Драгољуб Дража Михаиловић

Draža je bio vojnik i slušao je naređenja iz Londona kao što ih je Nedić nekoć slušao. Šta je treabao da uradi. Da izda otadžbinu i kralja. Jel to? Greška je Nedićeva što se distancirao od komande a jedinstvo o kome pričaš je samo moglo komandom da se ostvari.
Rece mi jedan korisnik ne pojavljuj se neko vreme na temama o DM i cetnicima i videces kad pocnu izmedje sebe da se prepucavaju.
Neverovatno!!!
Sami između sebe? Znači ti smatraš da su Ljotićevci, Nedićevi i Pećančevi bili četnici? :hahaha:

Draža je bio vojnik i slušao je naređenja iz Londona kao što ih je Nedić nekoć slušao. Šta je treabao da uradi. Da izda otadžbinu i kralja. Jel to? Greška je Nedićeva što se distancirao od komande a jedinstvo o kome pričaš je samo moglo komandom da se ostvari.

Sami između sebe? Znači ti smatraš da su Ljotićevci, Nedićevi i Pećančevi bili četnici? :hahaha:

Он је Краља издао на Башком конгресу!
А од које се команде дистанцирао Ђенерал Недић?

Delovi izvestaja

Mensfildov izvestaj (1.mart 1944)

....Mihailovic u Srbiji ima dosta dobro organizovanu vojsku. Ona se sastoji uglavnom od oficira bivse jugoslovenske vojske i ljudi koji su pre rata dve godine sluzili vojsku. Vojska je organizovana na teritorijalnom principu, sa komandantima i cetama u svakom srezu, i sa redosledom komandovanja sve do najmanje jedinice. Mihailovic tvrdi da ima 57440 ljudi pod oruzjem i da bi mogao da mobilise jos 400 000 kada bi imao oruzje.........

....najveci deo oruzja je u jadnom stanju te lokalni komandanti kazu da ocajnicki traze oruzje i municiju. Dobar deo pusaka potice iz stare jugoslovenske vojske. Puske su istrosene i imaju izjedene cevi. Imas dosta nemackih automatskih pistolja i bereta. Lake masinske puske su zorka ili holandski tipovi. Ima veoma malo minobacaca ili teskih mitraljeza i nimalo artiljerske municije. Moja procena je da svaki vojnik ima izmedju 25 i 40 metaka puscane municije, i 150-200 metaka za masinsku pusku. Svaki drugi vojnik nosi rucnu bombu.

....Nema oruzja u odnosu na broj ljudi koji sam obisao.

...Imam utisak da su trupni oficiri sposobni vojnici.

....Prosecni cetnicki vojnik je jako lose odeven, i vec tri godine provodi mukotrpan i iscrpljujuci zivot u planinama, zivi u prljavim seljackim izbama i jede ono sto su seljaci voljni da mu daju. Mnogi vojnici svoje porodice nisu videli vec tri godine; mozda ih, zbog nemackih odmazdi, vise i nemaju. Uzevsi sve ovo u obzir, moral i disciplina trupa u Srbiji je dobra....

....Ljudi su u delu Srbije koji sam proputovao, za kralja Petra 100%, a veliki deo i za Mihailovica, koga neobicno postuju jer je rukovodio pokretom otpora 1941. Kad su ostali narodi bili porazeni, on se jedini borio za kralja i demokratiju. Izgleda da ne vole ni komunizam ni partizane....

...Moral srpske vojske i naroda bio bi silno uvecan cak i simbolicnom invazijom Saveznika. Tada bi se svi oni odmah digli na ustanak.

...Oni naglasavaju da Bi-Bi-Si od septembra 1943. skoro sve svoje vreme posvecuje vestima o partizanima i da zapostavlja Mihailovica uprkos cinjenici da je on vodio znacajne operacije protiv Nemaca, i da je u mnogim slucajevima Bi-Bi-Si lazno pripisivao partizanima mnoge akcije koje su izveli cetnici - kao na primer isterivanje Nemaca iz Rogatice. Ima dokaza koji ovo potvrdjuju.

...Ni u jednom delu Srbije koji sam obisao nisam video partizane osim - u januaru - jedne grupe od 800 - 1000 kod Ivanice koja je bila potisnuta kod Sandzaka i tu se borila protiv cetnika....

...Nisam primetio nikakvu kolaboraciju izmedju cetnika i Nemaca osim susreta oficira za vezu s nedicevcima, u Belanovici kod Valjeva, i u Aranjelovcu juzno od Beograda, sa navodnom namerom da se pribave obavestenja o pokretima nemackih trupa. Tvrdilo se da je jednom prilikom to omogucilo oblasnom komandantu da uspesno napadne Nemce i da zapleni oruzje....

Dejvid Martin, Mreza dezinformacija - Cercilova jugoslovenska greska, 355-358

Poslednja izmena:
Jos malo o ''saradnicima okupatora''....i dalje govorimo o godini u kojoj cetnici spasavaju americke pilote, a kada su napusteni (izdani) od saveznika, podelom ineteresnih sfera, tj. kada im je ukinuta svaka vrsta pomoci...

I ovoliko o komunjarskoj propagandi o ''razularenoj, pijanoj bandi'', i te 44. godine u najgorim uslovima...

Iz izvestaja kapetana V.R. Mensfilda o misiji kod generala Draze Mihailovica, 1944.

Iz dela o stanju vojske, moralu i borbenoj gotovosti

''Kad se vojska iz prve skupila oko Mihailovica, 1941. na Ravnoj Gori, mnogi su imali svoje uniforme, puske i municiju; mnogo toga je propalo u neuspesnoj pobuni 1941. Tokom poslednje dve i po godine njihove uniforme su se pohabale; bilo je vrlo malo zamene odece, a rezultat je sadasnji prilicno jadan izgled trupa. Seljaci mogu da ih snabdevaju hranom i sklonistem, ali odecu i obucu je skoro nemoguce dobiti. One se moraju kupovati na crnoj berzi po astronomskim cenama, a to je bez prihoda nemoguce. Jedini izvor odece je napad na neprijateljske trupe.....

....Najveci broj njih nosi domace opanke, a oni su slaba zastita od kise, kamenja i snega. Mozda najekstremniji slucaj bio je u Vuckovicevoj oblasti, gde smo videli 25 vojnika Druge tenkovske brigade koji su osam sati bez cipela isli po snegu da bi se pojavili na nasoj smotri.

I pored svega, retko se moze cuti da se vojnici ili njihovi oficiri zale na nedostatak odece. Sve sto zahtevaju jesu oruzje i municija.

Polovina cetnika imaju velike brade, nose uza se municiju, i jednu ili dve rucne bombe okacene o pojas i bez sumnje izgledaju kao ''cvrsti momci''.

Cetnicki vojnik u Srbiji nosi najcesce jugoslovensku pusku , izjedene cevi i istrosenu, koja izgleda kao da je bila zakopana neko vreme posle kapitulacije. Kozni remen je potpuno istrosen, te je sada zamenjen uzetom ili nekom krpom. Nema nikakvih zaliha sapuna ili maziva za ciscenje pusaka, tako da ih je nemoguce odrzavati u dobrom stanju. Ukratko, prosecna puska cesto vise lici na muzejski primerak nego na instrument koji treba da se upotrebi na bojnom polju.

...posle inspekcije otkrili smo da nigde u severnoj Srbiji nema dovoljno oruzja...Svaki komandant nam je porucivao da bi mobilisao jos vojnika kad bi imao vise oruzja.

...Naravno ima izuzetaka od ovoga. Na primer, Kalabiceva oblast, u kojoj je smestena kraljeva garda, ima znatan broj masinskih pusaka otetih od Nemaca u avgustu 1943.

Kada se uzme u obzir da ti ljudi sluze vojsku bez plate, da zive u sumama pod najgorim mogucim uslovima, da podnose odmazde nad svojim porodicama, i da su lose opremljeni lose odeveni, lose smesteni i lose hranjeni, onda je njihov moral izvrstan.

Po ostrim srpskim zimama, bez ikakve odece osim lakih pantalona i jakne, bez rukavica, bez obuce osim lakih ''opanci'', oni zive u uslovima za koje bih mislio da su nemoguci da ih nisam video sopstvenim ocima.

Disciplina srpskih cetnika je zaprepascujuce dobra. Video sam ljude koji su bez gundjanja prihvatili naredbe svojih komandanata da krenu na mars pod najtezim mogucim uslovima. Zapravo, dok su na marsu, oni sebi podizu duh pevanjem narodnih pesama. Disciplinski prestupi se medjutim, strogo kaznjavaju. Vojnike komandant moze da strelja za daleko manje prestupe nego u nasoj armiji. Manji prekrsaji se kaznjavaju sa 25 batina po turu, u prisustvu celog voda....

.......Mihailoviceva vojska dobija hranu od srpskih seljaka, koji izgleda i hranu i smestaj pruzaju cetnicima dobrovoljno...

............

Malo o ''narodnim neprijateljima''

Iz dela, obuka i regrutovanje:

Mihailovicevi komandanti nemaju nikakvih teskoca u nalazenju regruta u Srbiji. Prisustvovali smo mnogim cetnickim regrutnim ceremonijama u kojima su se hiljade srpskih seoskih omladinaca zaklinjale cetniskoj vojsci. U oktobru na Zlatiboru sam video jednu ceremoniju sa 1600 regruta, a u Cveticevoj oblasti, u decembru, prisustvovao jos jednoj sa 1500 mladica. Jedina teskoca je nabavka oruzja za te ljude.

Srpske omladince koji zele da se ukljuce u cetnicke redove prihvata komandant ukoliko smatra da su fizicki sposobni. Oni, medjutim ne postaju cetnici pre nego sto poloze zakletvu . Pri polaganju zakletve na impresivnoj ceremoniji, koja se obicno obavlja u sumi, sluzbu vodi pravoslavni svestenik, a nadgledaju je komandant i njegovi oficiri. Sakupe se svi mladici, a molitvu najpre ocita pop. Pod njegovim vodjstvom tada regruti dizu svoju desnu ruku i zaklinju se kralju , otadzbini i cetnickoj vojsci. Onda lokalni komandant i njegovi oficiri drze govore, uz mnogo klicanja kralju Petru, Jugoslaviji, i Drazi Mihailovicu. Posle toga ljudi prelaze na obuku cije je trajanje razlicito od oblasti do oblasti.....Obuka se u najvecem broju oblasti obavlja po jugoslovenskom pesadijskom pravilniku....

U skoro svim krajevima postoji ''omladinski pokret''. Decaci od 12. do 18. godina regrutuju se i obucavaju u pesadijskoj taktici upotrebljavajuci drvene puske i masinke sopstvene prozivodnje...

Poslednja izmena:
i to stoji thunder...Samo sto gospodin Ljotic u ovom slucaju ne uvidja razliku u postavljanju izvestaja i recimo citiranju piscevih reci....

Ja sam samo svestan da na ovu temu postoji obilje literature koja Drazu i njegove cetnike predstavlja u pravom svetlu, van okvira komunjarske propagande koja je kod nas bila zastupljena sve ove godine i stalo mi je da to prenesem...nista drugo...

Tebi sta sam imao da kazem, rekao sam....

A sto ne uvidjas vrednost ovoga sto iznosim na forum, druga je stvar...

Voleo bih da mi nadjes na internetu ovo sto sam postavio...

uostalom tebi i nije namenjeno... :)

А шта си ми то рекао ? :)
Дезинформације СОЕ немају везе са нашом дискусијом,али и оне сведоче о слепој вери у Енглезе...чак и после тога после великих лажи са Радија Лондона Дража жели сарадњу са њима,чак шта више,зове их да бомбардују Србске градове!
Оне исте пилоте што су погодили породилиште у Београду он спасава,чува и храни....

Срамота!

i to stoji thunder...Samo sto gospodin Ljotic u ovom slucaju ne uvidja razliku u postavljanju izvestaja i recimo citiranju piscevih reci....

Ja sam samo svestan da na ovu temu postoji obilje literature koja Drazu i njegove cetnike predstavlja u pravom svetlu, van okvira komunjarske propagande koja je kod nas bila zastupljena sve ove godine i stalo mi je da to prenesem...nista drugo...

Зависи како гледаш,оно што нико не може да му оспори а ни да га одбрани је..

1-Сарадња са комунистима,дао им је крила и учествовао је у њиховом устанку у Србији,устанку који су Немци наплатили са 78 000 Срба.

2-Слепа вера у Енглезе и селпо извршавање њихових перверзних жеља,саботажа и сличног пуцања из грмља на Немачке војнике,који су опет све то уредно наплаћивали коме? Па народу разуме се,Дражини јунаци у шуму а народ пред окупаторски строј!

3-Потпуно слепило за догађаје око њега,недисциплина његових официра и оних ,,народних,, вођа(читај-кабадахија).

4-Издаја Краља и Отаџбине на Башком конгресу,тако што је закључио да се о државном уређењу после рата гласа!? Зар и Тито није тако одлучио ? :D Па три године његови борци са Краљевим именом гинуше а он би да га метне на гласање после рата? Што каже Мита Љотић- ,,Има ствари о којима се не гласа-Ми смо за Краља!,,

5-Потпуно погубна одлука о сарадњи са Црвеном Армијом,која је главе коштала многе његове официре,безумље и бесциље да се у тренутку када су комунисти на леђима равногорци троше муницију и животе нападајући Немце ?! А у исто време од тих Немаца траже оружје и муницију !? То је већ за неке озбиљније установе...

6-Катастрофална одлука да се иде у Босну, до ,,промене светске политике,,:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Дај оно..... а то је смрти коштало око 20 сома равногораца и четника(оних преко Дрине,који крварише 4 године док је Дража по Србији бежао с брда на брдо).

Дакле....ово нико и ничим не може бранити,Дража Михаиловић је велики Србин али са потуно погрешним погледима на збивања и потпуно недорастао улози коју му је Историја и Отаџбина наменила.

Pomaze Bog braco i sestre!
Hteo bih da vam se obratim za jednu molbu za koju sigurno moze neko da mi odgovori,
Kako da pronadjem knjige od Stanislava Krakova o Milanu Nedicu? Zivim i studiram u Americi, i ove godine ako Bog da planiram da dodjem u Srbiju, hteo bi da pronadjem knjige i clanke o generalu Milanu Nedicu. (gde da trazim, reci te mi biblioteke, ustanove itd.)
Stvarnom neznam odakle da pocnem....molim vas ako mozete da mi pomognete! HVALA

p.s. ne trebaju mi knjige od komunistickih pisaca

1-Сарадња са комунистима,дао им је крила и учествовао је у њиховом устанку у Србији,устанку који су Немци наплатили са 78 000 Срба.
To se moralo dogoditi zato što se Draža nadao podršci celokupnog naroda. Na našu žalost komunisti su imali drugačije motive. Pristup je valjan.
2-Слепа вера у Енглезе и селпо извршавање њихових перверзних жеља,саботажа и сличног пуцања из грмља на Немачке војнике,који су опет све то уредно наплаћивали коме? Па народу разуме се,Дражини јунаци у шуму а народ пред окупаторски строј!
Slepa poslušnost se zasniva na lancu komande. Ili si vojnik ili nisi.
3
-Потпуно слепило за догађаје око њега,недисциплина његових официра и оних ,,народних,, вођа(читај-кабадахија).
Cena gerilskog ratovanja.
6-Катастрофална одлука да се иде у Босну, до ,,промене светске политике,, Дај оно..... а то је смрти коштало око 20 сома равногораца и четника(оних преко Дрине,који крварише 4 године док је Дража по Србији бежао с брда на брдо).
Podložno raspravi.

Englezi nisu imali veze sa ustankom 41` oni su savetovali svim vladama da svoje pokrete otpora obuzdavaju i da cekaju,pa tako i Jugoslovensku,to se tek kasnije promenilo.Sto se tice sabotaza u vreme bitke za Afriku,kada su bile i najintenzivnije,one su radjene uglavnom izvan teritorije uze Srbije i pored Bugarskih ili muslimanskih sela kako bi se izbegle odmazde.Moras da znas da je neke naloge i odbijao i neke sabotaze nije hteo da izvrsi iako su Englezi navaljivali,razlog su bile upravo odmazde i to sto je smatrao da te sabotaze nemaju smisla.

Draza je bio obavestajni oficir i sigurno nije bio naivan,da je verovao slepo Englezima ,nije. To se vidi iz poruka koje je slao komandantima,kao i iz poruka britanskih oficira koji su bili kod njega u stabu.Osim toga jos ludje bi bilo ici uz Nemce koji su gubili rat.Tako da nije ni bilo druge opcije.

Poslednja izmena:
Englezi nisu imali veze sa ustankom 41` oni su savetovali svim vladama da svoje pokrete otpora obuzdavaju i da cekaju,pa tako i Jugoslovensku,to se tek kasnije promenilo.Sto se tice sabotaza u vreme bitke za Afriku,kada su bile i najintenzivnije,one su radjene uglavnom izvan teritorije uze Srbije i pored Bugarskih ili muslimanskih sela kako bi se izbegle odmazde.Moras da znas da je neke naloge i odbijao i neke sabotaze nije hteo da izvrsi iako su Englezi navaljivali,razlog su bile upravo odmazde i to sto je smatrao da te sabotaze nemaju smisla.

Draza je bio obavestajni oficir i sigurno nije bio naivan,da je verovao slepo Englezima ,nije. To se vidi iz poruka koje je slao komandantima,kao i iz poruka britanskih oficira koji su bili kod njega u stabu.Osim toga jos ludje bi bilo ici uz Nemce koji su gubili rat.Tako da nije ni bilo druge opcije.

Па ко је повео онолики устанак? Онда је он избио за рачун комуниста? Равногорских Савезника....

Па ко је повео онолики устанак? Онда је он избио за рачун комуниста? Равногорских Савезника....

Nije poveden za racun komunista,Draza nije hteo ustanak jos,ali su komunisti sami resili da napadaju posade po gradovima cetnici su pokusavali da ih odgovore ali oni nisu hteli ni da cuju,Poucen iskustvom iz Toplickog ustanka Draza je odlicno znao da je to greska i da ce ustanak biti brzo ugusen,ali nije smeo da dozvoli da komunisti sami ulaze u gradove.Sa druge strane njima i jeste bio cilj da se napravi sto veci haos i da se zemlja sto vise zapali.
Slanje pomoci preko Drine je bio prvi zadatak koji je ravnogorski pokret hteo da uradi,ali je to promenjeno zbog komunista.

Prema podpukovniku Sergiju Zivanovicu,Drazino naredjenje od 6.9.41 izdato je sa namerom da se 'koliko toliko rukovodi dogadjajima i ne dozvoli komunistima da bez ikakve kontrole cine sta hoce.On je sem toga osecao borbeno raspolozenje u narodu i posto je puska kod Loznice vec pukla nije se moglo nazad ni u mestu.

S Zivanovic "Treci srpski ustanak" knjiga 2

"Misita je morao napasti i zauzeti Loznicu,da bi spasao situaciju i predupredio eventualne teske odmazde.Ostaviti komuniste same da u tom pravcu rade sta hoce,bilo bi protiv interesa srpskog naroda.Pukovnik Mihajlovic bio je prinudjen da se umesa i prihvati oruzane napade na okupatora u vreme kada je to bilo najmanje racionalno"

D Sotirovic i B Jovanovic,"Srbija i Ravna Gora"

Poslednja izmena:
@Halix

"У планирању покоља играо је улогу Здравко Милошевић, командант Варваринског корпуса ЈВуО са сарадницима, а заслугу за овај покољ преузео је на себе командант Тимочког корпуса ЈВУО Љубомир Љуба Михаиловић."

Eto sta se desava kad se koristi vikipedija.

Major Ljubomir Mihailovic je bio komandant Ivankovackog korpusa.Nemci su ga zarobili u operaciji "Triling" u prolece 44.Uhvacen je u kuci svestenika Panica sa visokom temperaturom u teskom stanju,zato je poslat u bolnicu a svestenik je oteran na Banjicu.Pokusano je oslobadjanje dok je bio u bolnici ali bezuspesno.

Pomaze Bog braco i sestre!
Hteo bih da vam se obratim za jednu molbu za koju sigurno moze neko da mi odgovori,
Kako da pronadjem knjige od Stanislava Krakova o Milanu Nedicu? Zivim i studiram u Americi, i ove godine ako Bog da planiram da dodjem u Srbiju, hteo bi da pronadjem knjige i clanke o generalu Milanu Nedicu. (gde da trazim, reci te mi biblioteke, ustanove itd.)
Stvarnom neznam odakle da pocnem....molim vas ako mozete da mi pomognete! HVALA

p.s. ne trebaju mi knjige od komunistickih pisaca

Има овде по библиотекама,препоручио бих ти још неке књиге а ти би могао да мени набавиш ,,Споменицу СДК 1941-1991,, која једино постоји још у емиграцији.

