškarac, kad ispravno ispunjava svoju ulogu, odražava ljubav i očinsku brigu koju Jehova pokazuje svojoj zemaljskoj djeci.

Božje najistaknutije svojstvo

Svevišnji Bog je duh, ali bez obzira na to on nije nezainteresiran, tajanstven niti nepristupačan. Iako je duhovno biće, ljudi iskrenog srca mogu upoznati njegovu ljubav, moć, mudrost i pravdu — obilježja njegove osobnosti koja se vide na njegovim djelima stvaranja. Međutim, Božja narav najviše dolazi do izražaja u njegovom najistaknutijem svojstvu — ljubavi. Njegova je ljubav toliko izražena da se kaže da je on ljubav. Ljubav je temelj i njegovih drugih osobina, naprimjer milosrđa, spremnosti da oprosti i strpljivosti. Jehova poziva ljude da mu se približe. On je doista Bog ljubavi.

Kod:
Jovan 15:16
Vi mene ne izabraste, nego ja vas izabrah, i postavih vas da vi idete i rod rodite; i da vaš rod ostane, da šta god zaištete u Oca u ime moje da vam da.

Jovan 14:13,14
I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.

Jovan 16:23,24
I u onaj dan nećete me pitati nizašta. Zaista, zaista vam kažem da šta god uzištete u Oca u ime moje, daće vam.
Dosle ne iskaste ništa u ime moje; ištite i primićete, da radost vaša bude ispunjena.

Matej 16:15 - Nato ih je upitao: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?”

Matej 16:16 - Šimun Petar je odgovorio: “Ti si Krist, Sin Boga živoga.

Petar je jasno rekao da je Isus Sin Boga živoga, a ne da je sam On taj Bog živi.

Sigurno bi Petar drugačije interpretirao rečenicu da je Isus taj Bog živi, a i sam bi ga Krist ispravio da je On Stvoritelj.

Isus je uvijek naglašavao činjenicu da je Božji Sin, a ne Stvoritelj Bog, dok je Jehova uvjek naglašavao da je On Bog, jedini pravi, i ništa drugo osim toga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back