DRŽAVNA POSLA Iako je diplomirala u roku, mora da vrati studentski kredit

Банкар

Domaćin
Banovan
Poruka
3.390

Milena Lazić Andrejević (31) iz Sokobanje, majka dvoje dece i trenutno trudna sa trećim, bez posla, diplomirala je u roku, a država joj traži da posle pet godina vrati studentski kredit.

Od nezaposlene majke traže da vrati 100.000 dinara: Milena Lazic Andrejević sa dvoje dece

Od nezaposlene majke traže da vrati 100.000 dinara: Milena Lazic Andrejević sa dvoje dece

Milena objašnjava da se kredit ne vraća ako se na vreme diplomira i ima prosek iznad osam.

- Kredit sam primala dve godine, diplomirala sam u roku, pisala sam molbu još 2010. da ne bih vraćala 100.000 dinara kao i ostale kolege. Sve je bilo mirno do pre nekih mesec dana kada mi je došlo rešenje. Bila sam šokirana. Veoma sam se uznemirila jer nemam odakle da vraćam te pare - priča Milena.

Objašnjava da sa suprugom radi poljoprivredne poslove i da su imali u planu da otvore firmu za prodaju poljoprivrednih proizvoda, međutim, izdatak od 100.000 dinara ih je omeo.

- Živimo suprug, ja i dvoje dece na selu u blizini banje, bavimo se poljoprivredom. Planirali smo da sa parama koje dobijem za treće dete i usteđevinom otvorimo firmu za prodaju domaćih proizvoda, ali sad ću opet da živim “od vazduha” jer od države za dvoje dece dobijam dečji dodatak od 5.000.

Prema Mileninim rečima, nije dobila nikakvo obaveštenje za pet godina, a rok za vraćanje kredita je septembar.

- Prema ovome što mogu da pročitam kredit je trebalo da vratim prošle godine iako nikakvo obaveštenje nisam dobila. Zvala sam banku da vidim mogu li nekako da se nagodim, međutim, rekli su mi da moram u celosti sve da isplatim do septembra. Pitam državu, fakultet, ministarstvo, čime sam zaslužila sve ovo, zašto ste mi davali kredit ako mi sada ovo rade? - zabrinuta je Milena.

MInistarstvo i fakultet ćute

Sa Filozofskog fakulteta su poručili da kredite daje ministarstvo i da oni sa tim nemaju nikakve veze. Ministarstvu prosvete uputili smo pitanja u vezi sa studentskim kreditima i konkretnim slučajem, međutim, oni nisu našli za shodno da bilo šta odgovore.

http://www.blic.rs/vesti/srbija/drz...da-vrati-studentski-kredit/484nc14?ref=fbblic

За вредну српску децу и студенте нема пара, али зато битно да за смрдљиве и брзвредне цигане има! :dash:

За вредну српску децу и студенте нема пара, али зато битно да за смрдљиве и брзвредне цигане има! :dash:

U ugovoru koji je potpisala je jasno naznaceno da se kredit vraca i to u zavisnosti od duzine studija vraca se odredjen procenat. Nigde u ugovoru ne pise da kredit ne moras vratiti ali najlakse je uzeti pare pa se onda "praviti blesav" kada dodje za naplatu.

U ugovoru koji je potpisala je jasno naznaceno da se kredit vraca i to u zavisnosti od duzine studija vraca se odredjen procenat. Nigde u ugovoru ne pise da kredit ne moras vratiti ali najlakse je uzeti pare pa se onda "praviti blesav" kada dodje za naplatu.

Да и онда после зашто млади Срби беже из Србије. Прво те наговоре да узмеш кредит, а када испуниш обавеза у року онда мораш да враћаш са каматама.

Да и онда после зашто млади Срби беже из Србије. Прво те наговоре да узмеш кредит, а када испуниш обавеза у року онда мораш да враћаш са каматама.

