Тихи
Starosedelac
- Poruka
- 186.726

Lapovo, 11.06.2009.
Press
Talas socijalnih nemira u Srbiji se nastavlja
Dramatično : 250 radnika pokušalo samoubistvo!
Nekoliko stotina radnika „1. maja" iz Lapova zapretilo juče masovnim samoubistvom u znak protesta jer osam meseci nisu primili plate
Radnici preduzeća „1. maj" iz Lapova legli su juče na prugu na lokalnoj železničkoj stanici, preteći da će izvršiti masovno samoubistvo u znak protesta jer osam meseci nisu primili plate! Štrajkačima „1. maja", kojih je bilo oko 180, pridružilo se još 250 bivših radnika fabrike, kao i 200 zaposlenih firme „Elektro" iz Rače, koji već 15 dana štrajkuju u zgradi svoje opštine.
Uz parolu „Našom smrću olakšaćemo posao tajkunima", radnici su na lapovačkoj pruzi ležali gotovo sat vremena, a razišli su se posle informacije da je policija zaustavila saobraćaj vozova na ovoj deonici da ne bi ugrozili živote demonstranata. Predsednik štrajkačkog odbora „1. maja" Novica Marković kaže da radnici osam meseci nisu primili platu, a da se roba svakoga dana negde iznosi kamionima.
Plate manje od minimalca
- Roba odlazi, a para na računima nema. Duguju nam za plate oko 62 miliona dinara. Tražimo isplatu svih zaostalih primanja, tražimo da radimo i zahtevamo od nadležnih reviziju kupoprodajnog ugovora. Našu firmu je pre tri godine privatizovala „Autovojvodina" iz Novog Sada, ali nama niko dosad nije rekao ime vlasnika, pa radnici nemaju s kim da pregovaraju. Direktor je u firmi jednom nedeljno. Ime vlasnika ne znaju ni Agencija za privatizaciju ni predsednik opštine - kaže Marković.
Radnici iz Lapova kažu da nemaju mnogo da izgube ako, dok leže na pruzi, naiđe voz jer im ni trgovci više ne daju hranu „na crtu". Miodrag Vlajković (40) kaže da je tašti, šuraku i ujaku dužan oko 1.000 evra. Tako je preživljavao do juče.
- Tužio sam firmu zbog zaostalih primanja. Radili smo za plate manje od minimalca, primali od 10.000 do 15.000 mesečno. Školujem dvoje dece, supruga ne radi. Struju sam poslednji put platio nakon poslednje plate, sada je dug 70.000 dinara. Živim od čekova bez pokrića i od pozajmica. Pored tog poniženja, voz bi samo odneo moje muke - rekao je Miodrag.
Njegov kolega iz sindikata račanske fabrike „Elektro" Miloje Božić kaže da na tri godine pred penziju ostaje bez posla i da su radnici iz Rače sledeći u poduhvatu da zaustave saobraćaj na autoputu.
Nema para za lizalicu unučetu
- Mi iz Rače ne primamo platu od januara. Propadamo, a propada i država. Najpre su bez kontrole rasprodali ono što je zaradio moj deda, pa ono što je izgradio moj otac, pa ono što je stekla moja generacija. A ja ću na ulicu. Ne plaše se voza ovi ljudi, a ni moja komšinica koja je pre neki dan krila lice od unučeta kad joj je ono tražilo lizalicu. Žena nije imala 20 dinara kod sebe. Ovaj očaj gotov je da prokuva! - kaže Miloje Božić.
Oko 600 radnika juče je prošlo centrom Lapova i pokušalo da zaustavi saobraćaj na autoputu Beograd-Niš. Međutim, snažan policijski kordon ih je sprečio u tome. U pokušaju da probiju kordon dva radnika su lakše povređena kada su pala na beton nakon što su ih policajci odgurnuli štitovima. Vratili su se zatim u varoš i legli na prugu. Kako saznajemo, voz iz Beograda ka Jagodini, koji je trebalo da prođe u 12.45 sati, otkazan je zbog protesta radnika.
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=68380§ionId=33
-------------
Gotovo svakodnevno smo svedoci strasnih scena u celoj Srbiji...ljudi su bez posla,hleba,gladuju,sami sebe unakazuju a zuti diktator ke.nja o belom sengenu,evroatlanskim integracijama i slicnim nebulozama..da li on zaista nije svestan ili se pravi lud u kakvoj je situaciji njegov narod i njegova zemlja...da li on zivi u nekom virtuelnom svetu? i zaista kako zdravomisleci covek moze da glasa za njega i njegovo zuto preduzece kada su sve,ali bukvalno sve su unistili u Srbiji?
Poslednja izmena: