Драгољуб Дража Михаиловић

Koliko citas, tj. koju literaturu imao sam prilike da vidim....

Ti nisi u stanju ni da dokazes ono sto usput izgovoris provokacije radi, kamoli nesto vise...samo se povuces ko mis...:mrgreen:

pa cu te podsetiti na poslednje pitanje na koje nisi odgovorio, no to te ne sprecava da ponovljas istu stvar...

Za pocetak nadji mi na Pogledima ovaj tekst koji sam postavio, daj link?

podsecas na ukiseljenog....

Ko se ovde zasta bori, vrlo lako se moze uociti...Dodjes ovde povremeno, lupis koju glupost, a nigde te nema na temama, o recimo ustaskim zlocinima, komunistickim zlodelima, visedecenijskim lazima i falsifikatima...nije ni cudo kakve miseve predstavljas...:D

Ja kada kopiram nesto, znaci da iza toga stojim (mada uglavnom citiram knjige, koje se na netu ne mogu naci, a ne kopiram, sto je velika razlika), a na tebi je da das neki protiv argument ako se s necim ne slazes, sto dalje razvija diskusiju...no ti za to ocigledno nisi sposoban, ovaj tvoj poslednji post je odraz tvoje nacitanosti...

Poslednja izmena:
Наређење Хајнриха Химлера СС генералу Милеру(познатом као Гестапо Милер) од 17.7.1942.

,,Oсновица сваког успеха у Србији и целој Југоисточној Европи лежи у уништењу Михаиловића. Употербите све снаге да М. и његов штаб пронађете тако да би он могао бити уништен. Свако средство које томе допринесе је згодно. Очекујем најтешњу сарадњу свих установа које долазе у обзир, од полиције сигурности до СС и полиције. Шеф СС и полицие(у окупираној Србији-прим. аут.) Мајснер већ је о том случају добио од мене наредбе. Молим јавите ми исто каква обавештења ми већ имамо о Михаиловићевом месту боравка. Молим обавештавајте ме једанпут недељно о напретку ове акције. ''
(Милослав Самарџић, Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета 1 велики одн 2. мали том, према Иван Авакумовић, Михаиловић према немачким документима, 55).

Koliko citas, tj. koju literaturu imao sam prilike da vidim....

Ti nisi u stanju ni da dokazes ono sto usput izgovoris provokacije radi, kamoli nesto vise...samo se povuces ko mis...:mrgreen:

pa cu te podsetiti na poslednje pitanje na koje nisi odgovorio, no to te ne sprecava da ponovljas istu stvar...

podsecas na ukiseljenog....

Ko se ovde zasta bori, vrlo lako se moze uociti...Dodjes ovde povremeno, lupis koju glupost, a nigde te nema na temama, o recimo ustaskim zlocinima, komunistickim zlodelima, visedecenijskim lazima i falsifikatima...nije ni cudo kakve miseve predstavljas...:D

Ja kada kopiram nesto, znaci da iza toga stojim (mada uglavnom citiram knjige, koje se na netu ne mogu naci, a ne kopiram, sto je velika razlika), a na tebi je da das neki protiv argument ako se s necim ne slazes, sto dalje razvija diskusiju...no ti za to ocigledno nisi sposoban, ovaj tvoj poslednji post je odraz tvoje nacitanosti...

То где ћу ја да пишем моја је ствар...а ако ти учествовање у поменутим дискусијама видиш као нешто Свето и Отаџбини битно онда благо теби....

Што се тиче комунистичких злочина,глупо је да потенцираш на њима,ипак је њих и Равногорце красило Савезништво а потом БРАТО-убилачка борба....

Ја немам намеру да тражим фусноте,бројеве и остало за оно што зборим,зборим и пишем из своје главе о ономе о чему знам....а то је оно што ти не радиш и нема те никад у слободној дискусији,већ ти је сваки аргумент обичан линк....

уопште се не разликујеш од осталих...

Равногораца....

To sto si postavio je velika sramota i komentare o tome mozes procitati na Pogledima, gde se okupljaju pravi Ravnogorci (ne kako ti zelis da ih predstavis)...osuda ovoga sto si postavio je stav svakog pravog Ravnogorca...mogao si na primer da postavis i smotru pravih Ravnogoraca na Markovdan, 8. maja kao i pravila ponasanja koja su dali za ovaj skup, na kome pre svega treba odati pocast zrtvama palim za slobodu otadzbine...

Uglavnom dao si prilicno dobar materijal kiselom i ostalim crvenim ustasama, frustriranim hrvatima, da zbog nekolicine idiota pljuju po srpskoj svetinji
....:klap:...ali to si ti, zar ne?

Secas se kako su se isti sladili kada je u trenutku, kada je na stotine hiljada Srba drzalo svece u rukama, u pomen srpskim zrtvama na Kosovu, moleci se za opstanak svete srpske zemlje, nekolicina pijanih i nadrogiranih klinaca lupalo izloge po gradu i kralo patike...Zbog te sake jada, stotine hiljada Srba palo je u senku...To kako su komsije jedva docekale i predstavile, tako ti isto sada radis...

Ti nisi nista bolji od *********...zapravo, ti si gori od njih...

Poslednja izmena:
To sto si postavio je velika sramota i komentare o tome mozes procitati na Pogledima, gde se okupljaju pravi Ravnogorci (ne kako ti zelis da ih predstavis)...osuda ovoga sto si postavio je stav svakog pravog Ravnogorca...mogao si na primer da postavis i smotru pravih Ravnogoraca na Markovdan, 8. maja kao i pravila ponasanja koja su dali za ovaj skup, na kome pre svega treba odati pocast zrtvama palim za slobodu otadzbine...

Uglavnom dao si prilicno dobar materijal kiselom i ostalim crvenim ustasama, frustriranim hrvatima, da zbog nekolicine idiota pljuju po srpskoj svetinji
....:klap:...ali to si ti, zar ne?

Secas se kako su se isti sladili kada je u trenutku, kada je na stotine hiljada Srba drzalo svece u rukama, u pomen srpskim zrtvama na Kosovu, moleci se za opstanak svete srpske zemlje, nekolicina pijanih i nadrogiranih klinaca lupalo izloge po gradu i kralo patike...Zbog te sake jada, stotine hiljada Srba palo je u senku...To kako su komsije jedva docekale i predstavile, tako ti isto sada radis...

Ti nisi nista bolji od *********...zapravo, ti si gori od njih...

Ово што сам ја поставио је Равна Гора,то је Равногорство....дакле уклоните то из сопствених редова или сте ипак и сами такви ? :)

Ово што сам ја поставио је Равна Гора,то је Равногорство....дакле уклоните то из сопствених редова или сте ипак и сами такви ? :)

Ne, ovo je Ravna Gora...8.maja, na Markovdan....To sta ce neko da radi danima posle pod satorima, nema apsolutne nikakve veze sa ovim...

26972_1112266623111_1720286696_202160_6249302_n.jpg

На Марковдан, дана 8 маја 2010 – ог. лета Господњег. на Равној Гори, одржаће се Прослава Трећег србског устанка (1941 -2010) у част и спомен на дан када је пуковник Драгољуб Дража Михаиловић,стигао на Равну Гору и подигао и прогласио почетак самог устанка,у циљу отпора окупатору и одбране од агресије и окупације поробљене нам Краљевине и отаџбине.

Тог дана Равногорски покрет позива све добронамерне ходочаснике на Равну Гору, која из дана у дан прераста у прави Историјски национални парк, само председништво Равногорског покрета тј. Централни национални комитет на челу са председником Равногорског покрета Срђаном Срећковићем, замољава и апелује на све, замољава браћу и сестре ходочаснике Равне Горе, све који дођу на Равну Гору, да се максимално потруде, да са поштовањем према Равној Гори, уживају и понашају се у духу србског домаћинског опхођења према светињи,да сачувамо Равну Гору,њене природне лепоте и ресурсе, и да Равна Гора буде лепа и чиста, и као таква прихвати у своје окриље све добронамерне ходочаснике и посетиоце !

