Dragan Veselinov: Srbija je bolesna država, obrenovićevska Srbija je bila zdrava, u vladi nema SRBIJANACA kao nekada, sada su u vladi polovina Bosanci

Od Jelena moš samo žgaravicu dobit. :mrgreen:
Više volim češke pive,poput staropramena ili Krušovice.
Ма све је то Јелен, односно Молсон, а сем тога како гдје, ја прије 10-ак година био у Теслићу пар дана, само се јелен пије.

Ма све је то Јелен, односно Молсон, а сем тога како гдје, ја прије 10-ак година био у Теслићу пар дана, само се јелен пије.
Ja bio na Manjači na zboru 31.8.ove godine,tuborg se tuče iz kartona.
Otišo sebi po tuborg,pita konobar kolko ćeš kartona. :hahaha:

Ja bio na Manjači na zboru 31.8.ove godine,tuborg se tuče iz kartona.
Otišo sebi po tuborg,pita konobar kolko ćeš kartona. :hahaha:
Па то ти кажем, за мене и брата по гајба за сад, а за клинца картон али 0,33.🤣

Ти као киша око Крагујевца, само ми реци ко је био већина у Београду прије тог добровољног исељења и шта је подразумијевала та опција да остану?
Muhadziri, muslimanski iseljenici koji idu za svojom verom. Turci su izgubili vlast od hriscana Srba koji su tek oko 1830 dobili pravo da zidaju crkve sa zvonicima. Islam nije vise bila drzavna vera,vec pravoslavno hriscanstvo. Opcija ostanka je bila pokrstavanje illi upis kao beli cigani. Ipak je to 19vek,seku se glave,nabijanje na kolac. Cele kula je primer sta su Turci radilli.

Muhadziri, muslimanski iseljenici koji idu za svojom verom. Turci su izgubili vlast od hriscana Srba koji su tek oko 1830 dobili pravo da zidaju crkve sa zvonicima. Islam nije vise bila drzavna vera,vec pravoslavno hriscanstvo. Opcija ostanka je bila pokrstavanje illi upis kao beli cigani. Ipak je to 19vek,seku se glave,nabijanje na kolac. Cele kula je primer sta su Turci radilli.
Слажем се, само указујем на то како се мијења структура становништва, прије тог периода у Београду су живјели углавном Муслимани, вјероватно је и Јевреја било више него Срба у њему који су били на нивоу статистичке грешке, тако да актуелно прозивање на старе Београђане и дођоше је мало бесмислено кад рецимо Бакирови коријени из Београда сежу много даље у прошлост него ли иједног који сад тамо живи.😉

Ti bi možda ono “slaba Srbija, jaka Jugoslavija”?

Izvini, da li si ti ono beše ovde pisala da ti je baba Bugarka? Ne bih rekao da je u pitanju samo jedna baba. Sorry.

P.S. I ti i ja odlično znamo koji su motivi nekog ko tvrdi da je bilo ko kome je bilo koji srpski dijalekt maternji “morao da uči srpski u internatu”. Bez uvrede, ali da li znaš kako u Bugarskoj nazivaju one koji govore dijalektom koji se tamo naziva ‘u-govorom’? Može se i ovde pročitati, ljudi ladno koriste izraz, može im se…

Jaoj:lol:...
Kakva Bugarka, pobogu, ja sam po ocu cista Cincarka iz Ohrida, sa grckim imenima u familiji, a ta nana jeste ucila srpski u internatu jer je isla u bugarsku skolu tokom rata, oni koji su isli u skolu - isli su u bugarsku skolu dok je kasnije izucila za profesorku jezika, sto je zena i radila do penzije, predavala je jezik kojim ti i ja sada govorimo.
U sebi nosim oba gena i savrseno sam okej sa tim.
Ali da, moja porodica je razumna pa su se zabavljali, udavali i zenili po volji a ne po srpstvu. Nismo se odricali dece koja bi zavolela tudji soj, nismo divljaci.

Svasta.

Jaoj:lol:...
Kakva Bugarka, pobogu, ja sam po ocu cista Cincarka iz Ohrida, sa grckim imenima u familiji, a ta nana jeste ucila srpski u internatu jer je isla u bugarsku skolu tokom rata, oni koji su isli u skolu - isli su u bugarsku skolu dok je kasnije izucila za profesorku jezika, sto je zena i radila do penzije, predavala je jezik kojim ti i ja sada govorimo.
U sebi nosim oba gena i savrseno sam okej sa tim.
Ali da, moja porodica je razumna pa su se zabavljali, udavali i zenili po volji a ne po srpstvu. Nismo se odricali dece koja bi zavolela tudji soj, nismo divljaci.

