Драгољуб Дража Михаиловић

Tito je bio dasa, muskarcina, heroj...

razvratnik, ne bi me cudilo.

- - - - - - - - - -

Ovo nije tema o Titu, vec o prvom yebacu Evrope - Drazi! :rtfm:

Dobro i sta imas dalje da kazes o Drazi na tu temu???

Ja nemam sta da zamerim coveku koga su volele tolike zene, sirom Balkana i Evrope :D jel to ono o cemu se govori ovde??? mozda ti ne preferiras zene blajbi pa mu to zameras...ne znam :mrgreen:

Je li Draza bio sa maloletnicom? je li orgijao, prenosio sifilis i koristio pomagala? ne, to su radili tvoji drugovi na celu sa Josipom Brozom ;) i umesto da bezite od ovakvih tema ko djavo od krsta vi ih jos forsirate :dash:

Poslednja izmena od moderatora:
razvratnik, ne bi me cudilo.

- - - - - - - - - -

Dobro i sta imas dalje da kazes o Drazi na tu temu???

Ja nemam sta da zamerim coveku koga su volele tolike zene, sirom Balkana i Evrope :D jel to ono o cemu se govori ovde??? mozda ti ne preferiras zene blajbi pa mu to zameras...ne znam :mrgreen:

Je li Draza bio sa maloletnicom? je li orgijao, prenosio sifilis i koristio pomagala? ne, to su radili tvoji drugovi na celu sa Josipom Brozom ;) i umesto da bezite od ovakvih tema ko djavo od krsta vi ih jos forsirate :dash:

Nek je on nama otplivao Dunavom ledjnim stilom u Crno more....

A Tito u mauzoleju u Beogradu...

Bozija volja, sta li....?

Nek je on nama otplivao Dunavom ledjnim stilom u Crno more....

A Tito u mauzoleju u Beogradu...

Bozija volja, sta li....?

:hahaha::hahaha::hahaha:

"Bozija volja" i komunisti satanisti :eek: o zlocinima prema Bogu i narodu, prema SPC i sektasenju da ne govorimo....al cak i nakon rata ste crkve krecili, pucali u ikone, jahali popove, branili Srbinu da slavi krsnu slavu...:dash:

taman kad covek pomisli da nema dalje, ti ga uveris u suprotno...

Bozija volja jos nije ispunjena...znas da je pravda spora ali dostizna...za sad dovoljno sto je djeneral Mihailovic i zvanicno rehabilitovan, u srpskom narodu su cetnici "rehabilitovani" odavno, dok komunisti i produžena ruka hrvatske srbofobne politike polako ali sigurno zauvek odlaze na smetliste istorije, a tvoj Josip Broz ostaje upamcen kao krvnik srpskog naroda i kao jedan od najvecih masovnih ubica 20. veka...

Sad blajbi, ja ne znam kom narodu ti pripadas i na sta mislis ali tako stvari stoje ovde, medju nama ;)

Одосте са темом у крајности... молио бих учеснике дискусије да се врате на разлоге одласка генерала Михаиловића на Равну Гору, а пикантерије из живота председника СФРЈ расправљајте на некој другој теми. :hvala:

Nikakve pikanterije iz zivota bivseg nam Predsednika ne smeju se ovde iznositi jer je u Pravilniku ovog foruma IZRICITO ZABRANJENO vredjati bivse lidere i Predsednike.

Ocekujem da se i moderatori drze SVOG Pravilnika.

Nikakve pikanterije iz zivota bivseg nam Predsednika ne smeju se ovde iznositi jer je u Pravilniku ovog foruma IZRICITO ZABRANJENO vredjati bivse lidere i Predsednike.

Ocekujem da se i moderatori drze SVOG Pravilnika.

ком народу припадаш сероњо? врло једноставно питање...није ваљда да не знаш? немој да се враћамо на Милку и "другове"? ваљда знаш одакле си испао ил се не зна ко је ћаћа од силних другова? :)

ком народу припадаш сероњо? врло једноставно питање...није ваљда да не знаш? немој да се враћамо на Милку и "другове"? ваљда знаш одакле си испао ил се не зна ко је ћаћа од силних другова? :)

Ja samo jedno caletu zameram: kada je isao da oslobodi Trst i trebio Nemce i ustase, a vas je zapostavio....

Da je bolje obavljao tada svoj posao, mozda se mi ovde danas ne bi natezali...?

Ali Srbin meka srca, pa cetnicima gledao kroz prste....Zaboravio o kakvoj se bagri radi....

Ja samo jedno caletu zameram: kada je isao da oslobodi Trst i trebio Nemce i ustase, a vas je zapostavio....

Da je bolje obavljao tada svoj posao, mozda se mi ovde danas ne bi natezali...?

Ali Srbin meka srca, pa cetnicima gledao kroz prste....Zaboravio o kakvoj se bagri radi....
Био је он темељнији са нама него са усташама, да није, данас би комунизам и овде имао статус као у Пољској...Реци ти мени зашто твој Броз никада није прстом мрднуо да ухвати или осуди Павелића?

Prećutkivana veza

- Ta je veza istoričarima poznata stvar, ali je mnogi prećutkuju jer baca ružno svetlo na Dražu - izjavio je svojevremeno dr Branko Latas, nekadašnji direktor Arhiva Vojnoistorijskog instituta, dodajući da je vrlo verovatno da je Draža baš u Struganik, a odatle na Ravnu goru, otišao zbog Milene Mišić, a ne strateškog položaja ovog mesta.

Po prirodi stvari, dokumenata o ovome nema, osim jednog pisma iz 1941. koje je objavio Borivoje Karapandžić. Treba napomenuti da je ovaj istoričar i književnik napisao 35 knjiga, da je 1945. pred partizanima pobegao u Italiju, a od 1950. živeo u SAD. Bio je proglašen za čoveka godine Srpskog narodnog saveza, a episkop šabački Lavrentije odlikovao ga je Ordenom Svetog vladike Nikolaja. Ali i da je kao ljotićevac, posle rata bio u sukobu sa četničkom emigracijom.

Objavio je pismo koje mu je 1957. godine uputio potpredsednik opštine u Valjevu u vreme rata, a koje se odnosilo na oslobađanje četničkih majora Aleksandra Mišića i Ivana Fregla, koje su 6. decembra 1941. godine tokom ofanzive na Ravnu goru zarobili Nemci:

Boravak u zatvoru

„Ja sam mogao i hteo da ih obadvojicu spasem i oslobodim u Valjevu, dok su se nalazili u zatvoru, na veliku molbu Mišićeve sestre Ele, udove Marković, apotekarice i moje bivše kirajdžike, jer sam tada bio uhvatio dobre veze sa nemačkim kapetanom Štenclom, koji je u rukama imao Obaveštajno odeljenje (...)

Nemački kapetan Štencel mi je u poverenju saopštio da odem kod njih u zatvor i da ih nagovorim da samo pred njim izjave da pristaju da priđu đeneralu Nediću, da privremeno stupe u njegove oružane odrede i da će ih on spasti i zadržati u Valjevu, a posle, kad on ode iz Valjeva, mogu slobodno ponovo da odu kod Draže u šumu

Kada sam im ovo saopštio u zatvoru i objasnio stvar, Fregl je se potpuno sa mnom složio i usvojio moj predlog, dok je Mišić bio pijan, s flašom rakije u rukama, napao me je, psujući Nemcima oca i mater, da on neće ničije pomoći, da mrzi i svoju rođenu mater jer je Nemica, itd.

Kad je se smirio, rekao mi je: ‚Donesi ti meni rakije ako si čovek, gledaj svoja posla, a za mene ne brini...
Kada sam sve ovo gđi Eli, sestri, saopštio, opet me je zamolila da odem kod Štencla i da pokušam sve kako bih ih spasao, što sam odmah sutradan i učinio.

Na samim vratima kancelarije Štencla presrela me je žena Mišićeva, zgodna i lepo obučena dama, i rekla mi je da se ne zauzimam za Mišića, da ona ima ljude koji sigurno rade za njegovo oslobođenje, itd.

Kad sam ovo saopštio gospođi Eli, uhvatila se za kose i na glas zakukala: ‚Ona mu radi o glavi, jer živi sa Dražom na Ravnoj gori! Tako je cela ova stvar u pogledu njihovog spasavanja propala...“. Mišića i Fregla Nemci su streljali decembra 1941.

- - - - - - - - - -

ovo je tema, pa bi bilo lepo da nastavite priču samo u okviru teme :rtfm:

ovo je tema, pa bi bilo lepo da nastavite priču samo u okviru teme :rtfm:

Реално проко, ово и није нека тема, већ више дневна доза Kurira.

Не видим шта је то историчарима било тешко поменути, и бацити ружно светло на Дражу, када су га листом сви поредили са Павелићем и оправдавали на безброј начина злочин који је почињен у монтираном процесу који је против њега вођен.

Уосталом, то би се више могло рећи за Јосипа Броза Тита, за кога постоји толико материјала да је био женскарош, а историчари се све до данас нису усудили да поближније уђу у ту сферу његовог живота, управо из разлога како не би својом научном речју бацили какво ружно светло на његов Светао Лик.

Тиле је за разлику од Драже, редом своје пријатеље и жене остављао као лешеве иза себе, гледајући само он сам да се провуче и извуче...

poenta je da svi koji su na kakvoj takvoj vlasti su isti po pitanju žena

pa ako nije tito nedodirljiv što bi bio i draža?

kako smo videli, i nije bilo baš neke razlike izmedju njih dvojice po tom pitanju....

- - - - - - - - - -

Тиле је за разлику од Драже, редом своје пријатеље и жене остављао као лешеве иза себе, гледајући само он сам да се провуче и извуче...

prvo, čepo je što mu tepaš :D
drugo, citiran deo tvog posta nije tačan, jer:

- - - - - - - - - -

"Na samim vratima kancelarije Štencla presrela me je žena Mišićeva, zgodna i lepo obučena dama, i rekla mi je da se ne zauzimam za Mišića, da ona ima ljude koji sigurno rade za njegovo oslobođenje, itd.

Kad sam ovo saopštio gospođi Eli, uhvatila se za kose i na glas zakukala: ‚Ona mu radi o glavi, jer živi sa Dražom na Ravnoj gori! Tako je cela ova stvar u pogledu njihovog spasavanja propala...“. Mišića i Fregla Nemci su streljali decembra 1941."

SEKS-SKANDALI U SRBIJI Draža Mihailović: Na Ravnu goru zbog ljubavnice

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini bio je u ljubavnoj vezi sa ženom svog najboljeg prijatelja

da li ovaj članak baca novo svetlo na dražinog tzv unuka, vojislava mihailovica, koji nikada do dana današnjeg nije dao uzorak za analizu dnk kako bi dokazao da je dražin potomak?

Нећу да се осврћем на читав текст јер је небулозна свака реченица.
Само да ти кажем за овај ДНК узорак, нико никада није позвао Дражиног унука да да узорак, нити ће га звати. Кад су се ископале неке кости утврђено је да нису људске, па није ни било потребе за анализом. И то је био довољан разлог да "новине" напишу како је Војислав одбио да да узорак.

evo i danas u novinama čuveni dražin autogol:

- - - - - - - - - -

U selu Donje Lipovo u Crnoj Gori, 28. feburara 1943, general Mihailović se obratio svojim trupama, i taj njegov govor je predstavljao, po svom sadržaju i nameri, početak kraja saradnje između Mihailovića i Britanaca.

Bejli je izvestio da je Mihailović rekao:

„Da su Srbi sada potpuno bez prijatelja; da su Britanci, što odgovara njihovim strateškim namerama, vršili pritisak da se nastavi sa operacijama bez ikakve namere da bilo kako pomognu, bilo sada bilo u budućnosti; da su Britanci pokušavali da menjaju srpsku krv u zamenu za trivijalne isporuke municije, da mu nije više potreban dalji kontakt sa zapadnim demokratijama čiji je jedini cilj bio da dobiju rat na račun drugih. Zatim, da kralj Petar i njegova Vlada nisu gosti, već bukvalno zarobljenici u Britaniji, gde je sramotno napadnut jugoslovenski suverenitet tako što su Britanci otpočeli pregovore o unutrašnjim problemima u Jugoslaviji direktno sa Moskvom; da su hipokratske i anti-jugoslovenske aktivnosti partizana obavljane na zadovoljstvo saveznika i njihove žeđi za izdajom. Ipak, šta god da saveznici urade ili čime god da zaprete, to neće odagnati Srbe od njihovog zaveta i svete dužnosti da unište partizane; da su njegovi neprijatelji ustaše, partizani, Hrvati i muslimani; i kad su oni u pitanju, on bi se radije okrenuo Nemcima i Italijanima“.

Bejlijev izveštaj je kao bomba pogodio britansku vladu. Ambasador Rendel je 30. marta 1943. premijeru Jovanoviću predao notu koju je potpisao Čerčil, kao sekretar za inostrane poslove (u Idnovom odsustvu) u kojoj je stajalo:

„Vlada njegovog Veličanstva ne može da ignoriše ovaj izvor besa niti da prihvati bez objašnjenja i bez protesta politiku koja se sada toliko razlikuje od njene. Sada više ne mogu da objasne ni britanskom narodu niti svojim saveznicima kontinuiranu podršku pokretu, čiji lider se ne libi da javno iznese da su naši neprijatelji njegovi saveznici - potpuno je nebitno da li je to privremeno ili stalno - i da njegovi neprijatelji nisu Nemci i Italijani, okupatori njegove zamlje, već njegovi jugoslovenski sunarodnici i glavni među njima čovek koji se ovog trenutka bori i daje život kako bi oslobodio svoju zemlju od stranog jarma...

... Ukoliko general Mihailović nije spreman da promeni svoju politiku, kako prema italijanskom neprijatelju tako i prema svojim jugoslovenskim sunarodnicima koji neprijatelju pružaju otpor, pokazaće se kao neophodno da Vlada njegovog Veličanstva preispita svoju dosadašnju politiku koja je išla u korist generala Mihailovića a na štetu ostalih pokreta otpora u Jugoslaviji“.

Jugoslovenska vlada, koja nije znala za Mihailovićev govor sve dok nije primila britansku notu, je isto tako bila u šoku.

- - - - - - - - - -

uskoro je draža smenjen kako sa mesta ministra vojnog tako i sa mesta glavnokomandujućeg a većina četnika je prešla u partizane................

evo i danas u novinama čuveni dražin autogol:

- - - - - - - - - -

U selu Donje Lipovo u Crnoj Gori, 28. feburara 1943, general Mihailović se obratio svojim trupama, i taj njegov govor je predstavljao, po svom sadržaju i nameri, početak kraja saradnje između Mihailovića i Britanaca.

Bejli je izvestio da je Mihailović rekao:

„Da su Srbi sada potpuno bez prijatelja; da su Britanci, što odgovara njihovim strateškim namerama, vršili pritisak da se nastavi sa operacijama bez ikakve namere da bilo kako pomognu, bilo sada bilo u budućnosti; da su Britanci pokušavali da menjaju srpsku krv u zamenu za trivijalne isporuke municije, da mu nije više potreban dalji kontakt sa zapadnim demokratijama čiji je jedini cilj bio da dobiju rat na račun drugih. Zatim, da kralj Petar i njegova Vlada nisu gosti, već bukvalno zarobljenici u Britaniji, gde je sramotno napadnut jugoslovenski suverenitet tako što su Britanci otpočeli pregovore o unutrašnjim problemima u Jugoslaviji direktno sa Moskvom; da su hipokratske i anti-jugoslovenske aktivnosti partizana obavljane na zadovoljstvo saveznika i njihove žeđi za izdajom. Ipak, šta god da saveznici urade ili čime god da zaprete, to neće odagnati Srbe od njihovog zaveta i svete dužnosti da unište partizane; da su njegovi neprijatelji ustaše, partizani, Hrvati i muslimani; i kad su oni u pitanju, on bi se radije okrenuo Nemcima i Italijanima“.

Bejlijev izveštaj je kao bomba pogodio britansku vladu. Ambasador Rendel je 30. marta 1943. premijeru Jovanoviću predao notu koju je potpisao Čerčil, kao sekretar za inostrane poslove (u Idnovom odsustvu) u kojoj je stajalo:

„Vlada njegovog Veličanstva ne može da ignoriše ovaj izvor besa niti da prihvati bez objašnjenja i bez protesta politiku koja se sada toliko razlikuje od njene. Sada više ne mogu da objasne ni britanskom narodu niti svojim saveznicima kontinuiranu podršku pokretu, čiji lider se ne libi da javno iznese da su naši neprijatelji njegovi saveznici - potpuno je nebitno da li je to privremeno ili stalno - i da njegovi neprijatelji nisu Nemci i Italijani, okupatori njegove zamlje, već njegovi jugoslovenski sunarodnici i glavni među njima čovek koji se ovog trenutka bori i daje život kako bi oslobodio svoju zemlju od stranog jarma...

... Ukoliko general Mihailović nije spreman da promeni svoju politiku, kako prema italijanskom neprijatelju tako i prema svojim jugoslovenskim sunarodnicima koji neprijatelju pružaju otpor, pokazaće se kao neophodno da Vlada njegovog Veličanstva preispita svoju dosadašnju politiku koja je išla u korist generala Mihailovića a na štetu ostalih pokreta otpora u Jugoslaviji“.

Jugoslovenska vlada, koja nije znala za Mihailovićev govor sve dok nije primila britansku notu, je isto tako bila u šoku.

- - - - - - - - - -

uskoro je draža smenjen kako sa mesta ministra vojnog tako i sa mesta glavnokomandujućeg a većina četnika je prešla u partizane................

Велике речи ђенерала Михаиловића....све тачно од а до ш.... комунисти наравно нису марили за то, и као непријатељи Срба и Србије зато су и доведени на власт...

Нек је вечна слава и хвала ђенералу!

Цуне Гојковић 1932-2017

Сећам се и плаката у јуну '41. када је цео Београд био облепљен двема сликама: Јосип Броз Тито и Дража Михаиловић. И један и други траже се живи или мртви, а ко их ухвати, добиће 100.000 рајхс марака. Јао, сви ми, деца, желели смо да ухватимо Броза! Па да добијемо паре и купимо бомбоне! Чича Дражу ни случајно не бисмо пријавили јер он је био наш драги комшија из Брегалничка улице са најукуснијим трешњама у дворишту које смо ми, клинци, редовно крали. А он је дрво намерно посадио уз уграду да би комшијска деца са улице могла да беру трешње. Седео би у дворишту, читао своје омиљене новине "Правду", посматрао нас и смејао се

Књига о Дражи, свеска прва, 1941-1943
1956.
https://www.scribd.com/document/204105969/Knjiga-o-Drazi-sv1-1941-1943-Radoje-Knezevic

Борба Михаиловићевих одреда против завојевача, и акција вођена током 1942. године у долинама Ибра и Мораве у вези са битком за Африку, изазвала су дивљење код највећих савезничких чинилаца. Најзначајнији савезнички команданти одали су признање Михаиловићу. Боље но ико, они су били у стању да процене и значај и цену те борбе.

ОКИНЛЕК, ХАРВУД, ТЕДЕР

Британски Команданти на Средњем Истоку

"Са дивљењем пратимо од вас вођене операције, које су од неоцењиве вредности за нашу савезничку ствар.
Учинићемо све да вам се оружје достави што пре."

Августа 1942.

АНТОНИ ИДН

Британски Министар иностраних послова

"Мислим да ће ми сваки мој сународник казати данас, да је Југославија већ осветлила образ у овом рату. Није наш посао покушавати да будемо историчари и да пишемо историју овога рата...Али се извесни датуми, мислим већ увелико издвајају као обележне тачке у развоју и овога великог светског судара. Један од тих датума био је 27. март прошле године, датум преврата у Југославији...

Добро уређене војске - југословенске војске воде борбу против непријатеља на сопственом тлу, под необично храбрим вођством ђенерала Михаиловића. То је једна важна војничка чињеница. У овом часу, непријатељске дивизије које су преко потребне на руском војишту, или потребне на египатском војишту, задржаване су борбама у Југославији. Али није само то. Тај отпор предзнак је онога што ће тек доћи. Не знам да ли сте запазили један чланак у данашњем Тајмсу од његовог цариградског дописника. Ту се говори о врењу испод површине на Балкану. О томе нема сумње. И, пре или после, када куцне одређени час, то врење ће избити, и Балкан ће се осветити онима који су га тирански угњетавали тако дуго."

