Drevni izumi- istorija tehnoloških otkrića antičkog sveta

''Daily mail'' o mogućem najstarijem džepnom kalendaru pronađenog u Smederevskoj Palanci.

Could this be the world's oldest pocket calendar? Engraved tusk would have told farmers when to harvest crops up to 8,000 years ago

It may look like a banana, but this curved device is actually thought to be the world's oldest pocket calendar.
Archaeologists found the calendar in Serbia and believe the moon-shaped device is around 8,000 years old.
It is made from the tusk of a wild boar and is marked with engravings thought to denote a lunar cycle of 28 days, as well as the four phases of the moon.

The archaeologists believe ancient man would have used it to work out the best time to plant and harvest crops.
The tusk was found in an area close to the town of Smederevska Palanka in eastern Serbia.

article-2511828-1994FA0700000578-374_634x351.jpg

https://www.dailymail.co.uk/science...ld-farmers-harvest-crops-8-000-years-ago.html

kad pomnozis visinu piramide sa deset na devetu, dobijas razdaljinu Zemlje od Sunca...u ovom tekstu , to je izlozeno u miljama....i to tacno u milju, imas dve cifre, malo pazljivije pogledaj....
Ok ali meni je to spekulativno, da li su oni to zaista mogli da izracunaju ili je po sredi slucajnost koju neko pokusava da dokaze.
Nije slucaj kao recimo Eratostenovo izracunavanje obima Zemlje. Tacno se zna kako je ustanovio zakrivljenje Zemlje i kako je matematicki dosao do njenog obima.

Ok ali meni je to spekulativno, da li su oni to zaista mogli da izracunaju ili je po sredi slucajnost koju neko pokusava da dokaze.
Nije slucaj kao recimo Eratostenovo izracunavanje obima Zemlje. Tacno se zna kako je ustanovio zakrivljenje Zemlje i kako je matematicki dosao do njenog obima.
tesko da je spekulativno ako imamo podudaranje sa jako malim odstupanjem ili greskom....i ako obratis paznju, vidjeces da je to samo jedna od mnogih podudarnosti...

Dakle, na prvom mestu oni su morali tacno da izracunaju 99,9% rastojanje Zemlja-Sunce?
meni nije jasno kako su oni to mogli izracunati...zato sam Slavenu rekao da nauka duguje mnoga objasnjenja...recimo, i danas bi gradnja Velike piramide bila ultimativni izazov za gradjevinare i inzinjere, uz svu danasnju raspolozivu tehniku, mehanizaciju i znanje....

''Daily mail'' o mogućem najstarijem džepnom kalendaru pronađenog u Smederevskoj Palanci.

Could this be the world's oldest pocket calendar? Engraved tusk would have told farmers when to harvest crops up to 8,000 years ago

It may look like a banana, but this curved device is actually thought to be the world's oldest pocket calendar.
Archaeologists found the calendar in Serbia and believe the moon-shaped device is around 8,000 years old.
It is made from the tusk of a wild boar and is marked with engravings thought to denote a lunar cycle of 28 days, as well as the four phases of the moon.

The archaeologists believe ancient man would have used it to work out the best time to plant and harvest crops.
The tusk was found in an area close to the town of Smederevska Palanka in eastern Serbia.

article-2511828-1994FA0700000578-374_634x351.jpg

https://www.dailymail.co.uk/science...ld-farmers-harvest-crops-8-000-years-ago.html

Prvo, veliko zainteresovanje.

article-2364281-1AD3AF55000005DC-731_634x474.jpg

..ali potom..

Professor Milorad Stojic from the Archaeology Institute in Belgrade, who made the discovery said: ‘We believe the engraved tusk represents a moon calendar.’

‘There are 28 miniature triangular indentations carved there.

‘It fits into a pouch or a small bag so, yes, it can be said that this is probably the world's first pocket calculator.’

Treba proveriti šta je bilo sa ovim...

meni nije jasno kako su oni to mogli izracunati...zato sam Slavenu rekao da nauka duguje mnoga objasnjenja...recimo, i danas bi gradnja Velike piramide bila ultimativni izazov za gradjevinare i inzinjere, uz svu danasnju raspolozivu tehniku, mehanizaciju i znanje....

Ti si precizirao istorijska nauka, a ja te nisam shvatio kao što i dalje ne razumem...ako je problem u nauci, onda je nešto u srži, metodološki, a ne u nedovoljno poznatim sferama, čijem istraživanju je nauka i posvećena.

