Драгољуб Дража Михаиловић

Battle of the Neretva

The Germans aimed to destroy the central command of the Partisan movement, the Central Committee of Communist Party of Yugoslavia, as well as the main Partisan hospital. The Axis rallied nine divisions, six German, three Italian, as well as two Croatian divisions and a number of Chetnik and Ustasha formations. Estimated 150,000 Axis combatants engaged a much smaller partisan force.

The eastern side (opposite the Partisan pocket) was guarded only by Chetnik formations, who were acting in coordination with the Germans.

Order of battle

Allied order of battle

23pxyugoslavpartisansfl.png
Yugoslav Partisans

- 1st Croatian Corps (16,000 men)
- 1st Bosnian Corps (11,500 men)

- Main Operational Group (14,500 men) consisting of

- 1st Proletarian Division
- 2nd Proletarian Division
- 3rd Assault Division
- 7th Banija Division (joined later)
- 9th Dalmatian Division (joined later)

Axis order of battle

22pxflagofnazigermany19.png
Germany

- 7th SS Volunteer Mountain Division Prinz Eugen
- 369th Infantry Division
- 714th Infantry Division
- 717th Infantry Division
- one regiment from 187th Reserve Division

22pxflagofitaly18611946.png
Italy

- 12 Infantry Division Sassari
- 13 Infantry Division Re
- 57 Infantry Division Lombardia

23pxflagofcroatiaustasa.png
Croatia

- 2nd Croatian Home Guard Mountain Brigade
- 3rd Croatian Home Guard Mountain Brigade

23pxchetniksflagsvg.png
Chetniks (nominally as Italian Anti-Communist Volunteer Militia)

- around 20,000 troops

Casualties and losses

18,000 Chetniks
isuse.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Neretva

img-thing

Поново Википедија. Шта друго и да се очекује. Само за почетак, операција Вајс се одиграла далеко од Неретве и трајала је од 21.1.-15.2.1943. Битка на Неретви је трајала од 15.2.-7.5.1943. и завршила се опкољавањем комуниста у Црној Гори. Она је била чиста битка четника и комуниста ако изузмемо да је са четницима повремено садејствовала италијанска група Скоти.
Неретва никако није одлучујућа битка у грађанском рату из следећих разлога: 1. Херцеговачки четници су победили комунисте после 5 битки за Невесиње и сачували Источну Херцеговину до септембра 1944. Такође, све територије на којима су четници били доминантни су остале четничке и после Неретве. На њој су се борили херцеговачки, црногорски, босански(Дрински и Романијски корпус). и четници из Старог Раса. 2. Комунисти су после Неретве претпели катастрофу у операцији Шварц и били су неспособни за нови напад на Србију све до новембра.
Неретва је била у ствари одлучујућа само за црногорске четнике, јер су они заиста претпели пораз и касније је уследило разоружавање у операцији Шварц. Они се заиста нису опоравили после Неретве.

БИТКА НА НЕРЕТВИ:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=16550

Wikipedija samo vama ne valja, dok ceo ostali svet najvise nju cita. Cetnicki izvori ne zanimaju nikog.

Prema tome ...

:kafa:

То што си ставио не цитира никакав извор. Према томе, нема никакву вредност.
Што се тиче питања која сам поставио схватам да нећеш одговорити јер нема на википедији, а такође ни на нету. :mrgreen:

То што си ставио не цитира никакав извор. Према томе, нема никакву вредност.
Што се тиче питања која сам поставио схватам да нећеш одговорити јер нема на википедији, а такође ни на нету. :mrgreen:

Ja sam vec pre bio govorio o detaljima NOB-a, ali reci, cemu da opet sve ponavljam kad znam da ce komentari biti : "Laz" "Falsifikat" i ovaj smajli :hahaha:?

Vec sam probao, nekoliko puta, bez veze, kome da dokazujem, cetnicima koji negiraju cinjenice a odobravaju zlocine?

ha ha

ne , ne, dosta je bilo ...

P.S.

To sta vi stavljate nije izvor, vec propaganda.

;)

Kao kad bi ja sad citirao Tita. :lol:

Ja sam vec pre bio govorio o detaljima NOB-a, ali reci, cemu da opet sve ponavljam kad znam da ce komentari biti : "Laz" "Falsifikat" i ovaj smajli :hahaha:?

Vec sam probao, nekoliko puta, bez veze, kome da dokazujem, cetnicima koji negiraju cinjenice a odobravaju zlocine?

ha ha

ne , ne, dosta je bilo ...

P.S.

To sta vi stavljate nije izvor, vec propaganda.

;)

Kao kad bi ja sad citirao Tita. :lol:

Ја искрено да ти кажем, нисам приметио да си икада ставио иједан извор осим википедије и понечег са интернета и слика на којима су често или Пећанчеви четници или нема четника или си их лажно потписивао. Врло мало тих слика су заиста слике које си тачно потписао са тачном верзијом догађаја.
Операција Вајс не спада у Битку на Неретви ни временски, јер је била пре ње, ни географски јер се одиграла на подручју Баније, Кордуна, Северне Лике и Босанске Крајине. Неретва се одиграла касније и у њој су црногорски четници поражени, док су херцеговачки победили комунисте.
Друго, требало би да ми кажеш где смо Коча и ја одобравали злочине.
Треће, ако су питања која сам поставио лажи, изволи одговори на њих.
Ево их.

1. Колико је партизанских команданата и политкома погинуло од Немаца у устанку у Србији 1941.?
2. Шта су комунисти радили у време великог јунског херцеговачког устанка 1941.?
3. Једна офанзивна битка партизана и Немаца пре доласка Црвене Армије
4. Једно место које су партизани ослободили од Немаца пре доласка Црвене Армије
5. Колико су комунисти створили одреда до 22.6.1941. ? Подсетићу, Дража их је већ имао 30-ак.
6. Наведите ми бар једну интерну, не пропагандну наредбу Тита против Немаца.

