Драгољуб Дража Михаиловић

FOTO ALBUM - DJENERAL DRAZA SA NARODOM

Miloslav Samardzic

http://www.pressonline.rs/sr/blog/V...24/ФОТО+АЛБУМ+-+ЂЕНЕРАЛ+ДРАЖА+СА+НАРОДОМ.html

Pošto je prethodni album izazvao veliku pažnju, evo odmah još jednog - Albuma đenerala Draže sa narodom.

Verujem da će Dražine slike sa civilima biti zanimljive iz dva razloga.

Prvo, da se uopšte vidi kako je to izgledalo. Na žalost, istorija Drugog svetskog rata nam je takva, da i posle toliko godina za veći deo javnosti čak i obične fotografije predstavljaju veliko otkriće. Primera radi, posle albuma 2. ravnogorskog korpusa, čuo sam i ovakav komentar:

''Pa, 99 posto četnika nije nosilo brade!''

Pa eto, nije... Jedno su filmovi Veljka Bulajića, drugo je prava istorija. Doduše, državna televizija nikako to da shvati, pa nam i dalje reprizira partizanske filmove, ali ipak svaka laž ima svoj rok trajanja.

Drugi razlog je paralela sa komunističkim vođom J. B. Titom.

Naime, uopšte ne postoje njegove fotografije sa narodom.

Hajde da kažemo da je razumljivo što se nije slikao u nekom društvu uoči rata, jer se to od jednog teroriste i ne očekuje.

Razmuljivo je što se, kao Draža, nije slikao na molitvama i verskim obredima - jer je bio komunista.

I što se nije slikao na slavi, jer samo Srbi imaju krsne slave.

I što nije slobodno hodao po selima, sedao kraj plotova ili taraba i pričao sa ljudima - jer su on i njegovi drugovi bili na zlu glasu.

Razumljivo je i što nije držao mitinge - jer u ratno doba oružja ima na sve strane, a masa se ne može kontrolisati.

Ali, baš da nema ni jedne slike, ni sa kim, to je zaista simptomatično. I dovodi do nekih zaključaka...

Album đenerala Draže sa narodom možete pogledati ovde:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=201524#201524

Bio je on s narodom i narod uz njega, bar jedan deo, i spasao je preko 500 US pilota, tj. pripadnika US AIR FORCE, osim nekoliko akcija napada ne nemacke patrole, dizanje mozda jednog mosta u vazduh, koju znacajnu pobedu je odneo nad okupatorom?

Kao prvi gerilac Evrope, vodja pokreta otpora, na karju i nije bio bas efikasan.

Bio je on s narodom i narod uz njega, bar jedan deo, i spasao je preko 500 US pilota, tj. pripadnika US AIR FORCE, osim nekoliko akcija napada ne nemacke patrole, dizanje mozda jednog mosta u vazduh, koju znacajnu pobedu je odneo nad okupatorom?

Kao prvi gerilac Evrope, vodja pokreta otpora, na karju i nije bio bas efikasan.

:eek:

a sto lupetas, to nema veze?...posle se cudis sto te ovde svi ignorisu i ne zele da ulaze u diskusiju sa tobom...samo da si ovu temu iscitao, ne daj Boze neku knjigu (bilo bi to suvise traziti od tebe) ne bi ovako lupetao...al pored tvoje neizmerne gluposti i apsolutnog neznanja, nenacitanosti, itd. ima nesto jos jace, a to je tvoja zadrtost...

evo ljote i komunjare zajedno...izrodi srpski na okupu...sjajno...

Poslednja izmena:

Da tvoja neogranicena glupost ne bi presla samo u praznu pricu, da vidimo konkretno...

Koliko su saveznickih pilota, IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA, spasili partizani...kako se zove ta akcija spasavanja, sta danas ona znaci, itd...

Koliko su akcija napada na Nemce do dolaska Crvene Armije izveli partizani?

Koliko su mostova srusili...uopste o sabotazama i diverzijama partizana, navedi naredjenja, potvrde izvrsenih akcija, sve sto znas...sa izvorima naravno ?

Koju su znacajnu pobedu do dolaska Crvene Armije odneli partizani nad Nemcima?

Poslednja izmena:
Da tvoja neogranicena glupost ne bi presla samo u praznu pricu, da vidimo konkretno...

