Duga kosa i uniformisano društvo

Ideeeeeemooooo!!! , kako su momci kidali na moto skupu to je strasno... Carevi!!!

У општој декаденцији уметности, моде, морала, свега, имамо случајеве да се неки правац у том општем паду ипак некако издвоји и створи лепоту своје врсте. То се десило са импресионизмом у сликарству и а и са Хеви металом у музици а чему је умногоме придонола сличност са класичном музиком.

Да људи мало мање слушају зов крда и његове правце, његове "ин" , његову моду коју неко диктира а стадо следи, а мало више сами себе, видели би да је класика извориште естетског утиска кога нам може дати најузвишенија од свих уметности, музика. Хеви метал са својим варијацијама мелодије, високим тоновима од неколико октава и уопште идеологијом која га прати, све до изгледа певача, чини ренесансу класике у својеврсном виду. Нарочито ми се свиђа дуга коса тог времена. Уопште, и мушкарци би требало да носе дугу косу. Ко је то прописао да мушкарац мора бити кратке косе? Неки вођа стада? И од изгледа друштво је створило табу и догме. Бити униформисан, кратко подшишан, уредан. Бити ствар, број, униформа.. лице које не мисли него слуша наредбе.

Када сам отишао у војску и када су почели да шишају мене и остале схватио сам где се налазим, у статичном друштву, у мравињаку. За војску, за државу би најбоље било да нестане индивидуалност, да будемо сви исти. Униформе томе и служе! Тада су ме ошишали по "пс"... али више неће. Ма колико то не било у складу са конзервативним обичајима препарираног друштва.

Poslednja izmena:
Униформу сам узео само као симбол правила којима друштво покушава да уништи индивидуалност појединца. Појединац се претвара у део групе, масе, део организације.
Нису само класична униформисана лица под том причом, него сви ми. Ако нисмо вођени изричитим забранама, вођени смо табуима.
Шопенхауер је говорио да је сваки човек објективација по себи метафизичке идеје. Развијати своју идеју а не табуизирану идеју статичног друштва јесте циљ коме требамо тежити.

Poslednja izmena:
А што се тиче браде и косе, управо то је оно што даје достојанство човеку. Људе са косом и брадом није лако "учинити истим" свако се разликује, зато је и та слобода избачена из већине организација.

Poslednja izmena:
Citam tvoje tekstove i o njima imam visoko misljenje.
Na ovaj imam potrebu da ostavim komentar.

U zivotu većine nas postoji lični( privatni),ali i oficijelni (poslovni) život.
U privatnom se možemo ponašati prema vlastitom nahodjenju,dok u poslovnom moramo slediti društvena,socijalizovana pravila ponašanja.
Zar njima ne učimo i našu decu?

Poslovni svet podrazumeva,osim profesionalnosti tj.edukativnog znanja,i odredjeni način funkcionisanja njegovih članova.
To se posebno zahteva u oblasti komunikacija i u sferi fizičkog izgleda.
Ovde je reč o ovom drugom,tj."stajlingu" čoveka kao članu bilo koje društvene formacije.

Da li je primerenije,"ozbiljnije",pa čak i "lepše" u državnim institucijama videti uniformisane ljude(vojska,policija,banka,pošta,zdravstvo...ali baš u svim javnim gradjanskim servisima!) ili je "normalnije" da se svako obuče po svojoj želji,u zavisnosti kakav "modni trend" preferira?
Da li je lepo sresti u istoj zgradi bilo kog javnog sektora,ljude "individualno"obučene poput hipika, pankera,rokera,metalca,repera,skinsa..ili neku medjukombinaciju pomenutih?
Kako bismo posmatrali te ljude od kojih očekujemo da nam reše problem zbog kojeg smo im se obratili?
To podrazumeva i dugu kosu...ne ošišanu na "nularicu",vec pristojne dužine.

Možda ti zvučim konzervativno,ali bila sam svojevremeno,kao student,u prvim redovima Dugmeta kod Hajdučke česme,a i danas vrlo rado slušam old r`n`r..
Srce mi zaigra kada čujem,iz vremena dugokosih, "Eagles"-e and "Hotel California":

"In a dark desert high way
cool wind in my hair,
warm smell of colitas
rising up through the air..."