Poslednja izmena:
Ја искрено да ти кажем, нисам приметио да си икада приметио да си икада ставио иједан извор осим википедије и понечег са интернета и слика на којима су често или Пећанчеви четници или нема четника или си их лажно потписивао. Врло мало тих слика су заиста слике које си тачно потписао са тачном верзијом догађаја.
Операција Вајс не спада у Битку на Неретви ни временски, јер је била пре ње, ни географски јер се одиграла на подручју Баније, Кордуна, Северне Лике и Босанске Крајине. Неретва се одиграла касније и у њој су црногорски четници поражени, док су херцеговачки победили комунисте.
Друго, требало би да ми кажеш где смо Коча и ја одобравали злочине.
Треће, ако су питања која сам поставио лажи, изволи одговори на њих.
Ево их.

1. Колико је партизанских команданата и политкома погинуло од Немаца у устанку у Србији 1941.?
2. Шта су комунисти радили у време великог јунског херцеговачког устанка 1941.?
3. Једна офанзивна битка партизана и Немаца пре доласка Црвене Армије
4. Једно место које су партизани ослободили од Немаца пре доласка Црвене Армије
5. Колико су комунисти створили одреда до 22.6.1941. ? Подсетићу, Дража их је већ имао 30-ак.
6. Наведите ми бар једну интерну, не пропагандну наредбу Тита против Немаца.

Nisi primetio jer te tada nije ni bilo ovde.
Nemam razloga da lazem, pokusao sam uvek koristeci izvore istoricara koji nisu sa Balkana, bas da bih izbegao da mi neko govori da koristim komunisticke ili druge pristrane izvore. Ali je reakcija uvek bila ista svejedno sta bi postavio.
Odustao sam od toga jer cemu kad Koca i ekipa ne zele istinu, vec cetnicku propagandu, napisao sam stotinu puta da jednaostavno nije istina - ne moze biti istina da su cetnici bili 100% bezgresni a komunisti (ili partizani) 100% -tno zlo, da imate bar malo osecaja za realnost znali bi da je to nemoguce i da takve vrste diskusija nemaju smisla, vrlo jednostavno.
Nekad mi vas bude zao kad vidim koliko truda ulazate da bi dokazali nesto nemoguce.

Bude mi krivo kad vidim kako Hrvati uzivaju kad vide svadje izmedju nas, a ona je tu samo zbog vase netolerancije prema neistomisljenicima, zbog mrznje prema njima.

Na poltici se udruzju ustase i ljoticevci u pljuvacini protiv komunista, i pazi sad, javi se jedan DM poklonik i pozdravlja sve to!
Vi ste toliko slepi od mrznje da ne prepoznajete pravog neprijatelja, i jos se s njim udruzujete. E, isto to samo u mnogo extremnijem obliku bilo je i u onom ratu.

Ja cetnicima koji su se borili za slobodu i koji su u toj borbi poginuli odajem svako priznanje jednako kao i za partizane, takodje jednako osudjujem zlocine i jednih i drugih, to vi (Koca pogotovo) nikad ne radite, za vas su cetnici sve naj naj, a partizani 100 postotno zlo gore od ustasa, nazivate ih crvene ustase, izmisljate dokaze njihove saradnje , za dokaze cetnicko-ustaske saradnje govorite da su laz a kad je preocigledno onda izmisljate izgovore i opravdanje, Drenovic je najboilji primer.
Ne zelite istinu, niste spremni na kompromis, nula tolerancije, dakle nema podloge za ljudsku diskusiju.
Blajbinger je 100% u pravu kad je napisao onaj komentar Koci, Koca zna samo da vredja, to je njegova reakcija svaki put kad neko napise nesto sta njemu ne odgovara, i sad se ti sam zapitaj vredi li sa takvim diskutovati?

Trazi izvor neceg, a kad mu das onda trazi dokaz da je to istina, kad mu das dokaz kaze da je to falsifikat. :dash:

Nemam razloga da lazem, pokusao sam uvek koristeci izvore istoricara koji nisu sa Balkana, bas da bih izbegao da mi neko govori da koristim komunisticke ili druge pristrane izvore. Ali je reakcija uvek bila ista svejedno sta bi postavio.
Odustao sam od toga jer cemu kad Koca i ekipa ne zele istinu, vec cetnicku propagandu, napisao sam stotinu puta da jednaostavno nije istina - ne moze biti istina da su cetnici bili 100% bezgresni a komunisti (ili partizani) 100% -tno zlo, da imate bar malo osecaja za realnost znali bi da je to nemoguce i da takve vrste diskusija nemaju smisla, vrlo jednostavno.
Nekad mi vas bude zao kad vidim koliko truda ulazate da bi dokazali nesto nemoguce.

Bude mi krivo kad vidim kako Hrvati uzivaju kad vide svadje izmedju nas, a ona je tu samo zbog vase netolerancije prema neistomisljenicima, zbog mrznje prema njima.

Na poltici se udruzju ustase i ljoticevci u pljuvacini protiv komunista, i pazi sad, javi se jedan DM poklonik i pozdravlja sve to!
Vi ste toliko slepi od mrznje da ne prepoznajete pravog neprijatelja, i jos se s njim udruzujete. E, isto to samo u mnogo extremnijem obliku bilo je i onom ratu.

Ja cetnicima koji su se borili za slobodu i koji su u toj borbi poginuli odajem svako priznanje jednako kao i za partizane, takodje jednako osudjujem zlocine i jednih i drugih, to vi (Koca pogotovo) nikad ne radite, za vas su cetnici sve naj naj, a partizani 100 postotno zlo gore od ustasa, nazivate ih crvene ustase, izmisljate dokaze njihove saradnje , za dokaze cetnicko-ustaske saradnje govorite da su laz a kad je preocigledno onda izmisljate izgovore i opravdanje, Drenovic je najboilji primer.
Ne zelite istinu, niste spremni na kompromis, nula tolerancije, dakle nema podloge za ljudsku diskusiju.
Blajbinger je 100% u pravu kad je napisao onaj komentar Koci, Koca zna samo da vredja, to je njegova reakcija svaki put kad neko napise nesto sta njemu ne odgovara, i sad se ti sam zapitaj vredi li sa takvim diskutovati?

