Драгољуб Дража Михаиловић

Па зар комунисти нису издали свој народ 1941 кад га је Немачка напала? И зар то исто не урадише 1948 кад су своје борце побили и на Голи послали да се додворе Америци? Размислите мало, не причајте на прескоке како кад пасује.

Па зар комунисти нису издали свој народ 1941 кад га је Немачка напала? И зар то исто не урадише 1948 кад су своје борце побили и на Голи послали да се додворе Америци? Размислите мало, не причајте на прескоке како кад пасује.

kako su ga to 'izdali" ? koji narod? odakle ti ideja da su "pobili svoje borce" na golom otoku?

daj mi argument, ali ne iz blica, politike ili ravnogorskog vesnika , ne iz "deda mi je pricao" , "pricao mi komsija" itd... tabele sa brojevima i citatima...

Cetnici DM su skupa sa Nemcima napadali NOVJ gde su god mogli, radili su zlocine nad civlnim stanovnistvom cak i nad vlastitim narodom, zbog toga mu je sudjeno a ne zbog jedne Titove reci.
Nisam čuo da su se četnici zajedno borili sa Nemcima ali znam da su se partizani borili sa ustašama protiv četnika.
Ili su bili na konjima ili su se vozili u nemackim kamionima, ili peske, a komandi je bilo vise, znas i sam, cetnici DM, cetnici popa Djujica, Koste Pecanca itd...
Još jednom, kad su se četnici borili rame uz rame sa nemcima i gde?
Pomogli oslobadjanju BG i to je sve, ko je oslobodio sve ostalo? Sve do Trsta?
Pa da, Nemci se povlačili preko srema a partizani napali i bespotrebno izginuli od vojske koja se povlači. Toliko o taktičkoj potkovanosti Jožinih komandira. Nije ni čudo što ste Nemačke garnizone obilazili u širokom luku.
Bas zbog izvestaja saveznickih obavestajaca su saveznici i odlucili da podrzaju Tita, bas zato jer jedini NIJE zaobilazio nemacke garnizone, zaobilazenje Nemaca, tj. kolaboracija s njima bio je razlog sto je Drazi obustavljena vojna pomoc.
Misliš na Klugmana i Oksfordsku četvorku?
Dakle ta pozicija SFRJ je bila razlog sto je ista dobijala naoruzanje i od Amerikanaca i od Rusa, iako je i jednim i drugim bilo jasno da je rec o neutralnoj-nesvrstanoj zemlji koja nece stati ni na jednu stranu u slucaju eventualnog novog veceg rata?
Čekaj čekaj, pa zar partizani nisu digli glas zbog iste stvari koje je uradio Knez Pavle. Onda se beše neutralnost smatrala izdajom. Kako sad tobož nije izdaja.
ali je bilo jasno da ce cetnici preci na saveznicku stranu , ako se ovi iskrcaju, posebno nakon kapitulacije italije 1943 godine.
Ne, nego su znali da će se četnici daleko više pozabaviti Nemcima nego dosad. Lojalnost Mihajlovića saveznicima nikad nije dovedena u pitanje.
u operaciji schwarz su razoruzali 3000 cetnika ,bez gubitaka, sto je cetnike kostalo saveznicke pomoci. posle 1943 , ucena za mihailovica nije bila povucena, ali se nije niko trudio da ga skine sa ravne gore.
Ne bih pominjao operaciju Schwarc da sam na vašem mestu. Mnogo kompromituje i vas i vaše optužbe na račun Draže Mihajlovića a Boga mi i vaše istoričare.

21 jula 1943 je bio ucenjen na teritoriji srbije , zajedno sa titom,zbog toga sto su nemci hteli da ojacaju nedica. mihailovic je bio predstavnik kraljevske vlade, i procena nemaca je bila da ima veci utecaj u srbiji od nedica. himler je zato naredio policijsku operaciju "morgenluft". sto se tice nemackog vermahta, oni nisu imali nista protiv mihailovica, i ostavili su ga na miru. engleski izvestaji govore o normalnim kontaktima izmedju nemaca i cetnika , bez neprijateljstava. himler (SS. policija, sluzba bezbednosti su u periodu od februara do augusta streljali 3000 ljudi, koje su proglasili simpatizerima mihailovica...nisu bili simpatizeri nikoga, potpuno nevine zrtve, namenjene iskljucivo da stvore atmosferu, da je mihailovic nepozeljan...)
Ovo je fenomenalno! Totalni obrt, nepoznat istoriji. Kakva intriga!