Ako mislis da na zapadu mozes uzeti kredit i praviti se "sasav" onda zivis u velikim zabludama jer tamo ako ne vratis studentski kredit mozes se naci u ozbiljnom problemu cak tolikom da dobijes zabranu da se bavis sopstvenom profesijom. Ugovor se mora postovati i niko te ne tera da ga potpises, meni nikada nisu bili jasni studenti kojima je zadnjica zinula za tih 5 000 dinara mesecno jer se za par dana preko zadruge moze zaraditi toliko novca. Da ne govorim ako si dobar student mozes drzati casove programiranja, matematike itd. (priprema drugih za ispit), a to se trenutno naplacuje od 15 - 20 evra za dvocas.

Poslednja izmena:

Milena Lazić Andrejević (31) iz Sokobanje, majka dvoje dece i trenutno trudna sa trećim, bez posla, diplomirala je u roku, a država joj traži da posle pet godina vrati studentski kredit.

Milena objašnjava da se kredit ne vraća ako se na vreme diplomira i ima prosek iznad osam.

- Kredit sam primala dve godine, diplomirala sam u roku, pisala sam molbu još 2010. da ne bih vraćala 100.000 dinara kao i ostale kolege. Sve je bilo mirno do pre nekih mesec dana kada mi je došlo rešenje. Bila sam šokirana. Veoma sam se uznemirila jer nemam odakle da vraćam te pare - priča Milena.

Objašnjava da sa suprugom radi poljoprivredne poslove i da su imali u planu da otvore firmu za prodaju poljoprivrednih proizvoda, međutim, izdatak od 100.000 dinara ih je omeo.

- Živimo suprug, ja i dvoje dece na selu u blizini banje, bavimo se poljoprivredom. Planirali smo da sa parama koje dobijem za treće dete i usteđevinom otvorimo firmu za prodaju domaćih proizvoda, ali sad ću opet da živim “od vazduha” jer od države za dvoje dece dobijam dečji dodatak od 5.000.

Prema Mileninim rečima, nije dobila nikakvo obaveštenje za pet godina, a rok za vraćanje kredita je septembar.

- Prema ovome što mogu da pročitam kredit je trebalo da vratim prošle godine iako nikakvo obaveštenje nisam dobila. Zvala sam banku da vidim mogu li nekako da se nagodim, međutim, rekli su mi da moram u celosti sve da isplatim do septembra. Pitam državu, fakultet, ministarstvo, čime sam zaslužila sve ovo, zašto ste mi davali kredit ako mi sada ovo rade? - zabrinuta je Milena.

MInistarstvo i fakultet ćute

Sa Filozofskog fakulteta su poručili da kredite daje ministarstvo i da oni sa tim nemaju nikakve veze. Ministarstvu prosvete uputili smo pitanja u vezi sa studentskim kreditima i konkretnim slučajem, međutim, oni nisu našli za shodno da bilo šta odgovore.

http://www.blic.rs/vesti/srbija/drz...da-vrati-studentski-kredit/484nc14?ref=fbblic

Pravo je pitanje zašto se žena sa završenim fakultetom i bez posla trudi da rodi toliko dece svojoj naopakoj državi !?!!?
Kako da se sažalimo nad njom kad njoj nije žao same sebe?

Pravo je pitanje zašto se žena sa završenim fakultetom i bez posla trudi da rodi toliko dece svojoj naopakoj državi !?!!?

Ne, nije pravo pitanje. Veoma je glupo pitanje. Ljudi žele da imaju decu a usput se trude da završe neku školu, faks i obezbede svojoj deci normalan život, osim kad se ne upetljaju prljavi lihvari u tu priču. Smatraš da neka žena nema prava da ima troje dece osim ako nema para da plati šakalima koj su joj prodali priču?