Trazi izvor neceg, a kad mu das onda trazi dokaz da je to istina, kad mu das dokaz kaze da je to falsifikat. :dash:

Дакле, избегаваш одговор на моја питања.
Прво, кад си дао изворе других историчара и где? Нисам приметио.
Друго, када сам ја причао да су четници безгрешни? Осуђујем сваки четнички злочин, али говорим да је лаж да су четници вршили злочине без разлога.
Од тврдње појединих форумаша да су четници убили више људи него Немци у Србији књига спаде на Зекину самовољу у Вранићу, Лазовићево прекорачење овлашћења у Друговцу, сечу 46 људи у Јагодини, Ћуприји и Параћину и освету у Копљарама. Толико о томе. Исто измишља се геноид над муслиманима помоћу фалсификованих докумената као онај Ђуришићев извештај и наводне Дражине инструкције које смо Коча и ја милион пута оборили. Једноставно се не прихвата чињеница да су злочини четника над муслиманима плод чисте заслепљености осветом појединих припадника четничког покрета.
Кажеш:
Nekad mi vas bude zao kad vidim koliko truda ulazate da bi dokazali nesto nemoguce
Шта је то немогуће? Што Коча и ја доказујемо да партизани нису чисти и да су и они сарађивали са окупатором барем исто колико и четници?
Што се тиче Дреновића, имао је споразум са домобранским властима у Мркоњић Граду и као Радићев главни референт је често одлазио у Бањалуку где је постојао одред усташа које су строго контролисали Немци, па се тако и сретао са њима. Како је имао немачку и домобранску пропусницу усташе му нису могле ништа. Међутим на слици на којој Козак, усташа и домобрани пију у кафани четник није Дреновић.
Кажеш Vi ste toliko slepi od mrznje da ne prepoznajete pravog neprijatelja, i jos se s njim udruzujete. E, isto to samo u mnogo extremnijem obliku bilo je i onom ratu.
Извини, ко је ХВО у грађанском рату предавао гарнизоне и српске територије?
ЈНА или формације које су себе звале четницима?
Што се тиче наводне сарадње четника и усташа нисам приметио ниједан оригиналан документ који то може да докаже.
Постоје извесни преписи као овај.
http://img691.imageshack.us/img691/1633/sporazumcetniciustase.jpg
Нигде међутим нема потписа четника. Како онда можемо да знамо да су споразуми постојали и у таквом облику?
Уосталом, прескочио си извештај генерала Фортнера.

Четници уопште нису за озбиљне противнике узимали хрватске домобране, него су их делимично чак и трпели на својој територији. Насупрот томе, настављали су свим средствима огорчену борбу против усташа...
Споразуми (четника и домобрана - прим. аут) се више не узимају озбиљно. Овде полако али сигурно поново почиње ратно стање између четника и хрватских домобрана. Између четника и усташа није никад ни престајало.(3 Зборник докумената, том XII, књига 2, 788-789.).
Прво бих ти саветовао да видиш другу страну медаље, па да онда расуђујеш.

УСТАШКО-ЧЕТНИЧКА САРАДЊА - ФАЛСИФИКАТ ИЛИ...:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=11811

ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ЧЕТНИКА И ХРВАТА У СРЕДЊОЈ И ЗАПАДНОЈ БОСНИ:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=12166

Саветовао бих ти да пажљиво прочиташ, па да питаш шта ти није јасно.

Оно што кисели поставља су углавном текстови без икаквог покрића, не цитирају документа па се не могу узети као валидни извори. Такав је рецимо овај.
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=14404015#post14404015
Поготово што се цитира Карапанџић, који најбезочније пљује по Калабићу, а онда каже да је тај исти Калабић командовао елитним Бранденбуршким пуком.
У време док се четници спремају за повратак у Србију Дража наводно тражи од Павелића пропусницу за пролазак кроз НДХ. Као да није знао шта се десило љотићевцима и Роквићу, а нешто касније и Ђуришићу.
Што се тиче политике, не пратим тај форум и не желим да знам шта се дешава на њему.

Дакле, избегаваш одговор на моја питања.

To je tvoj zakljucak
Прво, кад си дао изворе других историчара и где? Нисам приметио.
Nisi primetio jer te tada nije bilo tu, rekoh vec.
Друго, када сам ја причао да су четници безгрешни?
Осуђујем сваки четнички злочин, али говорим да је лаж да су четници вршили злочине без разлога.
Za svaki zlocin postoji razlog, ali nikad nije opravdanje, kako za cetnicke tako i za komunisticke.
Од тврдње појединих форумаша да су четници убили више људи него Немци у Србији књига спаде на Зекину самовољу у Вранићу, Лазовићево прекорачење овлашћења у Друговцу, сечу 46 људи у Јагодини, Ћуприји и Параћину и освету у Копљарама. Толико о томе.
Ja to nikad nisam tvrdio, nemam pojma ko je vise ubio ljudi, to niko ne zna.
Исто измишља се геноид над муслиманима помоћу фалсификованих докумената као онај Ђуришићев извештај и наводне Дражине инструкције које смо Коча и ја милион пута оборили. Једноставно се не прихвата чињеница да су злочини четника над муслиманима плод чисте заслепљености осветом појединих припадника четничког покрета.

Sam si rekao da za svaki zlocin postoje razlozi, a u kolikoj je meri sve bilo niko ne zna tacno, cetnici umanjuju, drugi uvecavaju.
Кажеш:
Nekad mi vas bude zao kad vidim koliko truda ulazate da bi dokazali nesto nemoguce
Шта је то немогуће? Што Коча и ја доказујемо да партизани нису чисти и да су и они сарађивали са окупатором барем исто колико и четници?

To je sad sasvim druga prica sto kazes, moja kritika se odnosi na komentare kojima se negira bilo kakva saradnja cetnika sa fasistima a forsira i do nebesa uvecava navodna partizanska.
Што се тиче Дреновића, имао је споразум са домобранским властима у Мркоњић Граду и као Радићев главни референт је често одлазио у Бањалуку где је постојао одред усташа које су строго контролисали Немци, па се тако и сретао са њима. Како је имао немачку и домобранску пропусницу усташе му нису могле ништа. Међутим на слици на којој Козак, усташа и домобрани пију у кафани четник није Дреновић.

Sa ustaskim vlastima, i to je to.

Кажеш Vi ste toliko slepi od mrznje da ne prepoznajete pravog neprijatelja, i jos se s njim udruzujete. E, isto to samo u mnogo extremnijem obliku bilo je i onom ratu.
Извини, ко је ХВО у грађанском рату предавао гарнизоне и српске територије?
ЈНА или формације које су себе звале четницима?