Равногорски покрет и његови следбеници се опходе и са страхопоштовањем походе Равну Гору, сваке године,традиционално од 1990 л.г. на дан Светог Апостола Марка – Марковдан, 8 маја, тако и ове године,окупиће се Братија Равногорци из свих обласних одбора,региона, и општина,да прославе и походе светињу Равне Горе и прославе Дан почетка трећег србског устанка, како доликује правом удружењу које на прави начин слави част и име живе Монархије и краљевског дома Карађорћевића и самог Равногорског покрета.

Сам програм по протоколу почеће како налаже обичај са постројавањем Горске краљеве гарде Равногорског покрета,.. Након тога постројићемо се и у маршевском кораку на челу са барјактарима Равногорског покрета, и свештенством СПЦ,бројним представницима братских удружења,кренућемо пут места одржавања Помена и парастоса свим пострадалим Равногорцима на олтару отаџбине и Краљевине Србије и великом мученику ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Помен и парастос биће одржан поред поред гробног места легендарног команданта Таковске бригаде и заменика команданта Првог Равногорског корпуса, поручника Крсте Кљајића.Парастос ће бити служен на челу са духовником Равногорског покрета протонамесником Милованом Теовановићем и од стране свештенства епархије ваљевске, уз саслужење свештенства из Горњег Милановца,Чачка,Крагујевца,Краљева и Тополе, уз присуство постројених припадника Горске краљеве гарде под извршном командом Предрага Богићевића.

Након одржаног Помена и парастоса припадници Горске краљеве гарде Равногорског покрета са следбеницима Равногорског покрета и Боговерним народом упутиће се у стројевом поретку,на челу са Барјацима Равногорског покрета, у правцу платоа где је постављена позорница и где ће се извести Културно уметнички програм са учешћем више извођача, вокалних народних група, музичких састава, културно уметничких друштава из Шумадије и др.

Након одржаног Културно уметничког и народног програма биће послужен Равногорски свечани ручак за све званице и братију Равногорску, где очекујемо искреног срца саборност,слогу и братску атмосферу пуну уважавања и поштовања саме трпезе и учесника исте.Позивамо васколики србски род, да се братски одазове и походи, на Марковдан 8 маја 2010 –ог. Л.Г., нашу светињу и олтар србске слоге,саборности и слободе, Равну Гору ,такође узме активног учешћа и својим присуством увеличају нашу прославу Дана Равне Горе.

Равногорски покрет овим путем замољава браћу и сестре ходочаснике Равне Горе, све који дођу на Равну Гору, да се максимално потруде, да са поштовањем према Равној Гори, уживају и понашају се у духу србског домаћинског опхођења према светињи,да сачувамо Равну Гору,њене природне лепоте и да Равна Гора буде лепа и чиста, и као таква прихвати у своје окриље све добронамерне ходочаснике и посетиоце !

Председник Равногорског покрета г.Срђан Срећковић

Председник организационог одбора прославе г.Предраг Богићевић

Равногорски покрет – одбор за маркетинг и информисање

www.ravnogorskipokret.com

Poslednja izmena:
8. maj, tj ovo sto sam postavio je u organizaciji Ravnogorskog pokreta, ne SPO-a, ako se ne varam...koliko se secam tako je bilo 2004. Recimo 9. je SPO, 10. SRS, itd...ispravice me Nenad ako gresim...

Nemam jednostavan odgovor na tvoje pitanje...Opste je poznato da je Draskovic prso u svakom smislu, s druge strane, kada je ova tema u pitanju napisao je roman koji verujem nikog ne ostavlja ravnodusnim i vuce te da dalje istrazujes...tako je barem bilo u mom slucaju...Takodje on je jedini politicar koji javno govori o Drazinim zaslugama, zrtvi, poziva na njegovu rehabilitaciju itd...verujem da u njegovoj stranci ima dobrih mladih ljudi, koji ce se boriti za ovu stvar...

Isto tako, ako se ne varam, centralni deo Ravne Gore, gde su spomenik i crkva, u posedu su SPO-a. Dakle on je odgovoran za ovakvo ponasanje lokalnih alkosa, ili kako da ih nazovem, koji veruj mi nemaju veze sa Ravnogorstvom...takve budale ce sebi uvek naci povod...dakle on je taj koji treba tome da stane na put, a kao sto vidimo to ne radi....

Samardzic je napisao jedan tekst o Draskovicu koji takodje treba uzeti u obzir...verujem da si ga procitao na Pogledima, ali ponavljam opet, on je taj koji se javno bori za konacnu istinu o Drazi...

8. maj, tj ovo sto sam postavio je u organizaciji Ravnogorskog pokreta, ne SPO-a, ako se ne varam...koliko se secam tako je bilo 2004. Recimo 9. je SPO, 10. SRS, itd...ispravice me Nenad ako gresim...

Nemam jednostavan odgovor na tvoje pitanje...Opste je poznato da je Draskovic prso u svakom smislu, s druge strane, kada je ova tema u pitanju napisao je roman koji verujem nikog ne ostavlja ravnodusnim i vuce te da dalje istrazujes...tako je barem bilo u mom slucaju...Takodje on je jedini politicar koji javno govori o Drazinim zaslugama, zrtvi, poziva na njegovu rehabilitaciju itd...verujem da u njegovoj stranci ima dobrih mladih ljudi, koji ce se boriti za ovu stvar...

Isto tako, ako se ne varam, centralni deo Ravne Gore, gde su spomenik i crkva, u posedu su SPO-a. Dakle on je odgovoran za ovakvo ponasanje lokalnih alkosa, ili kako da ih nazovem, koji veruj mi nemaju veze sa Ravnogorstvom...takve budale ce sebi uvek naci povod...dakle on je taj koji treba tome da stane na put, a kao sto vidimo to ne radi....

Samardzic je napisao jedan tekst o Draskovicu koji takodje treba uzeti u obzir...verujem da si ga procitao na Pogledima, ali ponavljam opet, on je taj koji se javno bori za konacnu istinu o Drazi...

Jasno i glasno! :D

лепо речено,без Вука мало шта би било од Равне горе а са њим иста губи смисао...

Brate i taj tekst, al mislio sam na ovaj

@ljuba

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=13237

Kad smo vec kod Draskovica, ovde je sto posto u pravu

Драшковић: Нема четника у Хагу

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/draskovic:-nema-cetnika-u-hagu_188111.html

ovaj tekst je posebno, sto se mene tice, posvecen Hrvatima, koji rec cetnik rado stavljaju u usta, zloupotrebljavajuci je na svaki moguci nacin...

Sto se tice Kalabica u ''Noci djenerala'', Draskovic ne kaze da je Kalabic izdao Drazu, vec prozivljava Drazinu slutnju povodom onoga sto mu je rekao Krcun mislim (da ih je do njega doveo licno Kalabic) u toku psihickog slamanja Draze pre sudjenje...

Sto se tice same knjige, mene najvise zanima autenticnost pisma-ispovesti bolnicarke koja je drogirala Drazu meskalinom...(za mene nema sumnje da je bio drogiran)

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2010-05-10&feljton=7138&title_add=

Poslednja izmena:
Dakle on je odgovoran za ovakvo ponasanje lokalnih alkosa, ili kako da ih nazovem, koji veruj mi nemaju veze sa Ravnogorstvom...takve budale ce sebi uvek naci povod...dakle on je taj koji treba tome da stane na put, a kao sto vidimo to ne radi....

