Драгољуб Дража Михаиловић

Не измишљам,то је текст Бошка Костића из ,,Историје наших дана,, . Наравно равногорство оспорава све што пише Костић,а шта то равногорство не оспорава ?! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Најсмешније је то што равногорство оспорава говор Светог Владике на одру Димитрија Љотића иако је то објављено неколико година пре смрти Светог Владике а он га никада није демантовао.Ал равногорци знају....:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Унакажени лешеви су и не битни,битна јер поента....а она каже да су Равногорци и Савезници им комунисти убили из заседе 26 окупаторских војника,окупатор је за одмазду стрељао између 2300 и 2800 људи....
Добровољци су покушали да спасу неког....ма да су спасили и једног само,хвала им.....

Паметном доста...

Поново блебећеш, није убијено 26, него 10 војника.
Друго, Владика није ни потврдио тај говор као свој.
Треће, љоте су једне спашавали друге стављали, то се не може оспорити.

Поново блебећеш, није убијено 26, него 10 војника.
Друго, Владика није ни потврдио тај говор као свој.
Треће, љоте су једне спашавали друге стављали, то се не може оспорити.

10?! одакле ти то ?
Није потврдио?! па нема шта да потврђује...већ да демантује побогу,јел га демантовао ?

Добровољци су спасавали,равногорци су друговали с комунистима и убијали из заседе и тако пред окуаторски строј слали Српски народ.

10?! одакле ти то ?
Није потврдио?! па нема шта да потврђује...већ да демантује побогу,јел га демантовао ?

Добровољци су спасавали,равногорци су друговали с комунистима и убијали из заседе и тако пред окуаторски строј слали Српски народ.

10 убијених и 26 рањених.
Ја никад нисам чуо да се владика уопште икад изјаснио око тог говора.
Љоте су спашавале ђаке, свака част на томе, али шта им је требало да друге гурају пред цеви? Kaко то да су Немци само у Крагујевцу доследно применили 100 за 1?

Који немачки извор? Костић или Карапанџић?

нема то везе са њима,ни један нису били присутни у Крагујевцу,чак је и Недић говорио о тим фотографијама.....извор тих информација је Немачки...вероватно од Бемеа.

нема то везе са њима,ни један нису били присутни у Крагујевцу,чак је и Недић говорио о тим фотографијама.....извор тих информација је Немачки...вероватно од Бемеа.

Опет питам, како је ико могао прићи лешевима када су их Немци одмах трпали у камионе?

10 убијених и 26 рањених.
Ја никад нисам чуо да се владика уопште икад изјаснио око тог говора.
Љоте су спашавале ђаке, свака част на томе, али шта им је требало да друге гурају пред цеви? Kaко то да су Немци само у Крагујевцу доследно применили 100 за 1?

зар не мислиш да би га демантовао ако би му сметало нешто у том говору и ако би видео да је Бошко Костић његове речи криво представио ?

које друге? комунисте,цигане,јевреје? Марисав је радио шта је могао да спасе Србе пре свега,Љотић му је то веома замерио....али питање је како би ко поступио да се нашао у сличној ситуацији.

Опет питам, како је ико могао прићи лешевима када су их Немци одмах трпали у камионе?

то смо установили,ако је било тако....онда је та прича потекла од Немаца,а не видим њихову потребу да лаже...
Ја реално,сумњам да су Немци одмах покупили своје мртве,били су разбијени и повукли су се....мртви су остали на бојишту

зар не мислиш да би га демантовао ако би му сметало нешто у том говору и ако би видео да је Бошко Костић његове речи криво представио ?

које друге? комунисте,цигане,јевреје? Марисав је радио шта је могао да спасе Србе пре свега,Љотић му је то веома замерио....али питање је како би ко поступио да се нашао у сличној ситуацији.

Не, не могу да верујем да владика може да каже да је Љотић већи од кнеза Милоша, Николе Пашића и осталих, не могу.

Марисав јесте доста спасио, али је доста и ставио. Цигани и Јевреји су стрељани 20.10. а 21.10. присталице четника и комуниста. За црвене ме није брига, али зашто четнике?