To jednostavno nije tako, glavni krivci za predaju garnizona bili su u Beogradu, Varazdinska kasarna je najbolji primer, ali svejedno, to nije nikakvo opravdanje za simpatije pojedinih ljubitelja Draze Mihajlovica sa ustasama na forumu, samo zato jer se pljuje po komunistima. Mnogi moji drugovi koji su imali ista ili slicna razmisljanja poput mog poginuli su boreci se protiv ustasa, u JNA i kasnije. Zato kazem "slepa mrznja", to je uzasno da se zrtve tih ljudi za svoj srpski narod tako pljuju jer su bili "komunisti". Sramota nevidjena, a ustase se smeju i rugaju.
Што се тиче наводне сарадње четника и усташа нисам приметио ниједан оригиналан документ који то може да докаже.
Постоје извесни преписи као овај.
http://img691.imageshack.us/img691/1633/sporazumcetniciustase.jpg
Нигде међутим нема потписа четника. Како онда можемо да знамо да су споразуми постојали и у таквом облику?
Уосталом, прескочио си извештај генерала Фортнера.

Четници уопште нису за озбиљне противнике узимали хрватске домобране, него су их делимично чак и трпели на својој територији. Насупрот томе, настављали су свим средствима огорчену борбу против усташа...
Споразуми (четника и домобрана - прим. аут) се више не узимају озбиљно. Овде полако али сигурно поново почиње ратно стање између четника и хрватских домобрана. Између четника и усташа није никад ни престајало.(3 Зборник докумената, том XII, књига 2, 788-789.).
Прво бих ти саветовао да видиш другу страну медаље, па да онда расуђујеш.

УСТАШКО-ЧЕТНИЧКА САРАДЊА - ФАЛСИФИКАТ ИЛИ...:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=11811

ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ЧЕТНИКА И ХРВАТА У СРЕДЊОЈ И ЗАПАДНОЈ БОСНИ:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=12166

Саветовао бих ти да пажљиво прочиташ, па да питаш шта ти није јасно.

Оно што кисели поставља су углавном текстови без икаквог покрића, не цитирају документа па се не могу узети као валидни извори. Такав је рецимо овај.
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=14404015#post14404015
Поготово што се цитира Карапанџић, који најбезочније пљује по Калабићу, а онда каже да је тај исти Калабић командовао елитним Бранденбуршким пуком.
У време док се четници спремају за повратак у Србију Дража наводно тражи од Павелића пропусницу за пролазак кроз НДХ. Као да није знао шта се десило љотићевцима и Роквићу, а нешто касније и Ђуришићу.
Што се тиче политике, не пратим тај форум и не желим да знам шта се дешава на њему.

Ovo cu da procitam kad budem imao vise vremena.

Wikipedija samo vama ne valja, dok ceo ostali svet najvise nju cita. Cetnicki izvori ne zanimaju nikog.

Prema tome ...

:kafa:

:hahaha::hahaha::hahaha:

...jel ti uopste kapiras kako funkcionise vikipedija?...da joj nije mesto na ozbiljnim diskusijama...rado bi ti citirao nesto drugo al jednostavno nisi u mogucnosti...sto se brukas sve vise i vise, iz posta u post...

Ali evo jedan primer dobro uredjene vikipedije...ono sto je najbitnije su izvori na koje se clanak poziva...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Драгољуб_Михаиловић

onaj tvoj ni na jedan pa kao sto kaze Nenad nema nikakvu vrednost...onako nesto si mogao i ti da izlupetas...

Poslednja izmena:
@Heki

Takodje, vidim da baronises Nenada da si nekada nesto vredno paznje postavljao (cuj ti koristio izvore raznih istoricara koji nisu sa Balkana...LOL...de navedi nam jednog)...naravno da nisi nista osim onoga sto je Nenad vec video...ti si nesposoban da postavis nesto vise od toga...

Evo ako ne zelis vise da pises postavi samo linkove ka tome sto si pisao ranije, a o cemu govoris Nenadu...vrlo jednostavno :mrgreen:

Poslednja izmena:

Vi ste toliko slepi od mrznje da ne prepoznajete pravog neprijatelja, i jos se s njim udruzujete. E, isto to samo u mnogo extremnijem obliku bilo je i u onom ratu.

Ovo je vec slucaj za psihologa....

Klasicna projekcija, ono cime su se sluzili komunisti posle rata...

Evo vikipedisto primer za sta vikipedija moze da posluzi....nikako u ozbiljnoj istorijskoj diskusiji...
Projekcija je jedan od najpoznatijih mehanizama odbrane. Sastoji se od težnji i sklonosti osobe da svoje želje, impulse ili sadržaje podsvesti koji nisu prihvatljivi za sopstveni ego, projektuje na druge osobe pripisujući im slične osobine. Kod nekih profesionalaca, projekcija je izražena tako da vrši skriveni pritisak na klijenta, radi izazivanja promene ili stvaranja osećanja krivice.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Пројекција_(психологија)

Dzaba se tesis, druze :mrgreen:

Nismo ovde bitni ti i ja, nego ljudi koji citaju temu jer ih iskreno zanima...zbog toga sam ja ovde, ne da bih vodio ''diskusiju'' sa tobom.

Toliko si plitak :zcepanje:

Brate kao i uvek odlican post i zapusavanje usta crvenim ustasama...

Sam si na delu pokazao kakav si lazov...

crveni ustasa, poznati lazov i falsifikator ..

za tebe vidim da si jos jedan crveno ustaski uljez

vec dovoljno govori o tvojoj ogorcenosti :zcepanje:

:zcepanje:
nastavljas sa glupavim proizvoljnim tvrdnjama vodjenim iskljucivo tvojim neizlecivim kompleksima...

naravno, ti samo treba da dokazes svoja lupetanja....:mrgreen:

:hahaha:
na srpskom si forumu, ne nemackom...ako te nemac guzi za platu, ne moras i ovde da govoris na nemackom...heheheh

..takav dokument naravno necemo dobiti od lokalnih crvenih ustasa...

zalosno je koliko si komican

sto se brukas sve vise i vise

ti si nesposoban da postavis nesto vise od toga...

Ovo je vec slucaj za psihologa....

