BLAJBI
Zaslužan član
- Poruka
- 103.496
Na zalost, oni kao ni veliki procnat Srba nisu shvatili STA JE TO KAPITALIZAM
Nece se ubiti.
Nece se ubiti.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na zalost, oni kao ni veliki procnat Srba nisu shvatili STA JE TO KAPITALIZAM
Nece se ubiti.
U Srbiji nije neobično da ljudi odlaze na posao godinama i ne primaju platu. Stvarno mi nije jasno od čega žive sve te godine i onda odjednom odluče da krenu u štrajk glađu ili da prete samoubistvom zbog neisplaćenih plata.
Kakve veze ima država s neisplaćenim zaradama u privatnim firmama. I kakve veze imamo svi mi s njihovim problemom? I zašto zatvaraju autoputeve i pruge zato što njima gazda nije isplatio platu?
Nije istina da se slučajevi neisplaćenih zarada ne rešavaju na sudu, problem je u tome što je ljudima jednostavnije da se izvrnu na šine i čekaju da naiđe voz, koji nikad neće naići i da prave šou od svog problema.
Zaboravili su da je Tito umro. Nema više.
dakle kazes nije firma radnicka ????
ko je stvorio firme u srbiji od rata pa na ovamo,svojim rukama,bez posebne nadoknade.....???
ko je prodao firme po srbiji sumnjivim tipovima koji zbog katastrofalno loseg zakona o privatizaciji,bez ikakve provere porekla kapitala, njihove pozvanosti i poznavanja posla oko vodjenja firme /cesto kupci nemaju pojma o delatnosti firme-firme kupili zbog zemljista,infrastrukture.../????
SRBIJA JE TRENUTNO BURE BARUTA<FITILJ JE POSTAVLJEN<SAMO TREBA VARNICA>>>>>......KO TO NE VIDI ILI NIJE U SRBIJI,ILI ZIVI NA SENJAKU ILI DEDINJU!!!!!! SRBI TRPEEEEEEEE AL KAD PUKNU DALEKO SE CUJE !!!!!!
Drzava ima veze sa privatnim firmama utoliko sto nije zatvorila gazdu firme, jer ocigledno krsi zakon.
A zakon JASNO kaze da je gazda duzan da isplacuje zaradu radnicima, sa sve pripadajucim doprinosima najkasnije u sledecem mesecu za prethodni.
Takodje, neisplacene zarade i ne trebaju da budu predmet obrade suda(radni odnos je zasnovan na zakonu o radu koji je donela Skupstina Srbije), vec predmet PRVO inspekcijskih sluzbi, pa tek posle toga eventualno suda.
Tako da ....Je svakako drzava kriva zbog toga.Odmah posle samog privatnika.
na zalost moram da se slozimsa tvojim misljenjem ali i da se ogradim nisu "ustase" krive za takovu situaciju!!Suvise ti dajete vaznosti pa mislis da ce "svi da cuju" e lega tu se ne slazem!!Boga cemo da vidimo kad koji i kad vrijeme za to dodje
![]()
Ako postoji potpisan ugovor onda idu na sud i to je onda stvar države u onoj meri koliko ona mora da obezbedi funkcionlano sudstvo. Ako ne postoje ugovori to je krivica onda sindikata. Ili tih radnika što nisu članovi sindikata. Dakle država tu nema nekog udela kako biste vi to želeli da ima.
Nazalost, to nije istina.......
PRVO, a to stoji u odgovarajucim zakonima(siguran sam u to, da ne trazim sada mrzi me), poslodavac je DUZAN da isplacuje zarade i SVE pripadajuce doprinose u narednom mesecu za prethodni.
AKO to ne uradi, krsi zakon i podleze kaznama .
Sta stoji u njihovom ugovoru uopste nije toliko vazno.
Zato sto.........
SVAKI potpisan ugovor koji se u bilo cemu ne slaze sa zakonima koji tretiraju materiju u tim ugovorima je NISTAVAN.
Nazalost, to nije istina.......
PRVO, a to stoji u odgovarajucim zakonima(siguran sam u to, da ne trazim sada mrzi me), poslodavac je DUZAN da isplacuje zarade i SVE pripadajuce doprinose u narednom mesecu za prethodni.
AKO to ne uradi, krsi zakon i podleze kaznama .
Sta stoji u njihovom ugovoru uopste nije toliko vazno.
Zato sto.........
SVAKI potpisan ugovor koji se u bilo cemu ne slaze sa zakonima koji tretiraju materiju u tim ugovorima je NISTAVAN.