Osim toga srpski nacionalni pokret, pravno zasticen od Nemaca , koristio je priliku za daljnjom politickom expanzijom. Ipak OKW (Oberkommando der Wehrmacht) je hteo da vojnicki iskoristi Mihajloviceve cetnike i uvrstio ih je u dve velike operacije protiv partizana u leto 1944. Toj antikomunistickoj koaliciji se i Nedic bezuslovno pridruzio. Nemci su tu alijansu sa nepoverenjem posmatrali, ali su ipak cetnicima isporucili jos naoruzanja, u ogranicenim kolicinama.
Nakon sto su u septembru 1944 Titovi partizani masovno krenuli na Srbiju, uspeli su da slome, od Nemaca naoruzane glavne Mihajloviceve jedinice.

Nakon toga su ovi postali vojno-politicki beznacajni.
A koje su to dve velike operacije protiv partizana u leto 1944.? Imam utisak da će neka ofanziva da iskoči iz ovih redova i kako su ih partizani sve sami samcijati otrsili za na vjek i vjekova.

kako su ga to 'izdali" ? koji narod? odakle ti ideja da su "pobili svoje borce" na golom otoku?

daj mi argument, ali ne iz blica, politike ili ravnogorskog vesnika , ne iz "deda mi je pricao" , "pricao mi komsija" itd... tabele sa brojevima i citatima...
Znači Goli Otok je bio običan zatvor za kriminalce, kao što je to danas recimo CZ? Druže isledniče niste dobru taktiku odbrane izabrali.

@ljuba

Pa ja se nadam da raskrinkavanje falsifikata i notornih lazi u reziji licno forumasa koristi ugledu ovog foruma...z:)...bice toga jos dosta, a time sto cekam konkretne stvari, da bih ovde svima predocio davno ispisane lazi doticnog, pokazujem da ga i do sada nisam bez razloga nazivao lazovom, vec sam to uvek najkonkretnije dokazivao....i to mogu rado da ponovim i suocim se sa tim...uostalom, sve je tu i nigde nece pobeci...z:)

Znači Goli Otok je bio običan zatvor za kriminalce, kao što je to danas recimo CZ? Druže isledniče niste dobru taktiku odbrane izabrali.

brate jos jednom savet....Znaju oni i sta je Goli Otok i sta su tamo radili...Danas se podsmevaju tim istim zrtvama, evo konkretno i ovde na forumu...A znas da je skirvanje i umanjivanje zlocina, novi zlocin nad starim zrtvama...

Zato ne gubi vreme u ubedjivanju sa njima, pre u raskrinkavanju toga ko su i sta su, i koja im je namera ovde...

O Golom Otoku kao i ostalim zlodelima komunisticke vlasti mozete pogledati temu...i o tome ce se tek govoriti...to je ono sto brine potomke zlocinaca, a same zlocince na zalost u ovom zivotu kazna stici nece...

http://forum.krstarica.com/threads/290743

Poslednja izmena:

Ако ти је потребан аргумент, онда се упитај шта су комунисти радили кад је Немачка напала Краљевину Југославију? А за Голи оток питај логораше који су били тамо, има који су преживели.

http://de.wikipedia.org/wiki/Serbien_im_Zweiten_Weltkrieg

Da ne prevodim svaku rec mrsko me, ali evo sustina :

"Milan Nedić unterhielt enge Kontakte zu Oberst Dragoljub Draža Mihailović, der den Deutschen wertvolle, zeitweise auch bewaffnete Hilfe gegen die Befreiungsbewegung leistete."

Nedic je odrzavao uske kontakte sa Mihajlovicem koji je Nemcima bio od velike pomoci u borbi protiv partizana, ili oslobodilackog pokreta.

"Außerdem nutzte die nationalserbische Bewegung, geschützt durch schriftliche Abkommen mit den Deutschen, die Gelegenheit zur weiteren politischen Expansion. Trotzdem versuchte das OKW, sich auch die Verbände der Michailović-Četniks militärisch nutzbar zu machen und band sie im Sommer 1944 in zwei Großoperationen zur Partisanenbewegung ein. In der Folge schloss sich auch Nedić dieser antikommunistischen Allianz bedingungslos an. Die Deutschen standen der Allianz jedoch weiterhin misstrauisch gegenüber, lieferten ihr jedoch bis Ende August 1944 noch Waffen, wenn auch im beschränktem Umfang. Als im September 1944 die Tito-Partisanen Serbien massiv angriffen, konnten sie die mit deutscher Hilfe bewaffneten Hauptverbände der Michailović-Četniks zersprengen. Damit wurden diese militärisch wie auch politisch bedeutungslos."

Osim toga srpski nacionalni pokret, pravno zasticen od Nemaca , koristio je priliku za daljnjom politickom expanzijom. Ipak OKW (Oberkommando der Wehrmacht) je hteo da vojnicki iskoristi Mihajloviceve cetnike i uvrstio ih je u dve velike operacije protiv partizana u leto 1944. Toj antikomunistickoj koaliciji se i Nedic bezuslovno pridruzio. Nemci su tu alijansu sa nepoverenjem posmatrali, ali su ipak cetnicima isporucili jos naoruzanja, u ogranicenim kolicinama.
Nakon sto su u septembru 1944 Titovi partizani masovno krenuli na Srbiju, uspeli su da slome, od Nemaca naoruzane glavne Mihajloviceve jedinice.

Nakon toga su ovi postali vojno-politicki beznacajni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovakvih tekstova sam procitao na vise mesta, od vise nemackih i drugih autora, pri cemu bi kao odgovor na tvoje pitanje naglasio delove u kojima se stalno spominje nemacko nepoverenje Mihajlovicu, i ne samo njemu, svim kolaboracionistima, tome u prilog ide izjava jednohg nemackog istoricara "nacisti su voleli izdaju ali ne i izdajnike." a razlog je cisti oprez, ko izda svoj narod spreman je pre ili kasnije da izda bilo koga.

z:mrgreen:

Da zanemarimo sto izmedju postavljanja istih slika bez komentara citiras vikipediju, i time se samo brukas ovde, ali da se usredsredimo na deo koji sam boldovao...

30.jpg

Prva stranica telegrama Kašea Ribentropu od 30. marta 1943, u kome on navodi da se " pouzdanost Titovih obećanja dokazala u svim dosadašnjim događajima "

Ali oko mesec dana kasnije....(saradnja u 43. je trajala od marta do maja)

Milovan Djilas je ostavio svedocenje o raspolozenju u Vrhovnom stabu kada su stigle vesti da su Nemci poceli da napadaju i partizane (u vezi operacije Svarc):

Tito je uzbudjeno masuci izvestajem, doviknuo Rankovicu i meni: To znaci da Nemci lazu! Nikada nismo bili u vecoj opasnosti! Odlazeci od Tita ja sam Rankovicu dobacio - zajedljivo prema sebi koliko i prema Titu: Eto nam pregovora s Nemcima! A Rankovic uvredjeno, manje na Tita i sebe nego na mene: Sad ne treba nista pricati.

Poslednja izmena:
Milovan Djilas je ostavio svedocenje o raspolozenju u Vrhovnom stabu kada su stigle vesti da su Nemci poceli da napadaju i partizane (u vezi operacije Svarc):

Tito je uzbudjeno masuci izvestajem, doviknuo Rankovicu i meni: To znaci da Nemci lazu! Nikada nismo bili u vecoj opasnosti! Odlazeci od Tita ja sam Rankovicu dobacio - zajedljivo prema sebi koliko i prema Titu: Eto nam pregovora s Nemcima! A Rankovic uvredjeno, manje na Tita i sebe nego na mene: Sad ne treba nista pricati.

1.a da stavis stranicu iz djilasove knjige gde to pise ( za promenu). ne komentar nekog treceg.

2. martovski pregovori u tvojoj (cetnickoj) reziji su iskljucivo propagandni materijal , koji "kao dokazuje" da su partizani saradjivali sa nemcima

3. da ponovim; sta bese sa cetnicima iz MVAC (pod talijanskom komandom), samostalnim crnogorskim i bosanskim, koji su upravo za vreme martovskih sastanaka, bili deo operacije weiss na strani sila osovine? kako to da o tome ne otvaras usta? kako to da ne stavlas originalni nemacki memo, umesto razlicitih komentara likova, koji nisu ni prisustvovali tim razgovorima?

Ако ти је потребан аргумент, онда се упитај шта су комунисти радили кад је Немачка напала Краљевину Југославију? А за Голи оток питај логораше који су били тамо, има који су преживели.

ja se nemam sta zapitati, jer nisam ni poceo ovu diskusiju. ti nesto tvrdis, pa budi ljebezan i stavi dokaze svoje tvrdnje. ako zelis govoriti o golom otoku, stavi brojeve i tabele .

http://img99.imageshack.us/img99/7016/goliotok.jpg

pise ti odakle je tabela.
goli otok je zatvoren 1956 godine.

imas zelju da to pobijes, stavi tabelu . nemoj mi nuditi razgovore za zatvorenicima. masa tih zatvorenika su bili islednici onih drugih zatvorenika. svi islednici su bili srbi. svi zatvorenici su potpisali obavezu da ce raditi za KOS

1. za sve sto ne mozes da opovrgnes trazis sken stranica, a za uzvrat dajes postove forumasa sa B92 z:mrgreen:....

vidim da si sada mnogo pazljiviji....ranije si ovakve citate u startu nazivao Samardzicevim izmisljotinama, medjutim kada je vise puta dokazano da govoris napamet i iznosis neistine (najsmesnije je bilo sa slikama sa dublerom kalabica koje su iz arhiva BIA z:lol:) sada samo trazis sken....toliko ocigledno z:mrgreen:

Mogu da ti obecam da ces ga dobiti prvom prilikom....ali me zanima sta posle?...koji je sledeci korak...nazvaces ga disidentom ili sta vec...

