Dry aged meso

Aruena*

Buduća legenda
Poruka
34.821
Za ovakvo meso sam čula pre par meseci. Primetila sam da se na jednoj fb grupi prilično povećala potražnja.
Ulazila sam u nekoliko mesnica i nigde nisam videla da se tako nešto prodaje.
Trebalo bi da bude skuplje u odnosu na redovno meso jer prilikom zrenja gubi i do 30% tečnosti.

Da li ste ga koristili, gde ste nabavljali i kakvog je ukusa kada se spremi?

Za ovakvo meso sam čula pre par meseci. Primetila sam da se na jednoj fb grupi prilično povećala potražnja.
Ulazila sam u nekoliko mesnica i nigde nisam videla da se tako nešto prodaje.
Trebalo bi da bude skuplje u odnosu na redovno meso jer prilikom zrenja gubi i do 30% tečnosti.

Da li ste ga koristili, gde ste nabavljali i kakvog je ukusa kada se spremi?
Jeo sam "odstajali" biftek čini mi se valjda 30 dana da je bilo na meniju i to pre par godina u jednom specijalizovanom restoranu za bifteke na keju.
Meso je jako mekano i to je prvo što se primeti,ima...zanimljiv ukus, bogatiji nego normalno ali ne drastično drugačiji...ali skup je bio kao đavo. Iskreno ne znam da li je vredno razlike. Po priči da li gazde ili ko je već bio kada odstoji nekih mesec ipo do dva dobija aromu kao gorgonzola ili tako nešto ....nisam siguran koliko bih to želeo od mesa.
Ne znam da ima da se kupi,nisam video.

Ne znam , da pitamo nekoga ko je ostavljao na promaji svinjske kolenice , ne vise od 7 dana .
To nije isto.
Ovo meso se drži u posebnim prostorijama namenjim za to.
Google kaže:
Suvo zrenje je prirodan proces zrenja mesa u toku kojeg se specijalnim UV lampama tretiraju najkvalitetniji juneći, teleći i jagnjeći komadi. UV lampe nedozvoljavaju process pojavljivanja bakterija, a pospešuju razvoj zdravih kultura unutar mesa.
Prirodni enzimi prodiru u najtvrđe delove mesa (mišići i vezivna tkiva), višak vode isparava, a ono što ostaje je vrhunski kvalitet prožet velikim brojem proteina, savršenog izgleda i nezaboravnog ukusa.

Back