то смо установили,ако је било тако....онда је та прича потекла од Немаца,а не видим њихову потребу да лаже...
Ја реално,сумњам да су Немци одмах покупили своје мртве,били су разбијени и повукли су се....мртви су остали на бојишту

А зашто и они не би имали потребу да лажу?
Твоја тврдња ми делује конфузно, покупили мртве, а мртви остали на бојишту. Објасни.

Не, не могу да верујем да владика може да каже да је Љотић већи од кнеза Милоша, Николе Пашића и осталих, не могу.

Марисав јесте доста спасио, али је доста и ставио. Цигани и Јевреји су стрељани 20.10. а 21.10. присталице четника и комуниста. За црвене ме није брига, али зашто четнике?

Па почни да верујеш :)

А зашто и они не би имали потребу да лажу?
Твоја тврдња ми делује конфузно, покупили мртве, а мртви остали на бојишту. Објасни.

рекао сам,не верујем да су покупили мртве,већ верујем да су мртви остали на бојишту

рекао сам,не верујем да су покупили мртве,већ верујем да су мртви остали на бојишту

Ок, ок, ако можеш нађи интерни, не пропагандни немачки документ о унакаженим лешевима, а ако га нема значи да сам ја у праву.:)

Ко је Никола Миловановић Грба, продана душа и пуковник Озне, клеветник ђенерала Драже и човек за кога се прича да је смислио причу о наводној Калабићевој издаји и нагрдио његов лик, вероватно према лику поручника Јанковића.

Рођен 3.4.1915 у Пироту од оца Николе и мајке Јулијане.
Основну школу и гимназију похађао у Нишу.
-Ступа у 60.класу Ниже школе Војне Академије
-Пре рата на служби у Мостару (Штаб 6.Приморске армије)-вероватно је тада и упознао Дражу јер ће му бити и радиотелеграфиста у априлском рату.
-Априлски рат: положај: командир чете при везном одељењу 2.Армије.
-Са Дражом се растаје код Дервенте када он иде да гуши Усташку побуну, а Миловановић да успостави везу.
-Заробљен од Немаца код Сарајева.
-Транспортован у заробљенички логор Олфгаг 5ц код Оснабрика.
-У логору се разболео и писао својима да му пошаљу лажна документа преко којих ће изаћи.
-Документа му стижу на име Никола Милованов, Бугарин из Пирота.
-Под тим лажним именом бива оптпуштен из Логора у децембру 1941. године.
-У Пиротски и Белопаланачки крај долази фебруара 1942.
-Од фебруара 1942 до маја 1942. живи у својој кући под лажним именом.Није узнемираван од окупатора.
-Од јуна 1942 до децембра 1942. живи илегално у Београду.
-У априлу 1943. долази у Горње Заостро где затиче Дражу. Овај га одмах узима за радиотелеграфисту. Ускоро је и унапређен у чин капетана II класе.
-У мају 1943. постаје командант Центра за везу бр.2 (Врховна Команда-веза са Србијом)
-У Четничкој организацији остаје све до краја октобра 1944. године.
-Дража га шаље на терен око Чачка где треба да успостави везу. Тада и пада у руке партизана, бива врбован да ради за Озну.
-После рата пуковик на служби у УДБИ.
-После Брионског пленума-пензионисање.
-Од 1966 до 1991 публицистика и књиге које износе хрпу неистина о Дражи Михаиловићу и Југословенској војсци.
-1991.године последња књига "Дража Михаиловић"
-Умро 1994 у Београду где је и сахрањен.
.Одликован од комуниста (Орденом Заслуге народа, Орденом партизанске звезде 1. и 2.реда).

Да народ србски зна шта је дражинизам, то сам већ говорио на многим местима. Али, да и сами дражинци знају колико су велико зло за народ србски, и да о томе пишу то не рекох. Пуштам да о томе сами дражинци говоре и пишу. Такву једну тврдњу написао је командант подгорске бригаде, капетан М. Смиљанић, под стр. 270. од 22. јануара 1944. год.

Команда Подгорске бригаде
Југословенске војске у Отаџбини
Строго пов. бр. 270.

22. јануара 1944. године
Подгорина

КОМАНДАНТУ МЕСТА...