2. ta saradnja je danas, kada je sve dostupno, toliko ocigledna da ne treba trositi reci...a dolazi upravo iz komunistickih i nemackih izvora z:lol:

3. o tome mozemo uvek....Saradnji sa italijanima sam govorio masu puta...protiv ustaskog olosa i zajednickog neprijatelja NDH, koji su glavni i osnovni izdajnici svojih prethodnih oslobodioca (iz Prvog sv.rata), tj. Kraljevine Jugoslavije....treba li ja da podsecam da su tu saradnju inicirali Saveznici i Vlada u Londonu...ili da podsetim da su Italijani prvi kapitulirali, a u cetnicima videli most za prelazak na stranu saveznika...ili da podsetim sta znaci pojam legalizovanja, dok s druge strane imamo vrh KPJ koji saradjuju sa Nemcima i ustasama z:mrgreen:...samo izvoli...

Najavicu sledece tvoje lazi koje cu ovde konkretno dokazati kao i do sada...kao sto rekoh pitanje je vremena i materijala, a to me ocekuje uskoro z:lol:

znaj da jos uvek nisam zaboravio

Poternica za Drazom iz 43
Martovski pregovori, Miso Lekovic

za sad toliko...a ima jos masa...z:lol:

Poslednja izmena:
Nisam čuo da su se četnici zajedno borili sa Nemcima ali znam da su se partizani borili sa ustašama protiv četnika.

Još jednom, kad su se četnici borili rame uz rame sa nemcima i gde?

Uzice, Neretva, Drvar, Knin, Poljane, itd...itd...

Pa da, Nemci se povlačili preko srema a partizani napali i bespotrebno izginuli od vojske koja se povlači. Toliko o taktičkoj potkovanosti Jožinih komandira. Nije ni čudo što ste Nemačke garnizone obilazili u širokom luku.

Misliš na Klugmana i Oksfordsku četvorku?

Kad bi rat bio gotov da su i Rusi pustili Nemce da se samo tako na miru povuku prema Berlinu? Bilo bi vreme da konacno shvatite da se ne-borbom protiv okupatora ne dobiva rat, Drazin primer to najbolje pokazuje. Osim toga da su imali nameru da samo tako ispare iz Jugoslavije i ucinili bi to. Do septembra 1944 nemacka vojska je imala naredjenje od Hitlera licno da drzi polozaje u Jugoslaviji.

Čekaj čekaj, pa zar partizani nisu digli glas zbog iste stvari koje je uradio Knez Pavle. Onda se beše neutralnost smatrala izdajom. Kako sad tobož nije izdaja.

Knez Pavle se stavio na stranu Hitlera, on definitivno nije bio neutralan. Postoji "mala" razlika izmedju neutralnosti izmedju istoka i zapada sta je Tito napravio i pristupanja Trojnom paktu - nacistima, sta je Pavle napravio.

A koje su to dve velike operacije protiv partizana u leto 1944.? Imam utisak da će neka ofanziva da iskoči iz ovih redova i kako su ih partizani sve sami samcijati otrsili za na vjek i vjekova.

S tim sto su sada partizani bili u ofanzivi, a Nemci i cetnici u defanzivi, to su borbe koje su imale za cilj oslobadjanje Srbije i Beograda, u koordiniranim operacijama NOVJ i Crvene Armije kojima je rukovodio Tito, cetnici su dakle do samog kraja verno sluzili nemcima, sa iznimkom mnogih koji su nakon naredjenja kralja Petra da svi stanu u odbranu zemlje pod Titovom komandom, potpuno demoralisani presli partizanima.

Zar sumnjas u nemacke izvore? Oni nemaju razloga da muljaju zar ne? Cudno je jedino kako se slazu sa YU izvorima.

Ima toga jos mnogo, ali sve u svoje vreme...

kao sto ti nisam pretio kada su u pitanju tvoj falsifikat sa izmisljenim izvorom, broj tomova Zbornika dokumenata i pokusaj manipulacije, civilne stvari Vrhovne komande, poternica za Drazom iz 43....itd, itd,itd z:mrgreen:, tako ti ne pretim ni sad...shvati ovo kao najavu, da imas vremena da se spremis...smislis nesto novo...z:lol:

nisam siguran da znas sta znaci argument...ili mislis da su to postovi forumasa sa drugih foruma, bez navedenih izvora...