Koliko su saveznickih pilota, IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA, spasili partizani...kako se zove ta akcija spasavanja, sta danas ona znaci, itd...

Koliko su mostova srusili...uopste o sabotaza i diverzijama partizana, sve sto znas?

Gle nije mi namera da se svadjam i provociram, ali nacin na koji ti pocinjes svaki komentar upucen nekom ko ne misli kao ti je krajnje odvratan, ljigav, nekulturan, primitivan, bezobrazan, sto samo pokazuje da TI ne zelis nikakvu normalnu diskusiju, u stvari nisi ni sposoban za nju, jedino za sta si sposoban su vredjanja i propaganda.
Ne vredi tebi bilo sta postavljati sto ne odgovara cetnickoj verziji istorije jer je komantar uvek isti, onako kako si zapoceo ovaj i onaj prvi odgovor na moj post, fali jos samo ovo : :hahaha:

Ja kad napisem da su partizani dobili rat tvoj komentar je kako pisem gluposti, pa eto izvoli, dokazi kako su cetnici dobili rat, zanosi se, lazi i tesi sam sebe i dalje.

Evo tvog nacina razmisljanja i tvoje logike :

- Prvi pokret otpora u Evropi?

Draza i cetnici, borili su se jedini protiv Nemaca, partizani su saradjivali sa Nemcima.

- Zasto su Nemci streljali civile u Srbiji? Ko je kriv za to

Partizani, jer su napadali Nemce, antisrbi ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pametnom dosta.

:kafa:

Poslednja izmena:
Gle nije mi namera da se svadjam i provociram, ali nacin na koji ti pocinjes svaki komentar upucen nekom ko ne misli kao ti je krajnje odvratan, ljigav, nekulturan, primitivan, bezobrazan, sto samo pokazuje da TI ne zelis nikakvu normalnu diskusiju, u stvari nisi ni sposoban za nju, jedino za sta si sposoban su vredjanja i propaganda.
Ne vredi tebi bilo sta postavljati sto ne odgovara cetnickoj verziji istorije jer je komantar uvek isti, onako kako si zapoceo ovaj i onaj prvi odgovor na moj post, fali jos samo ovo : :hahaha:

Ja kad napisem da su partizani dobili rat tvoj komentar je kako pisem gluposti, pa eto izvoli, dokazi kako su cetnici dobili rat, zanosi se, lazi i tesi sam sebe i dalje.

Evo tvog nacina razmisljanja i tvoje logike :

- Prvi pokret otpora u Evropi?

Draza i cetnici, borili su se jedini protiv Nemaca, partizani su saradjivali sa Nemcima.

- Zasto su Nemci streljali civile u Srbiji? Ko je kriv za to

Partizani, jer su napadali Nemce, antisrbi ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pametnom dosta.

:kafa:

ovakvi moji komentari nisu upuceni nekom vec iskljucivo tebi...bar te udostojim diskusije, koliko vidim ostali te i ne primecuju, ja eto nekad ne uspem da ignorisem toliku kolicinu gluposti i bezobrazluka...

Jel su to odgovori na moja pitanja upucena tebi?

Naravno, odgovore nisam ni ocekivao jer si ti NESPOSOBAN da ih das...ja to tvrdim i stojim iza toga....ali dajes sebi za pravo da ucestvujes na ovim diskusijama, sad te pitam, na osnovu cega?

dakle, nisi sposoban da odgovoris na ova pitanja, A VOLIS DA PAMETUJES...PA OVO BI TREBALO DA BUDE ZA TEBE KO 2+2...PREDSTAVLJAS NEUSTRASIVE BORCE PROTIV FASIZMA, TREBALO BI DA JEDVA CEKAS DA SE RASPISES NA OVA PITANJA...:)....

Koliko su mostova srusili...uopste o sabotazama i diverzijama partizana, navedi naredjenja, potvrde izvrsenih akcija, sve sto znas...sa izvorima naravno ?

to sto nazivas mojim nacinom razmisljanja i logikom je tvoja idiotska analiza, koja nema veze s mozgom, niti sa bilo cim do sada iznetim...samo je tebi poznato sta time mislis i zelis da postignes...a pri tom ne znas osnovno...cetnici se iskreno bore protiv Nemaca, tj. okupatora, U DUHU SLOBODARSKOG SRPSKOG NARODA, komunjare provociraju i svesno izazivaju represalije u cilju nastanka sveopsteg haosa u zemlji i medju narodom gde traze svoju sansu za dizanje revolucije, tj. osvajanja vlasti...

