Draga Mašin

хаха, знао сам!..чим нешто испадне другачије како ниси замишљао - е то је онда фалсификат, па како те није срамота?..постоји мноштво сведока њихових ранијих сусрета, постоје фотографије, итд.итд. А то за Хитлера: ајде постави па да видимо ко лаже. Велича њега као националног вођу, факат необорив.:D

Ма нема то везе са мном, многи озбиљни људи су показивали да је тај наводни говор фалсификат. А ја нисам никада ни спорио да су се сусретали, да су у неким стварима делили мишљења, итд.

Опет измишљаш. Само сам написао да је у време рата Свети Владика Николај подржавао Дражу, а не Љотића.

А што се тиче Хитлера, у том делу (Национализам Светог Саве), Свети Владика је констатовао Хитлерово настојање да створи немачку националну цркву, похвалио га је због тога, али га није величао и није му писао хвалоспеве. Иначе, то је било пре Другог светског рата, пре него што је Свети Владика сазнао за злочиначку природу Хитлеровог режима.

Типично: антисрпство и антирусизам под маском антикомунизма/антититоизма и антисовјетизма.

Ваља само пажљиво, али заиста пажљиво прочитати.

Само очекујем и да, као онај други, на другом пдф-у и теми, допише лаж о 10 хиљада силованих Српкиња од стране Црвеноармејаца...
да си мене лично оптужила за анти-русизам јер ми потичемо са грчке стране (по духовно-верској линији) па да ту има неки какав-такав основ, иако га суштински нема, али акакијевци су изузетно про-руски настројени јер су им поглавари (њихов Синод) у Русији, односно у руском делу Украјине.

острашћена си..

да си мене лично оптужила за анти-русизам јер ми потичемо са грчке стране (по духовно-верској линији) па да ту има неки какав-такав основ, иако га суштински нема, али акакијевци су изузетно про-руски настројени јер су им поглавари (њихов Синод) у Русији, односно у руском делу Украјине.

острашћена си..
Не, ја сам савршено научно хладна и рационална.

Ти си тај који пише "одока", онако како му се ћефне, по тренутном расположењу, или интересу.

Ма нема то везе са мном, многи озбиљни људи су показивали да је тај наводни говор фалсификат. А ја нисам никада ни спорио да су се сусретали, да су у неким стварима делили мишљења, итд.

Опет измишљаш. Само сам написао да је у време рата Свети Владика Николај подржавао Дражу, а не Љотића.

А што се тиче Хитлера, у том делу (Национализам Светог Саве), Свети Владика је констатовао Хитлерово настојање да створи немачку националну цркву, похвалио га је због тога, али га није величао и није му писао хвалоспеве. Иначе, то је било пре Другог светског рата, пре него што је Свети Владика сазнао за злочиначку природу Хитлеровог режима.
подржавао је све националисте, и једне и друге и треће је исповедао и причешћивао, а политички је на крају рата подржао Љотића што значи да је напустио равногорску политику.

па знало се и пре рата ко су национал-социјалисти у Немачкој..мени тај његов говор Хитлеру није споран јер је истина да је он подигао Немачку из пепела и ујединио народ, то јесте похвално.

- - - - - - - - - -

Не, ја сам савршено научно хладна и рационална.

Ти си тај који пише "одока", онако како му се ћефне, по тренутном расположењу, или интересу.
људи лепо изјаве да су за царску Русију а ти их оптужујеш за анти-русизам.како можеш тако?

само се уми мало хладном водом, глава ти је узаврела. питао бих те ја да си ти прелазио 1915.године Албанију као наша војска, какво би мишљење онда имао о Пашићу и Карађорђевићима...

Нисам ја, али јесте мој прадеда. После је био на солунском фронту. И Краља Петра је увек волео, говорио да је он прави, српски и народни Краљ. Александра није мрзео, али је сматрао да је његова Југолавија велика заблуда која је и њега самог коштала живота.

За Пашића не знам стварно шта је мислио, али ето шта је мислио о Карађорђевићима.

