Draga Mašin

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Da li je zaslužila loš glas od većine srpskog naroda ?
Da li je bila umna žena na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme,
o čemu pišu pojedini istoričari ?
Obrazovana, bavila se humanitarnim radom i prevodilaštvom !

Izgleda da nosi jedini greh - nije bila iz plemićke porodice i nije mogla da rodi.
Ova dva nedostatka kod kraljice u srpskom narodu ne mogu da prođu .....

Šta vi lično mislite o nesrećnoj Dragi Mašin !?

Poslednja izmena:
Da li je zaslužila loš glas od većine srpskog naroda ?
Da li je bila umna žena na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme,
o čemu pišu pojedini istoričari ?
Obrazovana, bavila se humanitarnim radom i prevodilaštvom !

Izgleda da nosi jedini greh - nije bila iz plemićke porodice i nije mogla da rodi.
Ova dva nedostatka kod kraljice u srpskom narodu ne mogu da prođu .....

Šta vi lično mislite o nesrećnoj Dragi Mešin !?
Draga Mashin je bila iz jako bogate porodice, mislim da je jedini njen greh sto nije rodila dete, ali bi i to dete bilo na najmonstruozniji nacin
ubijeno kao i roditelji.

То је идеализована слика, и опет последица мешања дневне политике у историографију.

Дакле, врло романтизована, и самим тим нетачна слика, да је "једини њен грех што није родила дете".

Она се мешала у политику и управљање државом, лагала о трудноћи, смењивала официри који јој се не свиђају, итд...

Краљ Александар је био њоме опчињен, и претпоставио је њу свему другом, па и држави Србији, што је крајње неодговорно и незрело понашање.

То се може разумети, одрастао је као несретно дете, растрзан између разведених и посвађаних родитеља, без љубави, али се не може оправдати.

Зна се шта је одговорност једнога владара, и шта владару није допуштено, да меша приватно и државно.

Александар то није умео.

Зато је и страдао, и Драга заједно с њим.

Draga Mashin je bila iz jako bogate porodice, mislim da je jedini njen greh sto nije rodila dete, ali bi i to dete bilo na najmonstruozniji nacin
ubijeno kao i roditelji.

Ne bi se ništa desilo da nije bila nerotkinja.

Više joj to narod nije opraštao od činjenica da je bila iz građanske porodice,
da je bila raspuštenica, da je bila starija od Aleksandra....

Narod nije mogao da se miri sa tim da se kralju ne rodi naslednik !
Ostali razlozi su bitni, ali ipak sporedni.....

ubijeno kao i roditelji.

С друге стране, да је родила дете, све би остало било опроштено, и не би били убијени.

Основна дужност краља је да да наследнике.

lično je obožavam
žena kraljica
mada nije ni bio neki izazov
smuvati mutavog aleksandra
i postati kraljica onakve srbije
žena se ispišala ovom našem glupom narodu u usta
što narod i zaslužuje

Ako ne poznaješ stvari, mogao bi, bar, biti pristojan !
Milunka je potpuno u pravu....
A, ti, uzmi neku knjigu, pa se obrazuj malo !

I ti pokazuješ površnost i zajebanciju !
Na ozbiljnoj temi...
Пре него што ме пљунеш, мало промисли да ли је већ била оваква о тема о Обреновићима и о мајском преврату.
Док сам о томе овде водио озбиљне дискусије - ти си још био у пеленама. ;)

А за Милунку кажем да лупа глупости само тако, везе нема са животом. Где то пише да је монарх обавезан да роди наследника, иначе му следи смртна казна?!.

Poslednja izmena od moderatora:
Пре него што ме пљунеш, мало промисли да ли је већ била оваква о тема о Обреновићима и о мајском преврату.
Док сам о томе овде водио озбиљне дискусије - ти си још био у пеленама. ;)

А за Милунку кажем да лупа глупости само тако, везе нема са животом. Где то пише да је монарх обавезан да роди наследника, иначе му следи смртна казна?!..То само може неки ретард да каже.

Jeste bila.
Lično sam je postavio pre 2-3 godine,
ne sećam se sada....
A, to tebe ne abolira niti u ponašanju, niti u neznanju !
.......................................
I još nešto, da iskoristim dok ne odem....
Ako nemaš maramicu, obriši bale rukavom !

Наравно да је једна од главних одговорности монарха да обезбеди наследника.
Није тачно. Може га наследити нећак, братанац и томе слично. Нико нормалан не осуђује краљицу ако је јаловица (нероткиња), то само психички болесни људи могу оправдати њихово смакнуће.
Нити је то био разлог за њихово смакнуће већ сасвим друге ствари..

- - - - - - - - - -

Jeste bila.
Lično sam je postavio pre 2-3 godine,
ne sećam se sada....
A, to tebe ne abolira niti u ponašanju, niti u neznanju !
.......................................
I još nešto, da iskoristim dok ne odem....
Ako nemaš maramicu, obriši bale rukavom !
Твој проблем што се не сећаш, немој кривити друге за твој недостатак.
И заобиђи ме у лаганим троскоцима, ако је могуће.

Није тачно. Може га наследити нећак, братанац и томе слично. Нико нормалан не осуђује краљицу ако је јаловица (нероткиња), то само психички болесни људи могу оправдати њихово смакнуће.

Koje ?
Sem ovih koje sam naveo u postavci teme !
Ajde, "poštenja" ti, navedi mi, pa i ja nešto od tebe da "naučim" !

.
Управо је то било пресудно за њихово смакнуће.

Нити је ко осуђивао због тога што је нероткиња, већ што је лагала да је трудна, и због другог наведеног.

А, ти, изгледа, не познајеш ни основно значење речи.

Ја сам написала да обезбеди наследника, не нужно да га он роди.

