Duga kosa (simbol)

overloader

Obećava
Poruka
89
Duga kosa kao aspekt iskazivanja nekog posebnog simboličkog značenja. Danas je najzastupljenija u ženskoj populaciji svih tipova, i muškoj uglavnom kroz metal ili rock muzičke pokrete. Tu su i gothic, hipik, kao i modni trendovi, koji praktikuju ne previše dugu. Treća grupa „dugokosih“, sa primesom brade ili bez, je izgled mistika, duhovnika, pa i filosofa.

U prošlosti, jedna od odlika kulture Indijanaca, kao i danas kod preostalih u rezervatima, bila je duga kosa, koja se uglavnom nije vezivala. Interesantno je da su žene hopi indijanaca imale frizure, ne puštenu kosu. Njihova legenda kaže da će jedan od znakova novog vremena biti mladi ljudi sa dugim kosama, koji ce imati neke sličnosti sa njihovim načinom života. Nekada među plemenima severnih naroda (Kelti, Sloveni, Germani, Vikinzi, Skandinavci), čija je boja kose bila plava, smeđa ili riđa, pa i crna. Jedan od razloga duge kose kod njih su sigurno i klimatski uslovi. Kosa je služila kao odlična zaštita od hladnoće i vetra.

U drugim kulturama, duga kosa kod muskaraca, nije bila dozvoljavana, ili samo nepodobna. Tako su gotovo svi Rimljani bili ošisani, nesto poput današnjih političkih lidera. Danas takođe, među tkz „gej“ populacijom srećemo dosta kratke frizure. Tkz poslovni ljudi (biznismeni), sa krvatama, su gotovo isključivo redovno ošisani. Čak u većini sistemski definisanih radnih mesta prikladna je kratka kosa, kako iz praktičnih tako i drugih razloga. Mnogi poslodavci ne zele da zaposle nekog dugokosog, samo zbog predrasude da postoji mogućnost da je dotični narkoman. Drustvene norme idu do te mere da se urednosću i pristojnosću smatra kratka kosa kod muškaraca, videći u dugoj odraz bunta, što u nekom smislu i jeste slučaj.

Griva kod konja, talasajuci se na vetru, kao da simbolizuје slobodu (pojam slobode je saobražen u celu sliku)

Razloge zasto je neka kultura, civilizacija ili individua, imala oznaku dugih kosa ili nasuprot kratkih, mozemo podeliti na sledeci način:

- estetski
- kulturološki
- praktičnost i predrasude
- modni trend

- individualni (kao simbol individualnosti, različitosti od okoline, donekele u nekim slučajevima asocijalnosti, slobode)
- duhovni (znak dublje unutrašnje potrebe; verovatno po uzoru na umetničke predstave Isusa)
- umetnički (muzički pravci npr)

Poslednja tri, Individualno, duhovno i umtetnički (kreativno stvaralački), je moguće povezati u celinu unutrašnjeg saobražajno - simboličkog značenja.

Poslednja izmena:
Interesanto, zanimljivo je i to da su ljudi jedino zivo bice koje ima kosu na glavi. Po tome se razlikujemo od svih zivotinjskih vrsta.

Duga kosa je apsolutno prirodna, i na ovim prostorima je vecina muske populacije imala dugu kosu vezanu u kike, sve do 19 veka. Tada je Karadjordje naredio da se sisaju, jer su ih turci hvatali za kosu i odsecali im tako galve u bitkama. Drugi talas propagiranja kratke kose, na ovim prozostorima, medju muskarcima usledio je pred prvi svetski rat, kada je naredjeno svim vojnicima da se moraju sisati da bi se zaustavilo sirenje vaski. Danas, zapadni nacin razmisljanja, gde se uglavnom juri za ostvarivanjem sto vece materijalne dobiti takodje propagira kratku kosu iz prakticnih razloga.

Uopste, i muskarci bi trebalo da nose dugu kosu. Ko je to propisao da muskarac mora biti kratke kose? Neki vodja stada? Cak i od izgleda drustvo je stvorilo tabu i dogme. Biti uniformisan, kratko podšišan. uredan. Biti stvar, broj, uniforma.. lice koje ne misli nego sluša naredbe.
Kada sam otisao u vojsku i kada su poceli da šišaju mene i ostale shvatio sam gde se nalazim... u staticnom drustvu..u mravinjaku. Za vojsku, za drzavu bi najbolje bilo da nestane individualnost, da budemo svi isti. Uniforme tome i sluze! Tada su me ošišali po "ps"...ali vise nece. Ma koliko to ne bilo u skladu sa konzervativnim obicajima prepariranog drustva.

