dr.Jovan I. Deretić - Srbija pre Rimske imperije

Помињање богиње Сербоне у записима на стећцима из околине Тузле:

serbonabosniasa7.jpg

na kom je ovo jeziku?

jer ako je na vincanskom ili eturskom...uostalom na bilo kom starom jeziku... cita se s desna na levo a ne s leva na desno.

Да ли ти тачно знаш кад је постао тај грб а кад су постали Срби, конкретно?

vujadine, što se tiče ovog prvog, pričali smo pre više od godinu dana vrlo mnogo i razvlačili, ne vidim razlog da ponovo pokrenemo.

Što se tiče prvog, teško je reći. Srbi su kao nacija u modernom smislu posta(ja)li u 18. veku, a svoje prve prave drzave stvarali u 7. veku, a u primitivnoj plemenskoj zajednici je zivelo pleme prethodno...ako tako govorimo, onda razgovaramo ustvari o poreklu njihovog imena...

Па разлог би био тај што нисмо ништа установили. А што се Срба тиче. Да ли исти појам за Келте, Илире, Турке, Јевреје и било који други појам који се употребљавао да опише својство једне групе или једне земље важи исто и за Србе?

То што се ведска и ведантска традиција у главном изгубила код Словена а готово потпуно сачувала и до данас код многих индијских племена, долази отуда што су Словени примањем хришћанства скоро сасвим изменили свој дотадањи живот и обичаје, а код Инда, који ни сами не мисле да су Веде њихов производ већ да су их добили од богова посредством мудраца који су били ''мантрадрашћа''— пророци —Хришћанство ни до сада није допрло а принципи Римског права ни до данас нису разбили систем традиционалних и освештаних имовинских и социјалних односа.
Кад се, дакле, Словенство непристрасно посматра са научно филолошког гледишта и када се детаљно испитају његов прехришћански живот и древни обичаји у колико су се одржали, онда и његова и општа историја добијају други изглед.
Историја Словена престаје да буде историја народа или расе која се има сматрати као удаљена од културе за читаве векове и просторе. На против, као Историја Народа који је дао Реч. Веде, и Веданту, она постаје Општа Историја, Историја носиоца оне људске мисли која и данас, зрачећи, извире из безгранично простране и несравњиво чисте, бесмртне Словенске Душе, осветљујући остали део човечанства.

За нас је потпуно јасно да је Душанов закон дело раснога генија. Он није творевина ни Душана ни његовога времена. Њиме су и Душан и Сабор само потврдили стародневне српске јавно-правне и приватно-правне обичаје и наслеђене освештане односе.
А тај расни геније, оваплоћен у Душану, досеже у далеку прошлост јер се сва начела Душановог законодавства, и јавно-правна и приватно-правна, налазе у Ведама и у прастаром аријском Мануовом законику, који се помиње на доста векова пре Христа.
Ману је право словенско име, и, према познатом филолошком правилу мешања самогласника у словенском језику — дан, ден, солнце, сунце и т.д. име Ману се код нас задржао као Мане, које, према Кочићу, и данас носи половина кршне и поносне Лике.
Ману је Бог. Он је свајам бхува. Свајам од себе, по себи, свој, бхува — бива. Ману је, дакле, самородни, самосвојни Бог. Од њега произлазе шест других Мануа, са вишом душом и вишом вољом. Први од тих шест Мануа је Сварожић, опет наш, словенски Бог, (Ману књ. I чл. 61, 62) кога још у Х веку Титмар помиње код Словена, а за кога Нидерле погрешно мисли да је син Бога Сварога, ма да ни сам Сварог није Бог. Ману је, дакле, Бог Законодавац.
До сада је непознато да ли је аријско друштво и пре Мануа — ведско — било издвојено на сталеже и поред тога што се у ведској химни Пуруша — сукти помињу и брамани и кшатрије и васје и судре. Пуруша сукти спори се дубока, права ведска старост, али је у ведској књижевности несумњиво јасно да се ведско друштво делило по боји од које је један део био беле а други црне боје, варња — врана. по којој се и Бенарес звао Варањаси, град враних људи.
Код Мануа је друштво издељено на четири сталежа. На прво место постављен је брамански, свештенички сталеж као носилац мисли и науке, на другом месту су кшатрије, као војсковође и ратници по позиву, на трећем месту су васје и, најзад, на четвртом месту су судре. Судре се предвиђају али се не сматрају као саставни део друштва. Они су ван друштва и на њих се Мануова држава само ослања исто као и код Душана на чијем двору има правде за свакога изузев за властелинске отроке (чл. 72).