Mada,to je bilo samo moje misljenje,Oziman..

Poslednja izmena:
WinteRborN
Ја нисам стручњак за рок музику и хеви метал. Овај блог је у ствари одговор учеснику форума који је оставио пост одушевљен хеви метал групом "Освајачи".
Мој музички избор , ако неког занима, јесте пре свега класична и опера, али то ме не спречава да препознам уметничке вредности у било ком жанру.

Lejla ad dbuni
Тако функционише систем али то не значи да појединац који не жели да буде део њега или који не жели да буде мрав не покуша или бар пожели да се дистанцира од њега.
Мрав нема избора, он је заробљени елан витал, побеђен нужношћу, али човек има избора. Он се може запитати да ли је вредно да сваки дан иде из кошнице да скупља мед или је циљ на овом свету нешто друго?
Овим наравно идемо много даље од питања баналности свакодневног живота, али једно је примарно, а друго секундарно. Једно је оно што настаје и нестаје а друго оно што увек јесте.
Ко је у систему мора пратити правила система, а ко жели да се система ослободи може бар покушавати, колико је то уопште индивидуи могуће, или бар не пристати да буде доборовољно превођен жедан преко воде кад год труба огласи "збор" својих униформисаних чланова.

Poslednja izmena:
Kosa u hevi metalu nije modni detalj.
Kosa u hevi metalu je bunt.
BUNT !
Bunt protiv sistema! Protiv svake pore sistema! Protiv degradiranog sistema vrednosti, mejnstrima, protiv naoruzanih "nemam kosu nemam vrat", posela 202...
--------------------
A ondak osvajaci odu kod Panjkovica da natapiraju frizijane, stave hladne trajne, balzame, regeneratore, jacu boju, sjaj, doteraju krajeve, stave scensku sminku (samo malo rumenila, kreona i karmina) i provedu cca 3 sata ispred ogledala each. Onda se tako lepi i ocesljani slikaju za "projekat".

Sve na kraju postane svoj negativ.
Degradira do urusavanja u sebe.
Kada sam ja setao kosu do pola ledja morao sam na svakom cosku da objasnjavam drotovima ko sam i gde sam "takav" krenuo.
Danas osvajace ne startuju drotovi nego faggs i maloletnice.
hvala bogu i testosteronu te mlad ocelavih.

Poslednja izmena:
Tvoj ogovor na moj komentar je disfunkcionalan.
Nas dvoje se,ipak,ne razumemo.zato što ne govorimo o istim stvarima.Oziman.

Mozemo imati različiti ugao gledanja na odredjeni pojam ili pojavu,ovde je slučaj da smo u osnovi taj pojam odnosno pojavu postavili na različite temelje..

Ali...dugo bi bilo za polemiku,tako da...odustajem od daljeg komentara.

vipgirl;bt97857:
Uniformisano lice uvek treba da bude podsisano, obrijano... Zamisli samo coveka u uniformi sa dugom kosom i bradom, uzas. Pa sa kojim postovanjem da ga posmatras i da mu se obratis?!
Uniformisano lice sa dugom kosom ce postovati svako ko u njemu vidi coveka u uniformi i odredjeni autoritet, koji ta uhiforma nosi,a to sto on ima dugu kosu to je stvar njegovog licnog izbora, njegov stav,mozda cak i njegova zivotna filozofija. Ne vidim zasto bi nekome uskracivali pravo na to, samo zato sto ne pripada masi i razmislja svojom glavom,sto znaci da je njegova buducnost u njegovim rukama. Samo napred! :bye:

Lejla al dbuni
Da li je lepo sresti u istoj zgradi bilo kog javnog sektora,ljude "individualno"obučene poput hipika, pankera,rokera,metalca,repera,skinsa..ili neku medjukombinaciju pomenutih?