BlajviMiGa ja svakako shvatam da ti ovde iznosis masu gluposti, koje apsolutno nicim nisi u stanju da argumentujes...mogu samo da te pozovem da prestanes da spamujes temu, ne znam sta bih drugo s tobom diskutovao...:)

Ti sa mnom NISI DORASTAO da diskutujes.

Cim pocinjes sa ovim sto sam boldovao, pokazujes koliki ti je intelektualni nivo, ozbiljnost i kultura.

To nije ni za cuditi kada se vidi ko su ti politicki idoli.

Takvi ste svi vi drazinovci.

:bye:

10 Commonwealth Government to Cranborne
Cablegram 12 CANBERRA, 11 January 1944
MOST SECRET

The Australian Government has been following closely your recent
telegrams on the situation in Yugoslavia, Greece and Italy and
much appreciates detailed advice of developments.
2. In general we fear that unless great care is taken Allies may
lay themselves open to the charge of endeavouring to return to the
pre war status quo in these countries and bolstering up old
regimes to which the majority of the populations concerned are
violently opposed.

3. YUGOSLAVIA
We fully realise the desirability of preserving the State of
Yugoslavia as an independent entity although all the trends are in
the direction of a loose-knit confederation consisting of at least
three and possibly five or six units.
At the same time we are extremely doubtful whether continued
British backing of the King of Yugoslavia [1] will help towards
Yugoslav unity. In this connection we note in particular the views
expressed by the Head of the British Military Mission to the
Partisan Movement [2], and the British Ambassador to the Yugoslav
Government [3] (D.O. tele gram 1182 of 27th December [4]) that
'the dynasty would not be a unifying factor in Yugoslavia and its
return would be bitterly opposed by the majority of the nation',
that 'the King has been personally discredited in the eyes of the
Partisans', and that 'he is irreparably compromised with the
Partisans and a sudden volte face on his part at this stage would
not affect their attitude'.
With regard to General Mihailovitch [5] we have noted particularly
your telegram (D.1062 of 6th December [6]) giving your analysis of
his position stating that he 'is not only of no military value to
the Allies but has also become a standing obstacle to any sort of
Yugoslav unity either now or in the near future'; and also Mr.
Churchill's statement to the King of Yugoslavia on 10th December
that 'we had irrefutable evidence that General Mihailovitch was
collaborating with the enemy'.
In the light of these views it seems to us that the time has come
to withdraw support finally from Mihailovitch and to consider very
serious ly whether it should not also be withdrawn from the King
and Government, henceforward concentrating support on Tito [7] and
his National Committee and allowing the question regarding the
monarchy to stand over for decision by the Yugoslav people after
the war. in particular we feel that it would be ineffective and
imprudent to send the King to Tito's headquarters.

http://www.info.dfat.gov.au/info/historical/HistDocs.nsf/vVolume/793ACDA8B2DB7337CA256B7E001E46D5

http://2.***************/_5yC7rBE51K0/Ska2_qh_qEI/AAAAAAAAAWc/iALG39BORTo/s400/DMbwsittingjailPressOnline62109.JPG

Josip%20Broz%20Tito%20and%20Jovanka%20Broz%20on%20Train_jpg.jpg

:lol:

MOST SECRET

violently opposed.

3. YUGOSLAVIA

http://www.info.dfat.gov.au/info/historical/HistDocs.nsf/vVolume/793ACDA8B2DB7337CA256B7E001E46D5

http://2.***************/_5yC7rBE51K0/Ska2_qh_qEI/AAAAAAAAAWc/iALG39BORTo/s400/DMbwsittingjailPressOnline62109.JPG

Фино, фино. А ја ћу поновити шта је Кисел рекао пред комунистичким судом.

„Мада смо ми искрено желели сарадњу са Михаиловићем, он ту сарадњу са нама није желео.“
(АВИИ,Недићева архива (Нда), к.27,док бр.11/7 Записник са саслушања др Кисела

Како се он презива Кисел, а не кисели:mrgreen:, ипак ћу више да верујем њему.

Фино, фино. А ја ћу поновити шта је Кисел рекао пред комунистичким судом.

„Мада смо ми искрено желели сарадњу са Михаиловићем, он ту сарадњу са нама није желео.“
(АВИИ,Недићева архива (Нда), к.27,док бр.11/7 Записник са саслушања др Кисела

Како се он презива Кисел, а не кисели:mrgreen:, ипак ћу више да верујем њему.
sud u nirnbergu ima malo drugacije misljenje;
241

11 Feb. 46

"I came to know Kronholz during the occupation period, before I became Prime Minister. As far as I can remember, he was brought to me by the Chief of the Gestapo, Dr. Kraus. . . . Then Kronholz insisted that I should accept the proposed post.

"Turner received me in the presence of Dr. Kiesel and said that he authorized me, through General Dankelmann, the German military commander in Serbia, to form an authoritarian government....

"Almost simultaneously with the creation of my government, the Germans established contact with a group of Chetniks under the command of Pecanac, who had until then been hiding In the forests., The contact was also established through the Chief of the Gestapo, Dr. Kraus. Shortly after this, Pecanac arrived in Belgrade, called to see me, and offered his services. That is how my government came to form its first armed units."

A little farther on, in the same minutes, we find the following record of Nedic's testimonies:

"As soon as the formation of my government had been proclaimed at the beginning of September 1941, a delegation with authority from Draga Michailovic called on me to start negotiations."

Nedic enumerates the terms, which are of no interest to us, and then says:

"I, for my part, accepted all these terms and offers. Draga Michailovic received money and the Germans permitted this." This is the end of the quotation.

Still another part of this record seems of importance to me; it concerns Nedic's visit to Hitler and the Defendant Ribbentrop. Nedic stated:

"I noticed that at the meeting with the Defendant Ribbentrop, a demand was made that I should place all the spiritual and material resources of Serbia at the disposal of the German Reich for the continuation of the war."

Speaking of this meeting with Hitler, Nedic stated:

"He shouted at me, emphasizing that the order concerning 100 for one not only would have to be altered, but that it should have been increased to 1000 for one. He added also that he was prepared to exterminate the entire population if the Serbians continued to act like rebels.'' '

Nuremberg Trial Proceedings Vol. 7

FIFTY-SIXTH DAY
Monday, 11 February 1946

Morning Session

MOST SECRET

violently opposed.