U slučaju ovog što si spomenuo ne vidim šta bi moglo biti sem puke slučajnosti. Evo, ja sam malopre obavio isti broj koraka nogom koliko ima poglavlja u Protokolima sionskih mudraca. Slučajnost? Sigurno...

Što se tiče izgradnje piramida, tu nema neke posebne misterije. Danas uglavnom razumem, u najvećoj meri, kako su izgledali ti veliki projekti. Nema potrebe tražiti naučno-fantastična obrazloženja, samo zato što je nešto čudesno. Pretpostavljam da će za hiljadu godina tako neko slično insinuirati da je Hram Sv. Save morao biti izgrađen na način na koji istorija ne daje odgovore. Traženje alternativnih odgovora na ta pitanja deluje kao da ne može da se prihvate čudesna dostignuća ljudske civilizacije, odnosno kao da su ljudi potpuno nesposobni, biološki, da svojevremeno, vrlo retko, stvaraju velika čuda.

Poslednja izmena:
Evo još jednog antičkog grčkog budilnika, ali za promenu, ovog puta nešto malčice jednostavnije. :smeker:

ARISTOTELOV BUDILNIK

Pogledajte prilog 602874

Može li neko da provali kako funkcioniše, bez instrukcija?
Након напуњења, подиже тањур, преврћући куглице у шољу. Звук делује као аларм.

Posle Antikiterskog mehanizma, sve ovo mi lici na deciju igracku...

Pa kad sam otvorio temu sa bombom...valjda se tako radi. :lol:

Realno i nije za očekivati da ima nešto toliko fascinantno, zaista, ali to opet ne znači da malo ljudi zna ove stvari i da su neverovatno kompleksne, generalno gledano. Slot mašine, časovnici,...neko ko ne zna baš o istoriji da čuje misliće da se radi o nekakvoj naučnoj fantastici ili alternativnoj istoriji.

Evo još jednog antičkog grčkog budilnika, ali za promenu, ovog puta nešto malčice jednostavnije. :smeker:

ARISTOTELOV BUDILNIK

Pogledajte prilog 602874

Može li neko da provali kako funkcioniše, bez instrukcija?

Сипа се вода у први суд , славина има одређен пречник и пропуст. Када истече вода у други суд за 8-9 сати подиже тањир са куглицама које упадају у чашу која звони.

Pa kad sam otvorio temu sa bombom...valjda se tako radi. :lol:

Realno i nije za očekivati da ima nešto toliko fascinantno, zaista, ali to opet ne znači da malo ljudi zna ove stvari i da su neverovatno kompleksne, generalno gledano. Slot mašine, časovnici,...neko ko ne zna baš o istoriji da čuje misliće da se radi o nekakvoj naučnoj fantastici ili alternativnoj istoriji.
Kad pomislim da su nasi preci u to vreme hvatali ribu kosarama negde u Pripjatu a pre sto godina moj deda izdavao robu na rabos...

kad pomnozis visinu piramide sa deset na devetu, dobijas razdaljinu Zemlje od Sunca...u ovom tekstu , to je izlozeno u miljama....i to tacno u milju, imas dve cifre, malo pazljivije pogledaj....
Ne samo to, nego je postavljena točno u smjeru sjever-jug, djeli kopnenu masu Zemlje na dva potpuno jednaka dijela, smještena je točno u težištu Zemlje, u njoj se nalazi i "pi (3,14)". itd, itd... Slučajno?

A recimo i karta Piri Reisa, ili bagdadska baterija?

Ne samo to, nego je postavljena točno u smjeru sjever-jug, djeli kopnenu masu Zemlje na dva potpuno jednaka dijela, smještena je točno u težištu Zemlje, u njoj se nalazi i "pi (3,14)". itd, itd... Slučajno?

A recimo i karta Piri Reisa, ili bagdadska baterija?
pa i ja govorim u tom duhu...previse je slucajnosti da bi bilo slucajno...sto nas vodi dalje - otkud toliko znanje u TO vrijeme....sto nas pak vodi dalje...........

pa i ja govorim u tom duhu...previse je slucajnosti da bi bilo slucajno...sto nas vodi dalje - otkud toliko znanje u TO vrijeme....sto nas pak vodi dalje...........
Уколико мало боље анализираш Храм Светог Саве на Врачару наћи ћеш таквих поређења колико хоћеш а ниједно није пало архитектама на памет приликом градње истог, исти је случај и са пирамидама.

Уколико мало боље анализираш Храм Светог Саве на Врачару наћи ћеш таквих поређења колико хоћеш а ниједно није пало архитектама на памет приликом градње истог, исти је случај и са пирамидама.
mislis?....

Back