duh naroda

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
šta zapravo održava duh naroda i narodno raspoloženje
onako globalno u smislu mase i građana jedne zemlje
oke politika, ekonomija ali šta narod čini generalno zadovoljnim i entuzijastičnim

Bas sam pre neki dan gledao na tv jednu listu gde su Peru i Panama drzave gde njihovi narodi spadaju na najpozitivnije sto se tice buducnosti, a naj negativniji narodi u pogledu buducnosti spadaju Irak pa Srbija.

šta narod čini generalno zadovoljnim i entuzijastičnim

Fakt da mu plata traje do sledeće; i da mu, po sabiranju, preostaje za (makar) sitne luksuze. Fakt da, ugane li nožni palac; ne strahuje koliko će mu participacija u ambulanti naplatiti; za koliko će mu analgetika reć da ne mogu ić na recept već se plaćaju; da doktorska pauza neće trajat tri i po sata, ni radno mu se vreme završit sat pre zvaničnog. Da se sestre neće na njega ritat nogom zato što se usudio doć kod doktora.

Da će, oboli li od kakve naročito gadne i potencijalno smrtonosne bolesti; biti u stanju da je pokuša lečit. Umesto da si odma puca u čelo i poštedi porodicu zaduživanja kod lihvara i/ili prodaje stana u bescenje. Obzirom da će samo tako nać kakavu paru da si plati koji tretman ili operaciju.

Fakt da odlazi na posao koji se uredno vodi u radnim knjižicama i ne mora strepiti da će se, dočeka li sede kose, ispostaviti kako ima tri meseca staža. A nema uslov za penziju. Mada radi ceo svoj vek. Fakt da odlazi na posao koji ne vode ratni profiteri i/ili finansijeri političkih stranaka koji kešom (istima) plaćaju slobodu da drže kućne robove i marvu koja se otpušta taman kad istekne zakonski rok za zaposlenje na određeno. Ili, šta znam, taman kad treba isplatit prvu platu.

Da, znam i take. Koji godinama rade, vode ljudi svoj biznis, i dosad su imali jedno po miliona zaposlenika; zato što ih otpuštaju čim im se treba platit.

Fakt da su u stanju imati ušteđevinu kojom će sutra školovati svoju decu.

Fakt da, ostareli, neće umret od gladi.

Sve ostalo je zviždanje onoj stvari.

Po mitinzima i predizbornim kampanjama.

Od tog se leba niko nije najeo.

Ja ne znam zadovoljnog i entuzijastičnog a gladnog čoveka.

Hleba i igara.....

U Srbiji covek i ne mora da ima para, ali da ima uvek da se prejeda, prepija, da pusi i da spava sa suprotnim polom.....

To odrzava duh naroda , bar ovde u Srbiji......

I na kraju pesma "Ne moze nam niko nsita, jaci smo od sudbine" ..... i "Mi smo nebeski naroooooood oj haaaaaaaaaa"

Шта држи... Ја мислим да је народ најјединственији када има претњу, непријатеља... Заједничка несрећа...

Generalno, pristojna egzistencija........mi smo narod koji je pod hroničnim strasom od, ratova, inflacije, bmbarovanja....to devedesetih....a onda idu dvehiljadite, najezda ekstremnih političara lopova, narko mafija, auto mafija, i mafija do mafije.....koji i koliki je strah tih lopuža, da im nikada nije dosta....time bi trebalo i psiholozi i psihijatri da se pozabave......javno ću ovde reći...gradonačelnik moga grada u vlasništvu ima oko tridesetak stanova....otkriven je po broju strujomera koji se vode na njegovo ime u elektrodistribuciji...svaki građevinsi investitor, radi lakšeg dobijanja dozvole za rad, kao reket daje jedan stan, a zgrade niču ko pečurke posle kiše....a gradi nam krst, na samom ulasku u grad, da pokaže i dokaže, samo ne znam kome kako je verujući....nije ovo pdf politika, ali njihova alavost i kriminal, oduzima nama sigurnost i kakvu takvu egzistenciju i poverenje u ovu državu i bolje sutra....

Hleba i igara.....

U Srbiji covek i ne mora da ima para, ali da ima uvek da se prejeda, prepija, da pusi i da spava sa suprotnim polom.....

To odrzava duh naroda , bar ovde u Srbiji......

I na kraju pesma "Ne moze nam niko nsita, jaci smo od sudbine" ..... i "Mi smo nebeski naroooooood oj haaaaaaaaaa"

Da, zaboravila sam na igre.

Ali zato što sam govorila uopšte, ne o ovom narodu.

Izvinjavam se, može da se doda: i igara.

Ili još bolje: samo igara.

Back