- - - - - - - - - -

Твој проблем што се не сећаш, немој кривити друге за твој недостатак.
И заобиђи ме у лаганим троскоцима, ако је могуће.

Ti si, sinovac, jedan plićak, koji sanja da je dubokouman...
Ima o tome u dijagnozama !

Koje ?
Sem ovih koje sam naveo u postavci teme !
Ajde, "poštenja" ti, navedi mi, pa i ja nešto od tebe da "naučim" !
Не бацам бисере тако лако, а и већ је одавно постојала тема па тамо читај. У питању су чисто политички разлози и ништа више. Да желиш искрено да ти објашњавам - не би стављао то под наводнике, што значи да не желиш искрен одговор. Дволичан си, а са таквима не губим време, жао ми је.

- - - - - - - - - -

Ti si, sinovac, jedan plićak, koji sanja da je dubokouman...
Ima o tome u dijagnozama !
Добро паметни, ајде сада пали даље од мене...(да си паметан - не би подебљавао сва слова чиме показујеш лабилност у ставовима коју компензујеш неким сталним наглашивањем..ето ти чиста дијагноза па ти види)..

С друге стране, да је родила дете, све би остало било опроштено, и не би били убијени.

Основна дужност краља је да да наследнике.
Pre godinu, dve dopala mi je do ruku (a nisam imala nista pametnije da citam) knjiga Slobodana Jovanovica bas o tom "slucaju".
Ja njega volim da citam jer je pisao najlepsim i neponovljivim srpskim jezikom, same cinjenice i zaboravljam, ali je moj utisak
bio da bi njih dvoje nagrabusili s decom ili bez dece. To sto se ona meshala u drzavne poslove, to valjda bas i nije neuoobicajeno,
ni po svetu, a u Srbiji nikako.
Ne, doslo je bilo vreme Karadjordjevica i zadesila ih je krvava sudbina.

Не бацам бисере тако лако, а и већ је одавно постојала тема па тамо читај. У питању су чисто политички разлози и ништа више. Да желиш искрено да ти објашњавам - не би стављао то под наводнике, што значи да не желиш искрен одговор. Дволичан си, а са таквима не губим време, жао ми је.

- - - - - - - - - -

Добро паметни, ајде сада пали даље од мене...(да си паметан - не би подебљавао сва слова чиме показујеш лабилност у ставовима коју компензујеш неким сталним наглашивањем..ето ти чиста дијагноза па ти види)..

Podebljavam (a pokatkad i povećavam), ne iz razloga koje ti inspirativno navodiš,
već isključivo iz praktičnih....
Da bih sopstvene tekstove lakše nalazio u pretraživanjima, kod eventualnih odgovora u polemikama...
Eto, junošo, u tome je kvaka.

A, sad se, lepo izvini Milunki i meni !
A mi nikome nećemo pričati da si maturirao na temu "Uticaj mesečevih mena na pubertet komaraca"!:hahaha::hahaha:

Poslednja izmena:
Te dinastije su uvek i kroz celu istoriju istrebljivale na najstrashnije nacine, ali je ipak ovo sa ovim kraljevskim bracnim parom strashno i pogubno
jer u dvadesetom veku ( barem u Evropi) to odsecanje glava nije vise bilo aktuelno.
Ovako to opisuje poznata engleska knjizevnica koja je bila cest gost u predratnoj Jugoslaviji.

Poznata engleska spisateljica Rebeka Vest bila je zaljubljena u Jugoslaviju,

Beograd,Dubrovnik,Sarajevo.Posle njene smrti Njujork Tajms je objavio da je
imala ljubavnu aferu sa Jugoslavijom koja podseca na strastveni odnos Hemingveja
i Spanije.

"kao dete opsedala me je slika nagih,mrtvih ljudi kako leze na vlaznoj zemlji medju rastinjem.
Kasnije sam shvatila da je ceo jedan moderan svet sa balkona pao zajedno sa Aleksandrom
i Dragom. Vek koji je poceo zlocinom,verovatno ce se zlocinima i zavrsiti"
:njeno predvidjanje se ispunilo.

Zakljucivala je putujuci kroz Bosnu,Hrvatsku da je stvaranje Jugoslavije mozda
bila nuznost,ali joj nije dosudjena harmonija.

U Beogradu na Kalemegdanu, videla je u muzeju sablasan,zlokoban eksponat:
automobil u kome je kralj Aleksandar ubijen u Marseju. "Nije lako shvatiti
zasto su francuske vlasti dozvolile da taj automobil stigne ovamo. To je jedan
starinski automobil.Posle atentata kabina je bila nevesto restaurirana.
Bio je 7 godina star i ustvari je sluzio za prevoz malo vecih kriminalaca.
Francuski sofer je protestvovao protiv toga da kralja vozi u takvoj starudiji.
Ovaj automobil divno simboluzije nacin na koji su se zapadne sile odnosile prema
Balkanu".

Bilo kako bilo, Jugoslavija je krajem tridesetih godina opcinila ovu zenu.
Rekla je da je zamrsenost medju narodima tolika, da niko ne moze biti u pravu,
niti iko moze pogresiti, a buducnost svakako ne moze biti srecna.

Mnogo godina kasnije ,jedan od najboljih prevodilaca Vestove, sekspirolog Nikola Koljevic
izvrsio je samoubistvo.. Ispostavilo se da je Vestova u svojim zakljuccima o Jugoslaviji
pogodila gotovo sve, osim da je "tamo sreca moguca".

Danas nam ova sintagma Vestove o sreci deluje kao gruba sala obrazovane Engleskinje ,
zaljubljene u svet koji do kraja nije razumela, i koji takodje nema sposobnosti da
ikada shvati samoga sebe. I zato njegova istorija lici na niz posrtaja.

Back