Mozes li sebe da udostojis odgovora na ovo...ZASTO NIKAD NISI ODGOVORIO NA OVO I OVOME SLICNO VEC IGNORISES....JA UNAPRED ZNAM DA CES PONOVO DA IGNORISES JER TI SI TOLIKO PREDVIDIV DA JE TO KOMICNO

zapisnik2i3.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Draza je obican LUZER koga niko nije sljivio za nista ni dok je bio ziv, a kamoli danas.

Danas je POTPUNO NEBITNA istorijske licnost, kao i cetnici.

Oni su bili bitni kada je NEPRIJATELJ SPOLJA hteo da porusi Jugoslaviju.

Sad vise nikom ne trebaju, gospon Koco.

Sto pre to shvatite, bice vam bolje.

Poslednja izmena:

Dok cekamo odgovore na pitanja, a na koja neces ni odgovoriti jer NISI SPOSOBAN, pozabavicemo se tvojim idiotskim tvrdnjama, kao i uvek nicim argumentovanim, tvojim iznosenjem neistina i pre svega bezobrazlukom jer je samo na ovoj temi izneto dovoljno toga da nikako nisi mogao da izneses ovakve zakljucke...Kao sto rekoh preterano bi bilo traziti od tebe da procitas neku knjigu ali mogao si barem da prelistas ovu temu...

1. Taj jedan ''deo'' naroda je po tvom danasnjem gazdi Nemcu, 43. godine iznosio 80 % srpskog naroda :mrgreen:...a vec sam postavio ocenu jednog i drugog pokreta (ako teroriste mogu tako da nazovem) 41.

2. Spaseno je oko 700 saveznickih pilota, IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA...ne moram da te podsecam sta ta akcija spasavanja znaci danas...

3. ''Dizanje mozda jednog mosta u vazduh''...necu posebno da se zadrzavam ovde, samo da pokazem na brzaka kako LAZES, pricas napamet, sta god...

8V.jpg

Генерал Армстронг са четницима поред једног од срушених мостова код Мокре Горе

12V.jpg

Минирање моста на Дрини, код Вишеграда, 7. октобра 1943. године

13V.jpg

Срушени мост на Дрини

sabotazakodvranjskogprigi1.jpg

Срушен мост код Врањског Прибоја августа 1943. године стране Горског Штаба 110 са енглезом Мајкл Лизом у познатом "саботажном рату" од августа до децембра 1943. године.

To koliko je bio efikasan govore pre svega saveznicka priznanja i odlikovanja, jel treba i to da ti se ponavlja?...samo reci....

to da je izveo samo par akcija napada na Nemce...pogledaj nesretnice samo za period

Avgust-decembar 1943 - Izvestaji iz britanskih i amrickih izvora koji se odnose na akcije i sabotaze Mihailovicevih snaga i na represalije protiv Mihailovicevih Srba

jel treba ponovo da se podsecamo ko je oslobadjao gradove do 44. vrsio sabotaze i diverzije....svega toga puna je ova tema ali ti si dovoljno bezobrazan da ignorises...

____________--

Da li si sposoban da povedes diskusiju u vezi partizansko - ustaske saradnje za koju znamo iz nemackih izvora....ja kazem da nisi....

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13301220&postcount=171

I ko je onda nesposoban da razgovara, ti ili ja?

(...)

Draza je obican LUZER koga niko nije sljivio za nista ni dok je bio ziv, a kamoli danas.

1. Draza je obican LUZER koga niko nije sljivio za nista ni dok je bio ziv, a kamoli danas.

Ovo uopšte nije tačno sem ako smatraš da su Nacisti u Srbiji niko i sem ako smatraš da Srbi nisu niko. Možda Dražin pokret nije bio opasan ali su ga Nemci itekako ozbiljno shvatali i to prvenstveno zbog toga što je bio masovan i što je imao veliku podršku u narodu. Glupo je smatrati da je Dražin pokret bio jak da uzdrma Naci imperiju čak i malom procentu ali je upravo Draža bio prvi koji je pokrenuo NEŠTO u toj pokorenoj evropi pa makar to bilo simbolično. Žao mi je što ti nisi u stanju to da pojmiš.

