Dubrovcani-nacinalno pitanje

JOVANENAD

Aktivan član
Poruka
1.058
SRBI KATOLICI U DUBROVNIKU IZMEÐU
DVA SVETSKA RATA
SAŽETAK: Dubrovnik je bio kulturni, a Primasija Srpska u Baru
verski centar Srba katolika. List Dubrovnik bio je glasnik Srba katolika.
Vlasnik, izdavač i urednik bio je stari nacionalni borac Kristo P.
Dominković, a glavni saradnici bili su Božo Hope i Jovan Perović.
List je isticao da sledi Dositeja Obradovića u stavu da su etničko poreklo
i jezik važniji od verske pripadnosti. Luka Bone, Božo Hope i dr.
M. Gracić iz Dubrovnika su u ime Srba katolika uputili 15. juna 1939.
barskom arcibiskupu i primasu srpskom dr Nikoli Dobrečiću predstavku
o potrebi otvaranja Srpske katoličke bogoslovije u Baru. Isticali su da
je bogoslovija potrebna kako srpskom narodu na Primorju, tako i katolicima
predratne Srbije, Crne Gore i Vojvodine. Zalaganjem dr Nikole Dobrečića
20. juna 1935. otvoreno je Arcibiskupsko sjemenište Primasije
Srpske u Baru. Sporazumom Cvetković-Maåek 26. avgusta 1939. Dubrovnik
je odvojen od Zetske banovine i dodeljen novostvorenoj Banovini Hrvatskoj.
Počeo je progon Srba, Jugoslovena i sokola u Dubrovniku i okolini.
Prevrat 27. marta 1941. izazvao je oduševljenje u Dubrovniku. Sve što se
dogadjalo u Dubrovniku i okolini u Banovini Hrvatskoj bilo je uvod u sve
ono što se dešavalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Oni koji su bežali
od hrvatskih ustaša skriavali su se u Boku Kotorsku.

http://scindeks.nb.rs/article.aspx?...ery=ARTAK%26and%26Borac&page=0&sort=1&stype=0

Poslednja izmena:
Tekst ovog Nedeljkovića je zanimljiv, ali ipak loš i tendeciozan. On posmatra Dubrovnik iz "srpske vizure", ne pokušava da objektivno predstavi stvari. Evo primjera - on navodi izjavu tamo nekog čovjeka između dva rata da je Cavtat bio 95% "srpski i jugoslovenski orijentisan". I tu uzjavu ne komentariše dodatno, već je uzima kao istiniti aksiom. A onda pogledamo rezultate izbora u tom Cavtatu u periodu kada su bili djelimično slobodni (1920-1929.) i vidimo da je baš Cavtat bio najače uporište H(R)SS-a, u mnogo većoj mjeri nego sam grad Dubrovnik.

Franko Mirošević, "Političko opredjeljivanje birača kotara Dubrovnik od 1920. do 1929. godine":

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=105537

Franko Mirošević, "Političko opredjeljivanje birača kotara Dubrovnik od 1931. do 1940. godine":

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=100810

Poslednja izmena:
Tekst ovog Nedeljkovića je zanimljiv, ali ipak loš i tendeciozan. On posmatra Dubrovnik iz "srpske vizure", ne pokušava da objektivno predstavi stvari. Evo primjera - on navodi izjavu tamo nekog čovjeka između dva rata da je Cavtat bio 95% "srpski i jugoslovenski orijentisan". I tu uzjavu ne komentariše dodatno, već je uzima kao istiniti aksiom. A onda pogledamo rezultate izbora u tom Cavtatu u periodu kada su bili djelimično slobodni (1920-1929.) i vidimo da je baš Cavtat bio najače uporište H(R)SS-a, u mnogo većoj mjeri nego sam grad Dubrovnik.