Знаш, мој прадеда је био српског кова, за нашу несрећу пре свега је кривио туђине (што и јесте истина), а никако није могао да криви наше владаре или наше људе, ко неки залудни Срби, данас. Иначе, није волео рат, ко што ниједан нормалан Србин не воли рат и не жели рат (ни ја га не волим, нити желим рат, и стварно ми је жао ако мислиш да ја желим или волим рат), али је сматрао и то да када ти је Отаџбина нападнута да треба да је браниш, а не да будеш издајник и кукавица.

А како је то брањена Отаџбина напуштањем исте, остављањем целог народа на цедилу 1915.године?

А ниси никад чуо за Церску и Колубарску битку? Иначе, није цео народ остављен, већ је велики број Срба пошао у повлачење...

Толико од мене за вечерас...

људи лепо изјаве да су за царску Русију а ти их оптужујеш за анти-русизам.како можеш тако?
Нити је довољно само нешто "изјављивати", нити се може, без сагледавања ширег контекста, и врло пажљиво, доћи до праве суштине нечијег става.

Da li je zaslužila loš glas od većine srpskog naroda ?
Da li je bila umna žena na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme,
o čemu pišu pojedini istoričari ?
Obrazovana, bavila se humanitarnim radom i prevodilaštvom !

Izgleda da nosi jedini greh - nije bila iz plemićke porodice i nije mogla da rodi.
Ova dva nedostatka kod kraljice u srpskom narodu ne mogu da prođu .....

Šta vi lično mislite o nesrećnoj Dragi Mašin !?

Direktno njen uslovno rečeno greh je bio taj što nemože da rodi. Nije to ni greh nego ona je od toga pravila cirkus stavlajući jastuke i "sad sam trudna sad nisam" a o svemu tome su pisale novine i smejale joj se, ne samo domaće već i inostrane novine. Ona je gledala na svaki način da ostane kraljica. Čak se svojevremeno pojavila i informacija da bi neko od njenih braća mogao da bude naslednih Srpske krune što je takodje izazivalo revolt medju ljudima.
Ono što je malo poznato je da je pre Miloša Obrenovića ponudjeno dedi (zaboravio sam kako se zvao) kraljice Drage da bude vodja drugog Srpskog ustanka ali je ovaj to odbio.
Njeni indirektni grehovi su bili ponašanje njene braće Nikole i Nikodija Lunjevica. Oni su se ponašali ko da su carevi, a bili su čini mi se poručnici ili pukovnici. Ponašanje njene braće je dodatno ulivalo mržnju vojske prema njoj i prema Aleksandru, koji je pred smrt imao plan da se Draga 6.juna otera u Francesebad, ali se to pročulo pa je dodatno ubrzalo namere zaverenika na Čelu sa Apisom i Antićem da ih liše života

Direktno njen uslovno rečeno greh je bio taj što nemože da rodi. Nije to ni greh nego ona je od toga pravila cirkus stavlajući jastuke i "sad sam trudna sad nisam" a o svemu tome su pisale novine i smejale joj se, ne samo domaće već i inostrane novine. Ona je gledala na svaki način da ostane kraljica. Čak se svojevremeno pojavila i informacija da bi neko od njenih braća mogao da bude naslednih Srpske krune što je takodje izazivalo revolt medju ljudima.
Ono što je malo poznato je da je pre Miloša Obrenovića ponudjeno dedi (zaboravio sam kako se zvao) kraljice Drage da bude vodja drugog Srpskog ustanka ali je ovaj to odbio.
Njeni indirektni grehovi su bili ponašanje njene braće Nikole i Nikodija Lunjevica. Oni su se ponašali ko da su carevi, a bili su čini mi se poručnici ili pukovnici. Ponašanje njene braće je dodatno ulivalo mržnju vojske prema njoj i prema Aleksandru, koji je pred smrt imao plan da se Draga 6.juna otera u Francesebad, ali se to pročulo pa je dodatno ubrzalo namere zaverenika na Čelu sa Apisom i Antićem da ih liše života

Braća su bili mladi oficiri - potporučnici !
Besni, pijandure, osioni, obilato se kurčeći što su "značajni" šuraci....
Naročito se u tom bezobrazluku isticao Nikodije...
Zato su bili pobijeni kao paščad.