Poslednja izmena:
I ja želim da budem dalaj lama ali pravilna postavka je da se zapitaš ako nešto želiš da li to i možeš?! Bez roptanja. I da pri tom stalno imaš svest o tome u kakvom javašluku od države živiš?
Kome su ta deca skrivila da budu osuđena da žive na ivici egzistencije?
Gerilski način života je svuda u svetu deplasirana pojava pa je mogla da se razmnoži u nekom uređenijem društvu što se mene tiče i više od tri puta....

I ja želim da budem dalaj lama ali pravilna postavka je da se zapitaš ako nešto želiš da li to i možeš?! Bez roptanja. I da pri tom stalno imaš svest o tome u kakvom javašluku od države živiš?
Kome su ta deca skrivila da budu osuđena da žive na ivici egzistencije?
Gerilski način života je svuda u svetu deplasirana pojava pa je mogla da se razmnoži u nekom uređenijem društvu što se mene tiče i više od tri puta....

Dalaj lama je sektaš čak i za tibetanske standarde a ti lupetaš.

Vidim da se razumeš u tibetanske prilike ko da si tamo :lol:

Da nisi ti otac dece ove trudnjače iz uvodnog posta? I kako to razgovaraš sa nepoznatim ljudima? Gde su ti maniri?

Verovala ili ne zaista se razumem u tibetanske prilike.
Otišli maniri otkad sam se učlanio u ovaj forum...
Tražio sa da me skinu odavle pre dva meseca, ali boli ih k rac.

Јао..што бих ја волео да добијем кредит који не морам да враћам.

- - - - - - - - - -

Право је питање одакле ти идеја да жена рађа децу држави? Свако нормалан схвата да је она то троје деце родила себи и свом мужу.

Danas ti se kredit shvata kao: Hvala bas ste fini neki ljudi.

Rugalica forum....

A zena iz price , tupaca srpska, prosecna, lajava....cak i da nije, okrenuta je ka tome...

Vucko uspesno koristi lajave seljanke i seljake....da bi napravio izuzetak od prava i pravila...i onda je drzava postala skup moze mi se izuzetaka...

Pitanja koja se mogu postaviti su :
-zasto zena pravi drzavi ovoliko dece
Pravi ih drzavi, a mogla bi da ih pravi i sebi, ali psiholoski pravi ih BAS drzavi, narocito ako radi u zdravstvu i skolstvu.
-zasto ljudima ne smeta kad se ne postuje pravilo ili zakon, pa neko prodje bez vracanja i placanja
Ulaz u korupciju, diktaturu i tiraniju je upravo to, sto se niko ne buni ako neko ko treba da vrati kredit , a nije ga vratio.
Onda je laganica napraviti korupciju, samo ne vazi za moje ljude i kraj, stopira se izvrsenje i eto mi carstva
-nekaznjivost odbijanja sablonskih ugovora
cik probajte da trazite nestandardni ugovor u bilo kojoj drzavnoj ili vecoj privatnoj firmi!!!!
Ugovori su napisani i prilagodjeni vikend akcijasima u koje vec godinu dana ne spadam , zasto, zato sto mi je isti artikl jeftiniji negde gde nije na akciji.
U tom smislu ova zena nije kriva, jer vecina pravnih stvari u srbiji je tako formulisana da vam se ne uzima ni kartica za mobilni, ma ni vazduh vam se ne dishe.

E sad, da se naslutiti , a mozda i nije to situacija, da je ova zena sve to pravno proucila na papiru, posto odlazak u banke je seljacka varijanta, kao da ce oni reci nesto sto je protiv njihovog interesa, pa slali su i duple racune , vec placene , i to od pre 10 godina, iako znaju da je zasterenje 5 god ili 1 god...Papirce sa tekstom opomena pred utuzenje kosta 50 dinara....sica a nek upali na 1 od 100...utrosak 5000 dobitak 100.000.