У праву си за те наводнике. Хипици, панкери, рокери далеко су од индивидуалног зато ти и не би било пријатно да их сретнеш у неком јавном сектору. Такво сврставање у групе било политичке, навијачке а поготову групе следбеника неког музичког правца, наравно да не изазива поштовање, нити су то индивидуалци. То си припадници "стада" који су један шаблон заменили другим.
Тада човеку "хеви металцу" не диктира више нека друштвена норма шта да облачи, већ му то диктира Али Купер и слични.
Ја не говорим о томе већ о правој индивидуацији, правој слободи. Слободи од сваког шаблона било које групације. Бар када је изглед у питању то би се требало подразумевати.

Poslednja izmena:
Некада су и у школама биле обавезне униформе па их више нема. Нису униформе толико неопходне како се чини осим у кинеским и сличним диктатурама. Најбоље би било у идеалној диктатури, да сваки грађанин стално носи униформу. То је и било у оном стравичном режиму Црвених кмера у Бурми, Мијанмару или где већ.
Свако је морао да носи униформу, слободе су биле укинуте. Свако ко личи на интелектуалца био је убијен. Само држава је била тамо битна а једино што се толерише јесте апсолутна послушност појединца са тенденцијом да појединац нестане.

Poslednja izmena:
snezaso;bt97897:
Uniformisano lice sa dugom kosom ce postovati svako ko u njemu vidi coveka u uniformi i odredjeni autoritet, koji ta uhiforma nosi,a to sto on ima dugu kosu to je stvar njegovog licnog izbora, njegov stav,mozda cak i njegova zivotna filozofija. Ne vidim zasto bi nekome uskracivali pravo na to, samo zato sto ne pripada masi i razmislja svojom glavom,sto znaci da je njegova buducnost u njegovim rukama. Samo napred! :bye:

Ne procenjujem ljude kakvi su po duzini kose, ali takvi su principi i pravila da uniformisano lice ne sme imati dugu kosu.

"in" je meni u oku trn
"in" je diktatUra! - veliko zlo
"in" diktira a slijedi stado;
ta brojna tvar nevažna
Meni ne godi biti «meeeee»
i zato ne volim to "in", bre!
"in" je sranje i niš ne vredi.
Ja volim solo:
da pišam uz vjetar kad mi se prohte
trčim za sebe;
a kad potrče i ostali
ja sebi kažem mani stari
i stanem da žongliram život
kako se meni hoće.
Znam, nekoga bode moj tihi otpor
šareni revolt buntovnoga duha mog.
O, daaaa, o da, da !
Bunt moj je trn u oku diktira
neda mu mira, stalno ga bode.
O, daaaa, o da, da!
Neda mu mira djelić moje slobode.

jockofrljocko

To sa sklonošću ka kratkoj kosi kod dama od strane gospode me podseća i na sklonost modnih kreatora ka ženskoj lepoti anoreksično-dečačkog tipa bez oblina i jasnih obeležja ženstvenosti. Iz poznatih razloga koje neću da analiziram. Tako je i sa kosom. Osim ako se ne radi o zdravstvenim razlozima niko ne može da me ubedi da jedan od simbola ženstvenosti "dugačka i raskošna kosa" nije poželjnija i ženstvenija...

images
ws
images

Па није.Зашто би дуга коса била симбол женствености? Ко је одредио шта је женствено а шта мужевно?
Заправо, неко јесте одредио. Неком владару се ,вероватно као последица његове ћосавости, ћефнуло да рецимо мушкарци не носе браду, па је онда исту забранио или опорезовао попут Петра Великог у Русији његовог времена. Као последица тога неношење браде прешло је у навику, а та навика се васпитањем онда преносила са колено на колено, да би данас имали мишљење да се мушкарци требају бријати а жене носити дугу косу.

Не признајем такве предрасуде. Такво слеђење архаичних навика и обичаја светине. Такву униформност и слеђење максиме "Где сви, ту и луди Мујо". Бар у ономе у чему можемо исказати своју слободу у друштву где нам је она умногоме ускраћена, бар ту је требамо и исказати а не да следимо навике зомбија и аутомата. Или да будемо припадници ткз. статичног друштва, које се врти у месту у ланцима навика , обичаја и предрасуда.

Poslednja izmena:

Back