2. Oni su bili bitni kada je NEPRIJATELJ SPOLJA hteo da porusi Jugoslaviju.
Koji su to NEPRIJATELJI?

истина, нема шта више да се дода. његово четовање није нанело озбиљан ударац великој немачкој војној машинерији. само је чачкањем мечке допринео да немци изврше 100:1
Требали смо сарађивати са Немцима и сачувати биолошки српски народ. Давид против Голијата. Дражо, дражо, увек си био човеч наиван са шупљим мозгом, показало се да су такви и твоји следбеници. Био си ништа, остао си ништа. Камо среће да ниси никада постојао, ни ти ни твоји САРАДНИЦИ партизани.

(...)

@Koca

To sta ti radis nije diskusija, vec pre svega vredjannje i svadja, ja to ne radim nikad.

Mozda ti stvarno i verujes da je to sta radis normalna komunikacija, ne znam, ali je ispod mog nivoa, ako neko na takav nacin s nekim komunicira onda diskusija za mene nema smisla.

Pogotovo sto ti, kad su neistomisljenici u pitanju, ne prihvatas ni cinjenice koje u medjuvremenu i Marsovci znaju, ni dokaze, ni ama bas ni jednu jednu najmanju sitnicu koja ne ide u prilog cetnicima, ti cetnike predstavljas kao nevine andjelcice bez i jedne mane, bez i jedne greske, savrsene i casne borce... a koji je ceo narod i antifasisticki svet obozavao, ali eto bili su zrtve ustasko-komunisticke koalicije, saveznicke izdaje, antisrpske zavere, itd, itd ...dok su partizani, naravno, olicenje zla gori i od najgorih monstruma iz najgorih horor filmova.

Pa ko u to bre veruje?

Cetnicki pokret opisaujes, kako sam naveo, savrsenim, bezgresnim, turbo specijalci na cijoj disciplini su im i sami Nemci verovatno zavideli, prvi pokret otpora koji je jedni napadao Nemce i tako zasluzio paznju kod saveznika (partizani su, jelte, bili sa ustasama i Nemcima) e, onda dodjemo do likvidacija civila u Srbiji, zbog tih napada na Nemce, jelte, onda imamo drugu verziju, dakle po potrebi, onda Draza NIJE napadao Nemce, vec partizani, sto je malo cudno, jer su do malo pre bili saveznici sa istima :think:, ali ajde, idemo dalje... dakle onda je Draza cekao saveznike , da sacuva srpski narod, znaci partizani su krivi za stradanja civila... ali ipak cemo da zadrzimo ono "prvi pokret otpora", zar ne? ;)

Mislim, to je samo jedan u ogromnom nizu primera kako tvoja propaganda funkcionise i sta ti je u stvari cilj... ma, ne znam u stvari ni ja sta ti je cilj , ali znam da istina nije.

I tako, pricas ti nama ovde o jednom pokretu koji je do u najsitniji detalj bio olicenje savrsenstva, pravde i svega ostalog naj naj naj ... medjutim, (klik) onu zavrsnicu rata nikako ne uspevas da izmenis, razno razni izgovori ( poput crvene armije) i lazi (poput ustasko-partizanske koalicije) ne pomazu bas puno , tj. ne pomazu nimalo, da bar malo ublazi gorcinu surove istine koju i ti jako dobro znas, da su partizani cetnike razvalili, ali ono bas momacki, Neretva, Nevesinje, Srbija, Knin, pa na karju krajeva i u Bleiburgu ...

Zbog te gorcine i besa ti ne umes normalno da komuniciras.

Ja sam pokusao, realno da sagledamo pozitivne i negativne strane i jednih i drugih, dobre i lose poteze i jednih i drugih, jer tako je i bilo druze Koca, i partizani i cetnici su radili i dobre i lose stvari, ali ono sta ti pricas postoji samo u tvojoj masti, da su cetnici bili kakvim ih ti predstavljas dosli bi do Berlina za 7 dana.

Dovoljno je samo da te podsetim koliko je taj pokret bio nejedinstven, za razliku od partizana, i samim tim je vec u startu bio osudjen na propast, ostale stvari ne treba uopste da navodim.