http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

Ne znam da li ce Koca nesto razumeti, ali ima onih koji hoce. :mrgreen:

Милослав Самарџић

Istorija... Lik đenerala Draže Mihailovića u delima Vuka Draškovića

Vuk Drašković - OD TITA DO DRAŽE I NAZAD

Javno odricanje Vuka Draškovića od komunizma, po pitanju istorije, samo je formalna stvar, jer četnike i danas opisuje na isti način kao u feljtonu „Poslednja četnička zavera", objavljenom u „Politici ekspres" avgusta 1974. godine

Mada su na Ravnu goru odlazili mnogi političari, od Vojislava Koštunice do Vladana Batića, kao sledbenici dela đenerala Draže Mihailovića predstavljaju se samo predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj. I kao što je to pravilo među našim političarima danas, jedno isto pitanje i ovde se tumači na potpuno različite načine. Tako, prema Draškovićevom viđenju stvari, Dražin put je put evroatlantskih integracija, dok Šešelj smatra da je to zapravo antiglobalizam.

Analizu počinjemo sa liderom SPO-a, ali ne uzimajući u obzir njegov feljton „Poslednja četnička zavera", objavljen u „Politici ekspres" avgusta 1974. godine. Jer, Drašković se odrekao i tog svog feljtona, u kome je Dražu opisao kao izdajnika, a četnike kao bandite - i uopšte svojih negdašnjih komunističkih uverenja. Simbolično, promociju svog romana „Noć đenerala" organizovao je 1994. godine u beogradskom Domu sindikata, na istom mestu na kome je usnimljena njegova jedina poznata fotografija sa J. B. Titom. Dakle, tamo gde se 1974. godine pored njega nalazio živi vođa komunista, 1994. godine bio je veliki Dražin portret.

Odgovor na pitanje kako Vuk Drašković predstavlja đenerala Dražu i četnike potražićemo u pomenutom romanu „Noć đenerala". O eventualnom izgovaranju umetničkim slobodama ovde ne može biti govora, jer je roman najavljen kao knjiga koja će otkriti istinu o Draži i njegovoj vojsci, što je potkrepljeno korišćenjem stvarnih imena, od Nikole Kalabića do Slobodana Penezića Krcuna. Drugo, roman je 2008. godine pomenut kao jedna od najznačajnijih knjiga u „rasvetljavanju istine" o ravnogorcima - kada je njegovom izdavaču dodeljena Ravnogorska nagrada, jedina te vrste iza koje stoji država Srbija. Najzad, teze izrečene u ovom romanu Drašković je ponavljao u raznim prilikama, računajući i predizborne mitinge. „Dosta nam je izdajnika Kalabića!" - uzviknuo je, primera radi, pre tri godine u Hali „Jezero" u Kragujevcu, govoreći o odlasku nekih funkcionera iz SPO-a.

Dakle, Vuk Drašković i dalje tvrdi da je komandant Gorske kraljeve garde potpukovnik Nikola Kalabić izdao svog komandanta, iako su i sami komunisti u međuvremenu priznali da su celu tu priču izmislili, u nameri „da se time četnički pokret u potpunosti diskredituje". A evo kakva je Draškovićeva „istina" o ostalim istaknutim četničkim komandantima, prema razmišljanju koje je pripisao Draži:

„Mogli su Račić i Keserović za dva sata rasterati partizane sa Kopaonika i smrviti ih u Toplici! Ama, Račić ne sluša moju zapovest, nego ide na Zlatibor, pa posle u Župu, a Keserović krenuo ka Požegi. Pa i Neško Nedić i Dronja (general Trifunović - prim. aut). Ja zapovedim: pravac Kopaonik i Toplica!, a oni po svome, u šetnju... da baš u šetnju, po prostoriji gde ne beše crvenih... Svaki na svoju ruku, sve ras do rasa... A Momčilo (vojvoda Đujić - prim aut)? On mi je tri puta postreljao izaslanike. Da, postreljao! Kakav Draža! On je vojvoda i Bog u Krajini. Lukačević kako mu se hoće, Birčanin, Jevđević, Keserović... Nepismeni i polupismeni. U vojničkom smislu magarci, ama vojvode... vojvode. Majku vam uobraženu! Ja naređuj i piši i šalji svuda ljude da objašnjavaju budalama da ne sme biti pljačkanja, ni ženskarenja, a po cenu života da ne smemo kao crveni: klati, u jame bacati, sa okupatorom petljati... „

