Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine za gradjane Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nona2

Poznat
Poruka
9.030
Autorska

Posto znam dosta Srba iz Republike Srpske koji imaju nase papire zanima me kako stvari funkcionisu u obrnutom smeru.

Da li postoji neka opcija da Srbi iz Srbije imaju isti tretman u Republici Srpskoj?

Odnosno kakav tretman ja kao Srpkinja imam u Banja Luci?

Ne mislim na tretman ovako jer mi je uvek super kad odem u RS vec u pravnom smislu.
Nekako nikad nemam osecaj da prelazim granicu kad idem u Bijeljinu i tako to.

Autorska

Posto znam dosta Srba iz Republike Srpske koji imaju nase papire zanima me kako stvari funkcionisu u obrnutom smeru.

Da li postoji neka opcija da Srbi iz Srbije imaju isti tretman u Republici Srpskoj?

Ne mislim na tretman ovako jer mi je uvek super kad odem u RS vec u pravnom smislu.
Рахметли муфтија Зукорлић је имао држављанство Републике Српске (Бејха) иако је из Пазара, па је гласао на изборима у Сребреници, својевремено.

1fbszKm.jpg

Autorska

Sve je isto zato se i kaže dvojno državljanstvo.Znam dosta ljudi iz Srbije koji su poslom ili stupanjem u brak ostali ovdje pogotovo doktori, inženjeri i slična zanimanja.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh-papire-najvise-trazili-gradjani-iz-Srbije/761761

Poslednja izmena:
pa ne znam da li je isto zato pitam

ovi ljudi koji su dobili papire Srbije ne rade ovde, nisu ozenjeni ovde, i jedini razlog dobijanja papira je etnicka pripadnost
Srbija je srpska nacionalna država i kao takva dodeljuje državljanstvo Srbima ma gde bili.Nije reč ni o čemu nepoznatom u evropskoj praksi.Brojni su isti ili slični primeri.Ja bih izdvojio slučaj etničkih Nemaca sa teritorije nekadašnjeg SSSR čiji preci su naseljeni na prostore Rusije i Ukrajine pre oko 250 godina.Svima koji su mogli dokazati nemačko poreklo SR Nemačka dodelila je svoje državljanstvo.

Srbija je srpska nacionalna država i kao takva dodeljuje državljanstvo Srbima ma gde bili.Nije reč ni o čemu nepoznatom u evropskoj praksi.Brojni su isti ili slični primeri.Ja bih izdvojio slučaj etničkih Nemaca sa teritorije nekadašnjeg SSSR čiji preci su naseljeni na prostore Rusije i Ukrajine pre oko 250 godina.Svima koji su mogli dokazati nemačko poreklo SR Nemačka dodelila je svoje državljanstvo.
to i sama znam i to nije odgovor na moje pitanje

Back