Poslednja izmena:
860H.01/458: Telegram
The Ambassador to the Yugoslav Government in Exile (Biddle) to
the Secretary of State
LONDON, March 30,1943—midnight. [Received March 31—3:18 a. m.]
3. Yugoslav Series. British Foreign Office informs me it is today handing note to Yugoslav Government to the following effect: (a) That the British Government was seriously disturbed over develop¬ments in Yugoslav affairs and increasingly concerned regarding the future, unless measures were adopted to bring about a greater degree of unity among the resistance elements within Yugoslavia, the Croats, Slovenes and Serbs, and among Yugoslav circles abroad in general, the Government in particular; (b) that as regards the situation inside Yugoslavia, the British Government felt obliged to inform the Yugo¬slav Government (1) of certain views recently expressed in a speech by General Mihailovic, and to suggest that the Yugoslav Government take the necessary steps at once, to inform the General of his Govern¬ment's views, and to instruct him to adopt a line more in accord with the attitude both of his own and the British Government; and (2) that unless Mihailovic were prepared to revise his policy vis-a-vis the Italians and his compatriots now resisting the enemy, the British Government might find it necessary to revise its present policy of favoring Mihailovic' to the exclusion of other resistance elements in Yugoslavia.
In connection with the foregoing, the note draws attention to the British Government's recent report from Colonel Bailey, British liaison officer to General Mihailovic, to effect (a) that a virtual state of civil war continued between the forces of Mihailovic and other resistance elements, that in this conflict Mihailovic had associated him¬self, directly or indirectly, with the Italian occupying forces, that this association had been confirmed by the General himself in an address he had delivered at a local gathering on February 28 (which, on the whole, amounted to a tirade against the western democracies and the Partisans).

The note goes on to summarize the General's speech, of which the following are the main points: (a) That the Serbs were now com¬pletely friendless; that the British to suit their own strategic purposes, were pressing them to engage in operations without any intention of helping them, either now or in the future; that the British were trying to purchase Serb blood at the cost of a trivial supply of munitions, that he needed no further contact with the western democracies, whose sole aim was to win the war at the expense of others; (b) that King Peter and his Government were not guests, but virtually prisoners of the

988 FOREIGN RELATIONS, 1943, VOLUME II
British, who were shamelessly violating Yugoslav sovereignty by conducting negotiations on internal Yugoslav problems directly with Moscow; (c) that the hypocritical and anti-Yugoslav activities of the Partisans was a satisfaction for the Allies' lust for fraud; however, nothing the Allies could do or threaten, could divert the Serbs from their vowed and sacred duty of annihilating the Partisans; (d) that as long as the Italians comprised his only adequate source of help generally, nothing the Allies could do would force him to alter his attitude towards them (in this connection see page 2 of my despatch Yugoslav series No. 38, January 2,194342); (e) that his enemies were the Ustashi, the Partisans, the Croats and the Moslems; that when he had dealt with these, he would turn to the Germans and the Italians.
I understand that, while the British Government has no intention to deviate from its past 2 years' policy of supporting Mihailovic in his conflict against the Axis, and of rendering him every possible material help, it feels that the General should be brought to a sense of reality and "pulled up" as a result of his recent outburst. Besides, it feels it could never justify to British public opinion or to Britain's other Allies its continued backing of a movement, whose leader de¬clared publicly that their enemies were his Allies and that his enemies were not the German and Italian invaders, but his fellow Yugoslavs. Should information concerning this declaration reach Soviet ears, Moscow and the Communist press abroad may, to my mind, be ex¬pected to exploit it vis-a-vis the Yugoslav Government in light of Mihailovic's position as War Minister, and even as pressure on Lon¬don to withdraw whatever support Moscow may suspect London is rendering the General.
I furthermore understand that the note is motivated by the hope that it may serve to bring the Yugoslav Government to face squarely the necessity for a greater degree of unity of thought and action.; The conflict in the Cabinet has now resolved itself into an intra-Serb affair between two conceptions of the Serb extremists; the pro-Yugoslav and the pan-Serb.

kraljevska vlada koja sedi u londonu ( i clanica saveznicke koalicije) , a ciji ministar ima saveznike talijane, koji su britanski neprijatelji, protiv kojih se britanci bore u africi.....to je tvoj argument?

Da zanemarimo sto izmedju postavljanja istih slika bez komentara citiras vikipediju, i time se samo brukas ovde, ali da se usredsredimo na deo koji sam boldovao...

