Duh i duša "po svaku cjenu", tjelo "ako...onda". Spoj duše i mozga.

kad tad vidim

Obećava
Banovan
Poruka
80
Vršeći neku (fizičku) radnju imamo o d n o s...relaciju sa predmetima...tjelima, a ne nešto što se radi uvjek na isti način, jer su stvari u dva vremena obično, ili uvjek, drukčije postavljene; znači: način vršenja iste radnje nekad je različit. Reći ćemo da tada "ekonomišemo"

Često sam se pitao zar to što duša ne pokreće ruku, nogu ili oko n e p o s r e d n o...direktno, znači da ima mozga ─ a duše ne ─ zato što bi, ─ po pretpostavci koju sam imao ─ to značilo da kad bi imalo nje ona ne bi imala potrebu za mozgom, pa on, kao višak u stvarnosti (tzv. kartezijanskoj,: duh i tijelo), ne bi ni postojao └1┐

Kasnije sam shvatio da tjelo ima neke moći koje duša nema, a to je moć ekonmisanja:..."ako...onda"
A ostao pri shvatanju da duša ima neke moći koje tjelo nema. To je jer što sam počeo da vjerujem ovo: postoji duh, kao nešto što prevazilazi...transcendentira i dušu i tijelo; da, duša bira "kako u kojoj situaciji", ali duh "kako, nevezano za situaciju...konstantna akcija", te djeluju odjednom time što duh ovome "kako" određuje s a d r ž a j
Npr. u svim situacijama treba biti dobar./dobar i odan lijepom. Duša će odrediti k a k o ovo naređenje...imperativ da se izvrši. Duh manipuliše...determiniše u nekoj mjeri tjelo kao i dušu.

Dakle, spoj duše i tjela može da se vrši u mozgu, a da ne bude čudno što se ne vriši direktno na organ...jer mozgu će duša reći, mijenjajući nešto u njemu, materijalno ― ali ne ekonomišući sa tim ― reći će: "izvrši volju duha", ali, pošto ona ne ekonomiše materijalnim, toga radi sad mozak, kao neko ko to radi, ima smisla da postoji iako ima duše

1 ─ Jer jedini način da se očuva vjera u neludilo je to da se vjeruje da u stvarnosti nema ničega suvišnog, jer svaka suvišnost znači ludilo, a onda slijedi da bi stvarnost bila luda, pa tim: pošto je sve to što radimo ustvari naš o d n o s prema stvarnosti, slijedilo bi iz toga da i mi moramo biti ludi. └1.1┐
1.1 U neke stvari se, pošto spoznaš da su ti nespoznatljive, ima pravo i treba dobar ako si vjerovati da su onakve želiš - da odgovaraju Dobru.
Vaša mišljenja o spoju duše i tjela su jednako tema kao moja, i laganije će se pretraživati tema ako kad ne odgovarate, nego iznosite svoje stvari, stavite naslov u dogovorenoj boji, npr. crvenoj.

Poslednja izmena:
Često sam se pitao ...................
Kasnije sam shvatio .......

Ako se neko iskreno pita onda on počne istraživati šta su drugi pre njega saznali. Koristeći svoj zdrav razum da se sazna nešto što ne pripada spoljnom čulnom sistemu nikome nije donelo odgovor koji odgovara samoj suštini - istini.

Čak i mnogi koji se izdaju za poznavaoce ne nude mnogo od ispravnog saznanja. Pa ipak, na ovoj planeti je uvek postojao Red visokih duhovnih učitelja koji je podučavao one pojedince koji su spremni i voljni spoznavati i znati istinu. I ne samo intelektualno znati već ekspandirati svoju svest i realizovati za sebe ono što je inače cilj svakom živom biću, čitaj, čoveku.

Potraži malo po literaturi pa onda možemo popričati, ovako, ti nisi ni voljan da ulažeš napor niti si spreman da prihvataš istinu. Golo mudrovanje iz dokolice je traćenje i svog i tuđeg vremena.

Back