3. YUGOSLAVIA

:mrgreen:

jel to sve sto imas....to su ti silni istoricari koje spominjes...LOL...

pa to si vec postavljao, a ja te pitao da izneses te dokaze koji se spominju i corak :mrgreen:

Ti nisi sposoban da odgovoris na moje optuzbe, da si obican sarlatan na ovoj temi...Sta sve samo naprica Nenadu...cuj ti postavljao razne izvore istoricara :hahaha:...E Heki,Heki, moras mnogo da citas da bi dostigao nivo potreban za istorijsku diskusiju ovde...

Cak nemam ni na sta da ti odgovorim jer nisi izneo nista konkretno...Da vidimo sta generalno o tome kaze Majkl Liz, pripadnik britanske vojne misije

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12912212&postcount=45

ps

...hahaha, bas imas slobodnog vremena kad si kao citate izdvojio masu mojih postova...lol...za to vreme mogao si da procitas neku knjigu ili ono sto ti je Nenad postavio ili ne daj Boze odgovoris na pitanja koja su ti upucena, jos gore demantujes da si NESPOSOBAN za diskusiju...al slabo to tebi ide od ruke...zasto da citas knjige kad je tu vikipedija koju cita ceo svet, a i svaki clanak retko da prelazi 10 redova ...hehehehe

Poslednja izmena:
Heki, veliki poznavaoc istoricara :lol: i crveni ustasa ukiseljeni mogli bi da prelistaju jos koji put deo knjige, koji sam postavljao Tito, Mihailovic, and the Allies, Walter R. Roberts, koji se bavi martovskim pregovorima...i on kao i mnogi autori opisuje ovu tromesecnu saradnju partizana i Nemaca ali je jasan u jednoj stvari: Saradnje cetnika i Nemaca, u tom smislu - NIJE BILO...

ako su se lokalni spameri smirili da nastavimo :D

Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969.

bubt.jpg

bub1.jpg

bub2.jpg

34 T-501-248-000508.
35 ''Zbornik'', IV-6-1953, s.494.
36 N.d. s.511.
37 N.d. s.513, 515-520.
38 ''Zbornik'', IV-7-1953, s.463.
39 ''Zbornik'', IV-5-1953, s.422.
40 ''Zbornik'', IV-6-1953, s.494.
41 N.d. s.500.
42 N.d. s.502
43 ''Vojnoistorijski glasnik'', broj 2, Beograd, 1968, s.178.
44 N.d. s.196.
45 T-501-250-000745.
46 H-301041.

n24160128615_1896.jpg

Keserovic u sredini

keserovic.jpg

Drugi s leva, posto je oslobodio Krusevac 44.

52V.jpg

Poslednja izmena:
:hahaha::hahaha::hahaha:

...jel ti uopste kapiras kako funkcionise vikipedija?...da joj nije mesto na ozbiljnim diskusijama...rado bi ti citirao nesto drugo al jednostavno nisi u mogucnosti...sto se brukas sve vise i vise, iz posta u post...

Ali evo jedan primer dobro uredjene vikipedije...ono sto je najbitnije su izvori na koje se clanak poziva...

onaj tvoj ni na jedan pa kao sto kaze Nenad nema nikakvu vrednost...onako nesto si mogao i ti da izlupetas...

Slazem se da vikipedija nije nikakav pravi izvor saznanja i ne daje relevatnu sliku.
Ali cinjenica je da je ona mnogima alfa i omega, doduse onima polupispenima i priucenim.
Ima i vikipedija nekih prednosti i dobrih stvari.
Tekst o Drazi Mihajlovic na engleskom jeziku na vikipediji je vrlo ne objektivan, pristrasan.
Kao da ga je pisala Dr Mira Markovic uz pomoc sabljara i crvenog vampira:hahaha:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dra%C5%BEa_Mihailovi%C4%87
Dok na primer na nemackom, spanskom, francuskom,ruskom jeziku vrlo objektivno i istorijski argumentovano daju sliku o Drazi.
Koco, da li mozete vi ili neko drugi, da obori, ospori ili obrise tekst na engleskoj vikipediji jer spada u domen propagande i naucno istorijske fantastike.

Da, vikipedija na engleskom je zaista komicna...Obratite paznju, u uvodnom delu se Draza naziva kolaboratorom, a onda vidimo da se medju glavnim izvorima nalazi i David Martin i to dve njegove knjige u kojima vise nego argumentovano dokazuje da je Draza patriota, a ne izdajnik, tj. da je Draza ''Izdani saveznik'' (# Martin, David. Ally Betrayed: The Uncensored Story of Tito and Mihailović. New York: Prentice-Hall, 1946.
# Martin, David. Patriot or Traitor: The Case of General Mihailović: Proceedings and Report of the Commission of Inquiry of the Committee for a Fair Trial for Draja Mihailović. Hoover Archival Documentaries. Hoover Institution Publication, volume 191. Stanford, CA: Hoover Institution Press, Stanford University, 1978.)

Pa dalje Gregori Friman, koji pise o najvecoj akciji spasavanja saveznickih pilota iza neprijateljskih linija u II sv.ratu...pa vec pominjani Walter Roberts, itd...

To jasno govori da su ovi izvori navedeni tek da bi se stekla neka objektivna slika o clanku, medjutim od toga nista...Jasno je koji se izvori u stvari koriste, na prvom mestu Hrvat Jozo Tomasevic, itd...pametnom dovoljno...

Takodje, sta reci o clanku koji u sebi sadrzi dokazani falsifikat ''Drazine instrukcije''....itd, itd...

Zaista komicno i zalosno u isto vreme...

Ne znam kako bi se na to uticalo, raspitacu se...meni je iskreno bitno da je srpska vikipedija uredjena za svaku pohvalu, a i ona je do skoro izgledala tako :D

Nisam citao ostale ali drago mi je ako je tako kao sto kazete...

Uglavnom, ima vremena...ispravice se i to...:D

Poslednja izmena:
Joj dokle vise o tom IZGUBLJENOM LUZERU koji je ubijao samo i iskljucivo Srbe? (islamiste i levicare)

Koga on jos danas uopste ZANIMA?

