Drvo znanja

Meliot

Elita
Poruka
23.809
Da li je greh zato što su Adam i Eva uopšte jeli sa Drveta znanja? Da li je znanje greh? Mislim da nije jer mislim da je sticanje znanja pozitivna stvar. Pre bih rekao da je Bog i namenio plodove tog drveta čoveku kao vrhunac njegovog stvaranja ali je hteo da testira čovekovu pokornost prema Njemu i čovekovu veru u Njega. Vaše mišljenje?

nije to drvo znanja nego drvo poznavanja dobra i zla...poznavanje dobra i zla je moral...radi se o poznavanju moralnih normi i pokoravanju njima...to je kada moral postane osnov gordosti...zato Isus prezire fariseje jer su visoko moralni a bez ljubavi...Isus pokušava da umesto formalnog morala zasnovanog na moralnim normama poznavanja dobra i zla uvede moral zasnovan na ljubavi...zato je ono što on propoveda ono drugo drvo - drvo života i za sebe kaže da je hleb života

nije to drvo znanja nego drvo poznavanja dobra i zla...poznavanje dobra i zla je moral...radi se o poznavanju moralnih normi i pokoravanju njima...to je kada moral postane osnov gordosti...zato Isus prezire fariseje jer su visoko moralni a bez ljubavi...Isus pokušava da umesto formalnog morala zasnovanog na moralnim normama poznavanja dobra i zla uvede moral zasnovan na ljubavi...zato je ono što on propoveda ono drugo drvo - drvo života i za sebe kaže da je hleb života
U Daničićevom prevodu stoji Drvo znanja dobra i zla. A i ima smisla jer kada su Adam i Eva pojeli plod tog drveta postali su svesni da su goli i pokrili su se listovima smokve.

*Drvo znanja dobra i zla. Čitam samo kanonske prevode a ne razne prevode novokomponovanih crkava. Ti novi prevodi Svetog pisma mogu da stvore dosta zabuna.
poznavanje ili znanje dobra i zla i postupanje u skladu sa tim tj. biranje da činiš dobro je definicija morala......radi se o moralu a ne o naučnom znanju...drvo je simbol načina razmišljanja...može biti zasnovano na moralu ili zasnovano na ljubavi tj. životu

poznavanje ili znanje dobra i zla i postupanje u skladu sa tim tj. biranje da činiš dobro je definicija morala......radi se o moralu a ne o naučnom znanju...drvo je simbol načina razmišljanja...može biti zasnovano na moralu ili zasnovano na ljubavi tj. životu
Znanje nije samo po sebi loše. Čovek ceo život teži znanju. Mislim da nije problem što su Adam i Eva jesi sa njega, Bog im bi to na kraji dozvolio, ali je Bog pre toga hteo da testira da li su Adam i Eva pokorni Njemu. Njihov greh je pre svega nepokornost a ne spoznaja dobra i zla.

Znanje nije samo po sebi loše. Čovek ceo život teži znanju. Mislim da nije problem što su Adam i Eva jesi sa njega, Bog im bi to na kraji dozvolio, ali je Bog pre toga hteo da testira da li su Adam i Eva pokorni Njemu. Njihov greh je pre svega nepokornost a ne spoznaja dobra i zla.
priča je simbolična...plod drveta koje jedeš raste u tebi i čini te nalik drvetu...poenta priče je da su ljudi izgubili rajsko stanje tako što su prihvatili formalni moral čija je osnova gordost umesto stvarnog morala čija je osnova ljubav odnosno život...Isus je probao da to ispravi ali ga sledbenici bukvalisti nisu skapirali

priča je simbolična...plod drveta koje jedeš raste u tebi i čini te nalik drvetu...poenta priče je da su ljudi izgubili rajsko stanje tako što su prihvatili formalni moral čija je osnova gordost umesto stvarnog morala čija je osnova ljubav odnosno život...Isus je probao da to ispravi ali ga sledbenici bukvalisti nisu skapirali
Ajmo ispočetka. Adam i Eva su bili goli i nema logike da bi goli nastavili da žive u Edemskom vrtu. Kad-tad bi im Bog dao da jedu sa Drveta znanja dobra i zla da spoznaju svoju golotinju i da je nečim pokriju. Savršen čovek je onaj koji razlikuje dobro od zla. Nepokornost i neposlušnost prema Bogu je najveći greh Adama i Eve.

Ajmo ispočetka. Adam i Eva su bili goli i nema logike da bi goli nastavili da žive u Edemskom vrtu. Kad-tad bi im Bog dao da jedu sa Drveta znanja dobra i zla da spoznaju svoju golotinju i da je nečim pokriju. Savršen čovek je onaj koji razlikuje dobro od zla. Nepokornost prema Bogu je najveći greh Adama i Eve.
odustajem...ti više voliš svoj moral tj. svoju gordost nego što želiš da razumeš šta sam napisao...oči su ti zatvorene da vidiš istinu...