Onda sindikat pokreće parnicu protiv poslodavca i to rešava sud. nema da sami radnici idu u štrajk i demonstracije. To organizuje sindikat i ne sa tih 20 radnika već sa svim članovima sindikata iz tog mesta. Ili i iz oklonih. A ovo liči na feudalnuseosku bunu. Jednostavno ne ide to tako.
Onda sindikat pokreće parnicu protiv poslodavca i to rešava sud. nema da sami radnici idu u štrajk i demonstracije. To organizuje sindikat i ne sa tih 20 radnika već sa svim članovima sindikata iz tog mesta. Ili i iz oklonih. A ovo liči na feudalnuseosku bunu. Jednostavno ne ide to tako.
nema sindikat sta da pokrece parnicu! posao sindikata je da se bori za bolji status radniak a ne da primenuje ustav i zakone
za ovu materiju su nadlezni sudovi srbije a ne nikakvi sindikati
drzava je duzna da automatski nad firmom koja 3 meseca ne izmiruje svoje obaveze prema radnicima i poveriocima - sprovede likvidacioni postupak tj uvede ih u stecaj. Kada preduzece ode u stecaj iz stecajne mase prvo treba isplatiti plate radnicima pa zatim i novac ostalim poveriocima.
tako se to radi na zapadu - nego ti nikad nisi bio u nekoj normalnoj drzavi, a kamoli poslovao u istoj da bi to mogao da znas.
Dobri su ti ljudi sto osam meseci rade bez plate.
Meni stvarno ne pada na pamet ni jedna zemlja osim ovih, mentalno unakazenih komunizmom, gde neko radi bez plate i jedan mesec, a kamoli osam.
Losa firma? Los gazda? Propao? Ne placa? Nema pare? Ne da pare? Resenje je jednostavno - odes i trazis posao na drugom mestu, a njega tuzis za zaostale plate.
Stvarno mi nisu jasni ovi ljudi. Sta hoce da postignu? Da vlada dekretom vlasnika natera da bude fini gazda, ili sta? Sta ih vezuje za tu firmu?
I jos nesto - dal' stvarno misle da je to njihovo, u bilo kom smislu reci, i da se tu ista pitaju osim dal' hoce ili nece da ostanu zaposleni?
Nisu mi jasni uopste.
Pa missim debili, ja znam kad je jedan hteo da me zavrne za platu za mesec dana...pa je osetio manjak inventara.![]()
Drzava ima veze sa privatnim firmama utoliko sto nije zatvorila gazdu firme, jer ocigledno krsi zakon.
A zakon JASNO kaze da je gazda duzan da isplacuje zaradu radnicima, sa sve pripadajucim doprinosima najkasnije u sledecem mesecu za prethodni.
Takodje, neisplacene zarade i ne trebaju da budu predmet obrade suda(radni odnos je zasnovan na zakonu o radu koji je donela Skupstina Srbije), vec predmet PRVO inspekcijskih sluzbi, pa tek posle toga eventualno suda.
Tako da ....Je svakako drzava kriva zbog toga.Odmah posle samog privatnika.
Ko je to rekao?![]()
Hvala Bogu da nije. Njihova je koliko i moja. Ako je njihova, na kraju krajeva, onda se bune protiv sebe samih, zar ne? Doduse, haha, secam se slicnih demonstracija iz vremena samoupravljanja, kad su se slicni "radnici" i formalno-pravno bunili protiv sebe samih. ALO, umro Tito.
Bez posebne nadoknade osim prihoda usmerenih u gradnju stanova, odmaralista i mali milion beneficija, da. To sto su tad zaradili su tad i potrosili. ALO, umro Tito.
Firma se prodaje onom ko ima pare da je kupi. Haha, "pozvanost" da se vodi firma. Hahaha, "poznavanje posla". Kupili zbog zemljista? Uzeli kredite na infrastrukturu pa proglasili stecaj i napravili profit? Uzeli kredite da kupe firmu ciji prihodi ne prelaze kamatu kredita nadajuci se da ce poboljsati posao, pa sad nemaju love? Sve se to radi svuda.
U kom li ti svetu zivis, da mi je znati? U stvari znam u kom - u onom dje fabrikom upravljaju moralno podobni direktori koji su nas tako uspesno doveli do kriza, strajkova i devalvacija osamdesetih. Budjenje!
Srbija je trenutno ne bure baruta nego kita na biciklu, a to sto ce da "pukne" i sto ce onda svi "da cuju" i "da vide svoga Boga"...
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHHHAHAAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAH AHAHA HAHA HAHAHAH HA!