Sto ga svrstava u domen fikcije, daleko od ozbiljne nauke.

Jedno je da se iznese pretpostavka o mogucem poreklu i da se nadje nesto osim imena sto bi moglo da potkrepi tu pretpostavku.

Sve vreme se pitam da li vi ljudi stvarno verujete u sve to ili dodjete ovde da se zahebavate.

ja iskreno verujem u to da je istorija "pomucena" radi visih ciljeva.
i mislim da smo mi samo stradali u procesu, ja sam u ovoj prici neutralan jer ja trazim ISTINU o poreklu sveta i moje nacije pre svega. Ovo sto pise gospodin deretic ima neke logike mada mislim da on ponegde zaluta.

Dosada, za ovo kratko vreme na forumu, sam zakljucio da postoje 2 sukobljene strane u vezi istorije "antickih" srba
1. koja veruje u svaku rec koju neko od "alternativnih istoricara" ispusti
2. druga koja se storgo protivi alternativnoj istoriji

a sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je istina negde izmedju kao sto to i uvek biva.

evo naprimer vi nemozete da mi objasnite odakle oni toponimi koje sam gore naveo u nemackoj,africi i indiji

kao sto ni drbob nemoze da mi objasni zasto on povezuje ilire i gilgamesa sa srbima

znaci umesto da se prepirete medjusobno ,kao seljaci oko medje, treba da se otvori nova tema koja nece biti sastavljena od copu paste tekstova sa jedne strane i nazivanja pojedinih clanova idiotima sa druge vec konstruktivno resenje u pronalazanju nasih korena.

Poslednja izmena:
O bože...dokle više sa Deretićem?

Za one koji još ne znaju, evo drugog srpskog carstva 1325. godine pre nove ere vašeg miljenog Deretića:

serbomakeridovft1.png

Ovo je vec invazija.
Prvo je bio Nino Belov (predpostavljam da je to I srpsko carstvo) a sada ovaj Serb Makeridov...odakle li samo izvlaci ta imena ?

Inace, da je ovo bila jedna sveobuhvatna drzava, etablirano carstvo na svim ovim teritorijama bi se nalazio uniformni arheoloski materijal. Ova teritorija je ogromna, podseca na rimsku imperiju sem sto "mi" drzimo i Indiju. Dakle, prisustvo (naprimer) Rima na odredjenim teritorijama se vrlo lako uocava preko osobenih materjalnih ostataka. Rasprostiranje kultura se najlakse prati preko grncarije i novca(naravno, ako uocite kucu, javnu zgradu tim bolje).

-U Rimsko doba, na primer, bi ovakve posude mogli da nadjemo od Engleske do Sirije, od Nemacke do Egipta...
Early_samian_bowl1.jpg

-Da je ovo Carstvo kojim slucajem postojalo, na svim tim teritorijama bi trebao da vlada UNIFORMNI materijal sa blagim razlikama u lokalnoj proizvodnji. Kultura koja je osvajacka, agresivno namece svoju kulturu porobljenom stanovnistvu i stvara, kalupe pri proizvodnji.
Dakle, istu keramiku,novce,stil u arhitekturi sta god, bi trebali da nalazimo i u Spaniji i u Indiji.
To nije slucaj.

-Svuda bi vladao jedinstveni birokratski aparat. To nije slucaj.