30.jpg

Prva stranica telegrama Kašea Ribentropu od 30. marta 1943, u kome on navodi da se " pouzdanost Titovih obećanja dokazala u svim dosadašnjim događajima "

Ali oko mesec dana kasnije....(saradnja u 43. je trajala od marta do maja)

Dokle god mi poklonici bradonja govore da se brukam znaci da pogadjam u sredu.

Apropos bruka...

5787m.jpg

Olos zlocinacki

@kiseli

kao prvo ne ulazim u to sto si postavio jer nisi stavio link, a bar bez linka za mene to sto postavis nema vrednost pa nisam ni citao...kako da znam da nisi isti izmislio....ipak drzacemo se price...

o saradnji sa italijanima pisano je gomilu puta...ti i ja smo rekli sve sto smo imali, medjutim kada se pokrenula prica o ''martovskim pregovorima'', i knjizi Mise Lekovica, ajmo Jovo nanovo...

kljucno, ako poredimo ove dve ''saradnja'' da se kod komunista radi o vrhu partije i glavnim ljudima pokreta, a kod Draze o legalizovanim cetnicima za koje se ne zna da su pod njegovom komandom ili kasnije Italijane briga za to...

Sada o saveznicima govori neko ko predstavlja one koji su te iste saveznike hteli da napadnu zajedno sa Nemcima u slucaju iskrcavanja

Da si opet spreman na sitne pokusaje manipulacije pokazacemo sledecim...dakle ponavljamo se jer ti imas tu potrebu, kao da cekas da neko odustane z:lol:

http://forum.krstarica.com/threads/314695&page=6
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=11218028

O ''saradnji'' sa Italijanima

Najvece optuzbe protiv srpskih rojalista ticale se njihove navodne kolaboracije sa osovinom, najvise sa Italijanima u Crnoj Gori i zapadnim srpskim zemljama.

Kolicina materijala koju je tada Britanija slala Mihailovicu bila je jos uvek mala pa se u tom smislu inicirala saradnja sa Italijanima.

Kosta Nikolic u svojoj knjizi Nemacki ratni plakat pise sledece, pozivajuci se na Elizabet Barker, Britanska politika na Balkanu u II svjetskom ratu, Zagreb, 1978:

Cak je i Pavle Djurisic dobio dozvolu da odrzava vezu sa Italijanima kako bi dosao do oruzja, a i teret ishrane cetnickih jedinica samo bi povecao italijanske teskoce. Osim toga vodilo se racuna o jos jednoj okolnosti:

''Cinjenica da su Djurisicevi cetnici odrzavali red u tom dijelu Crne Gore, stvarala je izglede da ce se olaksati doprema posiljki ratnog materijala iz Egipta, i to ne samo zrakom nego i morem. To su bile nase nade, ali je sav taj materijal pao u ruke partizana, kada su neposredno posle talijanske kapitulacije, dovukli na prilaze Beranama mnogo vecu vojsku nego Mihailovic'' (Elizabet Barker, Britanska politika na Balkanu u II svjetskom ratu, Zagreb, 1978, str.335)

Dalje Nikolic pise

Da je pitanje Mihailoviceve ''kolaboracije'' bilo inicirano, a zatim prikriveno od britanske strane, kako bi se upotebilo u odgovarajucem trenutku ukazao je i Ralf Stivenson, britanski ambasador pri jugoslovenskom dvoru, u pismu ser Orme Sardzeitu, prvom zameniku Antoni Idna:

''U vezi sa nasim teskocama sa generalom Mihailovicem, mislim da za Vasu licnu informaciju treba da Vam saopstim nesto iz licne istorije SOE. Cuo sam od dva nezavisna izvora da u svoje vreme, kada SOE nije bio u mogucnosti da mu dostavi bilo kakvo snabdevanje, oni su mu savetovali na nacini najbolji moguci aranzman sa Italijanima i dobije oruzje iz tog izvora ako moze''

Stivenson je jos naglasio da mu je ovo pricu i privatno potvrdio jedan agen SOE. Izrazio je strah da jednoga dana Britanci sa jednom javnom izjavom generala Mihailovica:

''Da je za saradnju sa neprijateljem dobio precutnu saglasnost ili bio cak podstaknut od strane britanskih agenata.''

S toga bi, porucio je Stivenson mozda jednoga dana vredelo ''unistiti svaki pisani trag koji mozda postoji''

Navedeno prema: Jovan Marjanovic, Draza Mihailovic izmedju Britanaca i Nemaca, Zagreb, 1979. strana 219, pismo od 25. februara 1944.