Крџалије и керенштинци удружено против четника. Па јел вам није било доста што сте цео други светски рат хапсили четничке присталице, него сад опет почели сложно по четницима? Јел вам нису били довољни Вера Пешић, Боба Станишић, Илинка Ђорђевић, Зоран Вуковић и остали него морате опет да почињете, сложно и заједно као прави тоталитарци?

Кад ћеш ти безобразниче један да ми одговориш на питање које си 4 пута већ избегао?
Успут, Југославију није срушио мртав Дража, већ живи Титови генерали.
Боље ти је то да схватиш, уместо што настављаш да предеш исту прдњаву.

@Koca

To sta ti radis nije diskusija, vec pre svega vredjannje i svadja, ja to ne radim nikad.

Mozda ti stvarno i verujes da je to sta radis normalna komunikacija, ne znam, ali je ispod mog nivoa, ako neko na takav nacin s nekim komunicira onda diskusija za mene nema smisla.

Pogotovo sto ti, kad su neistomisljenici u pitanju, ne prihvatas ni cinjenice koje u medjuvremenu i Marsovci znaju, ni dokaze, ni ama bas ni jednu jednu najmanju sitnicu koja ne ide u prilog cetnicima, ti cetnike predstavljas kao nevine andjelcice bez i jedne mane, bez i jedne greske, savrsene i casne borce, ma yebo ti ninje sta su bili cetnici... a koji je ceo narod i antifasisticki svet obozavao, ali eto bili su zrtve ustasko-komunisticke koalicije, saveznicke izdaje, antisrpske zavere, itd, itd ...dok su partizani, naravno, olicenje zla gori i od najgorih monstruma iz najgorih horor filmova.

Pa ko u to bre veruje?

I zasto onda da ti postavljam bilo kakve podatke kad vec vidim i odgovor - falsifikat, laz, itd.

Pa tako mogu i ja, evo, sve sta si pisao je laz, propaganda i falsifikat.

Cetnicki pokret opisaujes, kako sam naveo, savrsenim, bezgresnim, turbo specijalci na cijoj disciplini su im i sami Nemci verovatno zavideli, prvi pokret otpora koji je jedni napadao Nemce i tako zasluzio paznju kod saveznika (partizani su, jelte, bili sa ustasama i Nemcima) e, onda dodjemo do likvidacija civila u Srbiji, zbog tih napada na Nemce, jelte, onda imamo drugu verziju, dakle po potrebi, onda Draza NIJE napadao Nemce, vec partizani, sto je malo cudno, jer su do malo pre bili saveznici sa istima :think:, ali ajde, idemo dalje... dakle onda je Draza cekao saveznike , da sacuva srpski narod, znaci partizani su krivi za stradanja civila... ali ipak cemo da zadrzimo ono "prvi pokret otpora", zar ne? ;)

Mislim, to je samo jedan u ogromnom nizu primera kako tvoja propaganda funkcionise i sta ti je u stvari cilj... ma, ne znam u stvari ni ja sta ti je cilj , ali znam da istina nije.

I tako, pricas ti nama ovde o jednom pokretu koji je do u najsitniji detalj bio olicenje savrsenstva, pravde i svega ostalog naj naj naj ... medjutim, (klik) onu zavrsnicu rata nikako ne uspevas da izmenis, razno razni izgovori ( poput crvene armije) i lazi (poput ustasko-partizanske koalicije) ne pomazu bas puno , tj. ne pomazu nimalo, da bar malo ublazi gorcinu surove istine koju i ti jako dobro znas, da su partizani cetnike razvalili, ali ono bas momacki, Neretva, Nevesinje, Srbija, Knin, pa na karju krajeva i u Bleiburgu ...

Zbog te gorcine i besa ti ne umes normalno da komuniciras.

Ja sam pokusao, realno da sagledamo pozitivne i negativne strane i jednih i drugih, dobre i lose poteze i jednih i drugih, jer tako je i bilo druze Koca, i partizani i cetnici su radili i dobre i lose stvari, ali ono sta ti pricas postoji samo u tvojoj masti, da su cetnici bili kakvim ih ti predstavljas dosli bi do Berlina za 7 dana.