-Kraljevski kult moci i kraljevska simbolika bi takodje bili uniformni u svom umetnickom izrazu. To nije slucaj.

-Religijski sistemi, arhitektura i ikonografija hramova, sakralnih objekata bi trebala biti uniformna. To nije slucaj.

1350 BC :

Keramika :

Egipat
egypt_ankh_final.jpg

Sirijsko Palestinska Oblast:
juglet_n.jpg

Spanija
Cuenco_de_Los_Millares.jpg

Indija
2007052502532202.jpg

Grcka
ss_image_6238.jpg

-Osobeni modeli, sa osobenim izrazom, sve je "lokalno", ako gledamo globalno sa aspetka carstva Serba Makejajanva kako god. Nigde siroko rasprostranjenog uniformnog materjala.

-Za religiju, hramove, sakralnu arhitekturu nema potrebe da postavljam slike jer je tu sve jasno. To vazi i za sakralnu ikonografiju kao i za kraljevski kult moci i kraljevsku simboliku.
Faraoni, keltske plemenske poglavice, kraljevi kasnog Harapana u dolini Inda, mocnici sirio palestinskih oblasti, danasnje Turske, Nemacke, grcki Polisi, Akadjani i ko sve ne...

I svi su oni ljubili dupe nekom Serbu Makarivanu i priznali njegovu vrhovnu vlast a opet njegovo prisustvo se nigde nije osetilo. Ni kroz materijal ni kroz pisane izvore !

Zavera, jeli ?

Poslednja izmena:
Srpski toponimi u Africi odnose se na Nubiju(gornju) koju su poseli Skiti u VIII-VI veku pre n.e. To je tzv. "grupa X" o kojoj su prvo pisali francuski arheolozi čudeći se pogrebnim običajima i nalazima koji su bili identični sa nalazima iz "skitske putanje" koja je vodila od Crnomorske oblasti preko Dakije,Trakije,Srbije,pa do Mediterana i najposle Afrike.Tu je i toponim vezan za Serbonidsko jezero (današnji Sarbakat bardoil)nedaleko od delte Nila,kao i toponimi vezani za gradine na humkama, kao npr. Bubastida.

Bubastida ?
Ja poznajem Bubastis...tamo se nalazi portal Sesonka I itd itd ali to je pre ovog perioda o kome mi govorimo.

Pazi, malo mi je to neodredjeno 8-6 vek....to je period ogromne turbulencije u Egiptu....

Skiti su tu mogli da se nadju samo ako su ih Persijanci unajmili kao placenike to je jedini nacin, i da tu dodju u VI vek.

U VIII nikako jer Skiti nisu mogli tek tako da se sjure(iz crnomorskih stepa) dolinom Nila do Sudana(Nubije)
A opet, kako su uspeli da stignu do doline Nila ?
Bliski istok je i tada bio vrlo turbulentna zona. Asirci, Persijanci, Medjani, Moavci, Amoricani....ne verujem da bi ih svi tek tako pustali da prodju bez frke....

ja iskreno verujem u to da je istorija "pomucena" radi visih ciljeva.
i mislim da smo mi samo stradali u procesu, ja sam u ovoj prici neutralan jer ja trazim ISTINU o poreklu sveta i moje nacije pre svega. Ovo sto pise gospodin deretic ima neke logike mada mislim da on ponegde zaluta.

Dosada, za ovo kratko vreme na forumu, sam zakljucio da postoje 2 sukobljene strane u vezi istorije "antickih" srba
1. koja veruje u svaku rec koju neko od "alternativnih istoricara" ispusti
2. druga koja se storgo protivi alternativnoj istoriji

a sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je istina negde izmedju kao sto to i uvek biva.

evo naprimer vi nemozete da mi objasnite odakle oni toponimi koje sam gore naveo u nemackoj,africi i indiji

kao sto ni drbob nemoze da mi objasni zasto on povezuje ilire i gilgamesa sa srbima

znaci umesto da se prepirete medjusobno ,kao seljaci oko medje, treba da se otvori nova tema koja nece biti sastavljena od copu paste tekstova sa jedne strane i nazivanja pojedinih clanova idiotima sa druge vec konstruktivno resenje u pronalazanju nasih korena.