Pa vec je skoro vek prosao kako ga nema nit se zna gde je...Svet se naveliko promenuo, a Srbi jos tumaraju po onom cuvenom Kusturicinom tunelu...

Nit je nekada bio neki vajni general, nit je bio politicar, nit je bio patriota, nit je bio pametan, nit je kontrolisao svoje jedinice, nit je bio u Srbiji, nit je znao za koga i za cega se bori, nit je znao ko mu je predpostavljeni, nit je znao medjunarodnu politiku, nit je znao zasto su ga likvidirali.........

Srbi imaju nepogresiv dar da od kojekakvih gubitnika prave sebi heroje...

Draza je jedan od takvih.

Imamo mi Hrvati još jači dar-neznam ko nas je više uništio ili Pavelić ili Tito nas uvik 4 miliona ima 200 godina ne mičemo naprid samo nazad:rumenko:

1. Draža Mihailović bio je lider RAVNOGORSKOG POKRETA - organizacije koja je imala za cilj uspostavljanje VELIKE SRBIJE metodom genocida i bezobzirnog etničkog čišćenja:

http://sr.wikisource.org/sr-el/Инструкција_Д._Михаиловића_Павлу_Ђуришићу_од_20.12.1941.

Ovo nije bilo samo teorijsko i hipotetičko stanovište, nego operativna zamisao kojom su se Mihailovićeve snage rukovodile kad god su bile u prilici:

http://www.znaci.net/00001/11_25.htm
http://www.znaci.net/00001/11_27.htm
http://www.znaci.net/00001/4_14_2_8.htm

I nema nikakve sumnje da bi, da im je ratna sreća bila naklonjena, ovaj svoj programski cilj bezobzirno sproveli do kraja.

Ova idologija povampirila se devedesetih, odnela 100.000 života i oterala milione ljudi u izbeglištvo.

OTUDA BI REHABILITACIJA BILA REHABILITACIJA FAŠIZMA, I FLAGRANTNA UVREDA ZA SVE NEVINE CIVILNE ŽRTVE 1941-45 I 1992-99, KOJE SU BILE IZLOŽENE UBISTVIMA, MUČENJIMA, PRETNJAMA I PROTERIVANJU, SAMO ZBOG SVOJE ETNIČKE PRIPADNOSTI.

2. Istorija je utvrdila da je, najkasnije 31.10.1941, Draža Mihailović potpuno odustao od borbe protiv naci-fašizma, i poveo bezobzirnu borbu za vlast. Pri tom su mu neprijatelji bili NOVJ, stvarni antifašistički borci. Na tom osnovu, on je stupio u široku, delom otvorenu, delom prikrivenu, ali suštinski nikad prekinutu, KOLABORACIJU SA NACISTIMA I FAŠISTIMA.

Njegove snage su još 1941. stupile u službu italijanskog okupatora, što se danas javno priznaje, i čak veliča.

Međutim, npr predsednik britanske vlade Vinston Čerčil uputio je 28. marta 1943. oštru notu jugoslovenskoj vladi, koja je uručena lično njenom predsedniku Slobodanu Jovanoviću. U njoj je, pored ostalog, stajalo:
"Izveštaji koje je vlada Njegovog veličanstva dobila od oficira za vezu s generalom Mihailovićem, i iz drugih izvora, ne ostavljaju sumnju da tamo još vlada potpuno nepostojanje jedinstva među raznim elementima otpora, da se između snaga generala Mihailovića i četnika, s jedne s trane, i drugih jedinica otpora, s druge strane, vodi stvarno građanski rat i da se u toj borbi i sam general Mihailović povezao, direktno ili indirektno, s italijanskom okupacionom vojskom... Vi ćete shvatiti da vlada Njegovog veličanstva ne može preći preko ovog napada ni.ti prihvatiti, bez objašnjenja i prethodnog pretresa, politiku koja je u celosti suprotna njenoj. Ona ne bi nikad mogla opravdati pred britanskom javnošću ili svojim saveznicima svoju dalju pomoć pokretu čiji vođa ne okleva javno izjaviti da su njegovi neprijatelji njegovi saveznici — da li privremeno ili trajno, to nije važno — i da njegovi neprijatelji nisu Nemci i Italijani, upadači u njegovu zemlju, nego njegovi sugrađani Jugosloveni, a na prvom mestu među njima ljudi koji se u ovom času bore i daju svoje živote da oslobode svoju zemlju od jarma stranaca..."

Njegove snage su 1942. sklopile ugovore o lojalnosti i zajedničkoj borbi sa NDH (jedan primer):

http://sr.wikisource.org/sr-el/Спор...едставника_са_представницима_НДХ_од_23.5.1942.

Njegove snage sklopile su krajem 1943. sporazume sa Nemcima u Srbiji (jedan primer):

http://sr.wikisource.org/sr-el/Спор...оуправног_заповедника_Југоистока_од_23.1.1944.

Prilikom zajedničkih nemačko-bugarsko-nedićevsko-četničkih operacija u Srbiji od marta do maja i jula-avgusta 1944 pri Dražinom štabu "4. grupe jurišnih korpusa" bio je pridodat kao oficir za vezu nemački major Vajl, izaslanik komandanta Srbije generala Felbera, pa Nemci u svojim dokumentima na JVuO jedinice referišu kao na "borbenu grupu Vajl".
Kad je tokom septembra 1944 za Nemce nastala kritična situacija u Srbiji, 4. grupa jurišnih korpusa JVuO predstavljala je osovinu njihove odbrane u zapadnoj Srbiji. Nakon njihovog sloma i poraza, Nemci su glavninu 4. grupe jurišnih korpusa JVuO, sa sve štabom i komandantom, majorem Račićem, sa sve potčinjenim jedinicama, sa sve Korpusom Gorske Garde i komandantom Kalabićem, od 3. do 5. oktobra vozovima prebacili iz Beograda u Kraljevo. Tokom novembra, kao saputnici nemačkog 91. armijskog korpusa, probili su se preko Sjenice i Prijepolja u Sandžak i istočnu Bosnu.
Četničko-nedićevske snage pod ličnom Dražinom komandom odigrali su značajnu ulogu u istočnoj Bosni kao pomoć u probijanju delova Ag "E" tokom novembra i decembra 1944, nakon čega im je drastično opala borbena vrednost i upotrebljivost, pa su još par meseci figurirali kao sporedno obezbeđenje nemačke vitalne komunikacije Sarajevo-Brod.
Komandant Ag "E" von Lohr u svom pregledu trupa novembra 1944 ubrojio je Đurišićeve četnike u sastav svojih potčinjenih jedinica u sklopu 21. korpusa.

