Dr Tiodorović: Vakcina protiv korone verovatno svake godine, četvrta doza na proleće

bane

Primećen član
Poruka
974
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=698280

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je verovatno da će se četvrta doza vakcine protiv korona virusa davati na proleće i ocenio da je sve izvesnije da će se vakcinacija obavljati svake godine.

Tiodorović je za današnji "Blic" apelovao da se slave obeleže u krugu porodice i ocenio da bi bilo kakve proslave na trgovima, sa masom mladih ljudi, imale loš efekat jer, kako je rekao, kovid propusnice na otvorenom u tolikoj masi teško da bi iko kontrolisao.

Pad brojki koji beležimo je prirodni tok koji svakako ide ciklično, imate povećanje brojki, pa smanjenje. Što se tiče kovid propusnica, kada se pogledaju podaci za vakcinaciju vidi se neki efekat, ali sada je potrebno nastaviti u tom smeru samo sa još većim obuhvatom i naravno, nema opuštanja. Što se tiče četvrte doze verovatno će doći na proleće – rekao je epidemiolog za "Blic".

On smatra da je sada pravo vreme da se poveća obuhvat vakcinacije i Nova godina i Božić dočekaju mirno.

S obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, poštovanje mera nam je neophodno, ali i to da se okrenemo vakcinaciji kako bismo dobili željeni obuhvat od 80 odsto – naveo je dr Tiodorović i dodao da je moguće da će se u Srbiji nastaviti smanjivanje broja novozaraženih, ali je istakao da od ponašanja građana zavisi da li će do toga doći.

ČETVRTA DOZA

Da ćemo se protiv infekcije Kovida-19 vakcinisati svake godine, to je u ovom trenutku najverovatnija opcija. Prema rečima lekara, to bi se obavljalo čak i dva puta godišnje, u zavisnosti od vrste i proizvođača vakcina. Kada će doći četvrta doza za one koji su primili dve plus buster, proleće je najverovatnije datum.

Verovatno da ćemo na proleće primati četvrtu dozu. Delta plus počinje po Evropi da daje efekte u negativnom smislu, povećava se broj zaraženih, te imamo primere da su zemlje koje su bile relativno mirne, kao što je Holandija, Danska, da sada imaju povećanje. Nemci su takođe u problemu -– kazao je epidemiolog za "Blic".
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top