Drobite li hljeb u pasulj?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.278
Malo čudan naslov pa i pitanje.. :lol:
Vjerujem da pasulj skoro svi volimo.. čorbast sa suvim rebarcima, ili onaj gusti tzv papula sve sa začinima i bijelim lukom, sitno isjeckan ili izrendan u ulju, bilo da je tavče na gravče, pasulj je vrlo zdrava namirnica, doduše često propraćena blagim vjetrićima ..:mrgreen:
Suva rebarca, parče slanine ili kobasice, uglavnom jako prijatan, ukusan i vrlo hranljiv obrok.

Skoro 14 godina nije mogao doći iz Amerike.. zbog vize ili nečeg drugog nebitno, samo je javio da dolazi. Bit će kaže 15 dana, sam.. ostali će drugi put, valjda tako mora.
Malo se kaže odvikao od "našeg života" ali teška nostalgija je učinila svoje.. svega je htio da se prisjeti i da proba.. i ćevape i bureke, domaće pite sirnice, sa jabukama ili tikvama, sarmu posebno.. iako mu niko nije tražio, sve je plaćao i gdje treba ali i tamo gdje mu nisu ni tražili.
Kad se hoće ide to.. došao je, doduše nije ništa očekivao kad, snajka bratova žena skuvala pasulj.. bijeli sa suvim rebarcima i kičmanicom..pun lonac, njih četvoro, dovoljno za dva a nekad i tri dana.. stigao, taman na popodnevni ručak.
I dok se postavljalo, nih dvojica braće uz "po jednu" čašicu šljive prije jela.. "e kad se sjetim kako je naš pokojni tata volio pasulj" .. e da.. tu najednom zastade, okrenu se prema snajki pa je upita da li nekad peče proju? "Ima kaže ali od prekjuče.. ne znam, da se nije pokvarila".. sad će kaže.. ode, srećom nije dobra je. Ide proja (kukuruzni hljeb) svakako uz pasulj.. a onda burazer, na naše čudjenje, u njegov tanjir pun vrelog pasulja, prstima poče da sitno drobi provu.. "kud toga da se sjeti." Vidiš, ne bi da nismo pričali o njemu" (pokojnom ocu).. takko je i on, valjda.
A onda smo i mi slijedili njegov primjer.. doduše mali D***d nije.. njemu prova nije hljeb :mrgreen:
Malo je reći da je pasulj a i ručak bio nezaboravan.. veli posle da, nema veze, ako nema prove, može i sa običnim pšenišnim, poželjno da je crni, onaj raženi.. malo ukusnije veli sa njim. Dobroo. :D

I tako ti i ja neki dan.. sve smo pripremili, pasulj, kukuruzne male "tortilje" tj proja u malim komadima.. stvarno lijep i ukusan pasulj.. i sutra ćemo.:mrgreen:
A da.. :D da li ste nekad jeli ili možda jedete pasulj udrobljen sa projom ili običnim hljebom?
Ništa posebno ili ima neki šmek.. tj ukus? :)

Poslednja izmena:
Hleb u pasulj dok je deda bio živ... vidim od njega, pa hajde i ja.
Lično u pasulj više volim da dodam malo salate od kiselog kupusa, dakle, to mi je zimsko jelo.
U boraniju sipam jogurt, pored slatkog kupusa mi je uvek parče tvrdog sira koje izmeljim i izmešam sa kupusom, u grašak dodajem par kašika sveže kupus salate...
To su sve neki rituali pokupljeni od dragih osoba koje više nisu tu, ali kao da jesu. :)

Back