Ja nisam zagovornik ni zvanične, ni alternativne istorije.

I ja verujem da su, ne samo Srbi, veċ svi na Balkanu lišeni istine o svojoj istoriji, ne zbog nekih masonskih ili ko zna kakvih ciljeva, veċ kroz čistu politiku manje-više uspešne asimilacije, gde su se prvenstveno ukrštali interesi Vizantuje i Rima, a kasnije i drugih.

Ono zbog čega se ja protivim autohtonističkim teorijama je njihova politička priroda. Dakle, autohtonisti nikada ne traže istinu, niti čak pretpostavljaju da možda greše, veċ isključivo pokušavaju da po sveku cenu dokažu da su oni prvi bili tu. To veċ skreċe s koloseka nauke i zalazi u domen ,,vere”.

Nije mi jasno na šta ciljaš sa tim toponimima i zašto ih toliko uzimaš za ozbiljno, ali neka ti bude.

Što se Poljske tiče, za mene je to normalna pojava. Tu je prisustvo srpskih toponima logično.

Indija, što se mene tiče, nije neko iznenađenje, jer u srpskoj mitovima postoje upečatljivi tragovi indijske mitologije.

Što se Afrike tiče, ko ċe ga znati. Jeste da su svi ljudi poreklom iz Afrike, ali ne verujem u toliki kontinuitet imena bilo kog naroda.

Ono što je ključno pitanje kada se radi o toponimima, jeste datum njihovog ulaska u upotrebu.

Ne može se ni suditi isključivo po sličnosti naziva. Sve to može, ali i ne mora da ima veze, ako se argumentacija svodi na >>vidi što ovo zvuči kao ,,Srbi”<<.

Dakle, da li smo mi Srbi, Serbi, Sarbi, Sorbi, Sorabi, Surbi, Sarabi ili, možda, Šerpasi?

Znam da je jedan od prinčeva čagatajskog kanata bio Sarban. Takođe, jedan od predaka avganistanskog paštunskog plemena Kasi se zvao Sarban. (Ne bih rekao da se radi o istom tipu, ali nisam siguran).

Takođe, sarban u indiji označava kamilovođu.

Ako hoċeš da eksperimentišeš sa metatezom, onda uzmi u obzir i Sabire, indijske starosedeoce.

Da li sad sve to ima veze sa Srbima ili ne? Kaži ti meni :-?

Bubastida ?
Ja poznajem Bubastis...tamo se nalazi portal Sesonka I itd itd ali to je pre ovog perioda o kome mi govorimo.

Pazi, malo mi je to neodredjeno 8-6 vek....to je period ogromne turbulencije u Egiptu....

Skiti su tu mogli da se nadju samo ako su ih Persijanci unajmili kao placenike to je jedini nacin, i da tu dodju u VI vek.

U VIII nikako jer Skiti nisu mogli tek tako da se sjure(iz crnomorskih stepa) dolinom Nila do Sudana(Nubije)
A opet, kako su uspeli da stignu do doline Nila ?
Bliski istok je i tada bio vrlo turbulentna zona. Asirci, Persijanci, Medjani, Moavci, Amoricani....ne verujem da bi ih svi tek tako pustali da prodju bez frke....

Bubastida?!

Ja mislim da je to staroslovenski naziv za stidnu vaš z:mrgreen:

Bubastida?!

Ja mislim da je to staroslovenski naziv za stidnu vaš z:mrgreen:

Zapravo nije staroslovenski vec Srbski. Prilikom jednog pohoda Srbskih careva u Egipat, medju Srbskom vojskom su se pojavile stidne vasi. Posto nisu mogli da nastave dalje dok bolest ne bese sanirana, Srbi izgradise veliki grad u Delti i nazvase ga Bubastida, po ovom nemilom dogadjaju.

:sanke:

Back