Tako, već ovaj citat pokazuje da je Draškovićevo odricanje od komunizma, po ovom pitanju, samo formalna stvar, jer je četnike i 1994. opisao onako kako je to činio i 1974. godine. A naravno, stvar je u tome što takvi opisi ne doprinose „rasvetljavanju istine". Naprotiv, pomenuti događaji odvijali su se upravo suprotno. Prvo, kada su od Draže dobili naredbu da partizane rasteraju sa Kopaonika prema Toplici, Račić i Keserović su to i učinili. Drugo, Račić tada nije išao na Zlatibor. Treće, Keserović nikada tokom rata nije odlazio u oblast Požege. Četvrto, Neško Nedić se nalazio uz Račića, kao njegov načelnik štaba. Peto, general Trifunović u isto vreme uspešno je izvršavao Dražinu naredbu o uništenju jedne komunističke grupe na Bukoviku iznad Aleksinca. Šesto, vojvoda Đujić nije streljao Dražine izaslanike, već ih je stalno tražio, a naročito oficire, kojih je uvek bilo nedovoljno.

Ovakvu verzija događaja, u vezi s Kopaonikom i Toplicom, Vuk Drašković mogao je da preuzme samo na jednom mestu: u knjizi ljotićevskog emigrantskog pisca Borivoja Karapandžića „Građanski rat u Srbiji". Tako nešto niko drugi sem Karapandžića nije napisao. Sami komunisti primenjivali su drugačiju taktiku: pravdajući svoje poraze na Kopaoniku, Bukoviku i u Toplici, pridodali su četnicima silne nemačke divizije (koje se, inače, tada nisu ni nalazile u Srbiji, ali to je druga priča).

Samog Dražu Drašković prikazuje kao komandanta koji je izgubio rat jer se nije usudio da primeni metod koji vodi do pobede: teror. „Trebalo je da zavedem teror, da streljam... Trebalo je da budem ubica, da u smrt guram sve i svakoga, kao komunisti" - tako razmišlja Draža u romanu Vuka Draškovića. A i to je u stvari logika komunista: ili ćemo biti teroristi i ubice, ili ćemo izgubiti. U njihovim mislima nema mesta za treći put, put srpske vojske: za viteštvo i produhovljenu hrabrost.

Ovo mesto, kao uostalom i celi roman, pokazuje da Vuk Drašković, pored bavljenja politikom, nije našao vremena za arhivska istraživanja. Naprosto, Četnička arhiva Vojnog arhiva u Beogradu prepuna je Dražinih odlučnih naredbi za akciju protiv komunista i ljotićevaca (kao i ustaša). Primera radi, kada je video „pasja groblja" u Crnoj Gori, Draža je 15. jula 1942. svim komandantima u Srbiji naredio da „unište" komuniste „najenergičnije, svim silama, posredno i neposredno, bez ikakve milosti". Nešto kasnije, 12. avgusta, naredio je Keseroviću: „Komuniste uništite po svaku cenu. U Vašem reonu možete biti samo Vi. Oni ne zaslužuju nikakvu milost i čovečnost." A ovo je Dražin raspis svima od 18. avgusta: „Komuniste i ljotićevce uništavati bez milosti svuda gde se pojave, ne birati sredstva." Karakteristična je i naredba od 1. decembra iste godine: „Komuniste goniti do istrebljenja i ako izjavljuju da su za nas. Pokušavaju prevaru kao i uvek, a cilj im je da se dočepaju vlasti pa da ubijaju." Kasnije, kako se menjala politika zapadnih sila, i kako se Staljinova vojska približavala Dunavu, mogućnost da se komunisti dočepaju vlasti, odnosno da započnu masovne pokolje civila, da predaju Kosmet Albancima, da postave granicu na Drini, itd, postajala je sve izvesnija - pa su usledile još oštrije Dražine naredbe protiv njih.