Svasta.
Nisam mislio na to, nego mi je malo čudno da se ljudi tako bore za regionalizam i autonomije u Srbiji u kojoj bar 7-8 jezika ima status službenog.

Da li recimo Bugarska i Rumunija uopšte priznaju postojanje bilo kakve manjine, i ukoliko priznaju, od kada?

Inače ovo oko bake je jasno, bez objašnjenja da joj je maternji jezik meglenoromanski je bilo malo čudno.

Шта је било са Муслиманима који су дотад живјели у Србији, колико је процентуално Срба живјело у Београду, а колико муслимана прије тих дешавања, а колико је то у процентимаа послије, јесу ли се и ти муслимани утопили у српску нацију?
Tvoje.
Zalus za protjeranim Svabama koji bi tebe protjerali da bjehu pobjednici u drugom svjetskom ratu.Ali zamalo!
Oni su vekovima bili deo sistema Osmanskog carstva ucestvovali u vojsci dahija ,neprijatelji. Nisu ubiijani posle rata vec se iseliili u Tursku,,Beogradska suma, i u Bosnu jos pod Turcima. Imali su i opciju da ostanu..
Kad smo već kod Turaka: opis Velikog bečkog rata, viđenog očima visokog turskog funkcionera, prevod sa osmanoturskog:
45BA3365-40B5-431F-8E7B-47ACA13C1AA8.jpeg

8F7FAD15-06E6-4E6E-A7C5-742000C2959E.jpeg

2B50F179-871E-4E45-9BB5-68594D4FA826.jpeg

AD22F7AA-7D40-4121-BCE6-7A5E82C5C676.jpeg

@Enigma @Bosonosorg @aleksije radicevic

Poslednja izmena:
Kad smo već kod Turaka: opis Velikog bečkog rata, viđenog očima visokog turskog funkcionera, prevod sa osmanoturskog:
Pogledajte prilog 1796986
Pogledajte prilog 1796985
Pogledajte prilog 1796987

Pogledajte prilog 1796988

@Enigma @Bosonosorg @aleksije radicevic
Смутна и тешка времена су то била за Србе, али то не мијења данашњи интерес Срба, који се најбоље огледа у 20-ом вијеку и почетку 21-ог, а затим и у актуелној реторици по којој су неким Србима од других Срба бољи и битнији комшије друге народности, те неки Нијемци и Енглези, те Руси и Кинези. Тако да је примарни српски интерес даљња и детаљна фрагментација српског корпуса на што ситније фрагменте камо би били лакше и безболније асимилирани.😉

Под аутократијом Обреновића, ако ниси хтео да будеш Србин у Србији, није нико ништа морао да ти каже, могао си само аутоматски да спакујеш кофере и одеш.
A pod diktaturom Cetinjanina Aleksandra Karađorđevića koji je pričao ijekavicom i koji je bukvalno ukinuo Srbiju, morao si da budeš Jugosloven pošto je on tako propisao, a ako bi te neko prijavio da previše "srbuješ" po kafanama, iza ćoška su mogli da te sačekaju žandari i da ti odvale bubrege.

Osnovni problem danasnje Srbije je uspeh Milosevicevog unutrasnjeg puca koji je potom slomio Stambolica.
Stambolic je imao ideju da svako jaca svoj atar, svoj feud unutar Jugoslavije kojoj su klecala kolena. Slicnu ideju je sproveo u delo Kocan u Sloveniji i onaj Hrvat, zaboravih mu sada ime...valjda je bio zaduzen za prosvetu, zaboravih.
Tako je, bravo. Mi SRBIJANCI treba da gledamo samo do našeg plota i da nas ne zanima šta se dešava preko plota.

Он је стари југословенски кретен и србофоб, накарадног погледа на свет. Србинјанци не посстоје. Постоје само Срби. И овде и тамо и свуда.
Ako postoje svi ostali postoje i Srbijanci, ljudi iz Srema, Banata, Bačke, Mačve, Šumadije, juga Srbije (koji ne volim) i sa Kosova

"Srpski kneže primi naske u redove Srbijanske"

Nažalost, i ovaj je trovač službe. Po direktivi nastoji stvoriti još jedan dubok rez u srpskom narodu, još jednu žestoku podelu, kako bi Služba mogla i dalje manipulisati raspolućenim i mržnjom sluđenim srpskim narodom.
Kakvu li jebenu podelu stvaraju oni. Svi bosanci su za Vučića. Podelu je stvorio on, podela postoji, podele će biti, na podeli insistiram

Sorry ali koga li vi branite?