Bog je stvorio čoveka da greši i da iz svojih greški (ili grešaka, kako bilo) uvidi da mu se treba bezuslovno pokoravati i tako produhovljen postane bezgrešan i zasluži mesto u Raju posle ovozemaljskog života?

Da li je greh zato što su Adam i Eva uopšte jeli sa Drveta znanja? Da li je znanje greh? Mislim da nije jer mislim da je sticanje znanja pozitivna stvar. Pre bih rekao da je Bog i namenio plodove tog drveta čoveku kao vrhunac njegovog stvaranja ali je hteo da testira čovekovu pokornost prema Njemu i čovekovu veru u Njega. Vaše mišljenje?

Citaj kako pise u Bibliji. Bog im je rekao da mogu jesti sa svakog drveta osim tog jednog.
To je bio Bozji zakon dat njima.
A oni su trebali da poslusaju Boga. Drvo ne predstavlja znanje nego Boga - njegov autoritet,
njegovo pravo da postavlja merila dobra i zla.

Prvi ljudi su to morali da ispostuju a posto nisu Bog ih je pozvao na odgovornost.
Zato ih je i kaznio.
Bog ne testira nikoga.

Ubeđenje da ćete do bilo kakve istine i znanja da dođete ktoz veru, je pohrešno. Pa svaki čpvek, kada je reč o znanju, zna na koji način znanje jedino može da se stekne. Kad se čovek rodi, njegpva memorija je prazna .Aali njegova čula i mozak, pomoću kojih č može da opaža, oseča, razume i pamti stvarnost oko sebe, je jedini mogući validan inačin da se do znanja dođe.

Naravno, do znanja može da se dođe i po načinu njegovog prenošenja sa starijih generacija na mlađe, ali prilikom prihvatanja takvog znanja treba biti oprezan, jer samo ono znanje koje može iskustveno da se proveri, objasni i razume, može da ima značenje znanja, a to je nauka. Dok sve drugo je samo izmišljanje i verovanje.

Jedno takvo prenešeno, tj. promljeno znanje od starijih visoko razvijenih svesnih bića, tzv. "Božijih anđela" ili "Svetlosnih bića" je i ovo znanje na ovome linku.

https://docs.google.com/document/d/1dWWe4JBO2nKb9I9fziXCOaH-6D0CACIn/edit

Ovo znanje je prorokovano u Jovanovom "Otkrivenju", rečima: "I videh drugog anđela kako leti posred neba, imajući Večoto ebanđelje, da ga objavi svim narodima, plemenima i jezicima". Da ovo znanje inije izmišljotina i laž, već da ima ma značenje Večite istine, dokaz je što svaki stav ovog znanja može iskustveno i naučno i da se proveri i do kraja objasni i razume.

Pavao uči da Bog ne kuša i ne napastuje nikoga...da svakog napastuje njegova vlastita požuda. Zašto bi Bog dao nešto "privlačno" a ne-dobro. Priča je iskrivljena kao i sam naziv drveta. Drvo života je Bog zapravo i njega treba "jesti" a drvo smrti je kad duša prestaje jesti sa Drveta života. Drvo smrti je stoga imaginarna tendencija zloupotrebe slobodne volje ili pokušati biti Bog, sam sebi dovoljan.

Pavao uči da Bog ne kuša i ne napastuje nikoga...da svakog napastuje njegova vlastita požuda. Zašto bi Bog dao nešto "privlačno" a ne-dobro. Priča je iskrivljena kao i sam naziv drveta. Drvo života je Bog zapravo i njega treba "jesti" a drvo smrti je kad duša prestaje jesti sa Drveta života. Drvo smrti je stoga imaginarna tendencija zloupotrebe slobodne volje ili pokušati biti Bog, sam sebi dovoljan.
Bog ne kuša nego to radi Đavo. Mislim da je Gospod testirao pokornost Adama i Eve kada im je rekao da ne jedu sa Drveta znanja dobra i zla. A kao nagradu bi im na kraju i dao da jedu sa njega čime bi ljudsko stvaranje bilo potpuno.

Ovo znanje je prorokovano u Jovanovom "Otkrivenju", rečima: "I videh drugog anđela kako leti posred neba, imajući Večoto ebanđelje, da ga objavi svim narodima, plemenima i jezicima". Da ovo znanje inije izmišljotina i laž, već da ima ma značenje Večite istine, dokaz je što svaki stav ovog znanja može iskustveno i naučno i da se proveri i do kraja objasni i razume.

Niko nije dobio to evanđelje i nije vrijeme za to evanđelje. Proroštvo jasno kaže da će Bog intervenirati Znanjem nakon harmagedosnkih vremena kazne nad svijetom. A to znanje će svijetu davati prvi sveci iz Jeruzalema jer će Jeruzalem biti "gora nad svim gorama svijeta". Preživjet će pravednici u narodma poredi svoje opće dobrote i savjesti koju imaju u sebi...ali će biti upoznati sa vječnim evanđeljem temeljem ove obavjeti:

Izaija 66:19

"
Postavit ću znak među njima i poslat ću neke od preživjelih k narodima, u Taršiš, Pul i Lud, onima koji luk napinju, u Tubal i Javan, na otoke daleke, koji nisu čuli glasa o meni niti su vidjeli slavu moju. Oni će pričati o slavi mojoj među narodima."