Prema tome, kroz Dražin lik Vuk Drašković zapravo promoviše sopstvenu neodlučnu i nedoslednu politiku. Od parole „gde su srpski grobovi, tu su srpske zemlje", izrečenu 1990. godine, iz čitavog Dražinog dela danas su ostale tek pohvale za spasavanje američkih pilota. Razume se, uz prećutkivanje Dražinih kritika za savezničko bombardovanje srpskih gradova 1944. godine, u kojima je ubijeno više od 10.000 civila.

Bratoubilački rat

Za upotrebu termina „bratoubilački rat", kojim Drašković često objašnjava Dražinu „neodlučnost" - četnički komandant je u stvarnosti svoje ljude izvodio pred vojni sud. Najmanje jedan oficir je streljan jer je borbu protiv komunizma nazvao „bratoubilačkim ratom". Bio je to zapravo psihološki rat: još kada su prvi put masovno napali četnike, 1941, komunisti su istovremeno u Čačku organizovali miting protiv „bratoubilačkog rata", kako bi oslabili otpor suprotne strane (ako neprijatelja ubede da su mu braća, onda on na njih neće ni pucati). Opet, sama mogućnost da se na drugoj strani nalaze „rođak, brat, otac, sused ili sin" bila je simbolična, pošto se ogromna većina Srba opredelila za četnike. U svojim originalnim saopštenjima i naredbama Draža je zato stavljao akcenat na „pretapanje komunista i ustaša jednih u druge" - jer su čitave satnije, legionarske i SS divizije, kako se rat bližio kraju, sve više prelazile u partizane.
Drašković daje i objašnjenje zašto Draža nije imao „odlučnosti" da naredi akciju protiv komunista. „U koga da pucamo? U sebe, u svoje šiljkane, u svoj jezik i rod... Poleta i žara za borbu sa partizanima sa Nedićevima i Ljotićevim ljudima nije bilo, jer je svaki metak završavao u telu rođaka, brata, oca, suseda, ili sina", razmišljao je, navodno, Draža.

Pres, 15. 02. 2009.
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=13237

FOTO ALBUM - 2. RAVNOGORSKI KORPUS

2010-05-26 23:27:10.0 Miloslav Samardžić

Mada na ovom blogu u poslednje vreme uglavnom pišem o partizanima, svaka rasprava usmeri se prema četnicima. Zato bi bilo dobro da vidimo kako su izgledali ti o kojima se toliko raspravlja.

Izabrao sam slike Drugog ravnogorskog korpusa, jer sam imao sreće da upoznam službenog fotografa ove jedinice, Aleksandra Acu Simića iz Čačka. On je sakrio negative u pekmezu, a preživeo je snalažljivošću grupe četnika u kojoj se nalazio. Pošto su je zarobili na kraju rata, komunisti su ovu grupu nasilno mobilisali i poveli na Sremski front. Negde kraj Drine oni jedne večeri napiju sprovodnike i uzmu pismo koje su nosili. Tu je pisalo da niko od njih ne sme da preživi. Pismo su pocepali i tako se spasili.

Originalne fotografije 2. ravnogorskog korpusa možete videti ovde:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=16704

Pod komandom đenerala Draže bilo je oko 75 korpusa. Drugi ravnogorskih korpus spadao je među najveće. Birao sam fotografije iz sve tri ratne godine u kojima je delovao: 1942, 1943. i 1944.