У свету који је увелико одмакао у правцу униформности a где није пожељно да појединац мисли, већ да служи новом светском поретку , наравно да ће кратка коса бити оно што је опште заступљено и пропагирано.
Ако би такво друштво дозволило супротно појавила би се индивидуалност појединца бар у изгледу а то се друштву никако не допада. Не бисмо више били сви исти , не бисмо били мрави, полуге у израбљивачком механизму, кпаиталистичког друштва.

Оно што жели да униформише, да обуче у униформу, да уништи индивидуалност и од човека направи мрава, исто је оно што забарањује и дугу косу код мушкараца.

Ја одувек носим дугу косу али када не би била дуга довољно је извести нешто што би се разликвало од правила статичне малограђанштине или већине која захтева да буде кратка и униформна.

Норамално је да су сви велики људи или они који не желе бити припадници стада без своје индивидуалности мислили у том смеру.

Шопенхауер и његова фризура, први је који ми пада на памет.

schopenhauer1.jpg

Slazem se sa ozimanom i apsolutno je upravo da trend koji se prati u sisanju na kratko (i to sto krace) se zaniva na poroboljavanju individue i to na izuzetno podmukao nacin. Suzavanje svesti pojedinca samo moze dodji kroz zabavu a nikako kroz muku. Zato i ovaj konforan zivot dovodi do indetifikacije individualaca ka grupi i stvaranja pravila copora. "Nije bitno ko sam i sta sam dokle god uzivam." Misao koja vodi u obezduhovljavanje.

Niko nije protiv kratke kose - zapravo, svako treba da pronađe način na koji će se ispoljiti u tom smislu, a da bude to što jeste.
Meni je duga kosa odražaj slobode, i kad leti slobodna na vetru, to je poput ptice koja širi svoja krila.
Ne moram ni da napominjem da i sama gajim dugu kosu.. :)

Ali eto, nekom kratka kosa (ženska posebno) može predstavljati simbol nove energije, novih tokova (kratka, urbana frizura naspram tradicionalno duge ženske kose... sve je stvar percepcije :).

ja nosim kratku kosu iz praktichnih razloga. na svakih mesec dana uzmem mashinicu za shishanje i oshisham bradu i kosu na nulu. a inache gotivim devojke sa kratkom kosom, samo ne znam nijednu takvu, shteta..

To sa sklonošću ka kratkoj kosi kod dama od strane gospode me podseća i na sklonost modnih kreatora ka ženskoj lepoti anoreksično-dečačkog tipa bez oblina i jasnih obeležja ženstvenosti. Iz poznatih razloga koje neću da analiziram. Tako je i sa kosom. Osim ako se ne radi o zdravstvenim razlozima niko ne može da me ubedi da jedan od simbola ženstvenosti "dugačka i raskošna kosa" nije poželjnija i ženstvenija...

images
ws
images

To sa sklonošću ka kratkoj kosi kod dama od strane gospode me podseća i na sklonost modnih kreatora ka ženskoj lepoti anoreksično-dečačkog tipa bez oblina i jasnih obeležja ženstvenosti. Iz poznatih razloga koje neću da analiziram. Tako je i sa kosom. Osim ako se ne radi o zdravstvenim razlozima niko ne može da me ubedi da jedan od simbola ženstvenosti "dugačka i raskošna kosa" nije poželjnija i ženstvenija...

images
ws
images

Па није.Зашто би дуга коса била симбол женствености? Ко је одредио шта је женствено а шта мужевно?
Заправо, неко јесте одредио. Неком владару се ,вероватно као последица његове ћосавости, ћефнуло да рецимо мушкарци не носе браду, па је онда исту забранио или опорезовао попут Петра Великог у Русији његовог времена. Као последица тога неношење браде прешло је у навику, а та навика се васпитањем онда преносила са колено на колено, да би данас имали мишљење да се мушкарци требају бријати а жене носити дугу косу.

Не признајем такве предрасуде. Такво слеђење архаичних навика и обичаја светине. ТАКВУ УНИФОРМНОСТ и слеђење максиме "Где сви, ту и луди Мујо".
Бар у ономе у чему можемо исказати своју слободу у друштву где нам је она умногоме ускраћена , бар ту је требамо и исказати... а не да следимо навике зомбија и аутомата. Или да будемо припадници ткз. статичног друштва, Које се врти у месту у ланцима навика , обичаја и предрасуда.

Па није.Зашто би дуга коса била симбол женствености? Ко је одредио шта је женствено а шта мужевно?
Заправо, неко јесте одредио. Неком владару се ,вероватно као последица његове ћосавости, ћефнуло да рецимо мушкарци не носе браду, па је онда исту забранио или опорезовао попут Петра Великог у Русији његовог времена. Као последица тога неношење браде прешло је у навику, а та навика се васпитањем онда преносила са колено на колено, да би данас имали мишљење да се мушкарци требају бријати а жене носити дугу косу.

