Kažeš : ˝Da, andjeo je upravo to rekao: da ce se dete koje ce se roditi biti sam Bog.˝
Ustvari, rekao je upravo suprotno, da će djete biti SIN Svevišnjega Stvoritelja, a ne sam Svevišnji Stvoritelj.
Luka 1:32 - On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega.
Samo značenje smisla ˝Otac i Sin˝ daje na znanje da se radi o dvije zasebne osobe, slično kao i kod ljudi. Sigurno nitko ne bi rekao da ljudski otac i sin označavaju jednu osobu ili djelove jedne cjeline. Oni mogu biti ˝ jedno˝ u kontekstu faktički iste osobnosti, razmišljanja ili ponašanja, no nikada ne u smislu jedinstvene cjeline svjesti, volje i tjela.
Ivan 6:38...- jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me poslao.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=19985644&viewfull=1#post19985644 Pogrešno razmišljaš u vezi filozofske doktrine trojstva, kao što si naveo u ovom postu da Otac i Sin imaju različitu svjest ali ISTU volju, jer Biblija jasno kaže da Otac i Sin imaju RAZLIČITU svjest, ali i različitu volju.
Kažeš : ˝ Nije "jedinorodjeni" nego "jedinorodni". Jedinorodni znaci "jedini te vrste". ˝
Temeljna grčka riječ za ”jedinorođeni”, a koja je bila upotrijebljena za Isusa i za Izaka, glasi monogenés, od mónos, što znači ”jedini”, i korjenske riječi gínomai, a znači ”[o ljudima] roditi se” (Grčko-hrvatski ili srpski rječnik, Majnarić-Gorski, Školska knjiga, Zagreb, 1983). Zato se monogenés definira ovako: ”Jedini rođen, jedino dijete” (A Greek and English Lexicon of the New Testament od E. Robinsona). Theological Dictionary of the New Testament (Teološki rječnik Novog zavjeta) od Gerharda Kittela kaže: ”[Monogenés] znači: ’koji je jedini potomak, tj. bez braće ili sestara.” U ovom djelu kaže se i to da se u Ivanu 1:18; 3:16, 18; i 1. Ivanovoj 4:9 ”ne uspoređuje samo Isusov odnos s odnosom jedinorođenog sina prema svom ocu. To jest odnos jedinorođenog sina prema Ocu”.
Kažeš ˝ Sta je bilo sa onim da je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? Objasni zasto bi to Bog radio?˝
Prije Isusovog začeća anđeo Gabrijel rekao je Mariji: ”Sveti duh doći će na tebe i sila Najvišega zasjenit će te. Zato će se i ono što će se roditi zvati sveto, Božji Sin“. Očito je Božji sveti duh prouzročio oplodnju jajašca u Marijinoj maternici, prenijevši tako život Božjeg prvorođenog Sina iz duhovnog područja na Zemlju. Sveti duh je nesumnjivo osigurao da savršena muška životna sila tog Sina poništi u Marijinom jajašcu svaku nesavršenost koja potječe od Adama, a da istovremeno zadrži određene genetske karakteristike. Isus je vjerojatno sličio Mariji.
Pitaš zašto bi to Bog radio ? Jednostavno zato da bi ispunio svoju vlastitu normu savršene pravde, koju je uveo za svoj narod, a to je načelo jednakosti, ili jednako za jednako. Kao što vjerojatno znaš, Adam je kao savršeni čovjek prokockao savršenstvo i vječni život. Da bi netko otkupio to što je prodano, morao se roditi sličan Adamu, što znači savršen, i zato se za Isusa jasno kaže da je POSLIJEDNJI Adam.
1. Korinćanima 15:21 - Jer budući da je smrt došla po čovjeku, i uskrsnuće mrtvih dolazi po čovjeku.
Biblija jasno kaže da je Isus bio ODGOVARAJUĆA otkupnina za ono što je Adam prokockao, i zbog čega je čovječanstvo upalo u grjeh. Da je Krist bio Bog, u smislu Stvoritelja, ili Bogočovjek, u smislu potpunosti i čovjeka i Boga, tada otkupna cjena žrtve ne bi bila jednaka načelu Jehovine pravde u kontekstu jednakosti. Zbog toga je jedino savršeni čovjek mogao otkupiti grjeh koji je prouzročio drugi savršeni čovjek, a to je kao što znamo bio Adam.
1. Timoteju 2:5,6 - Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Krist Isus, koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svjedočiti u svoje vrijeme.
Kažeš : ˝ Izbavice svoj narod od greha njihovih. Isus ce izbaviti svoj narod? Zasto su Izrailjci Isusov narod, ako je Marija zatrudnela od Duha Svetoga? ˝
Iz pogrešnog kuta gledaš, zato imaš taj stav. Zar Izraelci nisu bili i Marjin narod, ili Josipov, Pavlov ? Prema tome, kada se kaže ˝ moj narod ˝, pa tako isto kada i Isus kaže, ne misli se na odnos Bog - narod, nego se govori o PORJEKLU, dok u obraćanju Stvoritelja s tim rječima, misli se na odnos Boga i naroda.