Dovoljno je samo da te podsetim koliko je taj pokret bio nejedinstven, za razliku od partizana, i samim tim je vec u startu bio osudjen na propast, ostale stvari ne treba uopste da navodim.

A sad nastavi da lazes i tesis sam sebe, mozda jednog dana nadjes i "dokaze" kako su cetnici tada ipak dobili rat na Balkanu, ko zna :lol: ... vazno je ne odustajati, jel tako? :ok:

:hahaha:

Ja kazem da si NESPOSOBAN za diskusiju, i kazem unapred da sam sto posto u pravu u vezi toga, i kazem unapred da neces odgovoriti na pitanja i ti to potvrdis...sjajno :mrgreen:...jel sam ti rekao koliko si predvidiv? covece pa ovo je komicno...

Da bi nekog optuzio da laze moras prethodno to da dokazes...evo ovako, kao sto sam ja na delu dokazao da si NESPOSOBAN za ovu diskusiju, da mlatis praznu slamu i pojma nemas o cemu govoris, da ljudi u startu mogu da ignorisu tvoje postove i ne gube vreme citajuci ih....ili kao sto sam na delu dokazao da lazes za mostove dignute u vazduh od strane cetnika...jel si video? cas posla treba da se dokaze da si lazov i neznalica...pa covece pogledaj tvoje argumente, na nivou klinca od 7 godina ''to cak i Marsovci znaju''...ajd postavi neku sliku, nisi dugo...heheheh

pogledaj samo na sta lici ovaj tvoj post, toliko si se bezveze raspisao...a samo potvrdio ono sto sam o tebi napisao...HVALA :D

al, ajd, dacemo ti jos jednu sansu, tj. dajemo sansu diskusiji, za koju se toliko zalazes :mrgreen:...pa ti si pobogu pokrenuo ova pitanja...

Da li si sposoban da povedes diskusiju u vezi partizansko - ustaske saradnje za koju znamo iz nemackih izvora....ja kazem da nisi....

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13301220&postcount=171

Da li si sposoban da povedes diskusiju u vezi partizansko - nemacke saradnje za koju znamo iz nemackih izvora....ja kazem da nisi....

http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,276.msg17453.html#msg17453

Izvoli podseti nas koliko je taj pokret bio nejedinstven za razliku od partizana...ne mozes jer ti svoje tvrdnje nisi sposoban da argumentujes...hehe

i opet idiotske tvrdnje, koje nemaju veze s mozgom, poput ove da neko pokusava da dokazuje da su cetnici dobili rat 45.....Danas, nema sumnje, jesu :)

Poslednja izmena:
Да бих помогао брату Кочи, само ћу поставити неке примере Хекторових лажи на овој теми, као што сам поставио од киселог, а односе се на слике. Изволи Хекторе и диви се својим лажима.

http://img36.imageshack.us/i/reportdjurisic.jpg/
Овај документ је наравно фалсификат из 10 разлога.

Прво, док је Ђуришић користио црногорске локализме, попут «на страну муслимана», уместо «на страни муслимана», или «из раније», уместо «од раније», у овом тексту има доста кроатизама: «Да би се спречио сваки повраћај», «на веома високом ступњу», «доказали видног изражаја», «од опасности услеђења нашега напада»... Ово говори да је фалсификатор био хрватске националности.

Друго, у Ђуришићевим текстовима никада нема толико кратких пасуса, односно нових редова, и уопште његове реченице су дуже.

Треће, Ђуришић не би написао «7. овог месеца», јер се тада по правопису иза редног броја није писала тачка. У четничким документима обично стоји «7-ог о м», «7 фебруара», «7 - II», и сл. Међутим, тачку иза редних бројева видимо у документима «Независне Државе Хрватске», што указује да је фалсификатор током рата припадао њеним формацијама.

Четврто, тога дана, 13. фебруара 1943. године, Ђуришић се налазио код Драже, у његовом штабу у село Горње Липово код Колашина, а не «на положају», како је овде наведено. Не само што није писао извештаје о убиствима муслимана, већ је Дража мајору Захарију Остојићу 13. фебруара пренео следећу његову поруку: «Павле наређује својима да муслимане тамо не дирају».27 Зборник докумената, том 14, књига 2, 212.