Franko Mirošević, "Političko opredjeljivanje birača kotara Dubrovnik od 1920. do 1929. godine":

/url?q=http://hrcak.srce.hr/file/105537&sa=U&ei=4RbZToq3Eome8gOLg9HKDQ&ved=0CBgQFjAD&usg=AFQjCNGzp_BWHYcBfxPph2K0tzsd_AfulQ

To ne mora nista da znaci ima cisto madjarskih sela u Vojvodini koji glasaju za SRS. Zasto Srbi ne bi glasali za HSS bilo je Srba(Vlaha stagod) pravoslavaca kojima je ideja diktature iz Beograda delovala neprivlacno Mislim da autorov cilj nije da sve Dubrovcane predstavi kao Srbe vec da ukaze da je postojala jaka Jugoslovenska struja koja je bila manjinska jer bi tesko Dubrovnik pristao da bude deo banovine Hrvatske da sa tako malo otpora. Za ove struje je biti Srbin bilo maltene izjednaceno sa idejom Jugoslovenstva. Sto se moze videti iz fanaticnog sokolskog monarhizma ako je autorova impresija ispravna.

link ne radi aj postavi ponovi.

To ne mora nista da znaci ima cisto madjarskih sela u Vojvodini koji glasaju za SRS. Zasto Srbi ne bi glasali za HSS bilo je Srba(Vlaha stagod) pravoslavaca kojima je ideja diktature iz Beograda delovala neprivlacno Mislim da autorov cilj nije da sve Dubrovcane predstavi kao Srbe vec da ukaze da je postojala jaka Jugoslovenska struja koja je bila manjinska jer bi tesko Dubrovnik pristao da bude deo banovine Hrvatske da sa tako malo otpora. Za ove struje je biti Srbin bilo maltene izjednaceno sa idejom Jugoslovenstva. Sto se moze videti iz fanaticnog sokolskog monarhizma ako je autorova impresija ispravna.

link ne radi aj postavi ponovi.

Teško. Najveći dio onih što su glasali hrvatske nacionalne stranke u Dubrvniku između dva rata su se osjećali nacionalnim Hrvatima. Prije bi mogli posumnjati da se svi oni koji su glasali "projugoslovenske stranke" nisu osjećali Srbima, već i Hrvatima i "jugoslovenima".

Postavio sam nove linkove - ovi rade. Imamo u radovima rezultate svih izbora u svim mjestima Dubrovačkom kotaru između dva rata. Samo na izborima 1920. i 1931. (kada su učestvovale samo 2 vladine liste) ne pobjeđuju hrvatske nacionalne stranke. Zanimljivo - na prvim izborima (iako je bila relativno mala izlaznost - 55%) najviše glasova osvajaju baš kao i u Crnoj Gori komunisti.

Teško. Najveći dio onih što su glasali hrvatske nacionalne stranke u Dubrvniku između dva rata su se osjećali nacionalnim Hrvatima. Prije bi mogli posumnjati da se svi oni koji su glasali "projugoslovenske stranke" nisu osjećali Srbima, već i Hrvatima i "jugoslovenima".

Postavio sam nove linkove - ovi rade. Imamo u radovima rezultate svih izbora u svim mjestima Dubrovačkom kotaru između dva rata. Samo na izborima 1920. i 1931. (kada su učestvovale samo 2 vladine liste) ne pobjeđuju hrvatske nacionalne stranke. Zanimljivo - na prvim izborima (iako je bila relativno mala izlaznost - 55%) najviše glasova osvajaju baš kao i u Crnoj Gori komunisti.

Pa to treba dokazati a mislim da je to nemoguce. Uostalom ovo su bili prvi izbori na kome ce izvesni slojevi drustva dobiti pravo glasa u Dalmaciji pa ne bi iznenadilo cisto pragmaticno glasanje tj glasanje za coveka a ne za partiju. Istaknuti ljudi bili oni Srbi, Hrvati, pravoslavci ili katolici su bili pre svega Dalmatinci a kapa pod kojom su isli je za glasace bila potpuno nevazna. Tako da mislim da izborni rezulati nisu merilo. Treba se vise orijentisati na kulturnu karakter kojem gravitira Dubrovnik. Tako i dnevnim i nedeljnim listovima. Ideja katolika da su Srbi je definitivno usahnula posle WWI(a ko bi ih krivio) ostaje da se vidi da struja koja opstaje biva rezimska ili originalno Dubrovacka.
Komunizam u urbanim sredinama psle WWI nije nikakvo iznenadjenje to je bila masovna pojava sirom Evrope.