Čak su "tipovali" kombinaciju da jedan od njih zasedne na presto !

Treba imati u vidu da je Aleksandar, nakon što se suočio sa bolnom istinom da obožavana Draga nije trudna, a nikad neće ni biti, počeo naglo emotivno da se hladi prema ženi.
Tom stanju kada muškarac prvi put pomiriše onu stvar, a posle nekog vremena počinje da uočava prave vrednosti i nedostatke idealizovanog partnera, mnogo je doprineo ruski lekar, kad je inspirisao Aleksanra da pogleda istini u lice...... !

Braća su bili mladi oficiri - potporučnici !
Besni, pijandure, osioni, obilato se kurčeći što su "značajni" šuraci....
Naročito se u tom bezobrazluku isticao Nikodije...
Zato su bili pobijeni kao paščad.

Čak su "tipovali" kombinaciju da jedan od njih zasedne na presto !

Nema to veze kakvi su bili,ali nisu zaslužili da ih neko ubije bez suda i presude na ulici kao pse.
Što se tiče Drage,ambiciozna žena kojoj je pošlo za rukom da postane srpska kraljica što su joj mnogi zavideli.

Ono što je interesantno da mnogi kažu da je Aleksandar Obrenović bio loš vladar,ali nikome nije padalo na pamet da ga ubije ili protera iz zemlje sve dok se nije oženio Dragom Mašin.

Nema to veze kakvi su bili,ali nisu zaslužili da ih neko ubije bez suda i presude na ulici kao pse.
Što se tiče Drage,ambiciozna žena kojoj je pošlo za rukom da postane srpska kraljica što su joj mnogi zavideli.

Ono što je interesantno da mnogi kažu da je Aleksandar Obrenović bio loš vladar,ali nikome nije padalo na pamet da ga ubije ili protera iz zemlje sve dok se nije oženio Dragom Mašin.

Veliki je broj vladara u svetskoj istoriji koji su bili nedorasli i nesposobni
da vode zemlju.
Ali, nisu pobijeni kao paščad !
Neki, bome, i jesu.....

Da li je zaslužila loš glas od većine srpskog naroda ?
Da li je bila umna žena na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme,
o čemu pišu pojedini istoričari ?
Obrazovana, bavila se humanitarnim radom i prevodilaštvom !

Izgleda da nosi jedini greh - nije bila iz plemićke porodice i nije mogla da rodi.
Ova dva nedostatka kod kraljice u srpskom narodu ne mogu da prođu .....

Šta vi lično mislite o nesrećnoj Dragi Mašin !?

Draga Masin je tipicna srpska zena. Navescu samo neke citate iz Wikipedia-e:

"Касније је установила да не може да рађа. Ову своју тајну је дуго брижљиво скривала, надајући се да ће се пронаћи лек за то. Једино је то рекла краљици Наталији Обреновић за време свог боравка у Бијарицу"
"Драга Машин је рекла Богдану Поповићу да ће због родитељске присиле да се уда за Светозара, али да ту нема љубави, већ само користи"
"Због тешког материјалног стања, Драга Машин је покушала да се уда за једног француског инжењера, али безуспешно."
"Краљица Драга се појавила у свечаној ампир хаљини и поздравила све присутне и добронамерне људе који су дошли и рекла је да се ради одржавања трудноће налази у краљевском летњиковцу у Смедереву, да мало једе, да се мало креће и да по цео дан чита и пише".
"Међутим, све снове о наследнику је распршио угледни руски лекар Сњегирев, кога је заједно са професором Губаревом, по наговору краљице Наталије, у Србију послао Николај Романов да потврди налазе доктора Колеа. Конзилијум лекара је дошао у мају 1901. у Смедерево и прегледао Драгу. Налаз је био да трудноће нема, нити је икада и било. Оваква вест је запрепастила Александра, који је од ађутанта затражио пиштољ да убије гинекологе, јер је веровао да су они прекинули трудноћу."