Не признајем такве предрасуде. Такво слеђење архаичних навика и обичаја светине. ТАКВУ УНИФОРМНОСТ и слеђење максиме "Где сви, ту и луди Мујо".
Бар у ономе у чему можемо исказати своју слободу у друштву где нам је она умногоме ускраћена , бар ту је требамо и исказати... а не да следимо навике зомбија и аутомата. Или да будемо припадници ткз. статичног друштва, Које се врти у месту у ланцима навика , обичаја и предрасуда.

Pa sad.... :lol:

Nije niko odredio, pogotovo ne neki vladar, ali je jednostavno tako. Duga kosa je simbol ženstvenosti.

Pa čak i kod muškarca :lol:

long-hairstyles-men.jpg

Pa sad.... :lol:

Nije niko odredio, pogotovo ne neki vladar, ali je jednostavno tako. Duga kosa je simbol ženstvenosti.

Pa čak i kod muškarca :lol:

Ништа на овом свету није "једноставно тако" већ све има своје зашто и зато.

А поготову то важи за оно што ти је васпитањем утувљено у главу у детињству а ти то прихватио као "једноставно тако". Такав став је заправо директни показатељ нечега што се прихватило без размишљања. Нешто што је заобишло интелект а оформило се као став.

Дакле, то што је "једноставно тако" да мушкарци морају носити кратку а жене дугу косу јесте наметнуто и то по свему судећи сценаријем који сам већ описао на начин да је неки ћосави владар из архаичних времена забранио ношење браде, и то се ето кроз векове као "једноставно тако" пренело до данас.

Узгред, шта је већи симбол женствености од глатког лица без браде ....па ето, ти се бријеш сваког дана?

Ништа на овом свету није "једноставно тако" већ све има своје зашто и зато.

Pa da. Duga kosa je ženstvenija od kratke zato što mi se, kao i svakom normalnom mužjaku, diže na nju više nego na kratku.

А поготову то важи за оно што ти је васпитањем утувљено у главу у детињству а ти то прихватио као "једноставно тако". Такав став је заправо директни показатељ нечега што се прихватило без размишљања. Нешто што је заобишло интелект а оформило се као став.

Nema tu mnogo vaspitanja, intelekta i razmišljanja, to su hormoni bato. :lol:

Дакле, то што је "једноставно тако" да мушкарци морају носити кратку а жене дугу косу јесте наметнуто и то по свему судећи сценаријем који сам већ описао на начин да је неки ћосави владар из архаичних времена забранио ношење браде, и то се ето кроз векове као "једноставно тако" пренело до данас.

Zar nije logičnije da se, u stvari, već postojeća prirodna tendencija da muškarci nose kraću, a žene dužu, na neki način eksploatiše, nego da se iznova izmišlja topla voda. Najbolji mehanizmi kontrole su oni koji ti idu niz dlaku i poklapaju se sa tvojim potrebama i željama.

Узгред, шта је већи симбол женствености од глатког лица без браде ....па ето, ти се бријеш сваког дана?

Prvo, ne brijem se svakog dana, već jednom nedeljno, ne raste mi brada baš toliko brzo. :lol:

Drugo, i smrad muškog znoja je, dokazano, afrodizijak (na podsvesnom nivou naravno), i samim tim veoma muževan, pa se ja opet tuširam svakodnevno. Hoću reći da ja ne podređujem svaki detalj na sebi seksualnoj privlačnosti suprotnom polu. Da je tako, a uzimajući u obzir današnje aršine o privlačnosti, ovaj jazavac bi mi bio uzor

milan-stankovic.jpg

:lol:

A kao što znaš, nije.

Skroz sam nazadna po ovom pitanju, i uvek ću dugu kosu vrednovat više; bilo žensku ili mušku.

Meni je duga kosa estetsko merilo; i baš me boli neka stvar da li grešim.

Meni je.

Uzevši u obzir temu, onda je i simbol.

Drugačijeg nazora, koji je meni blizak.

Reče ona s kosom do d.upeta. :mrgreen: Ali, Čovek bi trebao živet svoje stavove, ne?