Svi bosanci su za Vučića.
Kada Oskar pravi kontramiting, pozicija i opozicija iz manjeg bh entiteta u istim autobusima dolazi u Beograd i tada mogu da se posvađaju samo oko toga čiji će članovi bliže bini budu raspoređeni. Jedino Hercegovac Nebojša Vukanović je za studente i zato u manjem bh entitetu ima 5% podrške.

Protesti u Srbiji: Dodik i Trivićeva zajedno uz Vučića, Vukanović uz studente

https://impulsportal.net/vijesti/pr...ceva-zajedno-uz-vucica-vukanovic-uz-studente/

Bez veze. Sta pises,kao nije mogao niko da zivi osim Srba? Vidi sredina 19 veka,posle 5 vekova ropstva osloboddili se od Osmanllija.. Tek se redefinise srpska nacija,Ciincari,Jermeni,Grci,Sopi se utapaju ,ne u malom procentu. Inace nacija je proizvod 19 veka,,Italija ,Nemacka su bili rascepljene drzavice.
Obrenovici su uveli Srbiiju u Evropu,doveli zeleznicu,poceli industralizaciju ,okrenuti ka Austriiji.

Турци, Албанци, и сви који нису желели да буду Срби, одлазе, посебно након хатишерифа од 1830. и 1833, остали се утапају у српску нацију и постају Срби. Мање-више, Цинцари никада нису постали Срби, само су се камуфлирали. Сад имамо Тому Филу заменика Патријарха који је отцепио Охридску Архиепоскопију од СПЦ да би од ње направио њихову цинцарску Цркву.

A pod diktaturom Cetinjanina Aleksandra Karađorđevića koji je pričao ijekavicom i koji je bukvalno ukinuo Srbiju, morao si da budeš Jugosloven pošto je on tako propisao, a ako bi te neko prijavio da previše "srbuješ" po kafanama, iza ćoška su mogli da te sačekaju žandari i da ti odvale bubrege.

Не знам шта да кажем на Регента, можда је био под великим притиском страних сила да се Југославија очува, али и други владари пре њега су били под разним притисцима страних сила. Карађорђевићи су још од Карађорђа владали демократски, а посебно су се касније за време "Уставобранитеља" продали демократама јер је то био једини начин да доћу на власт. Обреновићи су са друге стране увек држали аутократију и личну власт у својим рукама. Негде је модерни пандан Обреновићима Лукашенко, који влада аутократски Белорусијом и омогућава им да живе нормално без криза и друштвених превирања.

Турци, Албанци, и сви који нису желели да буду Срби, одлазе, посебно након хатишерифа од 1830. и 1833
Odlazili su najviše zato jer su osmanski poredak smatrali svojim, a sa svoje strane Obrenovićevska Srbija je među SRBIJANSKIM muslimanima dozvoljavala šerijatsko pravo. Pa je tako, na primer, hodžama bilo dozvoljeno da po islamskom običaju u svojim molitvama prizivaju sultana, itd, itd. Upražnjavanje šerijatskog prava je muslimanima u 19. veku bilo neuporedivo važnije od "izjašnjavanja" po nacionalnom pitanju šta ti bezveze potenciraš.

Muslimani koji su ostali u Srbiji jedino su se bili pobunili što ih se nazivalo "Srbijancima muhamedanske vere." Tražili su, i udovoljeno im je, da ih se zvanično naziva "Srbijancima muslimanske vere," jer to "muhamedanske" nije po njihovim pravilima; odrednica SRBIJANAC im nije smetao uopšte, jer SRBIJANAC može da bude i musliman. Crkva Srbije je tek kasnije, kada su Karađorđevići uzupirali presto, počela da punom parom propoveda da je "Srbin jedino ako je pravoslavan," pošto takve štetne šovinističke ideje popovi nisu smeli da javno šire za vreme PROZAPADNIH Obrenovića. I uopšte popovi, što se tiče politike, nisu smeli da se čuju živi za vreme Obrenovića; samo bogosluženjem su popovi mogli da se bave, a ne da se bave politikom, pa je i zbog toga Obrenovićevska Srbija je bila zdrava.

Poslednja izmena:

Back