I tako dalje i tako blize. Sve u svemu, ona je bila jedan veliki manipulator i kukavica.

Draga Masin je tipicna srpska zena. Navescu samo neke citate iz Wikipedia-e:

"Касније је установила да не може да рађа. Ову своју тајну је дуго брижљиво скривала, надајући се да ће се пронаћи лек за то. Једино је то рекла краљици Наталији Обреновић за време свог боравка у Бијарицу"
"Драга Машин је рекла Богдану Поповићу да ће због родитељске присиле да се уда за Светозара, али да ту нема љубави, већ само користи"
"Због тешког материјалног стања, Драга Машин је покушала да се уда за једног француског инжењера, али безуспешно."
"Краљица Драга се појавила у свечаној ампир хаљини и поздравила све присутне и добронамерне људе који су дошли и рекла је да се ради одржавања трудноће налази у краљевском летњиковцу у Смедереву, да мало једе, да се мало креће и да по цео дан чита и пише".
"Међутим, све снове о наследнику је распршио угледни руски лекар Сњегирев, кога је заједно са професором Губаревом, по наговору краљице Наталије, у Србију послао Николај Романов да потврди налазе доктора Колеа. Конзилијум лекара је дошао у мају 1901. у Смедерево и прегледао Драгу. Налаз је био да трудноће нема, нити је икада и било. Оваква вест је запрепастила Александра, који је од ађутанта затражио пиштољ да убије гинекологе, јер је веровао да су они прекинули трудноћу."

I tako dalje i tako blize. Sve u svemu, ona je bila jedan veliki manipulator i kukavica.
Дакле, управо није "типична српска жена", јер "типична српска жена није манипулатор и кукавица.

Не вређај српске жене, које су кроз историју ем родиле, ем подизале, ем васпитавале своје мушкарце, потоње јунаке, а многе од њих, сем овога, што је такође херојски, и дословније биле јунакиње.

Poslednja izmena:
Тачно, с тим што Апис и Антић, како рекосмо, нису били на челу преврата.

Bili su.
Organizacioni ne, ali operativni jesu !
Lično su rukovodili grupom koja je izvršila egzekuciju kraljevskog para.
Једном од група.

Но, генерално, њихова улога је реално знатно мања него што се то касније представљало, како рекох, под утицајем различитих, такође наведених, фактора.

- - - - - - - - - -

П. С.
Апис је, уосталом, и рањен при уласку у Двор.

Као што Милунка написа, улога Аписа и Антића у Мајском преврату је дебело преувеличана ( Слободан Јовановић је у Влади Александра Обреновића као ''стожер'' младих официра-завереника види Антића, да би у Мојим савременицима за идејног вођу прогласио Аписа). Те спекулације су се поајвиле прво по чланцима бивших црнорукаша између два рата, да би тај мит након ДСВ-а запечатио Аписов сестрић Милан Живановић.

Међутим, по аустро-угарским , руским, британским обавештајним подацима није тако: Аписово име се чак не појављује на првобитном , ширем,списку од двадесетак имена, чије је удаљење из војске британска влада поставила као предуслов за обнављање дипломатских односа. По извештају Владимира Пржечјака , шефа Охране за Балкан, вође завере су били ђенерал Јован Атанацковић, пуковник Александар Машин, потпуковник Петар Мишић, мајор Лука Лазаревић, а од цивила -Ђорђе Генчић (официрско језгро завере су чинили и потпуковници Леонидас Соларевић, Дамјан Поповић, Ђока Михаиловић и Стеван Илић)