Kada je promenjena politika prema Mihailovicu saradnja sa neprijateljem postace kljucni argument za odbacivanje mada je A. Idn sve do septembra 1944. tvrdio da ne postoji neoborivi dokaz za generalovu ''izdaju''.

Prsti Velike Britanije umnogome su upletene i u gradjanski rat u Jugoslaviji. Podrzavanjem partizana, slanjem velike kolicine ratnog materijala i davanjem svih vrsta pomoci. Saveznici su postigli tacno suprotan efekat od onog za koga su javno isticali da zele da ostvare. O tome Majkl Liz pise: ''Isporuke oruzja naglo su ubrzale gradjanski rat. Britanci su direktno usli u bitke u kojima su Jugosloveni ratovali protiv Jugoslovena. Na nasoj savesti imamo ne samo one koji su kasnije pobijeni, vec i hiljade jugoslovenskih rodoljuba, koji su pali na obe strane, koristeci britansko i americko naoruzanje, isporuceno americkim avionima kojima su pilotirali Britanci...''

Takodje ako uzmemo saradnju u najsirem obliku, mozemo reci da je u vreme II sv.rata saradjivao svako sa svakim ali kljucno je s kojim ciljem...Saradnja sa Italijanima, na cijoj teritoriji je spasen veliki broj Srba od ustaskog pokolja, a ciji cilj je bio naoruzavanje za borbu protiv ustasa, zajednickog neprijatelja, smatra se najboljim politickim potezom....dovoljno je znati da Nemci nisu obavestavali Italinjane za svoje akcije protiv cetnika pa skapirati u cemu je tu rec...naravno ako nismo komunisti propagandisti...z:mrgreen:

Svaka saradnja komunista imala je za cilj borbu protiv cetnika s krajnjim ciljem osvajanja vlasti....

i to ce svima tek biti jasno....to je osnovna stvar delovanja komunista u II sv.ratu, pod plastom partizanske borbe...

Poslednja izmena:
HECTORIUS:
Kad bi rat bio gotov da su i Rusi pustili Nemce da se samo tako na miru povuku prema Berlinu? Bilo bi vreme da konacno shvatite da se ne-borbom protiv okupatora ne dobiva rat, Drazin primer to najbolje pokazuje. Osim toga da su imali nameru da samo tako ispare iz Jugoslavije i ucinili bi to. Do septembra 1944 nemacka vojska je imala naredjenje od Hitlera licno da drzi polozaje u Jugoslaviji.
Ovaj sinko, vi ste hteli da se pokažete i dokažete ali Vam nedostatak ratničkog iskustva nije dozvolio da Nemce tučete kako valja nego ste glavom o zid i posle "veličanstvena" pobeda.
Knez Pavle se stavio na stranu Hitlera, on definitivno nije bio neutralan. Postoji "mala" razlika izmedju neutralnosti izmedju istoka i zapada sta je Tito napravio i pristupanja Trojnom paktu - nacistima, sta je Pavle napravio.
E pa tu i jeste kvaka, trojni pakt je upravo obezbeđivao prisustvo i saveznika i , na žalost Nemaca, na ovim prostorima. Napominjem da se od Kraljevine Jugoslavije nije očekivalo bilo kakvo vojno učešće tj. vojna podrška od strane Nemačke. Ono što je Knez Pavle onda znao je ta neutralnost neće dugo trajati ali se računalo da je i godinu dana bez rata dosta. Prvi su oni, iz kraljevske porodice imali razloga da budu protiv pakta, i to ne samo iz ličnih razloga. - Moje mišljenje.
S tim sto su sada partizani bili u ofanzivi, a Nemci i cetnici u defanzivi, to su borbe koje su imale za cilj oslobadjanje Srbije i Beograda, u koordiniranim operacijama NOVJ i Crvene Armije kojima je rukovodio Tito, cetnici su dakle do samog kraja verno sluzili nemcima, sa iznimkom mnogih koji su nakon naredjenja kralja Petra da svi stanu u odbranu zemlje pod Titovom komandom, potpuno demoralisani presli partizanima.
Kakvi zaključci. Znači ako dve ekipe igraju defanzivu onda su oni na istoj strani. Matematika je jasna, dva puta ništa je ništa. Znači crva nije ni bilo.

Poslednja izmena:
Drug Heki voli nemacke izvore...kad volis necije pare, to onda ne cudi...al nikako da shvati da vikipedija nije izvor...z:lol:

direktiva komande Jugoistoka od 10.jula 1942. godine generalu Baderu:

''U Srbiji odrzavati sadasnje smirenje putem izvodjenja pokretnih borbenih dejstava. Najopsaniji protivnik je Mihailovic. Njegova organizacija ne sme doci do izrazaja. Sopstvenim merama treba spreciti objedinjavanje bandi. Eventualne pokusaje ustanka treba spreciti putem napada jos u toku nastajanja.''