Zahtev za odgovor upucen preko medija nije validan i zato nece biti ni odgovoreno...to je halabuka.
Zahtev koji je licni i upucen firmi je obavezan za odgovor u zakonskom roku , makar bio i prepun nebuloza...a u poslednje vreme je prepun nebuloza...trazis izjasnjenje u vezi mashine, oni ti odgovaraju o setvi soje u Brazilu...
Danas je svakome potreban licni advokat, jer ovo je kapitalizam i vise ne vazi da drzava brine brigu pojedinca protiv drzave i ganja izjednacenje pravde...sta god zvali pravdom..

A na zalost jedva da je 20 koliko toliko pismenih advokata u Srbiji....jedva....
Ostalo je vas drugar iz detinjstva koji je jedva imao 2 ili 3, zna da popuni par sablona i ponesto iz sudske prakse, a blage veze nema zasto i kako...
Mene placaju kao savetnika i kontrolora advokata, ponekad, iako nemam ni 1 dan pravne skole a kamoli struke...
Jer kad pobedis na sudu , sve je jeftino ili dzabe za tebe, a kad izgubis, dzabe ti saznanje da ti je advokat surovao i lenjstvovao u procesu...

Problem sa stipendijama je zato sto se one odlukom ministarstva odredjuju, tj objava se primenjuje na ugovore bez potpisivanja aneksa , appendixa ili dodatka.
Zato i ima silnih problema sa Vucicem.
On je prvo povecao prosek za nevracanje na 8,5 zatim je tu bilo raznih muljaza o kojima ne bih da pisem, jer ne postoji javno mnjenje u Srbiji , samo javni linc.

Pravno gledano suditi se sa drzavom mozes, obicno imas i pokrice u pravnoj regulativi, ali ovo je Bosansko seljacka Srbija....s tim da ovo Bosanska nema veze sa bosancima kao gradjanima vec sa mentalitetom koji su uneli u Srbiju u skorijoj proslosti...
Jeste, moze se reci da je Srbija i ciganska, ali to na ovu oblast pravnog delovanja ne utice....Ciganija utice na kuknjavu nemam brate ni za leba, ajd da mi regulises ovu vilu od 1200kvm, inace cu crknem , totalno...na seksualno ponasanje.......i na MZ odnose i slicno , ali ne na pravne i ugovorne odnose...
Tu utice ovo Bosanska (mada danas je bosna posle revolucije zirantskih zaplena, sasvim druga prica...sto se prava tice, mentalitet je ostao isti) i ovo seljacka (posirok spisak osobina koje daju boju mentalitetu....)
A ima tu i crnogorstine, samo ne u pravnim delatnostima....npr Srbija je kao CG, u svemu najbolja, elitni morski turizam, pojma nemaju zasto nisu popularni kao Hrvati ili Turci....neobavestenost i slepilo....totalno...

Ne treba da se sažalite. Deca se ne rađaju državi, već porodici.
I uopšte, nema zatucanijih od neobrazovanih žena na privatnim fakultetima koji su im toliko teški da ne mogu ni da zamisle porodicu, kad već imaju diplomu!!!
I sve to pišem kao mama četvoro mališana, koja je uz put i magistar ;) Prosto da se sažalimo na sve koji imaju "toliku" decu.

Studnetski kredit je najveca prevara, ne treba se uzimati. Isti se naravno vraca, zavrsio neko u roku ili ne, sa bilo kojim prosekom. Zeznula se debelo sto ga je uzela.

To vazi za bilo koji kredit. Ne znam zasto ga zovu kredit, to je isto kao pozajmica. Ne vidim ovde neku polemiku. Uzme pare i nece da vrati? Ne razumem....

iPa naravno da mora da vrati.Vrsi gospodja zamenu teza.Ti mozes da zavrsis i pre roka sa 6 vratices ga,mozes da zavrsis sa 10 posle roka vratices ga.Jedino ako ti je prosek iznad ne znam 8,5 vracas pola a iznad 9 ili 10 ne vracas ga.Manite ljudi da se pravimo naivni,nevini i blesavi.Ona ako na nameru da vrati sto ga uzimala,jes ocu da uzmem a posle nebi da vratim nego da kukam svesno mrseci teze...

Back