Edemski vrt je bio na zemlji, i kako bi se ljudi mnozili cela zemlja bi postala takva.
Mada je i ostali deo zemlje bio lep ali vrt Edenski je bio uredjen kao Adamov i Evin stan. Ostala zemlja je bila kao dvoriste da tako kazem.
I to je sada Bozji cilj.
Da od ove zemlje ponovo napravi to isto i vrati nas tamo.

Drvo zivota je mogucnost da covek zivi dok god ima pristup tom drvetu.
Dakle ako zeli mogao je da zivi vecno.
Kada ne jede sa tog drvet istrosi mu se zivotna snaga i umre.
Zato starimo i umiremo jer zbog greha nemamo vise pristup drvetu zivota

Dok je drugo drvo, drvo poznanja dobra i zla bilo mogucnost suprotne odluke.
Mogucnost da se covek odluci drugacije i da se odvoji od Boga pa i drveta zivota..
Posto je stvoren savrsen po Bozjoj volji nije poznavao sta je zlo i destrukcija.

Da ne bi bio zarobljen u svom savrsenstvu jer prvostvoreni covek sam po sebi ne moze da bude zao i destruktivan ako to zeli, drvo od poznanja dobra i zla je bila ta mogucnost ili vrata.
I tako je savrseni covek mogao da upotrebi svoju volju i odvoji se od Stvoritelja jeduci sa zabranjenig drveta.
Jer uciniti zlo, greh, nije znao.

Cim je covek izgubio pristup drvetu zivota, poceo je da stari i umire.
Postanak 3,22Tada reče Gospod Bog: "Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje, što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!"
1. Mojsijeva 3,24I izagnav čovjeka postavi pred vrtom Edemskim heruvima s plamenijem mačem, koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života.
Na novoj zemlji ce zahvaljujuci Hristu, covek imati ponovo pristup drvetu zivota i moci ce stalno da obnavlja svoju genetiku jeduci sa njega i tome nema kraja.
Kada bi hipoteticki tada Bog ponovo uklonio drvo zivota, covek bi ponovo poceo da umire.

Covek nije besmrtan.
Ali on ima mogucnost da vecno zivi.

Ljudi ce dolaziti svaki mesec pred Bogom da jedu od drveta zivota i obnavljaju svoju genetiku..

Blago onima koji su sada verni, imace pristup drvetu zivota.
Otkrivenje 22,2Nasred ulica njegovijeh i s obje strane rijeke drvo života, koje rađa dvanaest rodova dajući svakoga mjeseca svoj rod; i lišće od drveta bijaše za iscjeljivanje narodima.
Otkrivenje 22,14Blago onome koji tvori zapovijesti njegove, da ima vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.

Samo koji kroz Duha svetoga zive po 10 Bozje zapovesti ce imati vlast nad drvetom zivota.

Nekima se drvo zivota cini nemogucim.
Medjutim i sada nas razna hrana i plodovi sa drveta odrzavaju u zivotu i podsticu obnavljaju nasu genetiku i celije.

Drvo zivota ima jos jacu funkciju da nas stalno kompletno geneticki obnavlja.

Bozji cilj je da mnogi jos dobiju ponovo taj pristup drvetu zivota na novoj zemlji.

Zivotni vek nam je dat da donesemo tu odluku hocemo li da budemo tamo illi ne?
Ako hocemo, onda vec sada ovde na zemlui treba da zivimo tako.
Ako necemo, necemo.

Gde to piše u Svetom pismu?
Sta?
Vidimo iz opisa.
Kada su izbaceni iz vrta, ostala zemlja nije imakla tu lepotu kao vrt.
Vrt je bio stan prbih ljudi
Ni tvoje dvoriste nije lepo kao unutra u kuci.
A Bog kaze: mnozite se.
Sto znaci da mora da se prosiri edemski vrt.
Isto kao ti kada bi imao 20 dece, morao bi da pocnes da dogradjujes dvoriste.
Bog kaze da ce ljudi na novoj zemlji imati kuce, vinograde,, svploje vrtove itd.
Sto dodatno pokazuje prosiravanje na zemlji.
Onda kaze da ce svakog meseca i svake subote svi ljudi dolaziti pred Bogom u novi grad Jerusalim.
Sto dodatno pokazuje da ce zivot biti po celoj zemlji.

Isaija 65,19 I ja ću se veseliti radi Jerusalima, i radovaću se radi naroda svojega, i neće se više čuti u njemu plač ni jauk.

Isaija 65,21 I oni će graditi kuće i sjedjeće u njima; i sadiće vinograde i ješće rod njihov.

Isaija 65,22 Neće oni graditi a drugi se naseliti, neće saditi a drugi jesti, jer će dani narodu mojemu biti kao dani drvetu, i izbranicima će mojim ovetšati djela ruku njihovijeh.

Poslednja izmena:

Back