Zbornika NOR-a, XII -2, str. 255-256

Tokom leta 1942. godine planovi o eliminisanju Mihailovicevog pokreta razmatrani su u vrhu Rajha. Na resavanju slucaja Mihailovic radio je licno Rajhsfirer Hajnrih Himler, komandant nemacke policije i SS jedinica. On je 17.jula naredio Hajnrihu Mileru, generalu policije, sledece:
''Osnovica svakog uspeha u Srbiji i celoj jugoistocnoj Evropi lezi u unistavanju Mihailovica. Upotrebite sve snage da Mihailovica i njegov stab pronadjete, tako da bi on mogao biti unisten. Svako sredstvo koje tome doprinese je zgodno. Ocekujem najtesnju saradnju svih ustanova, od Policije sigurnosti i Sluzbe sigurnosti do SS i policije. Sef SS i policije u Srbiji, Majsner, vec je od mene dobio naredjenje. Molim javite mi kakva obavestenja imamo o Mihailovicevom mestu boravka.

I. Avakumovic, Mihailović prema nemačkim dokumentima, str.55

Poslednja izmena:
Ovaj sinko, vi ste hteli da se pokažete i dokažete ali Vam nedostatak ratničkog iskustva nije dozvolio da Nemce tučete kako valja nego ste glavom o zid i posle "veličanstvena" pobeda.

Opet partizani i "bez" ratnickog iskustva oslobodise celu zemlju, cak slomili okupatora i super-"iskusne" cetnike, i sve ostale izdajnike.

E pa tu i jeste kvaka, trojni pakt je upravo obezbeđivao prisustvo i saveznika i , na žalost Nemaca, na ovim prostorima. Napominjem da se od Kraljevine Jugoslavije nije očekivalo bilo kakvo vojno učešće tj. vojna podrška od strane Nemačke. Ono što je Knez Pavle onda znao je ta neutralnost neće dugo trajati ali se računalo da je i godinu dana bez rata dosta. Prvi su oni, iz kraljevske porodice imali razloga da budu protiv pakta, i to ne samo iz ličnih razloga.

Knez Pavle pristupio nacistima, pred ocima celog sveta, tako rade izdajnici i kukavice, nema opravdanja, samo izgovora po obicaju.

Kakvi zaključci. Znači ako dve ekipe igraju defanzivu onda su oni na istoj strani. Matematika je jasna, dva puta ništa je ništa. Znači crva nije ni bilo.

http://de.wikipedia.org/wiki/Belgrader_Operation

"Insgesamt standen zu diesem Zeitpunkt 20 Divisionen, 7 Brigaden sowie 25 selbständige Regimenter und Bataillone des Deutschen Reiches in Jugoslawien, Griechenland und Albanien. Zu diesen kamen weitere ca. 200.000 nicht-deutsche Soldaten (u.a. Kroaten, Tschetniks)"

Ukupno je u tom trenutku bilo 20 divizija, 7 brigada, kao i 25 samostalnih regimenata i bataljona nemackog rajha u Jugoslaviji, Grckoj i Albaniji. S njima je jos bilo i 200 000 ne-nemackih vojnika (izmedju ostalih Hrvata i cetnika).

Ovde je rec o operacijama za oslobodjenje Beograda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemci, ustase i cetnici dakle saradjivali sve vreme rata, borili se rame uz rame, cak i nakon zvanicnog zavrsetka rata, Poljane, 14 i 15 maj, u danasnjoj Sloveniji.

"Insgesamt standen zu diesem Zeitpunkt 20 Divisionen, 7 Brigaden sowie 25 selbständige Regimenter und Bataillone des Deutschen Reiches in Jugoslawien, Griechenland und Albanien. Zu diesen kamen weitere ca. 200.000 nicht-deutsche Soldaten (u.a. Kroaten, Tschetniks)"
Izvor?
Opet partizani i "bez" ratnickog iskustva oslobodise celu zemlju, cak slomili okupatora i super-"iskusne" cetnike, i sve ostale izdajnike.
:huh:
Knez Pavle pristupio nacistima, pred ocima celog sveta, tako rade izdajnici i kukavice, nema opravdanja, samo izgovora po obicaju.
Nisam opravdavao njegov postupak, samo uočavao verovatne razloge za tako nešto. S druge strane sam upoređivao sličnu neutralnost koju je Jože po vašem pričanju hteo da postigne između Rusa i Amerikanaca.

Back