Са командантом среза обишао сам територију ове команде. Моји команданти и командири сматрају себе победиоцима, а свој сопствени народ њиховим робљем. Код мојих команданата и командира главно педагошко средство за препород српства и његових идеала јесте мотка. Све што се радило и што се ради, ради се са мотком. Народ се пита: Ко су ови људи, кога они бране и за кога се боре када од нас направише живе лешеве, а духовно нас сахранише“. Ми смо од надлежних послани са уверењем у народ, да повратимо дух, морал и националну свест, свест српства и да од живих лешева направимо духовне и идејне борце, а не шива гробља и своје робље.
Народ нас презире и он нас се стиди и склања нам се с пута
исто онако као `41 и `42 године црвеној гамади која је хтела да српство уништи. Сви они који мисле да смо ми у народ послати да са мотком и камом заведемо ред и рад у слободним српским селима, где српство није оскрнављено и где је српство чисто као суза једног новорођенчета, јако се варају. Прошли смо мимо народ, народну вољу, народне осећаје, народну свест и народну љубав. Српство се српством оживљава, а не кабадахилуком, самовлашћем које је прешло у анархију којој није равна ни бивша тиранија азијата, а камо ли културних Европљана. Са народом се нема везе нити се народ пита, народ неучествује у заједничком раду, нити има каквог идела у организацији и формирању јединица Југословенске војске у Отаџбини, као и духовних ћелија за препород народа. Млади смо и први пут нам је у животу да као војници имамо контакта са народом, не само као војници, већ и као вође, народне вође, нови трибуни и народни револуционари. Своје задатке не знамо,нити од кога тражимо савете и упутства, премда их сваки дан примамо од наших надлежних и са њима се кљукамо, али смо неразумни и тврдоглави те их спроводимо у живот имимо народ злочиначки пролазимо.Ово толико и далеко иде да народ јавно манифестује и о нама говори као о једном великом народном злу и народним гробарима.. Народ је преплашен, народ је несвестан и на овај начин не може узети учешћа на препороду српства, а потом југословенства.
Четовође или команданти села или командири сеоских чета највише су се огрешили о народ, од народа су све узели, а ништа овом истом народу честито и поштено не дадошешто би народ везало за покрет, покрет Равне Горе г. Михаиловића. Ове чете нису ништа друго, већ несрећне и неразумне убице честитих села и њихових сељака. Народ су опљачкали не само духовно, већ и материјално. Са својим комшијама не раде српски већ душмански. Туку и пребијају и од здравог сељачког народа праве богаље и своје непријатеље.
Командири, како среских тако и оперативних чета, насрћу на част домаћина, њихових супруга и кћери, а уз то наређују, захтевају вечеру, ручкове по јеловнику, клање јагњади, прасади, вина и ракије и тако живе боље и имају више него што су икада имали.
Не чуди ме, све ово су видели од својих команданата батаљона који такође предњаче и дају негативне примере својим потчињенима. Потписати све и зна и све види, али ово неће дуго гледати, па таман то било и по цену свог живота...

Командант, капетан
М. Смиљанић, с. р.

Зато љоте не да бију него разваљују од батина.

ОДГОВОР КОМАНДАНТА 2. ТРСТЕНИЧКЕ БРИГАДЕ РАСИНСКОГ КОРПУСА НАЧЕЛНИКУ ОКРУГА КРУШЕВАЧКОГ, ГДЕ МУ ЈЕ РЕКАО ДА СУ ЉОТИЋЕВЦИ, КРСТАРЕЋИ ПО СЕЛИМА НА ТЕРИТОРИЈИ 1. И 2. ТРСТЕНИЧКЕ БРИГАДЕ УДАРИЛИ СЕЉАЦИМА ДВА МИЛИОНА БАТИНА И ДА СУ СЕ ТИМЕ ХВАЛИЛИ

 оригинал писан машином (ћирилицом) у ВА, Недићева архива (даље: Нда), к. 24, рег. бр. 42/6-2.

НАЧЕЛНИКУ ОКРУГА КРУШЕВАЧКОГ
(за време недићевог режима)

КРУШЕВАЦ

Ваш срески начелник из среза Трстеничког, већ више пута тражи да буде приведен мени, зашто, није ми познато, и по чијем налогу тај састанак тражи.