При отварању Југословенског дома у Лондону. Цео Иднов говор, на енглеском, штампан је у Службеним новинама, бр. 10 од 24. новембра 1942.
24. септембар 1942.

ЂЕНЕРАЛ ЖИРО

Командант француских снага у Северној Африци

"Поново сам ступио у борбу против наших заједничких непријатеља. Вама лично и херојској југословенској војсци желим у овом тренутку да изразим и подвучем традиционално братство по оружју које влада између француске војске и ваше војске. Изражавам вам своје најдубље дивљење. Ваш херојски отпор и ваши успеси пробудили су и покренули националну свест свих оних који се боре против нападача. Ваш отпор и ваш пример воде ка победи, која почиње да се рађа."

Телеграм Михаиловићу, кад је ђенерал Жиро примио команду.
11. новембра 1942.

ЂЕНЕРАЛ АЛАН БРУК

Начелник британског Ђенералштаба

"У име Царског ђенералштаба не могу да пропустим двадесет четврту годишњицу уједињења Срва, Хрвата и Словенаца, а да не изразим честитање за дивне потхвате Југословенске војске. Не мислим само на снаге које су се придружиле редовима наше војске на Средњем Истоку у овом победоносном часу, него и на ваше непобедиве Четнике, под Вашом командом, који се боре дан и ноћ под најтежим ратним околностима. Уверен сам, господине Министре, да ће ускоро доћи дан када ће све ваше снаге моћи да буду уједињене у једној слободној и победничкој Југославији; дан када ће непријатељ против кога се заједнички боримо раме уз раме, бити сатрвен заувек."

Телеграм Михаиловићу
1. децембра 1942.

САМНЕР ВЕЛС

Државни потсекретар САД

"Влада Сједињених америчких Држава има потпуно поверење у патриотизам ђенерала Михаиловића и велико дивљење за вештину, истрајност и храброст са којом он и југословенски патриоти окупљени око њега настављају борбу за ослобођење своје земље. Ми сматрамо да војна акција на коју се позивате претставља чињеницу у орјентисању вођства рата од стране Уједињених народа против Осовине."

Одговор југословенској Влади на питање: како Влада САД гледа на покрет ђенерала Михаиловића.
4. јануара 1943.

ЂЕНЕРАЛ АЈЗЕНХАУЕР

Командант англо-америчке војске у Северној Африци

"Америчке оружане снаге у Европи и Африци поздрављају своју браћу по оружју одличне и храбре војне јединице под вашом одлучном командом. Ти јуначки људи који су приступили вашим редовима, у свом завичају, да би непријатеља изагнали из Отаџбине, боре се с пуном оданашћу и самопрегором за заједничку ствар Уједињених народа. Нека би им та борба донела потпун успех."

Телеграм Михаиловићу
13. јануара 1943.

ЂЕНЕРАЛ ДЕ ГОЛ

Предводник Слободне Француске

Ђенерал Де Гол одликовао је ђенерала Михаиловића Ратним крстом, 2. фебруара 1943, с овом похвалном наредбом:

"Легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, тај ђенерал није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначни јуриш који ће довести до ослобођења његове Отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никада нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу."

Похвална наредба за све француске сувоземне, поморске и ваздухопловне јединице, на дан 2. фебруар 1943.

%D0%A3%D0%BA%D0%B0%D0%B7_%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0_%D0%B4%D0%B5_%D0%93%D0%BE%D0%BBa.jpeg

Poslednja izmena:
Ова тема се односи на савезничка признања (одликовања)...Тешко да је све речено, тек ће се причати...сад што то неком не одговора, то је друга ствар...без панике само...

- - - - - - - - - -

Oni njega pozdravljaju, ali posle su ipak pomoc preusmerili partizanima. Bice da su im oni ipak bili korisniji.

чиста политика...ова тема и то између осталог треба да докаже...

иначе то "кориснији" има право значење - "до последњег Србина"

Back