У рапорту од 7. јануара 1910. ђенерал Божа Јанковић ( после преврата је пензионисан у чину пуковника, да би 1912. био реактивиран) сведочи како је убијен министар војни Милован Павловић, иначе његов таст. Као непосреде организаторе наводи Машина и Мишића да би навео и следеће:
Мој таст, као и ђенерал Цинцар-Марковић и Лазар Петровић убијени су по личном наређењу Александра Машина. То наређење Машин је издао комадантима појединих одељења у присуству свога ''начелника штаба'' капетана Ђорђа Остојића ( будућег маршала двора), мајора Миливоја Анђелковића ( Кајафе, потоњег комаданта Краљеве гарде) , поручника Александра Грујића ( сина ђенерала Саве Грујића, радикалског првака и у више наврата председника владе) и осталих ''комаданата одељења'', а у згради-касарни VII пешдијског пука Краља Александра, у канцеларији комаданта пука

По свему судећи израда плана је била поверена пуковнику Машину, који је најбоље био упознат са распоредом просторија у двору.
Саму акцију је требао да води предводи потпуковник Поповић, али да се не би изазвала непотребна сумња ( јер је чаршија брујала о некаквој официрској завери), ''Велики Дача'' је остао у Пироту.
Команду над акцијом је преузео пуковник Машин.
Апис, као и Антић, припадали су само једној од три групе официра које су имале задатак да упадну у двор ( једна се састала у Коларцу, друга у кафани Скупштина, а затим су се ове две групе око 01.30 часова придружиле трећој у Официрском дому)
Али поред официра-јуришника, у преврату су били ангажовани и батаљон VI пука под командом Петра Мишића, делови VII пука под командом Миливоја Анђелковића, ескадрон коњичког пука под командом поручника Александра Грујића, чета Краљеве гарде...

Sama po sebi ženidba sa Dragom je samo jedan od faktora koji su doprineli opštoj mržnji protiv Aleksandra, i to ne čak ni najbitniji. Mnogi građani i oficiri su jadikovali što je kralj izabrao dvanaest godina stariju ženu iz naroda, ali mnogi su i pozdravljali to što je nova kraljica žena iz naroda a ne neka uštogljena plemkinja uvezena iz ko zna kog kraja Evrope.

Mnogo ozbiljniji razlozi su bili demonstracije od 23. marta 1903. koje je Aleksandrova policija krvavo ugušila, ubivši 4 od građana koji su se okupili da traže promenu i poštovanje Ustava;Blagoveštenski državni udar (25. mart 1903.) tokom koga je Aleksandar na 45 minuta suspendovao svoj sopstveni Ustav, da bi raspustio Senat, Skupštinu, Državni Savet i sudove i prekomponovao ih po svojoj želji; Kraljevi planovi da potpuno osakati izborni postupak u zemlji i uvede vrstu "glasanja" kojim bi njegova vlada mogla još lakše da manipuliše. Navodno, hteo je i da skreše budžet vojske, koju je inače prezirao i plašio se.

Ovo sve, naravno, pospešeno starim nezadovoljstvom izazvanim nesposobnošću i sebičnošću prethodnih 10 godina Aleksandrove vladavine.

Једном од група.

Но, генерално, њихова улога је реално знатно мања него што се то касније представљало, како рекох, под утицајем различитих, такође наведених, фактора.

- - - - - - - - - -

П. С.
Апис је, уосталом, и рањен при уласку у Двор.

Ranjen, da.
Pa, upravo se u tome slažemo.
A zna se da je u organizaciji bilo čak ex ministara !

Као што Милунка написа, улога Аписа и Антића у Мајском преврату је дебело преувеличана ( Слободан Јовановић је у Влади Александра Обреновића као ''стожер'' младих официра-завереника види Антића, да би у Мојим савременицима за идејног вођу прогласио Аписа). Те спекулације су се поајвиле прво по чланцима бивших црнорукаша између два рата, да би тај мит након ДСВ-а запечатио Аписов сестрић Милан Живановић.