Kažeš : ˝ Pavle, sluga Isusa Hrista? Sluga coveka??? A andjeo Boziji kaze Jovanu nemoj se meni klanjati jer sam i ja sluga kao i ti, Bogu se pokloni.˝
Isus je bio savršeni čovjek samo kad je boravio na zemlji, dok je prije dolaska na zemlju, i poslije uskrsnuća, bio savršeno duhovno biće, prvorođeni od svih stvorenja, Božji Sin. Prema tome, pošto je Isus dobio od Boga svu vlast, logično je da Pavao može govoriti da je njegov sluga, kao što bi u doslovnom ljudskom kraljevstvu bilo faktički isto biti sluga i Kralju i Kraljeviću, pogotovo ako mu otac prenese svu vlast. Isto je i sa naklonom ili poštovanjem. Prije je bio običaj izražavati poštovanje određenoj osobi sa naklonom, čak i naklonom do zemlje, što se nikako nije odnosilo na obožavanje. Isus je dobro znao, a i sam je to napomenuo, da se obožavati ili štovati treba samo njegovog Oca, pošto je jedino On Stvoritelj te mu pripada sva čast i slava.
Kažeš : ˝Otac, Sin i Sveti Duh ne cine nista jedan bez drugoga razumes li to?˝
Ja sam te pitao dali su U SVEMU JEDNAKI, a ti mi odgovaraš nešto sasvim drugo.
Kažeš : ˝U vezi da li su sveznajuci: Luka 10,22 "I okrenuvši se k učenicima reče: sve je meni predao otac moj, i niko ne zna ko je sin osim oca, ni ko je otac osim sina, i ako sin hoće kome kazati."
Ovo nema veze što si postavio u vezi sa sveznanjem. Ovdje se govori o savršenom poznavanju Oca i Sina, te Isus jasno istiće da se Oni jedino poznaju u potpunosti.
Odgovori mi jednostavno, dali su Otac Jehova i Isus Sin kad je boravio na zemlji, bili potpuno jednaki u svemu, kao naprimjer u sveznanju, svemogučnosti, vječnosti i sl ?
Kažeš : ˝ Sta je bilo sa stihom gde Toma kaze: Gospod moj i Bog moj?˝
Isus nikada za sebe nije tvrdio da je Stvoritelj Bog, niti su to tvrdili njegovi učenici. Dobro znaš da Toma nije vjerovao u to da je Isus uskrsnuo, te je bio opčenito razočaran. Kada si je dokazao da Krist je uskrsnuo i da je stvaran, Toma je u euforiji prisvojio Isusa za sebe, i kao Gospodina i kao boga, ali ne u smislu Stvoritelja, nego u smislu nekoga koga sljedi do kraja života. Uskrsnuli Isus je samo ZA TOMU bio NJEGOV BOG.
Ako je Toma oslovio Isusa titulom “Bog”, tome se nema što prigovoriti. Takvo bi oslovljavanje bilo u skladu s riječima što ih je sam Isus citirao iz knjige Psalama u kojoj se moćne ljude, suce, naziva “bogovima” (Ivan 10:34, 35; Psal. 82:1-6). Naravno, Krist je na puno uzvišenijem položaju nego takvi ljudi. Zbog njegovog jedinstvenog položaja u odnosu na Jehovu, u Ivanu 1:18 Isusa se naziva “jedinorođenim bogom”. U Izaiji 9:6 Isus je u proročanstvu nazvan “Bog Moćni”, ali nije nazvan Bog Svemogući. Sve navedeno u skladu je s time što je Isus u Ivanu 1:1 nazvan “bogom”. Kontekst nam ovdje pomaže da donesemo ispravan zaključak. Kratko prije Isusove smrti, Toma je čuo kako Isus u molitvi naziva svog Oca “jedinim istinskim Bogom” (Ivan 17:3, JB). Nakon svog uskrsnuća Isus je svojim apostolima, među njima i Tomi, poručio: “Uzlazim (...) Bogu svomu i Bogu vašemu” (Ivan 20:17, JB). Nakon što je zapisao Tomine riječi koje je ovaj izrekao kad je vidio i dotaknuo uskrsnulog Krista, apostol Ivan je napisao: “Ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu” (Ivan 20:31, JB). Stoga, ako na temelju Tomine izjave netko smatra da je Isus “jedini istinski Bog” ili da je trojedni “Bog Sin”, trebao bi ponovno razmotriti što je rekao sam Isus (17. redak) te što je apostol Ivan jasno naveo u zaključku (31. redak).