Poslednja izmena:
Meni je Dubrovnik/Ragusa kao nekakav Monako, zaseban.
No uvek mi je nekako bio bliži Srbima nego Hrvatima.

dubrovnik.jpg

"Dolazak cara Dušana u Dubrovnik" - Marko Murat

dubrovnik_grb-logo-38B639B44A-seeklogo.com.gif

Dubrovnik Dubrovčanima !

Kakve veze ima "zadnje vrijeme" sa istorijskim gledanjem na Dubrovnik? Naravno da su ga oni dobili, 1918. tj. stvaranjem tkz. jugoslavije. Mogle su stvari ici i drugim tokom da nije bilo srpski izroda.

Da lako je pisati o nekakvim srpskim izrodima a ne precizirati koji su to izrodi. Ko to nije dozvoljavao da Srbi katoličke vere ostanu Srbi ?

Institucija? Ne znam na sta mislis, na Aleksandra? On je samo jedan primjer, a takve bagre je u to vrijeme bilo na svakom koraku. To je ono o cemu je Rasj pisao, oni sto su se "cuvali od (svih) ratova da vode narod poslije rata".

Kako je onom čoveku iz Beograda palo na pamet da kaže Srbinu katoliku to što si napisao . Od nekog je čuo , od koga ? Od Aleksandara nije mogao čuti jer je Aca sa svojom klikom bio Jugosloven i hteo je da svi postanu Jugosloveni. Postoji jedna institucija koja i dan danas tvrdi da postoje samo Srbi pravoslavci.

Davno sam to citao, ali mislim da je to receno u smislu tkz. jugoslovenstva, a ne vjere. Znam i da stav SPC nije nekad isao u prilog tome, ali daleko od toga da se taj (i takvi) ostvrtao previse na stav SPC. Ni stav SPC po tom pitanju, nisu ni tu stvari crno-bijele. Imali su i oni razloga za to. Dubrovnik je prije svega svjetovna greska, daleko vise nego vjerska.

Kako je onom čoveku iz Beograda palo na pamet da kaže Srbinu katoliku to što si napisao . Od nekog je čuo , od koga ? Od Aleksandara nije mogao čuti jer je Aca sa svojom klikom bio Jugosloven i hteo je da svi postanu Jugosloveni. Postoji jedna institucija koja i dan danas tvrdi da postoje samo Srbi pravoslavci.

Aludiras neosnovano na SPC.I danas ne tvrdi to sto kazes,vec brine o Srbima pravoslavne vere jer je pravoslavna organizacija,pa je to prirodno.
Nije pravoslavna crkva rekla katolickom Srbinu da je Hrvat,valjda bi mu rekla da je pravoslavni Srbin.

Po etnickom poreklu, Dubrovcani su velikom vecinom Srbi, i to jedni od najcistijih. Po religioznom su Katolici ali su sve do uvodjenja dekreta rimskog Pape slavili Krsnu slavu. Po politickom opredeljenju su trenutno Hrvati, cemu je najvise doprineo Vatikan.

ovo su cinjenice oko kojih svako dobronameran ne moze sporiti

A to sto su se smatrali Srbima pa onda glasali za HSS....... Boze moj, samo onaj koji ne zna kako se kod katolika formira javno mnenje moze da bude u nedoumici zbog cega je to bas tako.

Poslednja izmena:
Ova tema je već postojala i raspravljena je do u detalje. Uostalom, koga zanima eno mu Dubrovćani pa neka ih pita kako se izjašnjavaju. :roll: Btw, Dubrovnik kulturno gravitira Hrvatskoj i to je teza koju ne treba posebno objašnjavat, jer govori za sebe.

Poslednja izmena:
Ova tema je već postojala i raspravljena je do u detalje. Uostalom, koga zanima eno mu Dubrovćani pa neka ih pita kako se izjašnjavaju. :roll: Btw, Dubrovnik kulturno gravitira Hrvatskoj i to je teza koju ne treba posebno objašnjavat, jer govori za sebe.

Jeste i raspravljano i objasnjeno i dokazano ali ne to sto ti tvrdis.Ove danasnje Dubrovcane mogu da pitam samo gde su im Srbi iz njihovog lepog grada i okoline.

Back