После страховитих злочина, које су починили љотићевци у Округу Крушевачком, а нарочито у срезу Трстеничком, претставници тих мангупа и крвопија Српског народа, међу које спада и Ваш начелник среза Трстеничког, имају смелости и образа да траже додира са правим представницима Српског народа. Зашто? Дали покајање или нека нова подвала, у обичајена од тих издајника, који се до јуче хвалише, да ће они научити Српски народ, и са мотком и пушком натерати у љотићеве редове, та господа јавно се хвале да су успели да ударе 2.000.000 батина Српском напаћеном народу среза Трстеничког, и да су предали окупатору преко 150 Срба од којих је један већи део стрељан, поред неколико десетина које су поубијали приликом наиласка у села. Питамо се и питам Вас, јели то мисија Љотића и његових Крвопија, и да ли се са мотком и пушком улази у народ, који треба да се сачува и на прави пут изведе.

Та господа који ће у аналима Српске историје бити записана црним словима као највећи бранковићи, од Косова до данас, заборављају да постоји КРАЉ ПЕТАР II који је одредио свога представника у земљи у лицу армиског ђенерала Драже Михајловића, који је организовао Српску војску и Српски народ и који покрет данас није више Дражин, већ народни, изузев извесног малог дела народних изрода и издајника, који данас ремете мир и угрожавају опстанак Српског народа, под фирмом комунизма и љотићевизма. Обадве струје, и ако под различитим именима, безумници боре се за власт, и једни и други, до данас већ више пута мењали су своје фирме, да би заварали Српски народ, али у свим тим подвалама нису успели. Увидео је Српски народ шта му желе комунисти, и шта му спремају љотићевци, виде да и једна и друга страна гурају их у крв и пропаст, виде да у љотићевим редовима више од пола има комуниста, виде да су љотићеви издајници пре извесног времена ослободили 5 ухваћених комуниста од Југословенске војске у Отаџбини, које један спроводних спроводио кроз Медвеђу, да су их поздравили и одмах обукли у своју униформу и увели у своје редове.

Данас и нај несвеснији виде ко се бори у редовима комунистичким и шта им је циљ, сви ми знамо да је тај олош који данас налази у њиховим редовима, био од вајкада противу Српског имена и народа и да је у редове комунистичке ступио само зато да би избегли заслужену казну и да би био у могућности да и даље уништавају све што је Српско. Када смо тога свега свесни, ко се налази у комунистичким редовима, онда треба да знамо шта треба да радимо. Али нажалост ми смо нашли разумевања и помоћи само у селу, а у вароши само у изузетно малом броју те се тиме доказује и понавља историја да је ову земљу створио СЕЉАК, да се за ову земљу борио у току прошлих ратова, да се и данас бори само СЕЉАК, и да ће је једино само он и ослободити. Тај СЕЉАК кога Ви заједно са љотићевцима нештедимице прогоните, пљачкате, убијате а што неубијате, предајете окупатору да убија.

Погледајмо добро, погледајмо биланс двеипогодине рада Југословенске војске у отаџбини, па ћемо видети, да је та организација на челу са Дражом Михајловићем, успела да организује Српски народ и упутити путем којим су ишли и наши прадедови, дедови и очеви, путем који је заливао морем крви, путем истине, и правде, путем којим ћемо ићи све дотле док не издвојштимо не само слободу, већ и боље уређење, поштење и правду у будућој великој Југославији, у чије темеље наши прадедови, дедови и очеви изидаше брда својих костију, о чије се тврде темеље прво разби глава Хитлеровске аждаје, који данас наши моћни пријатељи и савезници довршавају. И биланс рада комуниста, који упропастише Српски народ и који га желе и данас да баце у крв и огањ.

Биланс рада Љотића и Недића није вредно помињати, јер и он је уперен противу Српскога народа, поред тога били су главни сарадници комунистички, јер и раније, а и сада у својим редовима крију и штите највећи део комуниста, и ако се пред народом престављају да се боре противу комуниста. Народ је свестан и види све шта се ради, и да од приче нема ништа. НАРОД ТРАЖИ ДЕЛА.