Међутим, по аустро-угарским , руским, британским обавештајним подацима није тако: Аписово име се чак не појављује на првобитном , ширем,списку од двадесетак имена, чије је удаљење из војске британска влада поставила као предуслов за обнављање дипломатских односа. По извештају Владимира Пржечјака , шефа Охране за Балкан, вође завере су били ђенерал Јован Атанацковић, пуковник Александар Машин, потпуковник Петар Мишић, мајор Лука Лазаревић, а од цивила -Ђорђе Генчић (официрско језгро завере су чинили и потпуковници Леонидас Соларевић, Дамјан Поповић, Ђока Михаиловић и Стеван Илић)

У рапорту од 7. јануара 1910. ђенерал Божа Јанковић ( после преврата је пензионисан у чину пуковника, да би 1912. био реактивиран) сведочи како је убијен министар војни Милован Павловић, иначе његов таст. Као непосреде организаторе наводи Машина и Мишића да би навео и следеће:

По свему судећи израда плана је била поверена пуковнику Машину, који је најбоље био упознат са распоредом просторија у двору.
Саму акцију је требао да води предводи потпуковник Поповић, али да се не би изазвала непотребна сумња ( јер је чаршија брујала о некаквој официрској завери), ''Велики Дача'' је остао у Пироту.
Команду над акцијом је преузео пуковник Машин.
Апис, као и Антић, припадали су само једној од три групе официра које су имале задатак да упадну у двор ( једна се састала у Коларцу, друга у кафани Скупштина, а затим су се ове две групе око 01.30 часова придружиле трећој у Официрском дому)
Али поред официра-јуришника, у преврату су били ангажовани и батаљон VI пука под командом Петра Мишића, делови VII пука под командом Миливоја Анђелковића, ескадрон коњичког пука под командом поручника Александра Грујића, чета Краљеве гарде...

Тачно. Као што је и прича о ,,свемоћи" Црне Руке у време владавине Карађорђевића такође преувеличавање и мит.

Али, ја сам за изношење тих историјских чињеница од форумаша Сергиана добио етикете да сам ,,национал-бољшевик", да браним злочинце, да ,,призивам рат", сличне небулозе.

Очигледно да људи попут Сергиана, кад остану без аргумената и одговора, лупају етикете, подмећу, измишљају, скрећу са теме, итд. Ето, није само мене него и Милунку и Плаштуна, у недостатку аргумената, етикетирао и оптуживао за све и свашта.

Да додам да је у преврату учествовао и Петар Живковић( он је отворио капију) будућу генерал и председник владе, човек од поверења краља Александра Карађорђевића и белорукац.

Тачно. Као што је и прича о ,,свемоћи" Црне Руке у време владавине Карађорђевића такође преувеличавање и мит.

Али, ја сам за изношење тих историјских чињеница од форумаша Сергиана добио етикете да сам ,,национал-бољшевик", да браним злочинце, да ,,призивам рат", сличне небулозе.

Очигледно да људи попут Сергиана, кад остану без аргумената и одговора, лупају етикете, подмећу, измишљају, скрећу са теме, итд. Ето, није само мене него и Милунку и Плаштуна, у недостатку аргумената, етикетирао и оптуживао за све и свашта.
Немој да си тужибаба. И треба да се бринеш.
За годину ипо дана долази коначна слобода Србству па ће свако одговарати за исказану (и написану) реч.
Ено ти књига/документ од мајора Добривоја Р.Лазаревића, назив књиге је "Црна рука" па читај какав су утицај имали у тадашњој држави.
На крају књиге је списак од 57 завереника у мајском преврату где је Апис на 3.месту, а у списку од 55 чланова Црне руке он је на 8.месту (пре њега су Пашић, Протић, Путник, Стојановић, итд.).

И зар ти није довољан аргумент да је та јеврејско-британска подгузна мува - Апис тада био рањен, што значи да је био актер тог стравичног злочина. А ти таквог злочинца оправдаваш и величаш, па имаш ли ти иоле части и морала?

Poslednja izmena:

Back