Nije poveden za racun komunista,Draza nije hteo ustanak jos,ali su komunisti sami resili da napadaju posade po gradovima cetnici su pokusavali da ih odgovore ali oni nisu hteli ni da cuju,Poucen iskustvom iz Toplickog ustanka Draza je odlicno znao da je to greska i da ce ustanak biti brzo ugusen,ali nije smeo da dozvoli da komunisti sami ulaze u gradove.Sa druge strane njima i jeste bio cilj da se napravi sto veci haos i da se zemlja sto vise zapali.
Slanje pomoci preko Drine je bio prvi zadatak koji je ravnogorski pokret hteo da uradi,ali je to promenjeno zbog komunista.

Prema podpukovniku Sergiju Zivanovicu,Drazino naredjenje od 6.9.41 izdato je sa namerom da se 'koliko toliko rukovodi dogadjajima i ne dozvoli komunistima da bez ikakve kontrole cine sta hoce.On je sem toga osecao borbeno raspolozenje u narodu i posto je puska kod Loznice vec pukla nije se moglo nazad ni u mestu.

S Zivanovic "Treci srpski ustanak" knjiga 2

"Misita je morao napasti i zauzeti Loznicu,da bi spasao situaciju i predupredio eventualne teske odmazde.Ostaviti komuniste same da u tom pravcu rade sta hoce,bilo bi protiv interesa srpskog naroda.Pukovnik Mihajlovic bio je prinudjen da se umesa i prihvati oruzane napade na okupatora u vreme kada je to bilo najmanje racionalno"

D Sotirovic i B Jovanovic,"Srbija i Ravna Gora"

А зашто једноставно није напао комунисте ?

Cinjenica je da je Draza u novoj komunistickoj drzavi uhvacen, sudjen, osudjen i likvidiran kao i najobicniji zlocinci.
Cinjenica je i da su drugi ljudi posle ratne stihije zavrsili na slican nacin.
Cinjenica je i da su mnogi komunisti koji su osudili Drazu, svoje kosti ostavili na Golom otoku.
Cinjenica je i da su i jedni i drugi bili Srbi!
Cinjenica je da su ti Srbi hteli sto vise vlasti za sebe, u vremenu koje dolazi.
Pucali su jedni na druge.

Sada kada sve ovo citam, imam utisak da bi oni to ponovili ako im se pruzi prilika.

Samo, nisam ko su to oni a ko smo to mi?

Oni Srbi, ili mi Srbi.

Ja imam 62 godine i nisam zapamtio ni Drazu ni Pavelica, a kao decak, gledao sam Tita kako mase iz dobro utvrdjenih i blindiranih kola, dakle, ni njega.

Svi oni su oni bili autokrate. Gledali mesto sebi, preletali tamo-vamo, gde im odgovara.

Nemojte mi reci, samo da mog najstarijeg brata nisu ubili cetnici.

A kada vam kazem da su sa njega mrtvog skinuli vunene pelene i u njih umotali preostala dva-tri kg sira ostavivsi moju majku da gleda kako dogoreva kuca u kojoj je zivela, prebijenih ruku. Ne, to se nije desilo.

Ne prizivam bratomrznju, znam da je na obe Srpske strane bilo ljudi ovakvih i onakvih.

Pa sad, dalje mogu da vam pricam lepe i ruzne stvari, al mi se cini da o tome treba jednom napraviti kraj.

Pozdrav svim forumasima

А зашто једноставно није напао комунисте ?

Kako da ih napadne kad su ljudstvo sacinjavali Srpski mladici iz okolnih sela koje su komunisti nasilno mobilisali,vecina njih je i pobegla iz njihovih redova prvom prilikom.
Nije to bila crno-bela situacija.

jedan primer:

"Takodje ,komunisti su u svakom mestu u koje su usli sprovodili nasilnu mobilizaciju stanovnistva.Posto je partizanska ceta u Paracinu poubijala neprijatelje komunizma i opljackala sta se moglo,mobilisala je cak 1012 ljudi,pod uobicajenom pretnjom da ce "svako ko se ne odazove biti streljan a kuca ce mu biti spaljena" Medjutim kako su komunisticki istoricari kasnije pisali "reakcioni elementi su organizovali pobunu mobilisanih...ubijeno 13 partizana a 25 zarobljeno i predato Nemcima,koji su ih streljali u Cupriji"* "Reakcionim elementima" komunisti nazivaju seljake iz sela Izvor,Donja i Gornja Mutnica kod Paracina."

*R i Z Knezevic "Sloboda ili smrt"
M Samardzic "Draza i opsta istorija cetnickog pokreta" 1 tom

Back