Из ово неколико на брзину руку написаних стварних чињеница видите да није могуће претставницима Југословенске војске примити ма какву сарадњу са оним људима који цео народ Српски сматра издајицама, који су непоправљиви, а то су се уверили и последњих дана, док смо ми дано ноћно јуришали и гинули да би се растеретили и уништили комунистичку банду од 2.000 људи, која је успела да се пробије од Босне до Јастребца, у намери да почну нову акцију у центру Србије, што би српски народ бацио још у већу беду, крв и несрећу, дотле су господа љотићевци, видећи да нас нема на терену, у место да и они гањају комунисте, УПАДАЛИ НА ТЕРЕНЕ У СЕЛА И ВАРОШИ ХВАТАЛИ И УБИЈАЛИ НАШЕ СИМПАТИЗЕРЕ. (све увећао АД). Можели се са таквим издајницима и Српским изродима сарађивати, или их треба на сваком кораку нај немилосрдније уништавати као комунисте.

Познато ми је да сте Ви били нека чињеница код издајника Олћана те према томе и Вас уврштавамо у исти ред, као и све остале, који се у том друштву налазе, али смо приправни да сваком брату Србину, залуталом или заведеном опростимо досадашње грехове, ако својим будућим радом даде доказа да мисли и ради на чувању и спасавау Српског народа.

Ви, ако сте прави Србин, ако желите својој земљи народу добра, са положаја на коме сте можете доста помоћи и спасти народ, а тиме и Вас опрати од одговорности и сумње под којим се налазите због друштва и евентуалног рада у вези са тим издајничким друштвом.

Као први доказ Ваше добре воље тражим од Вас и то:

1. Да се сви затвореници, који се налазе у Крушевцу притворени код наших и немачких власти као симпатизери и помагачи Југословенске војске у отаџбини одмах пусте. (Извесна имена притвореника достављам Вам).

2. По могућству Љотићевце из округа Крушевачког удаљите. У колико то због окупатора није могуће, забраните им сваки излазак ван вароши Крушевца.

У противном свугде и на сваком месту нападаћемо их.
После овога бићу приправан да се са Вашим представницима разговарам али и то само ако сте спремни да признате и да идете оним путем који нас води наш љубљени КРАЉ ПЕТАР КАРАЂОРЂЕВИЋ под вођством ђенерала Драже Михаиловића, јер је то једини пут који способан да изведе и сачува Српски народ од даље пропасти.
ЖИВЕО КРАЉ ПЕТАР II
ЖИВЕО ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ!
ЖИВЕЛА СЛОБОДНА ПОШТЕНА, ПРАВЕДНА И ВЕЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА!

3 децембар 1943 г.
Слободне Српске Планине

командант
Ник. Ч. Гордић, с.р.
М.П
(команда југословенске војске у отаџбини Горски штаб бр.29-а)
Да је препис веран овом оригиналу, који се налази код Окружног начелника Округа крушевачког – тврди:

По наређењу окружни начелник
Секретар.
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=16478

дакле имамо равногорски извор за љотићевце и имамо равногорски извор са равногорце,којем веровати ? :)

U ratu ima svačega i bilo je svega i svačega na sve tri strane. U četnicima je bilo discipline a sa njom idu i batine : spavanje na zasedi i slični propusti. To da su četnici tukli narod to još nisam čuo niti sam čuo da je bilo krađa (širokih srazmera i po običaju kako su nam to komunisti pričali). Doduše ne želim da negiram da toga nije bilo.

Што се тиче дисциплине и професионалности, познато је да су се љотићевци били на првом месту. Локалне четничке банде су прљави, необријани, малтретирали српске сељаке, отимали им стада.

колега не бих да генерализујемо тако,не буди као данашњи равногорци ил недај Боже комунисти :)
Четници од преко Дрине,гледано са моје стране,су били честити борци,четници у Србији су такође били добри и честити борци за Српску ствар,али је међу њима било много много ,,равногораца,, који су чинили поменута злодела.
А било је много добрих официра и војника те не треба генерализовати.

Back