OTUDA BI REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA BILA UVREDA ZA ANTIFAŠISTIČKU BORBU
I ANTIFAŠISTIČKE TEMELJE NAŠEG DRUŠTVA, KAO I UVREDA ZA SVE ONE BROJNE BORCE KOJI SU POLOŽILI SVOJE ŽIVOTE U TOJ BORBI.

3. Snage Draže Mihailovića su u svojoj borbi služile su se bezobzirnim terorom, ubijanjem zarobljenika, kao i terorom nad civilima, članovima porodica i mogućim saradnicima Narodnooslobodilačkog pokreta. Pokolj u Vraniću samo je jedan od brojnih primera:

http://blog.b92.net/text/1712/Noć kame - tuzna godišnjica/

OTUDA BI REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA PREDSTAVLJALA UVREDU
HUMANISTIČKIH I CIVILIZACIJSKIH NAČELA.
.................

DRAZA MIHAILOVIC OFFERS TO PLAGE HIS CHETNIKS AT THE DISPOSAL OF THE WEHRMACHT

NAW
Mf. T — 314, R 1457,
1110—1112

SECRET AND CONFIDENTIAL

IH
Ic October 30, 41.

Subject: The Chetnik detachments of the Yugoslav Army under the command of Colonel Draza Mihailovic place themselves at the disposal of the German Wehrmacht for the purpose of joint struggle against the communists.

On October 28, at 4 p.m. Serbian Captain Nenad Mitrovic with whom I am personally acquainted and Serbian Colonel Branislav Pantic of the General Staff called at my private quarters at Dedinje.
Colonel Pantic stated on that occasion that he had been authorized by Colonel Draza Mihailovic to establish contact with the Prime Minister General Milan Nedic and with the administrative offices concerned of the German Wehrmacht with a view to offering the services of the Chetnik detachments of the Yugoslav Army under the command of Draza Mihailovid for the struggle against Communism in Serbia. This statement is to be considered fully valid and binding. Colonel Pantic' vouches therefor with his officer's word of honour.
General Nedic has been informed of the foregoing during an interview with Colonel Pantic held in the morning of October 28. He approves of this step and would wish that it be implemented in practice as soon as possible. I told Colonel Pantic that I have no authority whatsoever to conduct negotiations on the matter, and that I shall duly convey the communication received to the appropriate Headquarters and Commanding General.
Acting on instructions received from Draza Mihailovic, Colonel Pantic declared that Draza Mihailovic assumes responsibility and provides full guarantee for the definite elimination of communist armed bands from Serbian territory to the east and west of the Morava River. Mihailovic further declared that he is not pursuing any political objective and that he fully recognizes the fact that the country has been defeated and that the Germans are entitled to all rights vested in them as an occupying power. Draza Mihailovic expects that, from the moment he issues the appropriate orders to his detachments, punitive expeditions against the Serbian population and mass shootings in the areas where his Chetnik detachments are located will cease. The general objective is to restore the conditions of peace and order that prevailed in occupied Serbia prior to June 28, 1941.°
When I remarked that according to information at our disposal Draza Mihailovic received his orders from London, Colonel Pantic answered that this was not the case.
To my question whether Mihailovic was only playing for time, in order to finally drive the Germans out of the country, Colonel Pantic declared that as soldiers both Draza Mihailovic and he personally were too well aware of Germany's military strength to harbour any such childish illusions. The political revolutionary emphasis and political note have been introduced among the people by the communist Partisans.
Interview held in my apartment on October 29, at 3 p.m. following a phone call. The talks were attended by Colonel Pantic and Captain Mitrovic.
I first called the gentlemen's attention to the fact that everything I have to tell them according to instructions received from the Commanding General must remain absolutely secret and that the German officers present are likewise under the obligation of preserving absolute secrecy.
I then proceeded to acquaint them with the answer of the Commanding General:
"We wish Colonel Draza Mihailovic to come to Belgrade personally for the purpose of continuing the talks and guarantee his personal safety and life both on his outward and return journey regardless of the outcome of the negotiations."
I further stated that I have been entrusted with the fulfilment of this mission.
It was evident that the gentlemen would have preferred that a meeting be arranged between an accredited representative of the General and that some neutral meeting place had been chosen.
The gentlemen realized that the Commanding General was entitled to demand the foregoing and that there was nothing to be changed with regard to the decision, — and declared, — primarily in order to prevent the further annihilation of the Serbian population and avoid the further destruction of the economic foundations for the survival of the Serbian peoples, — that they were ready to assume this task themselves. The talks then turned to the technical i.e. practical problems involved, and the necessary documents issued to both gentlemen, assuring them freedom of passage by the commanders of the German Wehrmacht units on their way to Colonel Draza Mihailovic and back.
I stated to both gentlemen upon my word of honour that I personally assume responsibility for the safety and life of Colonel Draza Mihailovic from the moment I meet him at Lajkovac and escort him from there and back. Besides I shall also see to it that appropriate measures are taken by the Transport Command. I shall await the gentlemen Monday afternoon, November 3, between 3 and 4 p.m. in Lajkovac.
Captain Mitrovic called at my flat on October 30, at 9 p.m. and requested me on behalf of Colonel Pantic to obtain a written document. He vouched with his life that there will be no abuse of this written document and that the latter would be restituted immediately after contact was established. He emphasised the well-known fact that Draza Mihailovic enjoys the highest esteem of the entire Serbian people at present, and that during the interview of October 29, General Nedic stated that he now regretted his failure to establish contact with Draza Mihailovic when assuming government power. Mitrovic further informed me privately that Kosta Pecanac is subordinated to Draza Mihailovic and that he has taken action on his own. In reply to Captain Mitrovic's request I stated that I shall see to it that a written document, whose rough copy in Serbian language had been submitted to me, be prepared by the German headquarters concerned.

Signed Matl
........................

Back