Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine za gradjane Srbije

Nona2

Iskusan
Poruka
6.356
Autorska

Posto znam dosta Srba iz Republike Srpske koji imaju nase papire zanima me kako stvari funkcionisu u obrnutom smeru.

Da li postoji neka opcija da Srbi iz Srbije imaju isti tretman u Republici Srpskoj?

Odnosno kakav tretman ja kao Srpkinja imam u Banja Luci?

Ne mislim na tretman ovako jer mi je uvek super kad odem u RS vec u pravnom smislu.
Nekako nikad nemam osecaj da prelazim granicu kad idem u Bijeljinu i tako to.

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Autorska

Posto znam dosta Srba iz Republike Srpske koji imaju nase papire zanima me kako stvari funkcionisu u obrnutom smeru.

Da li postoji neka opcija da Srbi iz Srbije imaju isti tretman u Republici Srpskoj?

Ne mislim na tretman ovako jer mi je uvek super kad odem u RS vec u pravnom smislu.
Рахметли муфтија Зукорлић је имао држављанство Републике Српске (Бејха) иако је из Пазара, па је гласао на изборима у Сребреници, својевремено.

spavach

Domaćin
Poruka
4.635
1fbszKm.jpg

Emihs

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.772
Autorska

Sve je isto zato se i kaže dvojno državljanstvo.Znam dosta ljudi iz Srbije koji su poslom ili stupanjem u brak ostali ovdje pogotovo doktori, inženjeri i slična zanimanja.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh-papire-najvise-trazili-gradjani-iz-Srbije/761761

Poslednja izmena:

Nona2

Iskusan
Poruka
6.356

Gruban

Buduća legenda
Poruka
36.973
pa ne znam da li je isto zato pitam

ovi ljudi koji su dobili papire Srbije ne rade ovde, nisu ozenjeni ovde, i jedini razlog dobijanja papira je etnicka pripadnost
Srbija je srpska nacionalna država i kao takva dodeljuje državljanstvo Srbima ma gde bili.Nije reč ni o čemu nepoznatom u evropskoj praksi.Brojni su isti ili slični primeri.Ja bih izdvojio slučaj etničkih Nemaca sa teritorije nekadašnjeg SSSR čiji preci su naseljeni na prostore Rusije i Ukrajine pre oko 250 godina.Svima koji su mogli dokazati nemačko poreklo SR Nemačka dodelila je svoje državljanstvo.

Nona2

Iskusan
Poruka
6.356
Srbija je srpska nacionalna država i kao takva dodeljuje državljanstvo Srbima ma gde bili.Nije reč ni o čemu nepoznatom u evropskoj praksi.Brojni su isti ili slični primeri.Ja bih izdvojio slučaj etničkih Nemaca sa teritorije nekadašnjeg SSSR čiji preci su naseljeni na prostore Rusije i Ukrajine pre oko 250 godina.Svima koji su mogli dokazati nemačko poreklo SR Nemačka dodelila je svoje državljanstvo.
to i sama znam i to nije odgovor na moje pitanje

Poruka
7.028