Drama u svemiru

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.255

ДРАМА У СВЕМИРУ: Амерички инжењери у надреалној трци с временом - преостало је само 40 сати​

izvor Novosti online


НАУЧНИЦИ се тркају с временом да би спасили прву америчку свемирску летелицу која је у последњих 50 година покушала да слети на Месец након што је њен тим признао да је од неконтролисаног пада дели само неколико сати.​

ДРАМА У СВЕМИРУ: Амерички инжењери у надреалној трци с временом - преостало је само 40 сати

Фото Танјуг/АП


„Перегрин“, којем је „погонска аномалија“ изазвала проблем са соларним панелима, требало је да слети на Месец крајем фебруара, а сад му је остало мање од два дана „живота“, саопштено је јуче.
Инжењери покушавају да усмере лендер што ближе Месецу пре него што изгубе контролу над њим.
Лендер тежак 1,2 тоне лансиран је у понедељак из Кејп Канаверала на Флориди и прва је америчка свемирска летелица која је покушала да слети на Месец од последњег „Апола“ 1972. године.
Технички проблеми појавили су се убрзо након што се „Перегрин“ одвојио од ракете за лансирање. Пропуштање у његовом погонском систему значи да се лендер бори да би задржао своје соларне панеле усмерене према Сунцу, преноси британски „Телеграф“.
441748_tan2024-01-0419552131-8_f.jpg

Фото Танјуг/АП


Његови потисници, од којих њих 12 контролише оријентацију свемирске летелице, сада убрзано сагоревају гориво потребно за мисију која је пред њима, што значи да „Перегрин“ има још само 40 сати „живота“.
-Континуирано цурење погонског горива проузрокује да потисници система контроле положаја (АЦС) свемирске летелице раде знатно дуже од очекиваног животног циклуса како би спречили неконтролирано превртање лендера. Ако потисници могу да наставе с радом, верујемо да би свемирска летелица могла да остане у стабилном стању усмереном према Сунцу још отприлике 40 сати, зависно од потрошње горива. Тренутно нам је циљ да доведемо летелицу што је могуће ближе Месецу, кажу из „Астроботик Технолоџија“, компаније која стоји иза мисије, а којој делимично помаже и НАСА.
441750_tan2024-01-0814261939-1_f.jpg

Фото Танјуг/АП
„Перегрин“ је требало да слети на Месечеву северну хемисферу 23. фебруара, носећи остатке бивших америчких председника, укључујући Џона Ф. Кенедија, Џорџа Вашингтона и Двајта Ајзенхауера, али и остатке неколико чланова глумачке екипе „Звезданих стаза“, као и остатке десетина људи чије су породице платиле хиљаде долара за „трајни споменик на далеком, али стално видљивом свету“.
До данас су само САД, Кина, бивши Совјетски Савез и недавно Индија извели меко слетање на Месец.
https://www.novosti.rs/c/panorama/vesti/1320880/svemir-put-mesec-nasa
 

Back
Top