:mrgreen:

Izgleda ovoj diskusiji nedostaju šnale i ukosnice-duvaju kroz nju neki NEVOLJNI vetrovi pa razbarušuju friz u antifriz...:mrgreen:
Duža kosa može da posluži modnim frizerima za estetsko-erotske ili ekstravagantne
frizure koje privlače pažnju,a vlasnicima pothranjuju narcizam(nezdravo) koji je eto i u ovoj temi prisutan...
Muška kosa je skroz irelevantna...Druge osobenosti su impresivnije,pogotovu ženskom delu populacije...:hahaha:

Izgleda ovoj diskusiji nedostaju šnale i ukosnice-duvaju kroz nju neki NEVOLJNI vetrovi pa razbarušuju friz u antifriz...:mrgreen:
Duža kosa može da posluži modnim frizerima za estetsko-erotske ili ekstravagantne
frizure koje privlače pažnju,a vlasnicima pothranjuju narcizam(nezdravo) koji je eto i u ovoj temi prisutan...
Muška kosa je skroz irelevantna...Druge osobenosti su impresivnije,pogotovu ženskom delu populacije...:hahaha:

Nemoj biti tako siguran ;).
Meni je muška duga kosa još jače simbolike nego ženska, baš zato što se ne uklapa u klasični arhetip strogog i kontrolisanog muškarca (sa uredno podrezanom kosom).
Kad vidim muškarca sa dugom i negovanom kosom, kao da zasviraju vetrovi nekih drevnih vremena, kada smo plesali pod mesečinom :lol: .

Razloge zasto je neka kultura, civilizacija ili individua, imala oznaku dugih kosa ili nasuprot kratkih, mozemo podeliti na sledeci način:

- estetski
- kulturološki
- praktičnost i predrasude
- modni trend

- individualni (kao simbol individualnosti, različitosti od okoline, donekele u nekim slučajevima asocijalnosti, slobode)
- duhovni (znak dublje unutrašnje potrebe; verovatno po uzoru na umetničke predstave Isusa)
- umetnički (muzički pravci npr)

Poslednja tri, Individualno, duhovno i umtetnički (kreativno stvaralački), je moguće povezati u celinu unutrašnjeg saobražajno - simboličkog značenja.

U vezi razloga zbog čega je neka kultura, civilizacija imala oznaku dugih kosa samo mali dodatak ...
Imala sam samo 12 god kad sam iz Karlovca došla u bivšu BiH i jedna pojava, odn. razlika koja mi je bila 'čudna' jeste da su u mom novom razredu i školi djevojke imale puno dužu kosu nego u rodnoom mi gradu ...ali zaista je bilo tako .. I tako kad sam sa nekim od rodbine slučajno dotakla i tu temu reče on meni - Pa to je Bosna .. Bosanke su poznate po svojoj dugoj kosi ... itd. ..
Da zaista kad sada gledam unazad duga kosa je jedan od znakova pripadnosti ženskom rodu..naravno izraženost te karakteristike se razlikuje od kulture do kulture..ali moglo bi se reći da u patrijahalnijim sredinama i kod osoba koje naginju da ženski pol okarakterišu ponašanjem i osobinama društveno određenijim po oblačenju i ponašanju karakterističnom baš za 'ženski' rod susrest ćemo dužu kosu u žena, veći broj muškaraca koji vole žene sa dugom kosom (da ne pravim proporciju..) I zaista u dvostrukom moralu našeg društva, kad posmatram estradu ... pod parolom duge kose igrajući na ono što se prodaje našem patrijahalnom muškarcu (i ne samo našem..) zapravo se prodaje ono što je suprotno patrijahalno dozvoljenom ponašanju žene, ali se uklapa u dozvoljeno patrijahalno ponašanje muškarca (iskorak iz dozvoljenog može biti i snaga, a ne samo slabost kad je moral patrijahalnog muškarca u pitanju ...ali..)....
I tako razlikujemo žene sa dugom kosom i one sa stvarno dugom kosom ... odn. lake mete i one koje 'nišanimo' sa distance (zamislimo da volimo streljaštvo kao sportsku disciplinu ..)

Ovo je zannimljivija tema nego bi se na prvi pogled reklo, mada bi se našli (zli) jezici koji bi je, shodno tome, pre strpali na Psihologiju.

Zašto, majke ti, dugu kosu pominjat u rangu s narcizmom? covax1? Ako sam to dobro napisala?

Sad ćemo se moć navlačit do zore sa debilnim postovima; ali stvarno mi je zanimljiva ta izjava. Skoro pa ogorčena?

Ogorčena iz pravednih i opravdanih dubokomislećih i filoSofskih nakana?

Oli ličnih?

:think:

Izgleda smešno, na prvu loptu; ali retko se ko može usprotivit istini da su kategorična odbacivanja obično u vezi sa ličnim.

I obrnuto:

izgleda blesavo, ali mene glava više ne boli.

:mrgreen:

Back