Bilo bi dobro ako bi neko postavio link da vidimo neku partizansku jedinicu kroz ove tri godine. Da vidimo da li su i oni imali ovako masovne i vojnički dobro ustrojene jedinice, da li se oko tih jedinica okupljala masa naroda, i sl. Takve slike do sada nisam video, a pregledao sam foto-dokumentaciju tri po ovom pitanju najsnabdevenija muzeja.

To je pre svega Narodni muzej u Banjaluci, gde ima oko 7.000 partizanskih fotografija, uglavnom iz ''Bihaćke republike''. Međutim, većina ovih snimaka je sa igranki i raznih veselja, koje su komunisti u svakom mestu organizovali skoro svake večeri. Kako su posle rata takvo ponašanje pripisali četnicima, nije dolazilo u obzir da se ove fotografije publikuju.

Drugi je Muzej revolucije na Trgu Nikola Pašića u Beogradu, koji se sada zove Muzej Istorija Jugoslavije (ako nije opet promenio ime). Ovde takođe ima više hiljada fotografija, ali su skoro sve sa Sremskog fronta.

Najzad, ni Vojni muzej na Kalemegdanu nema Bog zna kakve partizanske fotografije.

Takođe, bilo bi dobro da neko postavi ratnu fotografiju J. B. Tita sa narodom. Takvu fotografiju nisam video i mislim da ne postoji. Iz razmuljivih razloga. Postoji jedna fotografija Dimitrija Ljotića sa civilima, ali sa obe strane kraj njega stoje telohranitelji sa rukama na pištoljima.

Dražinih fotografija sa narodom, naravno, ima mnogo.

http://www.pressonline.rs/sr/blog/V...40509/ФОТО+АЛБУМ+-+2.+РАВНОГОРСКИ+КОРПУС.html

______________________-

Dakle, ceo album ovde....obavezno pogledati..sto rece neko na Pogledima, ove slike govore sve...svaka rec je suvisna!
:D

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=16704

Национани састав четника.

Муслимана неколико хиљада(око 5 000, најпознатији команданти мајори Мусакадић и Пашић, као и Авди бег, најпознатији политички лидери Мустафа Мулалић и др Исмет Поповац. Највише муслимана је било у Мајевичком корпусу-око 1000-1500, такође доста их је било у Коњичкој бригади и у 2 милешевска корпуса и пљеваљској бригади).
1000 Словенаца(плус неколико хиљада словеначких белогардејаца оданих четницима).
300 Пољака(од њих је створена пољска бригада Млавског корпуса, касније су измештани у друге корпусе. Било је још 500 Пољака у 114. дивизији који су радили за четнике).
600 Албанаца(бригада Хоџа Зајнели Јужноморавског корпуса).
Стотинак Руса, Јевреја и Хрвата.
Неколико стотина Италијана.
2 Немца.
1 Чех(поручник Павел Ђурчек, ком. 2. орашачке бригаде).

Национани састав четника.

Муслимана неколико хиљада(око 5 000, најпознатији команданти мајори Мусакадић и Пашић, као и Авди бег, најпознатији политички лидери Мустафа Мулалић и др Исмет Поповац. Највише муслимана је било у Мајевичком корпусу-око 1000-1500, такође доста их је било у Коњичкој бригади и у 2 милешевска корпуса и пљеваљској бригади).
1000 Словенаца(плус неколико хиљада словеначких белогардејаца оданих четницима).
300 Пољака(од њих је створена пољска бригада Млавског корпуса, касније су измештани у друге корпусе. Било је још 500 Пољака у 114. дивизији који су радили за четнике).
600 Албанаца(бригада Хоџа Зајнели Јужноморавског корпуса).
Стотинак Руса, Јевреја и Хрвата.
Неколико стотина Италијана.
2 Немца.
1 Чех(поручник Павел Ђурчек, ком. 2. орашачке бригаде).

Зајнели и Мусакадић,велики Срби и борци за Српску ствар :hahaha::hahaha::hahaha:
Еј један Мујица Мулалић....срамота.

Back