Пето, линија командовања није била таква да је Ђуришић наређивао Лукачевићу. Лукачевићу је наређивао Остојић, а наредио му је да хита према Неретви, што је он и учинио. Остојић је известио Дражу 16. фебруара да је Лукачевић стигао до његовог штаба, који се налазио у Калиновику.32 АВИИ, ЧА, К-293, рег. бр. 2\1.

Шесто, Ђуришић не би погрешно навео Лукачевићево име, јер је знао да се он зове Војислав, а не Војин. Лукачевићев чин и име никада није наводио овако формално, већ би написао само «Воја».

Седмо, Ђуришић није користио термине «командант зоне» и «ослобођена територија», који су иначе уобичајени код комуниста. Такође, рекао би «јуначки», а не «херојски»: управо су комунисти јунаке заменили херојима, што због опонашања сличне руске речи (герој), што због избегавања термина из српске војничке традиције (јунак, јунаци).

Осмо, наређења и заповести на која се овај извештај позива, а на која се упућује у фусноти, нису гласила да се приступи «потпуном уништавању муслиманског живља без обзира на пол и године старости», већ је, као што смо видели, Ђуришић нагласио: «Жене и децу не убијати».

Девето, у списковима жртава у Пљеваљском, Чајничком и Фочанском срезу, и поред њихових увећавања, за цели рат наведено је знатно мање од 8.000 цивила. И иначе не би било могуће да се у планинској области, завејаној снегом, у тако кратком року убије 1.200 бораца и 8.000 цивила и притом да се запале све куће у три среза.
У овом нападу на усташе, који је трајао од 4. до 7. фебруара 1943. године, учествовало је 4.900 четника, из састава Оперативних јединица Лимско-санџачких четничких одреда, 1. и 2. милешевског, Дурмиторског и Дринског корпуса.83 Зборник докумената, том 14, књига 2, 141, 121-127.

Десето, ово је извештај власти НДХ из Чајнича, од 28. јуна 1943:
Концем сиечња (јануара) ове године ликвидирана је муслиманска милиција и муслиманско становништво у овом котару. Наиме тада су упали у чајнички котар јачи одреди четника из Црне Горе под заповједништвом Павла Ђуришића, који су бројали око 5.000 људи, а који су разбили милицију и извршили покољ над муслиманским становништвом не само у овом, него и у прибојском, пљеваљском и бјелопољском котару. Овом приликом страдало је приближно око 1.500 муслиманског становништва, већином жена и дјеце. (АВИИ, Фонд НДХ, К-154, рег. бр. 41/9.)

Идемо даље.
http://img514.imageshack.us/i/racicikalabicjp5.jpg/
Ову слику си назао Војвода Ђујић са Немцима, иако нема војводе Ђујића. Немачки капетан фон Вреде је налепљен, јер би био 150 цм, тј. морао би да буде кепец да би овако стајао на слици, а човек без браде који се грли са четницима, не да није Немац, већ је у питању војвода ваљевски мајор Нешко Недић. Ова друга два четника су пуковник Драгослав Рачић и потпуковник Никола Калабић.
Па даље.
http://img112.imageshack.us/i/nekice...andantmo4.jpg/
Ову слику си назвао четнички ком. са Немцима и усташама. Наравно, немаш појма који је командант на слици јер на слици није четник него усташа из Црне Легије. Али пошто си ти одрастао на Булајићевим филмовима, свако са брадом за тебе је четник, наравно.
Идемо даље.
http://upload.wikimedia.org/wikiped...s.jpg/235px-Chetniks_with_German_soldiers.jpg
Наравно, овде си Пећанчевог војводу Ђуровића и његове четнике прогласио Дражиним.
Па даље.
http://img142.imageshack.us/img142/4269/10759.jpg
Ову слику, на којој је четничка команда Црне Горе и Санџака(први здесна је ппуковник Лашић, ком. истог) си назвао четник са окупаторима, иако су на слици само четници. Међутим, Вељко Булајић чини чуда.
Па даље.
http://img217.imageshack.us/img217/1746/8519mergbeh.jpg
Ову слику си назвао четници и усташе, иако су на слици само ови први.

Итд, итд, итд, чим нађем времена поставићу још твојих брљотина и глупости, тек толико да се види са каквом незналицом имамо посла.
Толико о теби Хекторе илити Црвени Вампиру и о томе колико си компетентан за саговорника.

Back