DOSTA JE VISE DEMOKRATE,ljudi umiru od GLADI aaalllooooooo... SRAMOTA!!!

Nisu ti ljudi umrli zato sto nema sta da se jede i sto za njih nije bilo hrane, nego zato sto su bili bolesni, stari, nepokretni i oslonjeni na mentalno obolelog coveka.

Ne znam dal' mi imamo socijalne sluzbe koje takve ljude vode u nekoj evidenciji i redovno obilaze i pomazu, ali pre bi se reklo da ne.
Nema to konkretno neke veze sa DS
nego sa sistemom koji je takav bio i pre njih
i verovatno ce biti i kad oni odu u zaborav.

:ok::ok::ok:

На жалост,
систем социјалне заштите је задња рупа на свирали од "Октобарске Револуције" ...
Патронажна служба, помоћ старим и изнемоглим је изредукована до максимума обзиром да и "Центри за социјални рад" потпадају под Уредбу о ограничењу масе за плате запослених ...
Обзиром да "Але и Вране" које шерпом и пиштаљком дограбише Власт
само о себи и свом џепу брину,
и да се труде да углаве
своје партијске војнике
на радна места типа

"лези 'лебу да те једем",

и

"Јој што волим овај режим,
плата иде,
а ја лежим ..."

Оваквих случајева ће бити све више ...
(о случајевима из унутрашњости се ништа не пише,
а има их бар 100 пута више)

"Случајева" је било, и биће их ...
А на ДС-у је одговорност - командна !!!

:ok::ok::ok:

На жалост,
систем социјалне заштите је задња рупа на свирали од "Октобарске Револуције" ...
Патронажна служба, помоћ старим и изнемоглим је изредукована до максимума обзиром да и "Центри за социјални рад" потпадају под Уредбу о ограничењу масе за плате запослених ...
Обзиром да "Але и Вране" које шерпом и пиштаљком дограбише Власт
само о себи и свом џепу брину,
и да се труде да углаве
своје партијске војнике
на радна места типа

"лези 'лебу да те једем",

и

"Јој што волим овај режим,
плата иде,
а ја лежим ..."

Оваквих случајева ће бити све више ...
(о случајевима из унутрашњости се ништа не пише,
а има их бар 100 пута више)

"Случајева" је било, и биће их ...
А на ДС-у је одговорност - командна !!!
Koliko znam odgovornost je pre svega na opstinama jer je CZSR u njihovim nadleznostima ,a nivo socijalne zastite se razlikuje od mesta do mesta , ali je svakako nezadovoljovajuci , a krivica je tu i drzave velika , mada ne jedina .
Takodje problem je i sa neprijavljivanjem brojnih slucajeva sto ide na dusu komsija , rodbine ili cak i samih potencijalnih korisnika ,jer je kod nas realno takav mentalitet da je sramota pricati o svojoj muci i nevolji i traziti pomoc te vrste pa se cesto dasei da i nadlezni organi saznaju za slucaj tek kada se neka tragedije desi .
Pogotovo je to problem u zabacenim sredinama i zabitima gde potencijalne zrtve ni ne kontaktiraju sa drugim ljudima jako dugo vremena , ili u najvecim gradovima gde su ljudi obicno mnogo vise otudjeni nego u nekim manjim sredinama gde sde svi poznaju .

ovo nema veze sa sadasnjom vlascu iako sam protiv nje,ljudi ostanu sami,ostare,jos ako nisu imali dece,znam za slucaj u beogradu za vreme jugoslavije a nije ni jedini kada su posle oko dve-tri nedelje od smrti policajci pronasli staricu mrtvu u stanu

Ma gde jedan takav slučaj...kol'ko ih je takvih skoro svakodnevno ali da se o svima piše , ne bi se štampale novine nego omanje knjige...:thumbdown:

Socijalnu službu u ovakvom sastavu raspustiti i formirati sasvim novu - druge nema.:ok:

koja more socijalna služba, ja to ne mogu da smislim!!! jednom prilikom sam otišla tamo, sad već više ne znam što.... ali toliko ljudi je čekalo na red da bi im ona na šalteru po hiljaditi put rekla da im fali neki tamo žnj papir i da moraju opet da dodju... A kad je jedan čovek rekao da mu pre 2 dana nije trebao taj žnj papir ova službenica se samo proderala 'promenio se zakon'..... ono je haos.... ljude bukvalno tretiraju kao životinje... nije ni čudo što ljudi umiru ako takvi treba da se brinu o njima

u drzavi je mnogo problema !!!
oni se mogu jednostavno resiti ako je drzava zainteresovana da ih resava !!! kako je neminovnost da ce u narednom periodu biti sve vise starih,iznemoglih i nazalost napustenih starih osoba / srbija je jedna od najstarijih zemalja/ cija je usamljenost posledica sto ili nemaju potomke ili se oni ne staraju o starima i cekaju da ovi skoncaju kako bi nasledili jadnike..
drzava treba da donese zakon na osnovu koga bi bilo moguce da drzava preuzme potpunu brigu oko ovakvih slucajeva--lekarska nega,ishrana,higijena....a nakon zavrsetka zivota takve osobe drzava bi preuzimala pokojnikovu imovinu i s njom raspolagala.... na osnovu ovog zakona bi svaka opstina mogla da napravi spisak ovakvih osoba u svojoj opstini....te bi opstina sa pravnikom i sudijom na terenu ponudila ovim kategorijama ljudi ugovor sa drzavom.... u slucaju da ovi ljudi imaju potencijalne naslednike,a oni se ne brinu o njima,isti bi bili pozvani da se izjasne u momentu potpisivanja ugovora,da li zele da preuzmu brigu za stare ili ne.ukoliko tad odbiju trebalo bi da potpisu sve dokumente kojima se odricu nasledstva,a ako pristanu da neguju stare,drzava preko svojih sluzbi treba da vrsi kontrolu......
a inace da se u drzavnom aparatu smanje i umanje posledice birokratije,predlazem da se u ugovoru oradu promeni zakonski i zakonski uredi da zaposleni u DRZAVNOJ UPRAVI POTPISUJE UGOVOR O RADU SVAKE KALENDARSKE GODINE. u svakoj kalendarskoj godini prepostavljeni bi ocenjivao rad svakog sluzbenika /u okviru ocene rada obavezno bi ulazile primedbe klijenata / na osnovu ocene rada produzavan bi ugovor ili ne.....na ovaj nacin bi za par godina neradnici i nesposobni u drzavnim sluzbama bili potpuno dovedeni u red !!

ovo nema veze sa sadasnjom vlascu iako sam protiv nje,ljudi ostanu sami,ostare,jos ako nisu imali dece,znam za slucaj u beogradu za vreme jugoslavije a nije ni jedini kada su posle oko dve-tri nedelje od smrti policajci pronasli staricu mrtvu u stanu

od cega su umrle, ne znam, ali u uvodnom postu pise

Sestre Siglida Janković (90) i Marija Mustafić (86), koje je poštar pronašao mrtve u stanu, umrle od gladi i iznemoglosti!

itekako ima sa sadasnom vlascu, sta ima veze sa njima ako ne osnovne socijalne funkcije.

sto tu sluzbu nisu digitalizovali, modernizovali i bogato opremili.

razumeju se u sedam puta vece kamate nego sto je u eu, a zza ovo nisu odgovorni. ma ajde

i da dodam jos nesto. rezim ce se pod hitno useliti u stan u knez danilovoj, centar grada je to!, nisam 100% siguran, ali jesam 99%. mocnici iz grada kao orlusine kruze i napadaju nemocne.
molim da se za sedam dana do mesec proveri sta je sa stanom. i ko god se useli - taj je kriv za njihovu smrt.

za smrt nesrecnih starica nije kriv niko drugi do DRZAVA..........!!!!!!!!!!!!!!!

Naime, socijalne sluzbe su morale da davno reaguju i da znaju u kakvom stanju zive dve nepokretne starice o kojima :"brine" dusevni bolesnik..........

Ali, posto stoka u opstinama , pa i u socijalnim sluzbama pri opstinama radi sve , samo ne svoj posao...........zene su umrle u agoniji..........

Dakle, iskljucivi krivac je socijalna sluzba opstine , odnosno njen nadredjeni, drzava u krajnoj distanci......................

Ali drzava nije jedini krivac......tu su i "dobre srpske komsije i domacini" , tako poznati u celom svetu po svojoj predusetljivosti i ljubaznosti......uvek spremni svakome da pomognu .........jada bi se zayebavali..........:roll:

Back