Dragiša Nedović Zaboravljeni tvorac narodne muzike

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Stani,stani Ibar vodo,Harmoniko moja.tekla reka Lepenica,Jesen prodje jase neozeni.Ima jos,ne mogu se momentalno setiti.I ta njegova verzija U lijepom staro gradu Visegradu.Mada sam dugo pevao Himzinu verziju,pa ponekad malo brkam redosled strofa..Harod vise zna za Himzinu verziju,jer su je pevali mnogi poznati pevaci,kao Nedzad Salkovic,Marinko Rokvic.Za Dragisinu,malo ko zna.
Meni je tekla reka Lepenica .. nekako .. baš ono .. u srce dira

Meni je tekla reka Lepenica .. nekako .. baš ono .. u srce dira
Jeste,ali kada malo poslusas sve njegove pesme,sve imaju nesto u sebi sto ih opisuje i zivot u to vreme.Nisam rodjen '50-ih,ali jesam pocetkom '60-ih,pa dosta razumem to sto je hteo kroz pesmu da kaze.meni nije samo to da ja odslusam pesmu i da vidim da li mi se svidi,ili ne.Nego da li ta pesma ima neku zivotnu radnju.Nekad kroz 3 strofe i refren,mozes shvatiti,neciji ceo zivot.

jedino mi je zao u zivotu,sto nisam mogao da se posvetim vise pozoristu.Volim bioskop i mnogo filmova sam odgledao,ali taj odnos glumaca i gledalaca,je neobjasnjiv.Toliko te ponese,da ti se cini,da sedis na bini sa njima.Ziveo sam u Zemunu u tinejdzerskim godinama i normalno drustvo je islo u bioskop,normalno i ja sa njima.jedino smo sa skolom isli u pozoriste.Bilo je raznih predstava,ali sam se jednom odusevio,kada smo otisli sa nastavnicom muzickog da gledamo balet'Labudovo jezero".Toliko me je bilo blam kada sam odlazio,da ti ne mogu opisati.medjutim,kada je pocela muzika,nesto me je nateralo da otvorim usi i da usmerim oci ka bini.Kada se zavrsilo,bilo mi je zao sto to nije trajalo jos.Kada sam pricao drugarima,kako sam se osecao usplahireno,smejali su mi se.medjutim,meni to nista nije znacilo.Stalno mi je zvucala u usima ta melodija,koja je bila divna.Posle sam odlazio na neke predstave pozorista,pa sam cak uspeo da ubedim i par drugara.Tu je moglo mnogo da se nauci o svemu.zato sam i napisao,sto nisam isao vise na te predstave.

Back